Τρίτη 2 Αυγούστου 2011


Περιγραφή αδικημάτων οργανωμένου εγκλήματος περιλαμβάνει το 5σέλιδο πόρισμα της Αρχής κατά του βρώμικου χρήματος, με το οποίο δρομολογήθηκε χθες η ποινική αξιολόγηση της υπεξαίρεσης 51 εκατ. ευρώ από την Proton Bank, με εμπλεκόμενους το μεγαλομέτοχο της τράπεζας Λαυρέντη Λαυρεντιάδη και επτά τέως εκτελεστικά μέλη του Δ.Σ.
Σύμφωνα με το ρεπορτάζ της Ελευθεροτυπίας, το πόρισμα αναφέρεται σε «Συγκρότηση ομάδας» για επτά μέλη της διοίκησης της Τράπεζας, τα οποία ήταν μέλη και στην Επιτροπή Πιστοδοτήσεων. Στην ομάδα αυτή αποδίδεται «διαρκής δράση» καθ' όλη τη διάρκεια του 2010 αλλά και «δόλος».

Ως «ηγετική φυσιογνωμία» της ομάδας εμφανίζει το βασικό μέτοχο της Proton Λ. Λαυρεντιάδη που ήταν και πρόεδρος του Δ.Σ. και ως βασικό αδίκημα καταδεικνύει την «υπεξαίρεση» σε βάρος των καταθετών της Τράπεζας αλλά και των λοιπών -αμέτοχων στα διοικητικά- μετόχων.

Όπως αναφέρει το δημοσίευμα της Ελευθεροτυπίας, το 2010, η Επιτροπή Πιστοδοτήσεων της Proton χορήγησε με προνομιακούς όρους δάνεια σε εταιρείες που άμεσα ή έμμεσα ελέγχονταν από τον Λ. Λαυρεντιάδη, όπως η Alapis. Μέρος από τα δάνεια αυτά κατέληξαν σε εταιρείες χαμηλού προφίλ του Λ. Λαυρεντιάδη, οι λογαριασμοί των οποίων είναι στην Τράπεζα Πειραιώς. Υπάλληλος της Alapis, με δέκα επιταγές που εξαργύρωσε, εισέπραξε μετρητά αποκομίζοντας το μεγαλύτερο μέρος του ποσού.

Η διερεύνηση της υπόθεσης ανετέθη – με συνδρομή και κλιμάκιο του ΣΔΟΕ - στον εισαγγελέα Ιωάννη Δραγάτση, ο οποίος εδώ και τρεις μήνες διεξάγει προκαταρκτική έρευνα για την Alapis λόγω ενδείξεων για χρηματιστηριακή απάτα και φορολογικά αδικήματα. Εκτός από την Alapis ερευνώνται η Νεοχημική και η ΒΦΛ οι οποίες λειτουργούσαν ως συγκοινωνούντα δοχεία. Αρχικά ήταν συμφερόντων Λαυρεντιάδη. Αργότερα ο επιχειρηματίας αποχώρησε μεταβιβάζοντας πακέτο μετοχών σε funds ή σε φυσικά πρόσωπα του κύκλου του.

Αναφορικά με τις έρευνα ελέγχεται και η ΤτΕ για το αν επόπτευσε την Proton, καθώς ο κ. Λαυρεντιάδης με το που απέκτησε τον έλεγχό της φαίνεται ότι ωφελήθηκε από δάνεια που πήραν άλλες εταιρείες μετοχικής και διοικητικής επιρροής του. Θα αναζητηθεί λοιπόν η πορεία των δανείων μέσω των επιχορηγήσεων της Proton.

Η απάντηση του υπουργού Οικονομικών Ευάγγελου Βενιζέλου για Proton Bank

Όπως δήλωσε σήμερα στην εφημερίδα Ελευθεροτυπία, ο υπουργός Οικονομικών Ευάγγελος Βενιζέλος, μέριμνα και ευθύνη του Υπουργείου Οικονομικών, όπως και της Τράπεζας της Ελλάδος, είναι η «σταθερότητα και ασφάλεια του τραπεζικού συστήματος». Στο ρεπορτάζ της εφημέριδας, επίσης αναφέρεται ότι το ελληνικό Δημόσιο κατέθεσε ενίσχυση ύψους 100 εκατ. ευρώ στην Proton Bank τη χρονική περίοδο που η Τράπεζα της Ελλάδος έκανε ελέγχους σε αντικανονικές συναλλαγές και η Αρχή για την καταπολέμηση του μαύρου χρήματος διαπίστωνε υπεξαίρεση 51 εκατ. ευρώ και προέβαινε σε μέτρα κατά μελών του διοικητικού συμβουλίου. Τέλος, Από την πλευρά του το υπουργείο Οικονομικών σημειώνει ότι «από το 2008 και μετά, το ελληνικό Δημόσιο έχει χορηγήσει στην Proton, με βάση τα μεγέθη της, κεφαλαιακές ενισχύσεις και εγγυήσεις που υπερβαίνουν τα 300 εκ. ευρώ. Τέτοιες ενισχύσεις, ανάλογα με το μέγεθός τους, έχουν χορηγηθεί σε όλες σχεδόν τις τράπεζες την ίδια περίοδο. Είναι συνεπώς αναγκαίο, για την προστασία των συμφερόντων του Δημοσίου να διασφαλιστεί η ομαλή, απρόσκοπτη και ασφαλής λειτουργία της τράπεζας, ανεξαρτήτως μετοχικής σύνθεσης, διοίκησης και φυσικών προσώπων που συνδέονται άμεσα ή έμμεσα με αυτήν».

