Σε αδιέξοδο οδηγείται η λειτουργία δεκάδων ιδρυμάτων Νομικών Προσώπων Ιδιωτικού Δικαίου (ΝΠΙΔ) που στηρίζουν εκατοντάδες ΑΜΕΑ από όλο το ηλικιακό φάσμα, παιδιά με χρόνιες παθήσεις, θύματα ενδοοικογενειακής βίας και κοινωνικού αποκλεισμού.
Οι εργαζόμενοι παραμένουν απλήρωτοι εδώ και έξι έως επτά μήνες, ενώ τα ιδρύματα δεν μπορούν να καλύψουν τις τρέχουσες λειτουργικές τους δαπάνες.
Η πρόεδρος της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Εργαζομένων Β. Καμπά εξηγεί ότι «με πρόσχημα τη δημοσιονομική κρίση, οι δημόσιοι φορείς που είναι υπεύθυνοι για τη λειτουργία των ιδρυμάτων, σηκώνουν τα χέρια ψηλά: Αδυνατούν να λύσουν το πρόβλημα, στέλνοντας τους εργαζόμενους από τη μία υπηρεσία στην άλλη».
Και προσθέτει: «Τα διοικητικά συμβούλια των φορέων ΝΠΙΔ αποδίδουν το πρόβλημα στις οφειλές των ασφαλιστικών ταμείων, στον "Καλλικράτη" και στην περιφέρεια, και φυσικά στο υπουργείο Υγείας που επιχορηγεί και εποπτεύει τα προνοιακά-φιλανθρωπικά ιδρύματα και σωματεία».
Η κατάσταση στα περισσότερα έχει φτάσει στο μη περαιτέρω. Σύμφωνα με την «Ενωση μαζί για το Παιδί»», το Χατζηπατέρειο Κέντρο Αποκατάστασης Σπαστικών Παιδιών, με εγκεκριμένο προϋπολογισμό για το 2010 246 χιλ. ευρώ, έλαβε τελικά 229.800, ενώ δεν έχει εισπράξει ούτε ευρώ για το 2011. Ομοίως για το ίδρυμα Θεοτόκος: Η επιχορήγηση για το 2010 ήταν 30% μικρότερη, χωρίς καμία ενημέρωση, και αναμένεται αντίστοιχη μείωση για το 2011.
Τα πράγματα δεν είναι καλύτερα στην περιφέρεια. Στο Σύλλογο Μέριμνας Παιδιού Κατερίνης λειτουργεί κέντρο διημέρευσης, κέντρο αποθεραπείας και αποκατάστασης και Εξειδικευμένο Κέντρο Κοινωνικής και Επαγγελματικής Ενταξης. Κι εκεί οι 18 εργαζόμενοι είναι απλήρωτοι επτά μήνες, ενώ προηγήθηκε μείωση στο ένα τρίτο του προσωπικού, λόγω έλλειψης πόρων: «Ουσιαστικά έχουμε τρεις πηγές χρηματοδότησης: Την κρατική επιχορήγηση, τα ασφαλιστικά ταμεία και τα ευρωπαϊκά προγράμματα. Και οι τρεις έχουν τα δικά τους προβλήματα» λέει ο διευθυντής του εξειδικευμένου κέντρου, Γ. Κοκόγιας.
«Το κράτος περικόπτει είτε άμεσα είτε έμμεσα ρίχνοντας το μπαλάκι στα ασφαλιστικά ταμεία. Αυτά, με τη σειρά τους, κωλυσιεργούν. Οσο για τα ευρωπαϊκά προγράμματα κι εκεί υπάρχει δυστοκία. «Το πρόγραμμα επαγγελματικής κατάρτισης προκηρύχθηκε μέσω του ΕΣΠΑ το 2009 και μέχρι σήμερα δεν έχουν εγκριθεί ούτε οι προτάσεις που κατατέθηκαν» συμπληρώνει.
Οσον αφορά στην κρατική επιχορήγηση, που ούτως ή άλλως φέτος θα είναι κουτσουρεμένη, υπάρχει το τέλειο άλλοθι, ο «Καλλικράτης». «Μέχρι τώρα, η κρατική επιχορήγηση εκταμιευόταν από τις νομαρχίες. Λόγω "Καλλικράτη" όμως, δημιουργήθηκε εμπλοκή. Τελικά τα χρήματα θα δοθούν από τις περιφέρειες και φτάσαμε σήμερα, στα τέλη Μαΐου, να μην έχει εκταμιευτεί η πρώτη δόση. Ολα αυτά περί εμπλοκών είναι, βέβαια, προφάσεις εν αμαρτίαις. Πέρσι πήραμε 40 χιλιάδες ευρώ λιγότερα από τον προηγούμενο χρόνο, δηλαδή 240 χιλιάδες ευρώ. Φέτος υπολογίζω ότι δεν θα ξεπεράσουμε τις 150» προσθέτει.
πηγή: Ελευθεροτυπια