Πέμπτη 14 Ιουλίου 2011


tvxsteam Πρωτοφανής ένταση επικράτησε κατά τη διάρκεια των συνομιλιών Δημοκρατικών και Ρεπουμπλικάνων, την Τετάρτη, για την αντιμετώπιση των οικονομικών προβλημάτων των ΗΠΑ. Ενδεικτική του κλίματος που επικράτησε είναι η αντίδραση του Μπαράκ Ομπάμα, που διέκοψε τη συνάντηση. «Αρκετά, ως εδώ! Έφτασα στα όριά μου. Μπορεί αυτό να βλάψει την προεδρία μου, αλλά δεν πρόκειται να υποχωρήσω» τόνισε απευθυνόμενος στους Ρεπουμπλικάνους, ο πρόεδρος των ΗΠΑ πριν αποχωρήσει.

Η θυελλώδης συνάντηση των δύο πλευρών φανερώνει το αδιέξοδο του προβλήματος που αντιμετωπίζουν οι ΗΠΑ, όχι μόνο σχετικά με την αντιμετώπιση του χρέους, αλλά και με την αδυναμία να βρουν συναινετική λύση.

Εξάλλου, η μη διαφαινόμενη συμφωνία ανάμεσα στους Δημοκρατικούς και τους Ρεπουμπλικάνους τροφοδότησαν το ενδεχόμενο ο οίκος αξιολόγησης Moody 's να εξετάσει εντός των προσεχών εβδομάδων την υποβάθμιση της πιστοληπτικής αξιολόγησης Aaa των ΗΠΑ, που είναι η μικρότερη δυνατή. Στην περίπτωση, πάντως, που προχωρήσει σε υποβάθμιση της πιστοληπτικής αξιολόγησης Aaa των ΗΠΑ, θα είναι ο πρώτος από τους τρεις μεγαλύτερους Οίκους αξιολόγησης, που οδηγούνται σε παρόμοια απόφαση για τις ΗΠΑ, οι οποίες φαίνεται πως αντιμετωπίζουν την σοβαρότερη οικονομική κρίση μετά τη Μεγάλη Ύφεση, το 1929.

Την ίδια ώρα, το χρέος των ΗΠΑ φτάνει σε τέτοιο ύψος που δεν αποκλείεται ακόμη και στάση πληρωμών, καθώς η δυνατότητα πληρωμής του αμερικάνικου δημοσίου φτάνει μέχρι τις 2 Αυγούστου.

Η αντιπολίτευση των Ρεπουμπλικάνων, πλειοψηφική στη Βουλή των Αντιπροσώπων, αρνείται να αυξήσει το ανώτατο όριο ομοσπονδιακού δανεισμού, που έχει συμπληρώσει τα 14.294 δισ. δολάρια, εκ των οποίων τα 1.600 δισ. δολάρια μόνον φέτος, εφόσον δεν μειώνει τις δημόσιες δαπάνες η κυβέρνηση του προέδρου Ομπάμα -τουλάχιστον σε ισόποση βάση.

Οι Δημοκρατικοί, πλειοψηφικοί στην Γερουσία, αρνούνται με τη σειρά τους να μειώσουν τις δαπάνες για κοινωφελείς σκοπούς, ενώ ευνοούν καταργήσεις φορο-απαλλαγών υπέρ των πλουσιοτέρων, στις οποίες οι Ρεπουμπλικάνοι εναντιώνονται.

Πάντως, χθες ο πρόεδρος της κεντρικής τράπεζα της χώρας Μπεν Μπερνάνκι, ενώπιον μελών του Κογκρέσου, υποστήριξε ότι αν οι ΗΠΑ δεν καταφέρουν να επιτύχουν συμφωνία για την αύξηση του ορίου χρέους έως τις 2 Αυγούστου, η Ουάσινγκτον θα πληρώσει πρώτα τους πιστωτές της και θα παύσει τη χορήγηση πάσης φύσεως επιδομάτων.

