ΠΗΓΗ: ΑΝΟΙΧΤΗ ΠΡΩΤΟΒΟΥΛΙΑ ΠΟΛΙΤΩΝ ΒΟΡΕΙΑΣ ΑΤΤΙΚΗ ΚΑΙ ΕΥΒΟΪΚΟΥ
Αύξηση 25% στις εκτρώσεις λόγω κρίσης - 2 αυτοκτονούν κάθε μέρα από τα χρέη
Η ΚΟΙΝΩΝΙΑ ΔΕΝ ΑΝΤΕΧΕΙ
Αύξηση 25% και στις εκτρώσεις λόγω κρίσης
Κανονικές οικογένειες αναγκάζονται να σταματήσουν την κύηση λόγω τρόμου για το οικονομικό αύριο
ΔΥΟ ΕΛΛΗΝΕΣ ΑΥΤΟΚΤΟΝΟΥΝ ΚΑΘΕ ΜΕΡΑ ΑΠΟ ΤΑ ΧΡΕΗ
ΣΤΟΙΧΕΙΑ-ΣΟΚ ΑΠΟ ΤΑ ΜΑΙΕΥΤΗΡΙΑ
Η ΚΟΙΝΩΝΙΑ ΔΕΝ ΑΝΤΕΧΕΙ ΤΗΝ ΚΡΙΣΗ
ΤΑ ΣΚΛΗΡΑ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΑ μέτρα και, κυρίως, η ανασφάλεια που αισθάνονται πλέον οι Ελληνες για το μέλλον τους πλήττουν σημαντικά τον αριθμό των γεννήσεων. Την ίδια ώρα, καθημερινά όλο και περισσότεροι Eλληνες βάζουν τέλος στη ζωή τους.
Σχεδόν οι μισοί από τους αυτόχειρες οδηγούνται στο απονενοημένο διάβημα λόγω οικονομικών χρεών και ανεργίας
Οι αριθμοί λένε την αλήθεια
20% λιγότερες οι εξωσωματικές στην Ελλάδα
25% περισσότερες οι εκτρώσεις. Υπολογίζεται ότι μέχρι το τέλος του 2011 ο αριθμός των εκτρώσεων θα ξεπεράσει τις 100.000
25% αύξηση των αυτοκτονιών. Εκτιμάται ότι μέχρι το τέλος του 2011 θα ξεπεράσουν τις 500
Αύξηση των εκτρώσεων,
μείωση των εξωσωματικών
Η κρίση μειώνει δραματικά τον αριθμό των γεννήσεων στην Ελλάδα
Η ΚΡΙΣΗ ΑΝΕΚΟΨΕ και την έλευση του πελαργού στη χώρα μας. Το τελευταίο έτος καταγράφεται μείωση 20% στον αριθμό των εξωσωματικών γονιμοποιήσεων. Την ίδια στιγμή, δραματική είναι η αύξηση στον αριθμό των εκτρώσεων, έως και 25%, καθώς πολλά ζευγάρια μεταθέτουν για τα επόμενα έτη την απόκτηση (κι άλλου) παιδιού.
ΤΗΣ ΠΑΝΑΓΙΩΤΑΣ ΚΑΡΛΑΤΗΡΑ
Η τεχνητή διακοπή της κύησης αποτελεί πλέον μια πρακτική την οποία αρκετά ζευγάρια σήμερα ακολουθούν για οικονομικούς λόγους. Ο αριθμός των εκτρώσεων στην Ελλάδα -σημειωτέον ότι παραμένει ένας από τους υψηλότερους στην Ευρώπη- έχει περιοριστεί στις 80.000 τον χρόνο, όταν πριν από μερικά χρόνια ανερχόταν στις 100.000.
Ωστόσο, το τελευταίο εξάμηνο στα μεγάλα ιδιωτικά μαιευτήρια καταγράφεται συνεχής αύξηση των συγκεκριμένων ιατρικών επεμβάσεων. Στο μαιευτήριο «Ιασώ» ο αριθμός των γυναικών που έχουν υποβληθεί από την αρχή του έτους σε τεχνητή διακοπή της κύησης εμφανίζεται αυξημένος κατά 25%-30% σε σύγκριση με εκείνον του περασμένου έτους. Ανάλογη είναι η τάση και στο μαιευτήριο «Μητέρα», όπου το ποσοστό κυμαίνεται στο 15%-20%. Αξίζει να σημειωθεί ότι τα περισσότερα περιστατικά εκτρώσεων (περίπου το 85%) καταλήγουν σε ιδιωτικές κλινικές, καθώς οι ενδιαφερόμενες θεωρούν ότι σε αυτά διασφαλίζεται περισσότερο το απόρρητο και η εχεμύθεια που απαιτούν για την εν λόγω επέμβαση. Τα δημόσια νοσοκομεία αποτελούν μονόδρομο στην περίπτωση της διακοπής της κύησης κυρίως για τις αλλοδαπές.
