«Πρόθυμος»
Τη στιγμή που εκκρεμούσε το κλείσιμο των ιδιωτικών ιατρείων των πανεπιστημιακών, αφού ο υπουργός Υγείας έδινε παράταση πάνω στην παράταση για την εφαρμογή του νόμου της προκατόχου του, ο Ανδρέας Λοβέρδος με πρόταση νόμου θέλει να νομιμοποιήσει τα ιδιωτικά ιατρεία των πανεπιστημιακών και δηλώνει «πρόθυμος» να συζητήσει το θέμα της παροχής της ίδιας δυνατότητας και στους νοσοκομειακούς γιατρούς.
«Η πρώτη παρέμβασή μας γίνεται στο χώρο της δυνατότητας των πανεπιστημιακών γιατρών να ασκούν ελεύθερο επάγγελμα στις περιοχές όπου υπάρχουν πανεπιστημιακά νοσοκομεία, όπως το ασκούν σήμερα στην Αθήνα και τη Θεσσαλονίκη. Αυτό γεννά ένα θέμα, το οποίο είμαι πάρα πολύ πρόθυμος να κουβεντιάσω, δηλαδή το θέμα της παροχής δυνατότητας άσκησης ελεύθερου επαγγέλματος και από τους γιατρούς του ΕΣΥ» πρότεινε ο υπουργός και μαζί του έσπευσε να συμφωνήσει ο βουλευτής της Ν.Δ. και τομεάρχης Υγείας, Θ. Γιαννόπουλος.
Η Αριστερά
Μια τέτοια πρόβλεψη «ουσιαστικά διαλύει το ΕΣΥ, αφού βάζει ταφόπλακα στο σύστημα» είπε ο Χ. Χαραλάμπους εκ μέρους του ΚΚΕ. «Δεν μπορείτε σήμερα να μας φέρνετε ένα τέτοιο θέμα, χωρίς να είναι γραπτό και χωρίς να έχει προηγηθεί καμία ενημέρωση. Δεν μπορούμε να μιλάμε για τις μεταμοσχεύσεις και να μιλάμε και για αλλαγές δομικές στο ΕΣΥ, που κυριολεκτικά θα αλλάξουν τον δημόσιο χαρακτήρα του» αντέδρασε ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ, Μιχ. Κριτσωτάκης.
Στόχος, καταπώς φαίνεται, είναι όλοι οι γιατροί που υπηρετούν το λεγόμενο δημόσιο σύστημα υγείας να μπορούν να διαθέτουν και ιδιωτικά ιατρεία:
- Οι γιατροί του ΙΚΑ είτε των νοσοκομείων του ΙΚΑ είτε των πολυϊατρείων, μπορούσαν να έχουν ιδιωτικά ιατρεία. Υπενθυμίζεται ότι την περασμένη εβδομάδα πέντε νοσοκομεία του ΙΚΑ συγχωνεύτηκαν με το ΕΣΥ, οι γιατροί των οποίων μπορούν να διατηρούν ιδιωτικά ιατρεία.
Το ιστορικό
- Οι πανεπιστημιακοί διατηρούν ιδιωτικά ιατρεία, παρ' όλο που από το 1983 ψηφίστηκε ο ιδρυτικός νόμος του ΕΣΥ, ο οποίος προέβλεπε την πλήρη ένταξη των πανεπιστημιακών στο ΕΣΥ με προεδρικό διάταγμα, που δεν εκδόθηκε ποτέ. Το 2001 ο υπουργός Υγείας Αλέκος Παπαδόπουλος προέβλεψε πάλι την ένταξη των πανεπιστημιακών στο ΕΣΥ. Εκείνοι αντιδρούν. Το θέμα πηγαίνει στο Συμβούλιο της Επικρατείας, το οποίο επιβεβαιώνει ότι θα'πρεπε να ενταχτούν ως πλήρους και αποκλειστικής απασχόλησης στο ΕΣΥ.
Πάλι δεν γίνεται τίποτα και πέρσι η υπουργός Υγείας Μαριλίζα Ξενογιαννακοπούλου νομοθετικά προβλέπει το κλείσιμο των ιδιωτικών ιατρείων των πανεπιστημιακών μέχρι τις 31/12/2010. Τότε όμως υπουργός ήταν ο Ανδρέας Λοβέρδος, ο οποίος δίνει τρεις παρατάσεις: την πρώτη τον Μάρτιο για ένα μήνα, τον Απρίλιο το ίδιο και τον Μάιο το ίδιο, ενώ τώρα με πρόταση νόμου δίνει στους πανεπιστημιακούς τη δυνατότητα να διατηρήσουν τα ιδιωτικά ιατρεία τους.
