Η αραβική άνοιξη φτάνει κατακαλόκαιρο στο Ισραήλ, όπου με επίκεντρο την ακρίβεια και την έλλειψη προσιτής στέγης χιλιάδες πολίτες καταλαμβάνουν τις πλατείες, διεκδικώντας κοινωνική δικαιοσύνη, το τέλος των ανισοτήτων και αξιοπρεπή ζωή.
"Οι τιμές των ακινήτων δεν ανεβαίνουν χωρίς λόγο! Αποτελεί ένα από τα συμπτώματα του τρόπου που λειτουργεί σήμερα το εμπόριο, το οποίο δεν λειτουργεί προς όφελός μας και δεν συμβάλλει στην ανάπτυξη του βιοτικού μας επιπέδου! Θα βρούμε άλλους τρόπους εμπορίου! Το Χρήμα είναι το αντίθετο της Αφθονίας."
(πλακάτ των Αγανακτισμένων του Τελ Αβίβ, 18-7-2011)
Ολα ξεκίνησαν με την «εξέγερση του τυριού», ένα μποϊκοτάζ γαλακτοκομικών προϊόντων που οργανώθηκε μέσω Facebook και ανάγκασε τις ισραηλινές γαλακτοβιομηχανίες να μειώσουν τις τιμές κατά 25%. Ενα μήνα μετά, οι διαδηλώσεις γενικεύτηκαν, οι γιατροί απεργούν απαιτώντας βελτίωση των συνθηκών εργασίας τους και οι σκηνές έκαναν την εμφάνισή τους από το πολυτελές Μπουλεβάρ Ρότσιλντ του Τελ Αβίβ έως μπροστά στα Τείχη της παλαιάς πόλης της Ιερουσαλήμ. Σε ολόκληρη τη χώρα οι Ισραηλινοί ανταποκρίνονται στο κάλεσμα μέσω κοινωνικών δικτύων μιας ομάδας αγανακτισμένων νέων και διαδηλώνουν για να δοθεί άμεση λύση στο οξυμένο πρόβλημα της στέγης και της ακρίβειας.
Οι τιμές τροφίμων και καυσίμων έχουν εκτοξευθεί στα ύψη και στην Ιερουσαλήμ ή το Τελ Αβίβ η αγορά ενός διαμερίσματος 100 τετραγωνικών μπορεί να φτάνει τα 600.000 δολάρια, ενώ το ενοίκιο ακόμη και στις φτωχογειτονιές των δύο πόλεων μπορεί να αγγίζει και τα 900 δολάρια.
Στην πραγματικότητα στέγη και ακρίβεια είναι η σταγόνα που ξεχείλισε το ποτήρι της δυσφορίας των πολιτών απέναντι συνολικά στην οικονομική πολιτική της κυβέρνησης, επισημαίνει ο Οφέρ Εϊνί, πρόεδρος της Συνομοσπονδίας Συνδικάτων Hista-drut, που στηρίζει το κίνημα.
Στις χθεσινές διαδηλώσεις εναντίον των απλησίαστων τιμών των κατοικιών και του υψηλού κόστους ζωής έλαβαν μέρος κάπου 100.000 άνθρωποι σε πόλεις σε ολόκληρο το Ισραήλ, σύμφωνα με εκτιμήσεις της εγχώριας αστυνομίας.
Πληροφορίες των ΜΜΕ ανέφεραν ότι στις κινητοποιήσεις συμμετείχαν ως και 150.000 άνθρωποι, οι οποίοι στην πλειοψηφία τους συγκεντρώθηκαν στο Τελ Αβίβ -όπου σύμφωνα με την αστυνομία στην πλατεία έξω από Μουσείο διαδήλωσαν 70.000 πολίτες.
Οι συγκεντρώσεις, που είναι από τις μεγαλύτερες που έχουν γίνει στο Ισραήλ εδώ και δεκαετίες, αποτέλεσαν το αποκορύφωμα στις διαδηλώσεις που διαρκούν εβδομάδες και προβάλλουν αιτήματα όπως η μείωση των ενοικίων, με τη συμμετοχή διάσημων μουσικών, μέλη γυναικείων οργανώσεων, κλαμπ μοτοσικλετιστών κ.λπ.
Πολλοί από τους συμμετέχοντες κρατούσαν πανό στα αραβικά. Η εφημερίδα Χααρέτζ ανέφερε ότι τα πανό έγραφαν μηνύματα όπως «ο λαός θέλει κοινωνική δικαιοσύνη» και «όταν η κυβέρνηση είναι ενάντια στο λαό, ο λαός ξεσηκώνεται εναντίον της κυβέρνησης».
Την Παρασκευή ακροδεξιοί ακτιβιστές φέρονται να έσκισαν μια παλαιστινιακή σημαία που απέσπασαν από μια από τις σκηνές των διαδηλωτών στο κέντρο του Τελ Αβίβ και να βανδάλισαν μια εβραιοαραβική σκηνή.
Οι διαδηλωτές έχουν θέσει στο στόχαστρό τους τον πρωθυπουργό Μπενιαμίν Νετανιάχου, υπό την κυβέρνηση του οποίου περικόπηκαν πολλές κρατικές υπηρεσίες και δαπάνες με το σκεπτικό ότι η αγορά θα καλύψει το κενό.
Ο Ισραηλινός πρωθυπουργός ήδη αντέδρασε στις κινητοποιήσεις ανακοινώνοντας ένα σχέδιο για την οικοδόμηση νέων κατοικιών, αλλά οι επικριτές του λένε ότι δεν επαρκεί αυτό.