Οι ειδικοί επισημαίνουν ότι εάν συνεχιστούν με αυτόν τον ρυθμό οι διακοπές της κύησης, τότε ο ετήσιος απολογισμός θα είναι δραματικός, καθώς η αύξηση της τάξεως του 30% μεταφράζεται αριθμητικά σε 24.000 περισσότερες εκτρώσεις για το 2011!
Εκτιμούν δε ότι ελλοχεύει ο κίνδυνος να ακυρωθεί και η πολυετής προσπάθεια που καταβάλλεται από την επιστημονική κοινότητα για τη σωστή χρήση των αντισυλληπτικών μεθόδων, η οποία οδήγησε στη μείωση των αμβλώσεων στη χώρα μας.
«Ο οικονομικός παράγοντας είναι θέμα που απασχολεί πολύ τις γυναίκες και γενικά τα ζευγάρια που βρίσκονται στο στάδιο της αναπαραγωγής. Η περίοδος ύφεσης που διανύουμε προβληματίζει αρνητικά τους γονείς ώστε να κρατήσουν ένα παιδί σε περίπτωση κύησης, γιατί σκέφτονται ότι δεν θα μπορέσουν να αντεπεξέλθουν στα έξοδα της ανατροφής του», αναφέρει ο μαιευτήρας-γυναικολόγος κ. Θάνος Παράσχος.
Πάντως, μέχρι στιγμής η αύξηση των εκτρώσεων που καταγράφεται αφορά κυρίως σε έγγαμα ζευγάρια που έχουν αποκτήσει ήδη (ένα) παιδί. «Το τελευταίο διάστημα μου ζητούν ολοένα περισσότερες γυναίκες που είναι μητέρες ενός παιδιού να διακόψουν τη δεύτερη κύηση χωρίς να υπάρχουν ιατρικοί ή κοινωνικοί λόγοι που ορίζει ο νόμος», λέει ο μαιευτήρας-γυναικολόγος κ. Αναστάσιος Γιαντζόγλου. Σύμφωνα με τον ίδιο, πρόκειται για γυναίκες που ανήκουν στη μεσαία οικονομική τάξη και οι οποίες αισθάνονται έντονη ανασφάλεια λόγω της κρίσης και αποφασίζουν να μην αποκτήσουν στην παρούσα φάση άλλο παιδί. Σε ό,τι αφορά τις τριτότοκες γυναίκες, εκείνες δηλαδή που κυοφορούν τρίτο παιδί, οι γυναικολόγοι τις θεωρούν σπάνιο είδος.
Επιπλέον, ο διευθυντής της ΣT’ Κλινικής στο «Ελενα Bενιζέλου» -που σημειωτέον είναι το μεγαλύτερο δημόσιο μαιευτήριο της χώρας-, κ. Γιώργος Φαρμακίδης, αναφέρει πως το 2010 το νοσοκομείο έκλεισε με μείωση της τάξεως του 10% στις γεννήσεις σε σύγκριση με το 2009. Επίσης, και στο πρώτο τρίμηνο του τρέχοντος έτους υπάρχει πτωτική τάση στον αριθμό των γεννήσεων αλλά και των επιτόκων που επιλέγουν το δημόσιο νοσοκομείο για την παρακολούθησή τους.
