Σάββατο 6 Αυγούστου 2011

ΞΕΣΗΚΩΜΟΣ ΤΩΝ ΦΟΙΤΗΤΩΝ ΣΤΗΝ ΧΙΛΗ ΓΙΑ ΔΗΜΟΣΙΑ ΚΑΙ ΔΩΡΕΑΝ ΠΑΙΔΕΙΑ

Posted by ΚΙΝΗΜΑΤΑ ΑΠΟ ΤΑ ΚΑΤΩ Σάββατο, Αυγούστου 06, 2011

Πάνω από 550 νεαροί διαδηλωτές συνελήφθησαν χθες σε πολλές πόλεις της Χιλής, κατά τη διάρκεια συγκρούσεων με την αστυνομία. Οι φοιτητές συνεχίζουν απτόητοι τις κινητοποιήσεις τους, παρά τις απαγορεύσεις της κυβέρνησης Πινέιρα, διεκδικώντας από τον Μάιο μέχρι σήμερα, δημόσια και δωρεάν εκπαίδευση, κατοχυρωμένη συνταγματικά.
Στις διαδηλώσεις, τόσο στο Σαντιάγο όσο και σε δεκάδες άλλες πόλεις, πήραν μέρος περίπου 5.000 άτομα, ωστόσο «συνολικά πραγματοποιήθηκαν 552 συλλήψεις και 29 αστυνομικοί τραυματίστηκαν σοβαρά», όπως δήλωσε στον Τύπο χθες βράδυ ο υφυπουργός Εσωτερικών Ροντρίγο Ουμπίλα. Από τις εκατοντάδες συλλήψεις, οι 284 έγιναν μόνο στο Σαντιάγο, με την κατηγορία της διατάραξης της τάξης, της οπλοφορίας και της κατοχής εκρηκτικών, διευκρίνισε ο Ουμπίλα.

Η κυβέρνηση της χώρας απαγόρευσε τις πορείες διαμαρτυρίας, ωστόσο μαθητές, φοιτητές και εκπαιδευτικοί συνεχίζουν να αγωνίζονται, ζητώντας από το κράτος ενίσχυση της δημόσιας και της ανώτατης εκπαίδευσης. Οι προτάσεις εκ μέρους της κυβέρνησης για αύξηση των επιχορηγήσεων για την παιδεία και για πιστώσεις προς τους φοιτητές, οι περισσότεροι εκ των οποίων χρεώνονται για να σπουδάσουν, απορρίφθηκαν ως ανεπαρκείς από την εκπαιδευτική κοινότητα.

Οι σπουδαστές έδωσαν χθες το βράδυ μια διορία έξι ημερών στην κυβέρνηση, προκειμένου να κάνει «σοβαρές, συγκεκριμένες και συνεκτικές προτάσεις». Ζητούν επίσης να κατοχυρωθεί συνταγματικά η δημόσια δωρεάν εκπαίδευση και να διασφαλιστεί η ποιότητά της.

Τον Ιούνιο οι διαδηλώσεις ήταν γιγαντιαίες, συγκεντρώνοντας μέχρι 80.000 άτομα. Πρόκειται για τις μεγαλύτερες κινητοποιήσεις από την αποκατάσταση της δημοκρατίας στη Χιλή, το 1990.

Η δεξιά κυβέρνηση του Σεμπαστιάν Πινέιρα, ζει τη χειρότερη κοινωνική κρίση από τότε που ανέλαβε την εξουσία τον Μάρτιο του 2010. Ο Πινέιρα βλέπει τη δημοτικότητά του να πέφτει κατά 26%, σύμφωνα με δημοσκόπηση που δόθηκε χθες στη δημοσιότητα.
πηγη
  • Blogroll

  • Blog Archive