Κυριακή 14 Αυγούστου 2011

ΧΙΛΗ: Η ΠΑΓΚΟΣΜΙΑ ΕΞΕΓΕΡΣΗ ΕΠΕΚΤΕΙΝΕΤΑΙ

Posted by ΚΙΝΗΜΑΤΑ ΑΠΟ ΤΑ ΚΑΤΩ Κυριακή, Αυγούστου 14, 2011

ΟΙ ΜΕΤΑΛΛΩΡΥΧΟΙ ΒΓΑΙΝΟΥΝ ΣΤΟΥΣ ΔΡΟΜΟΥΣ ΣΕ ΚΟΙΝΟ ΜΕΤΩΠΟ ΜΕ ΤΟΥΣ ΦΟΙΤΗΤΕΣ, ΚΟΝΤΡΑ ΣΤΗΝ ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ
Σε κατάσταση πολιορκίας και πάλι η Χιλή

Του ΝΙΚΟΛΑ ΖΗΡΓΑΝΟΥ nikolas.zirganos@enet.gr

Οι μαζικές φοιτητικές κινητοποιήσεις στη Χιλή που συνεχίζονται για δεύτερο μήνα, έχουν παρασύρει τη δημοτικότητα της κυβέρνησης στα τάρταρα, ενώ το θέμα έχει αρχίσει να ξεφεύγει από στενά εκπαιδευτικό και μια διαμάχη μόνο για τη βελτίωση της εκπαίδευσης και παίρνει πια χαρακτηριστικά ευθείας πολιτικής σύγκρουσης με στόχο τον ίδιο τον πρόεδρο της χώρας, Σεμπαστιάν Πινέρα.
Τώρα, οι μεταλλωρύχοι ετοιμάζονται να κατέβουν στους δρόμους μαζί με τους φοιτητές και να ενώσουν τα αιτήματά τους απέναντι στην κυβέρνηση. Ο Πινέρα προσπαθεί με επικοινωνιακά τεχνάσματα και τις φιλικές του εφημερίδες και ΜΜΕ να μειώσει τον αντίκτυπο των εξελίξεων, αλλά μάλλον είναι πλέον αργά.
Οι φοιτητές ζητούσαν αρχικά ένα νέο εκπαιδευτικό σύστημα, που δεν θα μεγαλώνει τις ανισότητες, που θα έχει δημόσιο χαρακτήρα και θα επανακαθορίζει τις σχέσεις της πολιτείας με τα ιδιωτικά πανεπιστήμια.
Οι πλεόν των 150.000 νέων που πλημμύρισαν και πάλι τους δρόμους της πρωτεύουσας Σαντιάγο, το Βαλπαραΐσο και την Κονθεπθιόν, ζητούν περισσότερα κονδύλια για την εκπαίδευση και να σταματήσουν τα ιδιωτικά πανεπιστήμια να αποσύρουν τα τεράστια κέρδη τους και να αναγκαστούν να τα επανεπενδύουν στην εκπαίδευση. Ομως, μετά την απόρριψη της κυβερνητικής πρότασης να αυξηθούν μεν τα κονδύλια για την παιδεία, χωρίς να γίνουν δεκτά άλλα αιτήματα των φοιτητών, το φοιτητικό κίνημα έθεσε θέμα παραίτησης του προέδρου, ο οποίος αναγκάστηκε να κάνει ανασχηματισμό και να αντικαταστήσει οκτώ βασικούς του υπουργούς, μεταξύ αυτών και τον υπουργό Παιδείας. Παρά την προσπάθεια του Πινέρα, ούτε η δημοτικότητα της κυβέρνησής του ανέβηκε ούτε και κόπασαν οι κινητοποιήσεις. Το αντίθετο.

