Πέμπτη 30 Ιουνίου 2011

«ΘΑΛΑΜΟΣ ΑΕΡΙΩΝ» Η ΠΛΑΤΕΙΑ Νοσοκομείο το μετρό του Συντάγματος

Posted by ΚΙΝΗΜΑΤΑ ΑΠΟ ΤΑ ΚΑΤΩ Πέμπτη, Ιουνίου 30, 2011

«ΘΑΛΑΜΟΣ ΑΕΡΙΩΝ» Η ΠΛΑΤΕΙΑ
Νοσοκομείο το μετρό του Συντάγματος
απο το Εθνος

Τουλάχιστον 500 άτομα δέχτηκαν τις πρώτες βοήθειες στο αυτοσχέδιο ιατρείο της πλατείας. Με τους συρμούς του μετρό μεταφέρονταν οι τραυματίες στα νοσοκομεία. Τραυματίας και ο αντιπρόεδρος της ΠΟΕ-ΟΤΑ
Νοσοκομείο το μετρό του Συντάγματος

Απεγνωσμένη έκκληση για γιατρούς, ιατροφαρμακευτικό υλικό, οξυγόνο ακόμα και φορεία λόγω των εκατοντάδων τραυματιών που έφταναν στο αυτοσχέδιο ιατρείο, το οποίο έχει στηθεί από εργαζομένους του μετρό και διασώστες του Ελληνικού Ερυθρού Σταυρού στον σταθμό του Συντάγματος, απηύθυναν χθες οι εθελοντές γιατροί. Οι ίδιοι έκαναν εκκλήσεις να ανοίξουν οι δρόμοι ώστε να μπορέσουν να προσεγγίσουν ασθενοφόρα, για να παραλάβουν κυρίως ηλικιωμένους με αναπνευστικά προβλήματα. Ο πρόεδρος του Φαρμακευτικού Συλλόγου, Κ. Λουράντος, ο οποίος βρισκόταν εκεί, κατήγγειλε αλόγιστη χρήση χημικών από τις αστυνομικές δυνάμεις, ενώ το σκηνικό μέσα στο ιατρείο του σταθμού ήταν "πολεμικό".

Οι εθελοντές υπολογίζουν σε τουλάχιστον πεντακόσιους τους διαδηλωτές που είχαν δεχτεί έως χθες το απόγευμα τις πρώτες βοήθειες στο αυτοσχέδιο ιατρείο. "Ο κόσμος ''πνίγηκε'' στα χημικά. Εχουμε περιθάλψει αμέτρητους ανθρώπους από το πρωί, από 15χρονα παιδιά μέχρι ηλικιωμένους", λέει ο επικεφαλής του ιατρείου Σταύρος Φλέγκας.

Οι ίδιοι αναγκάζονταν να μεταφέρουν τους σοβαρότερα τραυματισμένους στα νοσοκομεία με τους συρμούς του μετρό. Η διακομιδή γινόταν έως το Μέγαρο Μουσικής με τη χρησιμοποίηση του τελευταίου βαγονιού των συρμών, το οποίο εκκενωνόταν από επιβάτες, ενώ από εκείνο το σημείο τους παραλάμβαναν ασθενοφόρα του ΕΚΑΒ. Τα προβλήματα στη διακομιδή των ασθενών ήταν η αιτία που ο υπουργός Υγείας Αν. Λοβέρδος επικοινώνησε με τον υπουργό Προστασίας του Πολίτη Χ. Παπουτσή, ζητώντας του να δώσει λύση ώστε οι διασώστες του ΕΚΑΒ να έχουν πρόσβαση στο κέντρο.

Μέχρι χθες το βράδυ 99 τραυματίες, μεταξύ των οποίων και ένας 15χρονος, είχαν διακομιστεί στα εφημερεύοντα νοσοκομεία της Αττικής με αναπνευστικά προβλήματα, χτυπήματα στο κεφάλι, εγκαύματα και άλλους τραυματισμούς, ενώ ορισμένοι χρειάστηκε να παραμείνουν για νοσηλεία.
Νοσοκομείο το μετρό του Συντάγματος

Ανάμεσα στους τραυματίες ήταν και ο συνδικαλιστής της ΠΟΕ-ΟΤΑ Γιώργος Χαρίσης. Η Πανελλήνια Ομοσπονδία Εργαζομένων των ΟΤΑ καταγγέλλει "απρόκλητη και βίαιη επίθεση" εναντίον του. Σύμφωνα με την καταγγελία, ο β' αντιπρόεδρος της Εκτελεστικής Επιτροπής της ΠΟΕ-ΟΤΑ δέχτηκε στο κεφάλι "σφοδρά χτυπήματα με κλομπ" χθες το πρωί στο μπλόκο του Ευαγγελισμού, με αποτέλεσμα τον σοβαρό τραυματισμό του.

Για "απίστευτη σκληρότητα από την αστυνομία" μίλησε ο εθελοντής γιατρός Βασίλης Παπαδόπουλος: "Ηρθαν εδώ άνθρωποι με τραύματα στο κεφάλι καταγγέλλοντας ότι τους πέταξαν πέτρες αστυνομικοί", είπε.

Τη φροντίδα των τραυματιών δυσχέραινε ακόμα περισσότερο το γεγονός ότι ο σταθμός του μετρό είχε μετατραπεί σε? "θάλαμο αερίων". Οι εθελοντές μίλησαν για ρίψη χημικών και εντός του σταθμού, όπου έβρισκαν καταφύγιο οι διαδηλωτές, καταγγελία που διέψευσε με βραδινές του δηλώσεις ο εκπρόσωπος της ΕΛΑΣ Α. Κοκκαλάκης.

Η ποσότητα των χημικών που έπεφταν, πάντως, ακόμα και στις εισόδους του σταθμού ήταν τόσο μεγάλη που μέσω των χαραμάδων του συστήματος εξαερισμού κατέκλυσε και το εσωτερικό του, παρά το γεγονός ότι λειτουργούσαν οι ανεμιστήρες του συστήματος πυρασφάλειας.

Κόπηκε το δάχτυλο αστυνομικού

Στο Νοσοκομείο ΚΑΤ νοσηλεύεται ο υπαρχιφύλακας της Υποδιεύθυνσης Αποκατάστασης Τάξης (ΥΑΤ, ο οποίος υπέστη ακρωτηριασμό δακτύλου προχθές το βράδυ, κατά τη διάρκεια των επεισοδίων στην Πλατεία Συντάγματος. Το ατύχημα σημειώθηκε όταν εξερράγη στο χέρι του χειροβομβίδα κρότου-λάμψης. Οπως έγινε γνωστό από τους συναδέλφους του, την ώρα του ατυχήματος η ομάδα του αστυνομικού δεχόταν επίθεση από κουκουλοφόρους. Ο υπαρχιφύλακας ετοιμάστηκε να εκτοξεύσει τη χειροβομβίδα, αλλά, τελικά, δεν χρειάστηκε, αφού οι δράστες υποχώρησαν. Η απασφαλισμένη, όμως, χειροβομβίδα εξερράγη στο χέρι του, με συνέπεια να ακρωτηριαστεί το δάκτυλό του. Αμέσως μετά το ατύχημα, οι συνάδελφοί του ερεύνησαν τον χώρο και βρήκαν το τμήμα του δακτύλου που είχε κοπεί. Μεταφέρθηκε στο νοσοκομείο, όπου έγινε η εγχείρηση επανασυγκόλλησης.

ΜΑΡΙΑ ΛΙΛΙΟΠΟΥΛΟΥ
mlilio@pegasus.gr
  • Blogroll

  • Blog Archive