ΟΙ ΓΙΑΤΡΟΙ ΧΤΥΠΟΥΝ ΚΑΜΠΑΝΑΚΙ
ΒΛΕΠΟΝΤΑΣ ΝΑ ΑΚΥΡΩΝΟΝΤΑΙ ΟΙ ΠΟΛΥΕΤΕΙΣ
ΠΡΟΣΠΑΘΕΙΕΣ ΓΙΑ ΣΩΣΤΗ ΧΡΗΣΗ ΤΩΝ
ΑΝΤΙΣΥΛΛΗΠΤΙΚΩΝ ΜΕΘΟΔΩΝ ΠΟΥ ΟΔΗΓΗΣΕ
ΣΤΗ ΜΕΙΩΣΗ ΤΩΝ ΑΜΒΛΩΣΕΩΝ ΣΤΗ ΧΩΡΑ ΜΑΣ
ΥΦΕΣΗ ΣΤΑ ΚΕΝΤΡΑ ΕΞΩΣΩΜΑΤΙΚΗΣ ΓΟΝΙΜΟΠΟΙΗΣΗΣ
«Σας παρακαλώ, γιατρέ, όχι δίδυμα»
Η κρίση χτύπησε και την υποβοηθούμενη αναπαραγωγή. Ειδικοί που δραστηριοποιούνται στο συγκεκριμένο πεδίο, όπου κινούνται περί τα 250.000 ζευγάρια ετησίως, εκτιμούν ότι καταγράφεται μείωση της τάξεως του 20% στον αριθμό των προσπαθειών για εξωσωματική γονιμοποίηση στα κέντρα γονιμότητας της χώρας. Δεδομένου ότι κάθε χρόνο γίνονται περίπου 14.000 προσπάθειες εξωσωματικής γονιμοποίησης στα Κέντρα ποβοηθούμενης Αναπαραγωγής, η ετήσια μείωση αντιστοιχεί σε 2.800 κύκλους λιγότερους - και συνεπώς σε μειωμένο αριθμό γεννήσεων. «Η οικονομική συγκυρία έχει καταφέρει μεγάλο πλήγμα στα ζευγάρια που αντιμετωπίζουν προβλήματα υπογονιμότητας. Το τελευταίο τρίμηνο η μείωση των προσπαθειών είναι κατακόρυφη. Πολλά ζευγάρια σταματούν τις προσπάθειες και άλλa δεν τις αρχίζουν καν παρόλο που έχουμε διαπιστώσει το πρόβλημα και είμαστε κοντά στη λύση», λ έ ε ι ο γ υ ν α ι κ ο λό γ ο ς -ειδικευμένος σε θέματα υποβοηθούμενης αναπαραγωγή κ. Μηνάς Μαστρομηνάς, προσθέτοντας μάλιστα ότι αρκετοί υποψήφιοι γονείς βάζουν απαγορευτικό στις δίδυμες κυήσεις.
«Μου ζητούν να γίνει επιλογή και εμφύτευση ενός εμβρύου ώστε στη συνέχεια να μπορούν να αντεπεξέλθουν στα έξοδα τοκετού και ανατροφής ενός παιδιού», μας δήλωσε χαρακτηριστικά.
Δύο Eλληνες αυτοκτονούν κάθε μέρα από τα χρέη
Τα τελευταία στοιχεία δείχνουν αύξηση στα περιστατικά αυτοχειρίας, που ξεπερνάει το 25% μέσα σε μια χρονιά
ΔΙΑΣΤΑΣΕΙΣ ΕΠΙΔΗΜΙΑΣ ΛΑΜΒΑΝΕΙ πλέον το φαινόμενο των αυτοκτονιών στην Ελλάδα, με κύρια αιτία τα ασφυκτικά οικονομικά προβλήματα που πνίγουν χιλιάδες Ελληνες. Η οικονομική κρίση είναι, σύμφωνα με τους επιστήμονες, ο κύριος παράγοντας εκτίναξης των αυτοκτονιών τον τελευταίο χρόνο σε αριθμούς πρωτόγνωρους για τα ελληνικά δεδομένα.
ΤΩΝ ΔΗΜΗΤΡΗ ΠΩΠΟΤΑ, ΑΡΙΑΣ ΚΑΛΥΒΑ
Τα τελευταία στοιχεία δείχνουν μια αύξηση που ξεπερνάει το 25% μέσα σε μια χρονιά, με τις μισές περιπτώσεις αυτοκτονιών να σχετίζονται με την ανεργία, την φτώχεια και τα χρέη.
Τα στοιχεία δείχνουν με τον πιο ανάγλυφο τρόπο το πρόβλημα. Το 2007 καταγράφηκαν 328 αυτοκτονίες. Το 2008 ο αριθμός των δηλωθέντων αυτοκτονιών ανήλθε σε 366, ενώ το 2009 έφτασαν τις 391.
Ο απολογισμός για το 2010 δείχνει ότι ο αριθμός των αυτοχείρων έφτασε τους 500, ενώ το πρώτο τρίμηνο του 2011 τα πρώτα στοιχεία κάνουν λόγο για 150 αυτοκτονίες σε λόκληρη τη χώρα.
Αν συνεχιστούν αυτοί οι ρυθμοί, τότε στο τέλος του χρόνου θα μιλάμε για δύο αυτοκτονίες Ελλήνων κάθε μέρα.
