ΤΟ ΣτΕ ΕΝΕΚΡΙΝΕ ΤΗ ΜΕΛΕΤΗ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΤΙΚΩΝ ΕΠΙΠΤΩΣΕΩΝ • ΘΑ ΚΑΤΑΣΚΕΥΑΣΤΕΙ ΕΜΠΟΡΙΚΟ ΚΕΝΤΡΟ-ΓΙΓΑΣ
Αντί για κρασί Καμπά Mall για ψώνια
Πρόκειται να κατασκευαστεί γιγαντιαίο εμπορικό κέντρο αλά «Mall», συμφερόντων Μπόμπολα, για το οποίο κάτοικοι και φορείς της περιοχής αντιδρούν έντονα, κάνοντας λόγο για οικιστική υποβάθμιση.
Της ΒΑΝΑΣ ΦΩΤΟΠΟΥΛΟΥ απο Ελευθεροτυπια
Μπορεί το σύνθημα να λέει ότι «το κτήμα Καμπά ανήκει στα αμπέλια του», όμως το ΣτΕ άλλα αποφάνθηκε. Με 27σέλιδο πρακτικό, το Α' Τμήμα Διακοπών του δικαστηρίου ενέκρινε τη στρατηγική μελέτη περιβαλλοντικών επιπτώσεων που χαρακτηρίζει μια τεράστια έκταση πάνω από 350 στρέμματα στην Κάντζα Παλλήνης σε Περιοχή Οργανωμένης Ανάπτυξης Παραγωγικών Δραστηριοτήτων (ΠΟΑΠΔ).
Στο κτήμα Καμπά βρίσκεται ένα από τα πρώτα εργοστάσια οινοποιίας που χτίστηκε το 1879 και σήμερα είναι διατηρητέο (ΑΡΧΕΙΟ «Ε») Στο κτήμα Καμπά βρίσκεται ένα από τα πρώτα εργοστάσια οινοποιίας που χτίστηκε το 1879 και σήμερα είναι διατηρητέο (ΑΡΧΕΙΟ «Ε») Η απόφαση ανάβει το πράσινο φως για την αξιοποίηση του κτήματος Καμπά, στο οποίο βρίσκεται ένα από τα πρώτα εργοστάσια οινοποιίας, που χτίστηκε το 1879 και σήμερα είναι διατηρητέο. Εκεί πρόκειται να κατασκευαστεί γιγαντιαίο εμπορικό κέντρο αλά «Mall», συμφερόντων Μπόμπολα, για το οποίο κάτοικοι και φορείς της περιοχής αντιδρούν έντονα, κάνοντας λόγο για οικιστική υποβάθμιση.
Προεκλογικά
Το προεδρικό διάταγμα για την έγκριση των περιβαλλοντικών όρων κατατέθηκε στο ΣτΕ από τη Γενική Γραμματεία της κυβέρνησης στις 26/5/2011 επί υπουργίας Μπιρμπίλη, ενώ η θετική γνωμοδότηση του Οργανισμού Ρυθμιστικού Σχεδίου Αθήνας (ΟΡΣΑ) εν μέσω προεκλογικής περιόδου, τον Σεπτέμβριο του 2009, αλλά και του Δήμου Παλλήνης έπαιξε καθοριστικό ρόλο για την αίσια έκβαση της υπόθεσης. Για την περιοχή ο ΟΡΣΑ αναφέρει ότι «βρίσκεται σε στρατηγική θέση της περιοχής Μεσογείων σε επαφή με δύο κόμβους της Αττικής οδού και κοινό σταθμό του προαστιακού σιδηροδρόμου και του μετρό, ενώ η ευρύτερη περιοχή του σχεδίου βρίσκεται σε διαδικασία έντονου χωρικού και οικονομικού μετασχηματισμού στην κατεύθυνση της αστικοποίησης».
Στο πρακτικό επεξεργασίας οι δικαστές τονίζουν ότι, αν και υπάρχουν αποκλίσεις του Π.Δ. από τις ρυθμίσεις δόμησης που προβλέπει η Ζώνη Οικιστικού Ελέγχου, αυτές είναι περιορισμένες και δεν μεταβάλλουν τις βασικές επιλογές της και άρα είναι νόμιμες.
Ως γενική παρατήρηση επισημαίνουν ότι οι διατάξεις του σχεδίου Π.Δ. επιβάλλονται στο φορέα υλοποίησης της ΠΟΑΠΔ αλλά και σε όργανα του κράτους ή ΝΠΔΔ, τα οποία πρέπει να επανεξετάσουν τις ρυθμίσεις του, ώστε αν γεννηθεί αμφιβολία να συμπληρωθεί.
Ζητούν επίσης να μελετηθεί αν πρέπει να περιληφθεί ρητή ρύθμιση για την οριοθέτηση του ρέματος Παναγίτσα, καθώς και να συμπληρωθεί για να γίνει σαφής και πλήρης η πρόβλεψη ότι ύστερα από 10 χρόνια θα επανεξεταστεί η ισχύς της στρατηγικής μελέτης περιβαλλοντικών επιπτώσεων.
«Υποβάθμιση»
Στον αντίποδα κινούνται οι θέσεις φορέων και κατοίκων της περιοχής, οι οποίοι κάνουν λόγο για πολιτιστική, περιβαλλοντική και οικιστική υποβάθμιση. Αποκρούουν τη δημιουργία εμπορικού κέντρου αναφέροντας ότι τα χιλιάδες κυβικά μέτρα τσιμέντου, η κυκλοφοριακή συμφόρηση και η ατμοσφαιρική ρύπανση που θα επιφέρουν τα πάνω από 30.000 αυτοκίνητα επισκεπτών ανά ημέρα, τα λύματα, η κάλυψη ενός ακόμη προστατευόμενου αδόμητου χώρου και η αλλοίωση του παραδοσιακού χαρακτήρα της περιοχής θα υποβαθμίσουν ραγδαία και ανεπανόρθωτα την ποιότητα ζωής και το περιβάλλον της πόλης μας.
Οπως υποστηρίζουν, οι χρήσεις γης και η αξιοποίηση των κτημάτων Καμπά οφείλει να είναι συμβατή με την παράδοση του χώρου και τις αρχές της βιωσιμότητας.