Οι δημοσκοπήσεις τον φέρουν να έχει ποσοστό αποδοχής μικρότερο του 30%, μόλις ενάμιση χρόνο μετά τις εκλογές που τον ανέδειξαν ως τον πρώτο συντηρητικό πρόεδρο της Χιλής μετά τον πραξικοπηματία στρατηγό Αγκούστο Πινοσέτ και εννέα μήνες από την επιτυχημένη διάσωση των 33 ανθρακωρύχων που έμειναν μέσα στην στοά του ορυχείου τους για 69 ημέρες. Τότε, η επιτυχής διάσωση είχε εμφανιστεί σχεδόν αποκλειστικά ως έργο του προέδρου και η δημοτικότητά του είχε σπάσει κάθε ρεκόρ. Τώρα όμως, ακόμη και αυτό έρχεται εναντίον του. Οι χιλιάνοι εργάτες ορυχείων ετοιμάζονται για κινητοποιήσεις, καθώς ο πρόεδρος προσπαθεί να περάσει μεταρρυθμιστικό πακέτο που θα αναμορφώνει τον κλάδο και θα ανοίγει διάπλατα την πόρτα στους ιδιώτες. Μήλον της Εριδος είναι η κρατική εταιρεία εξόρυξης και εμπορίας χαλκού, CODELCO, που είναι η μεγαλύτερη στο είδος της σε όλον τον πλανήτη. Πρόκειται επίσης για την μεγαλύτερη εξαγωγική εταιρεία της χώρας που δίνει στο χιλιάνικο δημόσιο τεράστα κέρδη.

Ο σπουδαγμένος στο Χάρβαρντ νεοφιλελεύθερος Πινέρα βρέθηκε στο στόχαστρο του πανίσχυρου συνδικάτου μεταλλωρύχων της CODELCO το οποίο στα μέσα Ιουλίου κήρυξε για πρώτη φορά τα τελευταία 20 χρόνια προειδοποιητική 24ωρη απεργία. Μόνο από αυτή την απεργιακή κινητοποίηση της μιας μέρας το Δημόσιο έχασε 40 εκατομμύρια δολάρια. Η απεργία είχε μεγάλη απήχηση στην κοινωνία, καθώς κηρύχτηκε συμβολικά στην επέτειο της εθνικοποίησης του ορυκτού πλούτου της χώρας από τον σοσιαλιστή πρόεδρο Σαλβατόρ Αλιέντε, πριν από 40 χρόνια. Ο Αλιέντε είχε ανατραπεί από τον στρατηγό Αγκούστο Πινοσέτ και τη χούντα την οποία θαυμάζουν πολλά από τα κομματικά στελέχη του συντηρητικού προέδρου Πινέρα.

Τώρα, οι μεταλλωρύχοι ετοιμάζονται να κατέβουν στους δρόμους μαζί με τους φοιτητές και να ενώσουν τα αιτήματά τους απέναντι στην κυβέρνηση. Ο Πινέρα προσπαθεί με επικοινωνιακά τεχνάσματα και τις φιλικές του εφημερίδες και ΜΜΕ να μειώσει τον αντίκτυπο των εξελίξεων, αλλά μάλλον είναι πλέον αργά.

Η κρίση χτυπάει και την Χιλή, με τον λαό να απομακρύνεται από την κυβέρνηση και την καρέκλα του δισεκατομυριούχου προέδρου να τρίζει. Ο Πινέρα είναι ιδιοκτήτης, μεταξύ άλλων, μιας δημοφιλούς ποδοσφαιρικής ομάδας και ενός συγκροτήματος ΜΜΕ. Ο 61χρονος πολιτικός κέρδισε αμύθητα χρήματα όταν μια εταιρεία του εισήγαγε στη Χιλή πρώτη φορά τις πιστωτικές κάρτες. Ομως, τώρα πια φαίνεται ότι φοιτητές και μεταλλωρύχοι ετοιμάζονται να του κόψουν τη δική του πίστωση.
enet
  • Blogroll

  • Blog Archive