Τα ενοίκια στο Ισραήλ είναι από τα υψηλότερα παγκοσμίως εάν συνυπολογιστεί η αγοραστική δύναμη των πολιτών της χώρας. Οι τιμές των τροφίμων, της υγειονομικής περίθαλψης, των φαρμάκων και της φροντίδας των βρεφών και της μόρφωσης των παιδιών είναι επίσης πάνω από τον μέσο όρο.
«Οι άνθρωποι πριν από τα κέρδη» έγραφε ένα πανό οι άνθρωποι οι οποίοι το κρατούσαν φώναζαν «ο λαός απαιτεί κοινωνική δικαιοσύνη». «Αυτή είναι η ισραηλινή άνοιξη» έγραφε ένα άλλο πανό, σε μια σαφή αναφορά στις λαϊκές εξεγέρσεις οι οποίες συντάραξαν τον αραβικό κόσμο.
Δημοσκόπηση της «Χααρέτζ» καταδεικνύει ότι το 87% των πολιτών στηρίζει το κίνημα των αγανακτισμένων και το 85% τις απεργίες των γιατρών, ενώ η δημοτικότητα του πρωθυπουργού Νετανιάχου έχει καταβαραθρωθεί στο 32% από 51% προ διμήνου.
Η οικονομική ανάπτυξη στο Ισραήλ είναι από τις πιο ταχείες διεθνώς, με το ρυθμό ανάπτυξης του ακαθάριστου εγχώριου προϊόντος (ΑΕΠ) να εκτιμάται ότι θα ανέλθει σε 5% το 2011. Η ανεργία βρίσκεται στο χαμηλότερο επίπεδο των τελευταίων δύο δεκαετιών--ήταν στο 5,7% τον Μάιο.
Ο υπουργός της κυβέρνησης του Νετανιάχου Ζβι Χάουζερ είπε στο τηλεοπτικό δίκτυο Κανάλι 10 ότι ο Νετανιάχου θα εξετάσει το ενδεχόμενο μείωσης των έμμεσων φόρων, προσθέτοντας ωστόσο ότι «δεν υπάρχουν γρήγορες λύσεις» για τα περίπλοκα προβλήματα που ωθούν τους πολίτες να διαδηλώνουν.
Επιχειρώντας να εκτονώσει το διογκούμενο κίνημα διαμαρτυρίας παρουσίασε σχέδιο που υπόσχεται προσιτή στέγη για φοιτητές, νέα ζευγάρια, στρατιώτες που ολοκληρώνουν τη θητεία τους.
Οι διαδηλωτές απέρριψαν το σχέδιο ως παραπλανητικό και διαμήνυσαν ότι οι πλατείες δεν θα αδειάσουν αν δεν υπάρξει συνολική και οριστική λύση, ενώ η Ενωση Ισραηλινών Φοιτητών κατήγγειλε ότι η κυβέρνηση επιχειρεί να διασπάσει το κίνημα. «Γιατί μόνο οι φοιτητές και οι νέοι;
»Και οι ηλικιωμένοι και οι άποροι; Είμαστε κομμάτι της κοινωνίας και συνεχίζουμε τον αγώνα που είναι όλης της κοινωνίας».
Ενδεικτική των διαθέσεων των αγανακτισμένων είναι η έκκληση για γενική απεργία την 1η Αυγούστου, που κυκλοφόρησε στο Facebook ο Ζβίκα Μπασόρ και έχει συγκεντρώσει χιλιάδες δηλώσεις συμμετοχής. Ο 36χρονος πατέρας γράφει ότι αγόρασε ένα διαμέρισμα με μια «εξωφρενική υποθήκη για 30 χρόνια» και εξηγεί γιατί αποφάσισε να απεργήσει. «Αγανάκτησα. Δεν μπορώ να συνεχίζω να πηγαίνω κάθε μέρα στη δουλειά σαν να μην συμβαίνει τίποτα, να προσποιούμαι ότι αν δουλέψω αρκετά θα μπορέσω να προσφέρω μια αξιοπρεπή ζωή στην οικογένειά μου και στον εαυτό μου».
«Αυτή είναι μια επανάσταση. Οχι μόνο για ένα προσιτό σπίτι ή την ακρίβεια, αλλά για το αν μπορούν οι πολίτες να ζουν σε έναν τόπο σαν κι αυτόν» γράφει ο Μπράντλεϊ Μπέρστον στη «Haaretz». «Μια επανάσταση για την υπαρξιακή απειλή που συνιστά για τους Ισραηλινούς όχι το Ιράν ή η Χαμάς, αλλά το ίδιο το Ισραήλ».
(χρησιμοποιήθηκαν άρθρα και πληροφορίες από τα παρακάτω μέσα)
http://www.theinsider.gr/index.php?option=com_content&view=article&id=14216:the-indignant-israeli-video&catid=52:world&Itemid=79
http://www.haaretz.com/news/national/more-than-150-000-take-to-streets-across-israel-in-largest-housing-protest-yet-1.376102
http://www.enet.gr/?i=news.el.kosmos&id=297951
http://www.ethnos.gr/article.asp?catid=22769&subid=2&pubid=63262978
http://www.ynetnews.com/home/0,7340,L-3083,00.html
http://www.mediasoup.gr/node/37779
http://news.in.gr/world/article/?aid=1231121175
http://www.kathimerini.gr/4dcgi/_w_articles_kathremote_1_31/07/2011_400510