Είναι ενδεικτικό ότι πέρυσι καταγράφηκαν στην ειδική τηλεφωνική γραμμή 1018, που υποστηρίζεται από το υπουργείο Υγείας, συνολικά 2.500 κλήσεις από άτομα που είτε έκαναν σκέψεις αυτοκτονίας είτε είχαν κάνει ήδη την απόπειρα είτε από άτομα που ανησυχούσαν για κάποιο οικείο τους πρόσωπο.
«Καθημερινά δεχόμαστε 4-5 τηλεφωνήματα από ανθρώπους που θέλουν να αυτοκτονήσουν.
Πνίγονται στα χρέη και αυτό ως γεγονός τους προκαλεί αίσθηση ότι βρίσκονται σε αδιέξοδο», τονίζει στο «ΘΕΜΑ» η εκπρόσωπος της Μη Κυβερνητικής Οργάνωσης «Κλίμακα» κυρία Ελένη Μπεκιάρη.
Και όλα αυτά χωρίς να αναλογιστεί κανείς ότι ακόμα και τα επίσημα στατιστικά στοιχεία δεν λένε όλη την αλήθεια, καθώς υπάρχουν πάρα πολλά περιστατικά (κάποιοι μιλούν ακόμη και για τριψήφιο αριθμό θανόντων) που μένουν αδήλωτα και περνούν είτε ως ατυχήματα είτε ως αιφνίδιοι θάνατοι από παθολογικά αίτια γιατί οι οικογένειές τους φοβούνται τον κοινωνικό στιγματισμό.
Το προφίλ των αυτοχείρων της οικονομικής κρίσης
Κάποτε η Ελλάδα βρισκόταν στις τελευταίες θέσεις της Ευρώπης σε ό,τι αφορά τις αυτοκτονίες. Σήμερα τα πράγματα είναι διαφορετικά.
Διευκρινίζουν δε πως στην οικονομική κρίση και στα αδιέξοδα που δημιουργούνται οφείλεται ένα μεγάλο μέρος των απονενοημένων διαβημάτων.
Οι άνθρωποι που αποφασίζουν να βάλουν τέλος στη ζωή τους είναι συνήθως οικογενειάρχες ηλικίας από 35-45 χρόνων, ελεύθεροι επαγγελματίες ή επιχειρηματίες που ανοίχτηκαν επικίνδυνα και δεν μπόρεσαν να αντεπεξέλθουν στις υποχρεώσεις ή έχασαν τη δουλειά τους.
Η απελπισία και η απόγνωση τούς έκανε να φτάσουν στα άκρα. Τα στατιστικά στοιχεία λένε πως επιλέγουν να δώσουν τέλος στη ζωή τους βουτώντας στο κενό από το σπίτι ή το γραφείο τους, να απαγχονιστούν ή να αυτοπυροβοληθούν.
«Οπως προκύπτει από τα στοιχεία για τις αυτοκτονίες που συγκεντρώνουμε στο πλαίσιο της λειτουργίας της γραμμής 1018, οι περισσότεροι από τους υποψήφιους αυτόχειρες αντιμετωπίζουν χρέη, ανεργία, οικονομικά προβλήματα», αναφέρει η κυρία Μπεκιάρη και προσθέτει: «Στα τηλεφωνήματα που δεχόμαστε φέτος σε σύγκριση με τις προηγούμενες χρονιές παρατηρείται αύξηση. Εχουμε 4-5 τηλεφωνήματα την ημέρα, τα μισά εκ των οποίων προέρχονται από ανθρώπους που έχουν προβλήματα, επαγγελματικά και οικονομικά. Υπάρχουν βεβαίως και οι παθολογικές περιπτώσεις των αυτοκαταστροφικών ανθρώπων, αλλά παρατηρούμε αύξηση εκείνων που πνίγονται στα χρέη και αυτό ως γεγονός τους προκαλεί την αίσθηση ότι βρίσκονται σε αδιέξοδο. Δυστυχώς αυτό είναι ένα φαινόμενο της εποχής...».
Να σημειωθεί ότι η γραμμή 1018 είναι υπηρεσία που υποστηρίζεται από το υπουργείο Υγείας. Λειτουργεί επί 24ώρου βάσεως και υποστηρίζεται από ψυχολόγους και ψυχιάτρους.
Οι κλήσεις γίνονται ανώνυμα, ενώ η υπηρεσία συνεργάζεται με τη Δίωξη Ηλεκτρονικού Εγκλήματος σε περίπτωση που κάποιο άτομο έχει εκδηλώσει στο Διαδίκτυο την επιθυμία να αυτοκτονήσει.
