Τετάρτη 10 Αυγούστου 2011


Ανακοίνωση της Λαϊκής Συνέλευσης Πολιτών Πρέβεζας για την παράνομη χωματερή στον «Κούκο»

Πρέβεζα 08 Αυγούστου 2011
Για περισσότερα από σαράντα δύο χρόνια η διαχείριση των σκουπιδιών στον ευρύτερο δήμο μας περιλαμβάνει την απλή εναπόθεση στο ύψωμα «Κούκος» πολύ κοντά στα σύνορα τριών δημοτικών διαμερισμάτων (Μύτικα, Μιχαλιτσίου, Νικόπολης) του νέου πλέον Καλλικρατικού δήμου. Η τοποθεσία βρίσκεται σε απόσταση αναπνοής από την βραβευμένη ακτή Μονολιθίου, απέναντι από τις πιο σημαντικές αρχαιολογικές τοποθεσίες της περιοχής (Μνημείο Οκταβιανού Αυγούστου, θέατρο και στάδιο αρχαίας Νικοπόλεως, νεκροταφείο αρχαίας Βερενίκης), πάρα πολύ κοντά στη λιμνοθάλασσα «Μάζωμα» και δίπλα δίπλα με τα σπίτια και τα αγροκτήματα των κατοίκων. Σα να μην έφταναν όλα αυτά στην υπέροχη αυτή τοποθεσία ξεφορτώνονταν καθημερινά η λυματόλασπη του «βιολογικού καθαρισμού» της Πρέβεζας και κάθε είδους σκουπίδια (βιομηχανικά, αγροτικά, μεταλλικά ογκώδη αντικείμενα, πτώματα ζώων και ό, τι άλλο βάζει ο νους του ανθρώπου)

Σε όλα αυτά προσφάτως είχαν προστεθεί όλα τα απορρίμματα δύο ακόμη όμορων δήμων (Λούρου και Ζαλόγγου πριν τον Καλλικράτη ) ύστερα από απόφαση που ορθώς πάρθηκε για το σφράγισμα δύο ακόμη παράνομων χωματερών που διαχειρίζονταν τα σκουπίδια των παραπάνω περιοχών. Επιπρόσθετα λόγω της ανάγκης μεταφοράς των απορριμμάτων στο ΧΥΤΑ Καρβουναρίου προβλέπεται η δημιουργία σταθμού μεταφόρτωσης (ΣΜΑ). Για το σκοπό αυτό είχαν προταθεί τρεις θέσεις. Στην ΒΙΠΕ Πρέβεζας , στον Κούκο και στη Μυρσίνη. Ενώ η οριστική απόφαση αναμένονταν για τις 30/06/2011 στο περιφερειακό συμβούλιο, το Δημοτικό συμβούλιο Πρέβεζας αποφασίζει εκτάκτως και σχεδόν ομόφωνα στις 15/06/2011 (Αρ. Απόφασης 228/2011) ο ΣΜΑ να γίνει στην παράνομη χωματερή στο ύψωμα «Κούκος».
Οι κάτοικοι των περιοχών Μύτικα, Νικόπολης και Μιχαλιτσίου, (αφού αυτοοργανώθηκαν) ύστερα από την έλευση της καταληκτικής ημερομηνίας για το κλείσιμο της παράνομης χωματερής στη θέση «Κούκος» (01 Ιούλη 2011 η χωματερή προβλέπονταν να σφραγιστεί δια παντός και να αρχίσει η ανάπλαση και αποκατάστασή της) προέβη σε κατάληψη της εισόδου της παράνομης χωματερής. Πολίτες της Πρέβεζας που συμμετέχουν στη Λαϊκή Συνέλευση Πολιτών της Πρέβεζας από την πρώτη μέρα της κατάληψης (Δευτέρα 25 Ιούλη 2011) έσπευσαν στην χωματερή να ενημερωθούν από πρώτο χέρι και να δηλώσουν την αλληλεγγύη τους στους κατοίκους της περιοχής.
Οι κάτοικοι των περιοχών Μύτικα, Νικόπολης και Μιχαλιτσίου δεν ξεσηκώθηκαν καλοκαιριάτικα επειδή δεν είχαν τι να κάνουν ή επειδή τους άρεσε να βαράνε σκοπιά μέσα στον ήλιο και την υγρασία, μέρα και νύχτα δίπλα από την πιο μεγάλη «χαβούζα» του νομού και τις τρεις παράνομες κεραίες ασύρματης τηλεφωνίας που σερβίρουν ηλεκτρομαγνητική ακτινοβολία αδιακρίτως. Οι κάτοικοι των περιοχών Μύτικα, Νικόπολης και Μιχαλιτσίου δεν θέλουν και δεν ελπίζουν να μετατεθεί το πρόβλημα σε άλλους συμπολίτες του νομού μας. Οι κάτοικοι των περιοχών Μύτικα, Νικόπολης και Μιχαλιτσίου δεν επιθυμούσαν να θέσουν τους συμπολίτες τους στη δοκιμασία της δυσοσμίας των κάδων τον πιο τουριστικό μήνα της Πρέβεζας. Οι κάτοικοι των περιοχών Μύτικα, Νικόπολης και Μιχαλιτσίου δεν είναι το υποχείριο της κάθε αρχής που με προφορικές υποσχέσεις και κατασταλτικές μεθόδους επιχειρεί να σταματήσει τις κινητοποιήσεις και να κινήσουν όλα «ομαλώς».


