Κυριακή 24 Απριλίου 2011


Οριστικό τέλος στη δημιουργία πάρκιγκ στο πάρκο επί των οδών Πατησίων και Κύπρου στην Αθήνα, δίνεται με πόρισμα των Ελεγκτών Δημόσιας Διοίκησης. Ο Δήμος Αθηναίων καλείται να ακυρώσει την οικοδομική άδεια κατασκευής γκαράζ καθώς και να αποκαταστήσει άμεσα τη βλάστηση στο πάρκο. Οι κάτοικοι είχαν καταγγείλει την οικοδόμηση παρκινγκ από το 2009 και ουσιαστικά η απόφαση των Ελεγκτών δικαιώνει τα αιτήματά τους. Για το θέμα μιλάει στο tvxs.gr η Ελένη Πορτάλιου, επικεφαλής δημοτική σύμβουλος της Ανοιχτής Πόλης και η Ρεγγίνα Μηνακάκη από την Πρωτοβουλία Κατοίκων για την Υπεράσπιση του Πάρκου Κύπρου και Πατησίων.

Στην 60σέλιση έκθεση των Ελεγκτών Δημόσιας Διοίκησης αποδίδονται ευθύνες σε συγκεκριμένους υπηρεσιακούς παράγοντες που υπέγραψαν τη σύμβαση για την ανέγερση γκαράζ με ιδιωτική εταιρεία το 2006. Η οικοδομική άδεια για το γκαράζ χαρακτηρίζεται μη νόμιμη και ζητείται η ακύρωσή της. Ζητείται επίσης η εφαρμογή της απόφασης 1458/2010 του διοικητικού εφετείου, που έκανε δεκτή την προσφυγή των κατοίκων.

Αναφέρεται ρητά στο πόρισμα πως «είναι εντελώς ασύμβατη η συνύπαρξη πάρκιγκ με υπερκείμενο χώρο πρασίνου παραπέμποντας σε σειρά γνωμοδοτήσεων του Συμβουλίου της Επικρατείας», δήλωσε στο tvxs.gr η κα Μηνακάκη. Κατοχυρώνεται, έτσι, η αποκλειστική χρήση χώρων πρασίνου που βρίσκονται στο σχέδιο πόλης και αποκλείεται η διπλή χρήση τους (π.χ υπόγειο γκαράζ και υπερκείμενος χώρος πρασίνου).

Το πόρισμα υποχρεώνει, επίσης, τις αρμόδιες υπηρεσίες του Δήμου να αποκαταστήσουν άμεσα τη βλάστηση και να εγκαταστήσουν συστήματα πυροπροστασίας και άρδευσης. «Γιατί το πάρκο το ποτίζουν οι κάτοικοι εδώ και δύο χρόνια, καθώς ο Δήμος αρνείται να το περιποιηθεί ακόμα και σήμερα», τονίζει η κα Μηνακάκη, προσθέτοντας ότι κάποιοι συνειδητά προωθούν την εγκατάλειψη του πάρκου -που έχει φτάσει στο σημείο να προσελκύει δραστηριότητες αγοραπωλησίας ναρκωτικών- ώστε να δικαιολογηθεί η οικοδόμηση γκαράζ.

Επιπλέον, απαιτείται από τη Γενική Διεύθυνση Ιδιωτικών Επενδύσεων να ανακαλέσει την υπαγωγή αυτής της επένδυσης στον αναπτυξιακό νόμο. Η παράνομη ενίσχυση ύψους 1,3 εκατομμυρίων ευρώ για την οικοδόμηση γκαράζ στο πάρκο πρέπει οπωσδήποτε να ανακληθεί, σύμφωνα με το πόρισμα (το 2008 είχε εγκριθεί με απόφαση της πολιτικής ηγεσίας του υπουργείου Οικονομικών η ένταξη της επένδυσης σε πρόγραμμα επιδοτήσεων). «Τα χρήματα αυτά δεν έχουν εκταμιευθεί, είχαμε σταματήσει αυτή την ενέργεια με την καταγγελία μας στον πρόεδρο του Νομικού Συμβουλίου του Κράτους, στις 4 Φεβρουαρίου του 2009. Παρ’ όλ’ αυτά, δύο χρόνια μετά δεν έχουν ανακαλέσει ακόμα την απόφαση υπαγωγής», τονίζει η κ. Μηνακάκη στο tvxs.gr, ενώ υπογραμμίζει την αδιαφορία που έχει δείξει για το θέμα η σημερινή δημοτική αρχή υπό τον κ. Καμίνη