πηγή: Πρώτο ΘΕΜΑ, Αρ. Φύλλου 323, 30/4 - 1/5/2011
Αύξηση 25% στις εκτρώσεις λόγω κρίσης - 2 αυτοκτονούν κάθε μέρα από τα χρέη
Η ΚΟΙΝΩΝΙΑ ΔΕΝ ΑΝΤΕΧΕΙ
Αύξηση 25% και στις εκτρώσεις λόγω κρίσης
Κανονικές οικογένειες αναγκάζονται να σταματήσουν την κύηση λόγω τρόμου για το οικονομικό αύριο
ΔΥΟ ΕΛΛΗΝΕΣ ΑΥΤΟΚΤΟΝΟΥΝ ΚΑΘΕ ΜΕΡΑ ΑΠΟ ΤΑ ΧΡΕΗ
ΣΤΟΙΧΕΙΑ-ΣΟΚ ΑΠΟ ΤΑ ΜΑΙΕΥΤΗΡΙΑ
Η ΚΟΙΝΩΝΙΑ ΔΕΝ ΑΝΤΕΧΕΙ ΤΗΝ ΚΡΙΣΗ
ΤΑ ΣΚΛΗΡΑ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΑ μέτρα και, κυρίως, η ανασφάλεια που αισθάνονται πλέον οι Ελληνες για το μέλλον τους πλήττουν σημαντικά τον αριθμό των γεννήσεων. Την ίδια ώρα, καθημερινά όλο και περισσότεροι Eλληνες βάζουν τέλος στη ζωή τους.
Σχεδόν οι μισοί από τους αυτόχειρες οδηγούνται στο απονενοημένο διάβημα λόγω οικονομικών χρεών και ανεργίας
Οι αριθμοί λένε την αλήθεια
20% λιγότερες οι εξωσωματικές στην Ελλάδα
25% περισσότερες οι εκτρώσεις. Υπολογίζεται ότι μέχρι το τέλος του 2011 ο αριθμός των εκτρώσεων θα ξεπεράσει τις 100.000
25% αύξηση των αυτοκτονιών. Εκτιμάται ότι μέχρι το τέλος του 2011 θα ξεπεράσουν τις 500
Αύξηση των εκτρώσεων,
μείωση των εξωσωματικών
Η κρίση μειώνει δραματικά τον αριθμό των γεννήσεων στην Ελλάδα
Η ΚΡΙΣΗ ΑΝΕΚΟΨΕ και την έλευση του πελαργού στη χώρα μας. Το τελευταίο έτος καταγράφεται μείωση 20% στον αριθμό των εξωσωματικών γονιμοποιήσεων. Την ίδια στιγμή, δραματική είναι η αύξηση στον αριθμό των εκτρώσεων, έως και 25%, καθώς πολλά ζευγάρια μεταθέτουν για τα επόμενα έτη την απόκτηση (κι άλλου) παιδιού.
ΤΗΣ ΠΑΝΑΓΙΩΤΑΣ ΚΑΡΛΑΤΗΡΑ
Η τεχνητή διακοπή της κύησης αποτελεί πλέον μια πρακτική την οποία αρκετά ζευγάρια σήμερα ακολουθούν για οικονομικούς λόγους. Ο αριθμός των εκτρώσεων στην Ελλάδα -σημειωτέον ότι παραμένει ένας από τους υψηλότερους στην Ευρώπη- έχει περιοριστεί στις 80.000 τον χρόνο, όταν πριν από μερικά χρόνια ανερχόταν στις 100.000.
Ωστόσο, το τελευταίο εξάμηνο στα μεγάλα ιδιωτικά μαιευτήρια καταγράφεται συνεχής αύξηση των συγκεκριμένων ιατρικών επεμβάσεων. Στο μαιευτήριο «Ιασώ» ο αριθμός των γυναικών που έχουν υποβληθεί από την αρχή του έτους σε τεχνητή διακοπή της κύησης εμφανίζεται αυξημένος κατά 25%-30% σε σύγκριση με εκείνον του περασμένου έτους. Ανάλογη είναι η τάση και στο μαιευτήριο «Μητέρα», όπου το ποσοστό κυμαίνεται στο 15%-20%. Αξίζει να σημειωθεί ότι τα περισσότερα περιστατικά εκτρώσεων (περίπου το 85%) καταλήγουν σε ιδιωτικές κλινικές, καθώς οι ενδιαφερόμενες θεωρούν ότι σε αυτά διασφαλίζεται περισσότερο το απόρρητο και η εχεμύθεια που απαιτούν για την εν λόγω επέμβαση. Τα δημόσια νοσοκομεία αποτελούν μονόδρομο στην περίπτωση της διακοπής της κύησης κυρίως για τις αλλοδαπές.
