Τετάρτη 3 Αυγούστου 2011


ΕΚΛΕΙΣΑΝ 3.500 ΕΠΙ ΣΥΝΟΛΟΥ 37.500 • ΚΕΡΔΟΣ 6 ΛΕΠΤΑ ΑΠΟ 1 ΠΑΚΕΤΟ ΤΣΙΓΑΡΩΝ ΤΩΝ 3,5 ΕΥΡΩ • ΣΤΑΜΑΤΟΥΝ ΤΗΝ ΠΩΛΗΣΗ
«Καπνός» έγινε ένα στα 10 περίπτερα
Της ΝΑΥΣΙΚΑΣ ΚΑΡΑΓΙΑΝΝΙΔΗ

Τη μεγαλύτερη κρίση στην ιστορία του περνάει ο κλάδος των περιπτερούχων και ψιλικατζήδων τα τελευταία 2 χρόνια. Κρίση που μέρα με τη μέρα επιδεινώνεται, έχοντας οδηγήσει πανελλαδικά -από το 2009 μέχρι σήμερα- στο κλείσιμο 3.500 περιπτέρων σε όλη τη χώρα. Χαρακτηριστική περίπτωση η Θεσσαλονίκη όπου -σε λιγότερο από 1,5 χρόνο- έκλεισαν τα 1.200 από τα συνολικά 3.000 περίπτερα-ψιλικά.

Η κατακόρυφη μείωση της αγοραστικής ζήτησης και η αύξηση της φορολογίας -ειδικά στα τσιγάρα- βάζει λουκέτα σε περίπτερα Η κατακόρυφη μείωση της αγοραστικής ζήτησης και η αύξηση της φορολογίας -ειδικά στα τσιγάρα- βάζει λουκέτα σε περίπτερα Ενώ τα 34.000 περίπτερα και ψιλικά πανελλαδικά που δεν έχουν βάλει ακόμα λουκέτο αγωνίζονται -στην κυριολεξία- να επιβιώσουν, αφού στην κατακόρυφη μείωση της αγοραστικής ζήτησης, προστίθεται η αύξηση της φορολογίας στο προϊόν με τη μεγαλύτερη ζήτηση - στα τσιγάρα.

Γι' αυτό και σε χθεσινή τους συνάντηση, οι περιπτερούχοι συγκρότησαν Συντονιστικό Οργανο και αποφάσισαν να σταματήσουν -από σήμερα μάλιστα- να πωλούν τα τσιγάρα με τις αυξημένες χρεώσεις από τις καπνοβιομηχανίες. «Πρόκειται για χρεώσεις που αφήνουν εξευτελιστικό περιθώριο κέρδους για μας, αυξήσεις που έγιναν, ύστερα από την αύξηση της φορολογίας», είπε στην «Ε» ο τέως πρόεδρος του Σωματείου Περιπτερούχων Αθήνας «Η Ενότητα», Νίκος Παλιογιάννης.

«Το καθαρό κέρδος για μας από ένα πακέτο με 24 τσιγάρα που κοστίζει 3,5 ευρώ ήταν το 2008 και το 2009 20 λεπτά, τώρα είναι μόλις 6 λεπτά, και πρόκειται για την κατηγορία με τη μεγαλύτερη ζήτηση», εξηγεί ο κ. Παλιογιάννης. Οι περιπτερούχοι υπογράμμισαν ότι αναγκάζονται να σταματήσουν την πώληση των συγκεκριμένων τσιγάρων, αφού βρίσκονται στην κυριολεξία σε απόγνωση.

«Πήραμε την πρωτοβουλία για τη σημερινή (χθεσινή) συνάντηση, γιατί οι επίσημοι συνδικαλιστικοί μας εκπρόσωποι είναι ανύπαρκτοι», είπε στην «Ε» ο κ. Παλιογιάννης.

Εκτός από τα καπνικά προιόντα (τσιγάρα), μείωση της αγοραστικής ζήτησης έχει σημειωθεί και στις κάρτες κινητής τηλεφωνίας και τις εφημερίδες: «Το κέρδος μας από τις κάρτες κινητής τηλεφωνίας ήταν, πριν από 2 χρόνια στο 8%, σήμερα έχει πέσει στο 3%, ενώ το κέρδος μας από τις εφημερίδες άγγιζε, πριν από 6 μήνες, το 7%, τώρα έχει κατέβει στο 3%», λέει στην «Ε» ο πρόεδρος του Σωματείου Περιπτέρων και Ψιλικών Μακεδονίας, Κώστας Ιακώβου.

Και εδώ... απελευθέρωση

Ακόμη, οι περιπτερούχοι στη χθεσινή τους συνάντηση εξέφρασαν την έντονη αντίδρασή τους στην πρόσφατη εισήγηση -προς το υπουργείο Εσωτερικών- της Κεντρικής Ενωσης Δήμων και Κοινοτήτων Ελλάδας (ΚΕΔΚΕ), σύμφωνα με την οποία ζητά την αλλαγή του θεσμικού πλαισίου για τα περίπτερα.

Συγκεκριμένα, η ΚΕΔΚΕ ζητεί:

* Να τροποποιηθεί η διάταξη που καθορίζει τον αριθμό των περιπτέρων και να θεωρείται ότι ο αριθμός αυτός είναι ο μέγιστος, πάνω από τον οποίο δεν μπορεί το Δημοτικό Συμβούλιο να αυξήσει τις άδειες.

Να μπορεί το Δημοτικό Συμβούλιο να καθορίζει με απόφασή του και μικρότερο αριθμό περιπτέρων, συνεκτιμώντας τους διαθέσιμους χώρους, την ασφάλεια των κατοίκων, την ασφάλεια των διερχόμενων οχημάτων και την εύρυθμη λειτουργία της πόλης.

* Σε περίπτωση που ένας δικαιούχος, για οποιονδήποτε λόγο, πάψει να έχει την εκμετάλλευση του περιπτέρου να μπορεί ο δήμος να αποφασίζει για την κατάργησή του ή για τη μεταστέγασή του σε εσωτερικό χώρο κτηρίου.

* Τα όρια, τους όρους και τις προϋποθέσεις που ισχύουν για τη χωροθέτηση περιπτέρου να μπορεί να τα καθορίζει με απόφαση του το Δημοτικό Συμβούλιο, κατά δημοτική ή τοπική κοινότητα.

* Οι περιπτερούχοι σήμερα θα ενημερώσουν τα προεδρεία των σωματείων και αναμένεται κλιμάκωση των κινητοποιήσεών τους. *
απο την Ελευθεροτυπια
  • Blogroll

  • Blog Archive