Την Πέμπτη 28/07/2011 στις 11 το πρωί την περιοχή επισκέφτηκε εισαγγελέας με τη συνοδεία περιπολικού και ισχυρών αστυνομικών δυνάμεων, ακολουθούμενοι από 8 απορριμματοφόρα έτοιμα να ξεφορτώσουν. Η εισαγγελέας «ξεναγήθηκε» στην περιοχή και αφού είδε τη λιματόλασπη, τα απορρίμματα και ότι οι κάτοικοι δεν είχαν προβεί σε καμία παρανομία, διότι η χωματερή που είχαν διακόψει κάθε πρόσβαση είναι παράνομη, αποχώρησε. Το ίδιο έγινε και με τα απορριμματοφόρα 3 ώρες αργότερα. Τη Δευτέρα (01 Αυγούστου 2011) επισκέφτηκε την περιοχή ο περιφερειάρχης Ηπείρου και ζήτησε μια τρίμηνη παράταση για την έλευση της τουριστικής περιόδου. Μετά και το έκτακτο δημοτικό συμβούλιο της 3ης Αυγούστου 2011 και αφού η δημοτική αρχή εγγυήθηκε για τη μη δημιουργία ΣΜΑ στη χωματερή (ακύρωση της 228/2011) και την οριστική σφράγισή της στις 31 Οκτώβρη 2011 (μέχρι τότε όλα τα σκουπίδια θα πέφτουν και πάλι στο ύψωμα «Κούκος» με την υπέροχη θέα στην Πρέβεζα και τη Λευκάδα), οι κάτοικοι της περιοχής στις 04 Αυγούστου 2011 αποφάσισαν για αναστολή των κινητοποιήσεων επιφυλασσόμενοι για το φθινόπωρο που δεν αργεί να έρθει.


Στις υποσχέσεις των τοπικών αρχόντων είναι και το σταμάτημα εναπόθεσης απορριμμάτων από τους πρώην δήμους Ζαλόγγου και Λούρου καθώς και η παύση ρίψης της λιματόλασπης. Φυσικά κανείς δεν είναι σε θέση να γνωρίζει που θα πηγαίνει πλέον τόσο η λιματόλασπη όσο και τα απορρίμματα των παραπάνω περιοχών μια και το καλοκαίρι τα σκουπίδια του νομού πολλαπλασιάζονται.


Η Λαϊκή Συνέλευση Πολιτών της Πρέβεζας δηλώνει αμέριστα τη συμπαράσταση στους κατοίκους όλων των περιοχών που μολύνεται ανεπανόρθωτα ο υδροφόρος ορίζοντας τους, που κινδυνεύουν να καούν ανά πάσα στιγμή και υποβαθμίζεται χωρίς επιστροφή το μέλλον των παιδιών τους. Για τη θέση «Κούκος» υπάρχει μελέτη καταπέλτης του Φορέα Διαχείρισης Αμβρακικού για τη συμμετοχή της χωματερής στη μόλυνση του Αμβρακικού και της ευρύτερης περιοχής. Ακόμη μελέτες και έγγραφα της Αρχαιολογικής υπηρεσίας που απαγορεύουν τη λειτουργία της χωματερής. Ο αγώνας των κατοίκων Μύτικα, Νικόπολης και Μιχαλιτσίου είναι τίμιος και δίκαιος. Ως Λαϊκή Συνέλευση Πολιτών Πρέβεζας δεν μπορούμε παρά να σταθούμε στο πλάι τους. Αυτοί και μόνο αυτοί να αποφασίσουν για το μέλλον τους. «Φτάνει πια, δεν πάει άλλο. Σαράντα δύο χρόνια ήταν αρκετά». Ναι σε έναν πανελλαδικό δημόσιο φορέα διαχείρισης απορριμμάτων. Όχι στην εργολαβική αξιοποίηση με τις πλάτες των εκλεγμένων αντιπροσώπων μας. Να ξεκινήσει άμεσα η ανάπλαση της περιοχής και να βρεθεί από κοινού ριζική λύση για τη συνολική διαχείριση των οικιακών, αγροτικών, βιομηχανικών και κάθε είδους απορριμμάτων του δήμου μας.

  • Blogroll

  • Blog Archive