Αναλυτικά, ο υπουργός Οικονομικών δήλωσε τα εξής:

«Λυπάμαι που η Ελευθεροτυπία αδυνατεί να αντιληφθεί τη διαφορά μιας τράπεζας, όπως η Proton Βank και συγκεκριμένων φυσικών προσώπων που ελέγχονται για την τέλεση παράνομων πράξεων.

Μέριμνα και ευθύνη του Υπουργείου Οικονομικών, όπως και της Τράπεζας της Ελλάδος, είναι η σταθερότητα και ασφάλεια του τραπεζικού συστήματος. Η δήλωσή μου ότι το ελληνικό τραπεζικό σύστημα είναι απολύτως ασφαλές, έχει πολύ πρακτικό περιεχόμενο για τους καταθέτες και γενικά για τους συναλλασσόμενους με τις τράπεζες.

Στο πλαίσιο αυτό, σε συνεννόηση με την Τράπεζα της Ελλάδος, τη διοίκηση των έξι μεγαλύτερων ελληνικών τραπεζών και το Συμβούλιο Συστημικής Ευστάθειας (στο οποίο μετέχουν μεταξύ άλλων ο Διοικητής και ο αρμόδιος Υποδιοικητής της Τράπεζας της Ελλάδος, ο Πρόεδρος της Επιτροπής Κεφαλαιαγοράς και ο Πρόεδρος του Ταμείου Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας) αποφασίστηκε να διατηρήσουν, τόσο το Δημόσιο όσο και οι άλλες τράπεζες, τα επίπεδα καταθέσεών τους στην Proton. Aυτό έγινε τόσο πριν όσο και μετά τη δημοσιοποίηση του πορίσματος της Τράπεζας της Ελλάδος και της Αρχής Διαφάνειας για πράξεις που αφορούν φυσικά πρόσωπα και όχι το νομικό πρόσωπο της τράπεζας καθαυτό.

Ιδιαίτερα δε, πρέπει να σκεφθεί κανείς τη συγκυρία της 14ης Ιουλίου στην οποία αποφασίστηκε να διατηρηθούν οι καταθέσεις του ελληνικού Δημοσίου, καθώς επρόκειτο για την περίοδο ανακοίνωσης των stress test για το ελληνικό τραπεζικό σύστημα και βρισκόμασταν στην διαπραγμάτευση για τη διεθνή συμμετοχή του ιδιωτικού τομέα στο πρόγραμμα μακροπρόθεσμης βιωσιμότητας του ελληνικού δημοσίου χρέους. Νομίζω ότι δεν είναι δύσκολο να διακρίνει κανείς μεταξύ των μειζόνων και των ελασσόνων προκειμένου να κατανοήσει σε ποιες ενέργειες πρέπει να προβαίνει το ελληνικό Δημόσιο και το εποπτικό σύστημα σε τέτοιες περιπτώσεις.

Πρέπει επίσης να σημειωθεί ότι από το 2008 και μετά, το ελληνικό Δημόσιο έχει χορηγήσει στην Proton, με βάση τα μεγέθη της, κεφαλαιακές ενισχύσεις και εγγυήσεις που υπερβαίνουν τα 300 εκ. ευρώ. Τέτοιες ενισχύσεις, ανάλογα με το μέγεθός τους, έχουν χορηγηθεί σε όλες σχεδόν τις τράπεζες την ίδια περίοδο.

Είναι συνεπώς αναγκαίο, για την προστασία των συμφερόντων του Δημοσίου να διασφαλιστεί η ομαλή, απρόσκοπτη και ασφαλής λειτουργία της τράπεζας, ανεξαρτήτως μετοχικής σύνθεσης, διοίκησης και φυσικών προσώπων που συνδέονται άμεσα ή έμμεσα με αυτήν. Αυτή η στάση του Δημοσίου και των ελεγκτικών αρχών είναι ένα μήνυμα σταθερότητας και ασφάλειας προς το καταθετικό και επενδυτικό κοινό, ιδίως στην παρούσα κρίσιμη συγκυρία».
tvxsteam
  • Blogroll

  • Blog Archive