Η ομιλία του επικεφαλής της Fed παρείχε την πρώτη ένδειξη για το πώς ο Λευκός Οίκος σκοπεύει να διαβαθμίσει τις πληρωμές της χώρας στην περίπτωση που μετά τις -2 Αυγούστου- η χώρα μείνει χωρίς λεφτά στα ταμεία για να ικανοποιήσει όλες τις υποχρεώσεις της. «Η υπόθεση είναι ότι, για όσο αυτό είναι δυνατόν, το υπουργείο Οικονομικών θα θέλει να πληρώνει κεφάλαιο και τόκους του χρέους, διότι η αποτυχία να κάνει κάτι τέτοιο θα ρίξει το χρηματοοικονομικό σύστημα σε μία τεράστια αστάθεια και θα έχει πολύ μεγάλες επιπτώσεις στην παγκόσμια οικονομία» υποστήριξε ο Μπερνάνκι.

«Εναλλακτική λύση δεν υπάρχει. Είτε τιμάς τις υποχρεώσεις σου, είτε δεν τις τιμάς, ώστε να μην χρειαστεί κατόπιν να κάνεις τρομερές επιλογές: τι να πληρώνεις στη συνέχεια, και τι όχι», δήλωσε από την πλευρά του, ο εκπρόσωπος του Λευκού Οίκου Τζέι Κάρνεϊ. Ο ίδιος επανέλαβε τη θέση του Ομπάμα, ότι «οι ΗΠΑ δεν θα κάνουν στάση πληρωμών».

«Βαθιά απαισιόδοξοι» δηλώνουν οι Αμερικάνοι

Την ίδια ώρα, οι Αμερικανοί εμφανίζονται «βαθιά απαισιόδοξοι» για το μέλλον, καθώς εντείνονται οι ανησυχίες για την οικονομία κι εξελίσσονται σε ατέρμονη πολιτική διένεξη οι συνομιλίες στον Λευκό Οίκο για την αύξηση του ορίου του ομοσπονδιακού δανεισμού, σύμφωνα με δημοσκόπηση του ινστιτούτου IPSOS για το πρακτορείο Reuters.

Η δημοσκόπηση έγινε με τη συμμετοχή 1.173 ενηλίκων, συμπεριλαμβανομένων 989 εκλογέων, αγγλόφωνων και ισπανόφωνων, από την Παρασκευή έως τη Δευτέρα, και έχει περιθώριο στατιστικού σφάλματος ±3%.

Τον Ιούλιο οι Αμερικανοί που εκτιμούν ότι «οι ΗΠΑ δεν βρίσκονται στο σωστό δρόμο» αυξήθηκαν στο 63%, έναντι 60% τον Ιούνιο. Παράγοντας που συνετέλεσε στην διόγκωση του ποσοστού των απαισιόδοξων είναι η ανεργία, αλλά και οι μειωμένες προσδοκίες ότι η αμερικανική οικονομία θα ανακάμψει γρήγορα.

Η δημοφιλία του Μπαράκ Ομπάμα μειώθηκε κατά μία μονάδα, στο 49% (50% τον Ιούνιο). Όμως, ανάμεσα στους πολιτικά ανεξάρτητους, που χρειάζεται, εφόσον θέλει την επανεκλογή του στο προεδρικό αξίωμα, ο Μπ.Ομπάμα τον Ιούλιο έχει αποδοχή 39%, από 44% τον Ιούνιο.

Στο ερώτημα, ποιες πληρωμές «χρειάζεται» να διακοπούν, αν δεν αυξηθεί εγκαίρως το ανώτατο όριο ομοσπονδιακού δανεισμού, οι Αμερικανοί που ρωτήθηκαν απάντησαν με ποσοστό 36% πως κατά προτεραιότητα θα πρέπει να μην πληρώνονται οι διεθνείς πιστωτές (τράπεζες) ενώ μόλις κατά το 12% απάντησαν ότι «θα πρέπει να διακοπεί η χρηματοδότηση για τη γεωργία ή την Παιδεία».

Η αναλύτρια του IPSOS Τζούλι Κλαρκ προέβλεψε ότι εφόσον δεν αλλάξει ουσιαστικά η τωρινή εικόνα, δηλαδή οι άνεργοι δεν μειωθούν από το 9,2% του ενεργού πληθυσμού και η Ουάσινγκτον συνεχίσει να μην μπορεί να παρέμβει αποτελεσματικά, «τότε ο πρόεδρος Ομπάμα θα αντιμετωπίσει μεγάλες προκλήσεις σε ό,τι αφορά τα σχέδια επανεκλογής του».
  • Blogroll

  • Blog Archive