Ο υπουργός Υγείας είπε προχθές ότι είναι πολύ πρόθυμος να κουβεντιάσει τη δυνατότητα οι γιατροί τού ΕΣΥ να μπορούν να ασκούν ελεύθερο επάγγελμα. Παρόμοια δυνατότητα είχε δοθεί με νόμο το 1992, με υπουργό Υγείας τον Γιώργο Σούρλα. Οσοι γιατροί ήθελαν να έχουν ιδιωτικά ιατρεία το δήλωναν και απασχολούνταν μερικώς στο ΕΣΥ -έπεφταν οι αποδοχές τους στο 60%. Τρία χρόνια αργότερα ο ίδιος ο Γ. Σούρλας αναγνώρισε ότι ήταν μια αποτυχημένη απόφαση. Η μερική απασχόληση των νοσοκομειακών γιατρών καταργήθηκε με νόμο το 1994 επί Δημήτρη Κρεμαστινού στη θέση του υπουργού Υγείας.
«Δύο 10ετίες πίσω»
«Το ζητούμενο πάντα ήταν η πλήρης και αποκλειστική απασχόληση με αξιοπρεπείς αποδοχές για όλους: γιατρούς του ΙΚΑ, του ΕΣΥ, πανεπιστημιακούς. Αυτό σημαίνει ότι μπορώ να αφοσιωθώ στο έργο μου και βλέπω τον άρρωστο χωρίς πορτοφόλι. Τώρα, καταργώντας το θεσμό αυτό, ο υπουργός λέει στους γιατρούς πως από εμένα δεν θα πάρετε φράγκο ως κυβέρνηση/κράτος, θα μειωθούν οι αποδοχές σας και ορμάτε στον κόσμο. Εγώ όχι μόνο δεν θα σας δώσω χρήματα, αλλά θα αποδυναμώσω το θεσμό κι εσείς ό,τι οικονομική διεκδίκηση έχετε θα την εισπράξετε από τους ασθενείς» λέει στην «Ε» ο Ηλίας Σιώρας, καρδιολόγος, πρόεδρος του σωματείου εργαζομένων στον «Ευαγγελισμό».
«Το αποτέλεσμα» -προσθέτει- «θα είναι το μεγάλωμα της λίστας, η αύξηση και νομιμοποίηση του... φακελακίου, πελατειακές σχέσεις... Θα οδηγηθούμε δύο δεκαετίες πίσω, στο '80 και το '70, όπου ο έκανε ο καθένας ό,τι ήθελε. Το ίδιο το κράτος προάγει το εμπόριο. Γιατί κατηγορεί τους γιατρούς ότι τα παίρνουν από τον άρρωστο, αφού βγαίνει και λέει να τα παίρνουν οι γιατροί από τον άρρωστο; Και αυτοί που θα πληγούν θα είναι τα φτωχά λαϊκά στρώματα, οι κατώτερες βαθμίδες ιατρών και το νοσηλευτικό προσωπικό που θα κληθούν να διεκπεραιώσουν τον άρρωστο του γιατρού με το ιδιωτικό ιατρείο».
«Αδίστακτη», χαρακτηρίζει ο Ηλ. Σιώρας τη νέα πρόταση Λοβέρδου, η οποία, όπως αναφέρει, «προστίθεται σε μια σειρά απάνθρωπων μέτρων που έχει εφαρμόσει το τελευταίο χρονικό διάστημα. Θέλει να μειώσει τις δημόσιες δαπάνες για την υγεία με οποιοδήποτε κόστος. Δεν τον ενδιαφέρει ούτε η αξιοπρέπεια του γιατρού ούτε οι ανάγκες υγείας του ελληνικού λαού. Ηδη με την ολοήμερη λειτουργία των νοσοκομείων, αντί να πληρώνει το κράτος πληρώνει ο άρρωστος, είτε ο ίδιος είτε μέσω του Ταμείου του. Τώρα πάλι θα πληρώνει ο άρρωστος, είτε ο ίδιος είτε μέσα από το Ταμείο του στο ιδιωτικό ιατρείο του κάθε ιατρού. Πόσοι θα έχουν να πληρώσουν, δεδομένης της οικονομικής κρίσης;».