Οι ειδικοί επισημαίνουν ότι εάν συνεχιστούν με αυτόν τον ρυθμό οι διακοπές της κύησης, τότε ο ετήσιος απολογισμός θα είναι δραματικός, καθώς η αύξηση της τάξεως του 30% μεταφράζεται αριθμητικά σε 24.000 περισσότερες εκτρώσεις για το 2011!
Εκτιμούν δε ότι ελλοχεύει ο κίνδυνος να ακυρωθεί και η πολυετής προσπάθεια που καταβάλλεται από την επιστημονική κοινότητα για τη σωστή χρήση των αντισυλληπτικών μεθόδων, η οποία οδήγησε στη μείωση των αμβλώσεων στη χώρα μας.
«Ο οικονομικός παράγοντας είναι θέμα που απασχολεί πολύ τις γυναίκες και γενικά τα ζευγάρια που βρίσκονται στο στάδιο της αναπαραγωγής. Η περίοδος ύφεσης που διανύουμε προβληματίζει αρνητικά τους γονείς ώστε να κρατήσουν ένα παιδί σε περίπτωση κύησης, γιατί σκέφτονται ότι δεν θα μπορέσουν να αντεπεξέλθουν στα έξοδα της ανατροφής του», αναφέρει ο μαιευτήρας-γυναικολόγος κ. Θάνος Παράσχος.
Πάντως, μέχρι στιγμής η αύξηση των εκτρώσεων που καταγράφεται αφορά κυρίως σε έγγαμα ζευγάρια που έχουν αποκτήσει ήδη (ένα) παιδί. «Το τελευταίο διάστημα μου ζητούν ολοένα περισσότερες γυναίκες που είναι μητέρες ενός παιδιού να διακόψουν τη δεύτερη κύηση χωρίς να υπάρχουν ιατρικοί ή κοινωνικοί λόγοι που ορίζει ο νόμος», λέει ο μαιευτήρας-γυναικολόγος κ. Αναστάσιος Γιαντζόγλου. Σύμφωνα με τον ίδιο, πρόκειται για γυναίκες που ανήκουν στη μεσαία οικονομική τάξη και οι οποίες αισθάνονται έντονη ανασφάλεια λόγω της κρίσης και αποφασίζουν να μην αποκτήσουν στην παρούσα φάση άλλο παιδί. Σε ό,τι αφορά τις τριτότοκες γυναίκες, εκείνες δηλαδή που κυοφορούν τρίτο παιδί, οι γυναικολόγοι τις θεωρούν σπάνιο είδος.
Επιπλέον, ο διευθυντής της ΣT’ Κλινικής στο «Ελενα Bενιζέλου» -που σημειωτέον είναι το μεγαλύτερο δημόσιο μαιευτήριο της χώρας-, κ. Γιώργος Φαρμακίδης, αναφέρει πως το 2010 το νοσοκομείο έκλεισε με μείωση της τάξεως του 10% στις γεννήσεις σε σύγκριση με το 2009. Επίσης, και στο πρώτο τρίμηνο του τρέχοντος έτους υπάρχει πτωτική τάση στον αριθμό των γεννήσεων αλλά και των επιτόκων που επιλέγουν το δημόσιο νοσοκομείο για την παρακολούθησή τους.
