Δευτέρα 8 Αυγούστου 2011

Οι «αγορές» θυμίζουν στον Ομπάμα ποιος κυβερνά τον πλανήτη

Posted by ΚΙΝΗΜΑΤΑ ΑΠΟ ΤΑ ΚΑΤΩ Δευτέρα, Αυγούστου 08, 2011

Στενοί συνεργάτες του Μπιλ Κλίντον έχουν πολλές φορές διηγηθεί την οργή του πρώην προέδρου των ΗΠΑ, για τα «σχολιαρόπαιδα της Wall Street», τους νεαρούς χρηματιστές που, σκυμμένοι πάνω σε έναν υπολογιστή και αποκομμένοι από τον έξω κόσμο, επηρέαζαν συχνά την πορεία της αμερικανικής και της παγκόσμιας οικονομίας. Σχεδόν 15 χρόνια από τις εκρήξεις του Κλίντον, οι αγορές δεν επηρεάζουν απλώς, αλλά κυβερνούν τον πλανήτη.
Μερικές μέρες μετά από την περιβόητη συμφωνία Δημοκρατικών και Ρεπουμπλικάνων για το αμερικανικό χρέος, η χωρίς ιστορικό προηγούμενο υποβάθμιση από τον Standard & Poor's της πιστοληπτικής ικανότητας της μεγαλύτερης πολιτικής και οικονομικής δύναμης στον κόσμο, αποτελεί ένα σαφές μήνυμα προς όσους πολιτικούς ηγέτες θέλουν να κάνουν ακόμη τον καμπόσο.

Άλλωστε η επιχειρηματολογία του οίκου αξιολόγησης δεν αφήνει καμιά αμφιβολία για το πολιτικό σκεπτικό της υποβάθμισης: η συμφωνία Δημοκρατικών και Ρεπουμπλικάνων δεν επαρκεί για την μεσοπρόθεσμη σταθεροποίηση του αμερικανικού χρέους , καθώς είναι φανερό το «χάσμα ανάμεσα στα πολιτικά κόμματα» και η «προβλεψιμότητα των αποφάσεων της αμερικανικής πολιτικής ηγεσίας». Ο οίκος Standard & Poor's τιμωρεί τις ΗΠΑ, γιατί οι πολιτικοί της δεν δουλεύουν όπως θα έπρεπε....

Οι άμεσες συνέπειες από την υποβάθμιση είναι ορατές: τα επιτόκια δανεισμού θα ανέβουν, κάτι που θα επιβαρύνει ακόμη περισσότερο τον ταλαιπωρημένο αμερικανικό προϋπολογισμό, Μια αύξηση της τάξης του 1% , θα έχει κόστος ..μόλις 140 δις $, χώρια τα προβλήματα που θα δημιουργηθούν για τις αμερικανικές τράπεζες και το δολάριο.

Ολόκληρη η νεοφιλελεύθερη πολιτική που κυριαρχεί στον πλανήτη, αυτή που επιταχύνθηκε επί Κλίντον παρά τους θυμoύς του για την Wall Street, για να αποθεωθεί επί Μπους και να συνεχιστεί επί Ομπάμα, τίθεται σε δοκιμασία. Πρόκειται ακριβώς για την πολιτική που παραχώρησε την εξουσία στις «αγορές» και τους οίκους αξιολόγησης, που δεν κάνουν τίποτα άλλο παρά να ζητούν περισσότερη λιτότητα και περιορισμό των δημοσίων δαπανών, την στιγμή που η λύση είναι τελείως διαφορετική: τα χρέη που έχουν συσσωρεύσει τα σύγχρονα κράτη, ακόμη και αυτή η Γερμανία, δεν είναι διαχειρίσιμα παρά μόνο με ανάπτυξη.

Για την Ευρώπη αλλά και την Ελλάδα, δεν υπήρχε χειρότερη στιγμή από την χθεσινή υποβάθμιση της αμερικανικής οικονομίας.. Όταν υποβαθμίζονται ακόμη και οι ΗΠΑ, η Ιταλία δεν έχει καμία τύχη να ξεφύγει, με ότι αυτό σημαίνει για την σταθερότητα της κλυδωνιζόμενης ευρωζώνης και τα πακέτα ελληνικής διάσωσης.

Βρισκόμαστε μπροστά σε σεισμικές δονήσεις που κλονίζουν ολόκληρο το παγκόσμιο σύστημα Αδυνατώντας να ελέγξουν έναν οίκο αξιολόγησης, οι ΗΠΑ δηλώνουν πλέον την αδυναμία τους να κυβερνήσουν τον κόσμο: η πρώτη αντίδραση της Κίνας ήταν να ζητήσει ένα νέο σταθερό αποθεματικό νόμισμα. Απομένει να δούμε πως θα αντιδράσουν οι «αγορές» από αύριο Δεύτερα που ανοίγουν τα χρηματιστήρια. Ο οίκος Standard & Poor's επέλεξε να ανακοινώσει την υποβάθμιση Παρασκευή βράδυ, για να μην χρεωθεί τον πανικό. Αν όμως ο πανικός απλώς ξορκίστηκε και εμφανιστεί ξανά , τότε η επόμενη εβδομάδα ίσως γραφτεί στην ιστορία...
tvxs
  • Blogroll

  • Blog Archive