«Αυτή τη στιγμή η δική μας θέση είναι ο Δήμος να χαρακτηρίσει το χώρο ως χώρο πρασίνου και να αναλάβει την περιποίησή του, οπότε θα μπορεί να διαφυλάξει το χώρο και από παράνομες ενέργειες», ανέφερε στο tvxs.gr η Ελένη Πορτάλιου, επικεφαλής δημοτική σύμβουλος της Ανοιχτής Πόλης. «Έχουμε ζητήσει να μπει το θέμα στην ημερήσια διάταξη, νομίζουμε ότι είναι υποχρέωση του Δήμου. Ήταν ένα θέμα που συγκίνησε όλους τους Αθηναίους, ήταν ένας εμβληματικός τόπος, μπορεί να πει κανείς, γιατί εκεί δόθηκε μια μάχη για το πράσινο στην Αθήνα», εξήγησε. Πρόσθεσε, ακόμη πως «η βούληση του αθηναϊκού λαού ως προς τουλάχιστον αυτό το πάρκο έχει εκφραστεί ομόφωνα, όλοι το θέλουν χώρο πρασίνου. Επομένως, θα πρέπει και η δημοτική αρχή να επισφραγίσει με μια απόφασή της αυτή την επιθυμία»

Αναφερόμενη στις προσπάθειες των κατοίκων της περιοχής η κα Πορτάλιου τόνισε πως «μετά την κοπή των δέντρων, με τη φύτευση που έγινε από τους κατοίκους αυτή τη στιγμή έχουμε έτοιμο ένα μικρό άλσος», αναδεικνύοντας παράλληλα «τη σημασία που έχουν αυτοί οι μικροί χώροι για την ανακούφιση των γειτονιών της Αθήνας». «Εκεί έρχονταν σχολεία, έχω παραβρεθεί σε φυτεύσεις που έκαναν μετά την απομάκρυνση των ΜΑΤ[...]. Υπάρχει μία σχέση με τους κατοίκους, που αγαπούν το πάρκο, το έχουν σα ένα δικό τους χώρο και αυτό έχει μεγάλη σημασία» δήλωσε χαρακτηριστικά, καταλήγοντας πως θεωρεί το πόρισμα αυτό μια μορφή δικαίωσης των κατοίκων.

Η υπόθεση ξεκίνησε στις 26 Ιανουαρίου του 2009. Είχε προηγηθεί η έκδοσης οικοδομικής άδειας για το γκαράζ. Στο πάρκο έλαβε χώρα «το ξερίζωμα των δέντρων και στις 5 Φεβρουαρίου του ίδιου χρόνου έγινε η πρώτη δίκη για την αναστολή εργασιών. Λίγες μέρες μετά κάναμε την καταγγελία στους Ελεγκτές Δημόσιας Διοίκησης στο υπουργείο Εσωτερικών», θυμίζει η κα Μηνακάκη.

Το ξερίζωμα των δέντρων είχε γίνει με την πλήρη κάλυψη του τότε δημάρχου Αθηναίων Νικήτα Κακλαμάνη ο οποίος, μετά την αντίδραση των κατοίκων απέναντι στις δυνάμεις των ΜΑΤ, τους είχε αποκαλέσει «μπαχαλάκηδες».

http://kala-nea.gr/?p=14584#ixzz1KQchB59T
  • Blogroll

  • Blog Archive