ΟΙ ΓΙΑΤΡΟΙ ΧΤΥΠΟΥΝ ΚΑΜΠΑΝΑΚΙ
ΒΛΕΠΟΝΤΑΣ ΝΑ ΑΚΥΡΩΝΟΝΤΑΙ ΟΙ ΠΟΛΥΕΤΕΙΣ
ΠΡΟΣΠΑΘΕΙΕΣ ΓΙΑ ΣΩΣΤΗ ΧΡΗΣΗ ΤΩΝ
ΑΝΤΙΣΥΛΛΗΠΤΙΚΩΝ ΜΕΘΟΔΩΝ ΠΟΥ ΟΔΗΓΗΣΕ
ΣΤΗ ΜΕΙΩΣΗ ΤΩΝ ΑΜΒΛΩΣΕΩΝ ΣΤΗ ΧΩΡΑ ΜΑΣ
ΥΦΕΣΗ ΣΤΑ ΚΕΝΤΡΑ ΕΞΩΣΩΜΑΤΙΚΗΣ ΓΟΝΙΜΟΠΟΙΗΣΗΣ
«Σας παρακαλώ, γιατρέ, όχι δίδυμα»
Η κρίση χτύπησε και την υποβοηθούμενη αναπαραγωγή. Ειδικοί που δραστηριοποιούνται στο συγκεκριμένο πεδίο, όπου κινούνται περί τα 250.000 ζευγάρια ετησίως, εκτιμούν ότι καταγράφεται μείωση της τάξεως του 20% στον αριθμό των προσπαθειών για εξωσωματική γονιμοποίηση στα κέντρα γονιμότητας της χώρας. Δεδομένου ότι κάθε χρόνο γίνονται περίπου 14.000 προσπάθειες εξωσωματικής γονιμοποίησης στα Κέντρα ποβοηθούμενης Αναπαραγωγής, η ετήσια μείωση αντιστοιχεί σε 2.800 κύκλους λιγότερους - και συνεπώς σε μειωμένο αριθμό γεννήσεων. «Η οικονομική συγκυρία έχει καταφέρει μεγάλο πλήγμα στα ζευγάρια που αντιμετωπίζουν προβλήματα υπογονιμότητας. Το τελευταίο τρίμηνο η μείωση των προσπαθειών είναι κατακόρυφη. Πολλά ζευγάρια σταματούν τις προσπάθειες και άλλa δεν τις αρχίζουν καν παρόλο που έχουμε διαπιστώσει το πρόβλημα και είμαστε κοντά στη λύση», λ έ ε ι ο γ υ ν α ι κ ο λό γ ο ς -ειδικευμένος σε θέματα υποβοηθούμενης αναπαραγωγή κ. Μηνάς Μαστρομηνάς, προσθέτοντας μάλιστα ότι αρκετοί υποψήφιοι γονείς βάζουν απαγορευτικό στις δίδυμες κυήσεις.
«Μου ζητούν να γίνει επιλογή και εμφύτευση ενός εμβρύου ώστε στη συνέχεια να μπορούν να αντεπεξέλθουν στα έξοδα τοκετού και ανατροφής ενός παιδιού», μας δήλωσε χαρακτηριστικά.
Δύο Eλληνες αυτοκτονούν κάθε μέρα από τα χρέη
Τα τελευταία στοιχεία δείχνουν αύξηση στα περιστατικά αυτοχειρίας, που ξεπερνάει το 25% μέσα σε μια χρονιά
ΔΙΑΣΤΑΣΕΙΣ ΕΠΙΔΗΜΙΑΣ ΛΑΜΒΑΝΕΙ πλέον το φαινόμενο των αυτοκτονιών στην Ελλάδα, με κύρια αιτία τα ασφυκτικά οικονομικά προβλήματα που πνίγουν χιλιάδες Ελληνες. Η οικονομική κρίση είναι, σύμφωνα με τους επιστήμονες, ο κύριος παράγοντας εκτίναξης των αυτοκτονιών τον τελευταίο χρόνο σε αριθμούς πρωτόγνωρους για τα ελληνικά δεδομένα.
ΤΩΝ ΔΗΜΗΤΡΗ ΠΩΠΟΤΑ, ΑΡΙΑΣ ΚΑΛΥΒΑ
Τα τελευταία στοιχεία δείχνουν μια αύξηση που ξεπερνάει το 25% μέσα σε μια χρονιά, με τις μισές περιπτώσεις αυτοκτονιών να σχετίζονται με την ανεργία, την φτώχεια και τα χρέη.
Τα στοιχεία δείχνουν με τον πιο ανάγλυφο τρόπο το πρόβλημα. Το 2007 καταγράφηκαν 328 αυτοκτονίες. Το 2008 ο αριθμός των δηλωθέντων αυτοκτονιών ανήλθε σε 366, ενώ το 2009 έφτασαν τις 391.
Ο απολογισμός για το 2010 δείχνει ότι ο αριθμός των αυτοχείρων έφτασε τους 500, ενώ το πρώτο τρίμηνο του 2011 τα πρώτα στοιχεία κάνουν λόγο για 150 αυτοκτονίες σε λόκληρη τη χώρα.
Αν συνεχιστούν αυτοί οι ρυθμοί, τότε στο τέλος του χρόνου θα μιλάμε για δύο αυτοκτονίες Ελλήνων κάθε μέρα.