«Ερείπια το κοινωνικό κράτος»
«Αντί ο υπουργός Υγείας να κάνει αγώνα να στηρίξει ένα δημόσιο σύστημα υγείας, "αποκούμπι" στην περίοδο αυτή της οικονομικής κρίσης, να εξαλείψει την παραοικονομία, έρχεται και λέει θα σου δώσω ιδιωτικό ιατρείο για να νομιμοποιήσω την παραοικονομία», αναφέρει στην «Ε» ο Δημήτρης Βαρνάβας, πρόεδρος της Ομοσπονδίας Ενώσεων Νοσοκομειακών Γιατρών Ελλάδος (ΟΕΝΓΕ). «Θέλουν να διαλύσουν ολοσχερώς το δημόσιο σύστημα υγείας. Ο κόσμος πλήρωσε τόσα χρόνια για ένα δημόσιο σύστημα υγείας και δεν θα υπάρχει σε λίγο ίχνος του. Ο υπουργός Υγείας ξημεροβραδιάζεται στα ερείπια του κοινωνικού κράτους, ανασκαλεύοντας και ξεπουλώντας ό,τι απέμεινε από το δημόσιο χαρακτήρα του.
»Οι νοσοκομειακοί γιατροί έχουν δηλώσει κατά τον πλέον κατηγορηματικό τρόπο ότι θεωρούν την πλήρη και αποκλειστική απασχόληση ως βασικό συστατικό στοιχείο του ΕΣΥ και μάλιστα απαιτούν να ισχύσει και για τους πανεπιστημιακούς, καθώς και τους στρατιωτικούς γιατρούς.
»Καλούμε λοιπόν πολίτες και κοινωνικούς φορείς να προβάλουν σθεναρή αντίσταση στα σχέδια του κατεδαφιστή Α. Λοβέρδου και από κοινού με τους νοσοκομειακούς γιατρούς να ακυρώσουν τους ελεεινούς αυτούς σχεδιασμούς» προσθέτει.
«Οι γιατροί θα υπερασπιστούν την πλήρη και αποκλειστική απασχόληση στο ΕΣΥ. Ο κ. Λοβέρδος είναι ασταμάτητος. Είναι ικανός να αποδεχτεί και να νομοθετήσει και το πιο απρόσμενο πράγμα» γράφει σε ανακοίνωση της η Ενωση Ιατρών Νοσοκομείων Αθήνας-Πειραιά: «Τώρα επέλεξε να επιτεθεί στην αποκλειστική απασχόληση των νοσοκομειακών γιατρών, αφήνοντας ανοιχτό το ενδεχόμενο ιδιωτικού ιατρείου για τους γιατρούς τού ΕΣΥ.
»Η αποκλειστική απασχόληση αποτελεί το τελευταίο απομεινάρι δημόσιου χαρακτήρα του ΕΣΥ και το υπερασπιζόμαστε. Σε κάθε περίπτωση ο κ. υπουργός πρέπει να τηρήσει το νόμο που ο ίδιος είχε ψηφίσει σχετικά με τους πανεπιστημιακούς γιατρούς. Ελπίζουμε η πρότασή του να μην υποκρύπτει εκτίμησή του για αδυναμία πληρωμής μισθών στο μέλλον. Μήπως με αυτό τον τρόπο επιχειρείται να αποσυρθεί το κράτος από τη μισθοδοσία των νοσοκομειακών γιατρών και να τη φορτώσει στις πλάτες των πολιτών;».
«Ο λογιστής υπουργός»
«Ο λογιστής υπουργός Υγείας κ. Λοβέρδος» -τονίζει ο Ιατρικός Σύλλογος Αθηνών σε ανακοίνωσή του- «σε συνεργασία με πολιτικά δεκανίκια από άλλα κόμματα ξαναχτυπά και ξεπουλά ό,τι έχει απομείνει από το ΕΣΥ... Προτείνει δικαίωμα ιδιωτικού ιατρείου και στους ιατρούς τού ΕΣΥ, βάζοντας οριστικό τέλος στον δημόσιο χαρακτήρα του, αναγκάζοντας τους Ελληνες πολίτες να βάλουν βαθειά το χέρι στην τσέπη...
»Ο ΙΣΑ καταγγέλλει τον κ. Λοβέρδο και τους συνοδοιπόρους του ως συνεργούς και καλλιεργητές της παραοικονομίας και της διαπλοκής στο ΕΣΥ, δηλώνει την κατηγορηματική αντίθεσή του στη μετατροπή του ΕΣΥ σε Ιδιωτικό Σύστημα Υγείας, θεωρεί ότι η πλήρης και αποκλειστική απασχόληση για όλους τους εργαζόμενους ιατρούς στο ΕΣΥ, με αξιοπρεπείς αμοιβές, είναι καθοριστικό σημείο για την ορθή και διαφανή λειτουργία του και καλεί τον κ. Λοβέρδο να αλλάξει άμεσα την πολιτική απαξίωσης της δημόσιας υγείας και εξαθλίωσης των Ελλήνων ασθενών».