Είναι ενδεικτικό ότι πέρυσι καταγράφηκαν στην ειδική τηλεφωνική γραμμή 1018, που υποστηρίζεται από το υπουργείο Υγείας, συνολικά 2.500 κλήσεις από άτομα που είτε έκαναν σκέψεις αυτοκτονίας είτε είχαν κάνει ήδη την απόπειρα είτε από άτομα που ανησυχούσαν για κάποιο οικείο τους πρόσωπο.
«Καθημερινά δεχόμαστε 4-5 τηλεφωνήματα από ανθρώπους που θέλουν να αυτοκτονήσουν.
Πνίγονται στα χρέη και αυτό ως γεγονός τους προκαλεί αίσθηση ότι βρίσκονται σε αδιέξοδο», τονίζει στο «ΘΕΜΑ» η εκπρόσωπος της Μη Κυβερνητικής Οργάνωσης «Κλίμακα» κυρία Ελένη Μπεκιάρη.
Και όλα αυτά χωρίς να αναλογιστεί κανείς ότι ακόμα και τα επίσημα στατιστικά στοιχεία δεν λένε όλη την αλήθεια, καθώς υπάρχουν πάρα πολλά περιστατικά (κάποιοι μιλούν ακόμη και για τριψήφιο αριθμό θανόντων) που μένουν αδήλωτα και περνούν είτε ως ατυχήματα είτε ως αιφνίδιοι θάνατοι από παθολογικά αίτια γιατί οι οικογένειές τους φοβούνται τον κοινωνικό στιγματισμό.
Το προφίλ των αυτοχείρων της οικονομικής κρίσης
Κάποτε η Ελλάδα βρισκόταν στις τελευταίες θέσεις της Ευρώπης σε ό,τι αφορά τις αυτοκτονίες. Σήμερα τα πράγματα είναι διαφορετικά.
Διευκρινίζουν δε πως στην οικονομική κρίση και στα αδιέξοδα που δημιουργούνται οφείλεται ένα μεγάλο μέρος των απονενοημένων διαβημάτων.
Οι άνθρωποι που αποφασίζουν να βάλουν τέλος στη ζωή τους είναι συνήθως οικογενειάρχες ηλικίας από 35-45 χρόνων, ελεύθεροι επαγγελματίες ή επιχειρηματίες που ανοίχτηκαν επικίνδυνα και δεν μπόρεσαν να αντεπεξέλθουν στις υποχρεώσεις ή έχασαν τη δουλειά τους.
Η απελπισία και η απόγνωση τούς έκανε να φτάσουν στα άκρα. Τα στατιστικά στοιχεία λένε πως επιλέγουν να δώσουν τέλος στη ζωή τους βουτώντας στο κενό από το σπίτι ή το γραφείο τους, να απαγχονιστούν ή να αυτοπυροβοληθούν.
«Οπως προκύπτει από τα στοιχεία για τις αυτοκτονίες που συγκεντρώνουμε στο πλαίσιο της λειτουργίας της γραμμής 1018, οι περισσότεροι από τους υποψήφιους αυτόχειρες αντιμετωπίζουν χρέη, ανεργία, οικονομικά προβλήματα», αναφέρει η κυρία Μπεκιάρη και προσθέτει: «Στα τηλεφωνήματα που δεχόμαστε φέτος σε σύγκριση με τις προηγούμενες χρονιές παρατηρείται αύξηση. Εχουμε 4-5 τηλεφωνήματα την ημέρα, τα μισά εκ των οποίων προέρχονται από ανθρώπους που έχουν προβλήματα, επαγγελματικά και οικονομικά. Υπάρχουν βεβαίως και οι παθολογικές περιπτώσεις των αυτοκαταστροφικών ανθρώπων, αλλά παρατηρούμε αύξηση εκείνων που πνίγονται στα χρέη και αυτό ως γεγονός τους προκαλεί την αίσθηση ότι βρίσκονται σε αδιέξοδο. Δυστυχώς αυτό είναι ένα φαινόμενο της εποχής...».
Να σημειωθεί ότι η γραμμή 1018 είναι υπηρεσία που υποστηρίζεται από το υπουργείο Υγείας. Λειτουργεί επί 24ώρου βάσεως και υποστηρίζεται από ψυχολόγους και ψυχιάτρους.
Οι κλήσεις γίνονται ανώνυμα, ενώ η υπηρεσία συνεργάζεται με τη Δίωξη Ηλεκτρονικού Εγκλήματος σε περίπτωση που κάποιο άτομο έχει εκδηλώσει στο Διαδίκτυο την επιθυμία να αυτοκτονήσει.
πηγή: Πρώτο ΘΕΜΑ, Αρ. Φύλλου 323, 30/4 - 1/5/2011