Τρίτη 13 Σεπτεμβρίου 2011

ΟΕΝΓΕ: Τις τσέπες των ασθενών επιβαρύνει η υποβάθμιση του ΕΣΥ

Posted by ΚΙΝΗΜΑΤΑ ΑΠΟ ΤΑ ΚΑΤΩ Τρίτη, Σεπτεμβρίου 13, 2011

«Την ώρα που η οικονομική κρίση εκτός από φτώχεια “παράγει” και αρρώστια κι ενώ καταγράφεται μια θεαματική στροφή των πολιτών προς το ΕΣΥ (αύξηση της τάξης του 30% στην προσέλευση στα δημόσια νοσοκομεία, αύξηση 17% της κίνησης των Κέντρων Υγείας, 15% των εργαστηριακών εξετάσεων, 8% των νοσηλευθέντων και 7% των χειρουργικών επεμβάσεων), η κυβέρνηση και ο Υπουργός Υγείας κάνουν ότι μπορούν για να υποβαθμίσουν το ΕΣΥ και να μεταφέρουν το κόστος περίθαλψης στις τσέπες των ασθενών.
Μόνο το τελευταίο 6μηνο οι πολίτες χρηματοδότησαν το ΕΣΥ με 82,9 εκ. ευρώ: 13,9 εκ. πληρώνοντας τα “διόδια” των 5 ευρώ στα εξωτερικά ιατρεία και στα ΤΕΠ και 69 εκ. συμμετέχοντας στην “ολοήμερη λειτουργία” των νοσοκομείων (παρότι υπάρχει μείωση 23% των επισκέψεων στα απογευματινά ιατρεία).»
Αυτά σημειώνει η Ομοσπονδία Νοσοκομειακών Γιατρών ΟΕΝΓΕ στη συνεδρίασή της που πραγματοποιήθηκε στη Θεσσαλονίκη, μια μέρα πριν το συλλαλητήριο των συνδικάτων και των «αγανακτισμένων» πολιτών με αφορμή τα εγκαίνια της ΔΕΘ και την παρουσία του πρωθυπουργού στην πόλη.

Οι γιατροί τόνισαν ακόμη ότι "οι αποδοχές των νοσοκομειακών γιατρών δέχονται απανωτά πλήγματα περικοπών" αναφέροντας ότι "Το Υπουργείο Υγείας έχει ήδη ακυρώσει την Κλαδική Συλλογική Σύμβαση Εργασίας των νοσοκομειακών γιατρών, τις νομοθετημένες ( Ν.3754/09 ) 2000 νέες προσλήψεις γιατρών ΕΣΥ στα υποστελεχωμένα Τμήματα και τις αντικαταστάσεις των συνταξιοδοτούμενων γιατρών, την οργάνωση αυτοτελών Τ.Ε.Π., την αξιοποίηση των έτοιμων κλινών ΜΕΘ, την εφαρμογή ασφαλών προγραμμάτων εφημεριών. Η περικοπή κατά 20% του νοσοκομειακού επιδόματος συνεπάγεται περικοπές της τάξης των 70-90 ευρώ μηνιαίως σε κάθε γιατρό. Η αλλαγή κλίμακας φορολόγησης ήδη έχει αυξήσει την παρακράτηση φόρου στις αποδοχές, ενώ η επιβολή 2% έκτακτης «εισφοράς αλληλεγγύης» και 1% στις κρατήσεις του ΤΠΔΥ προκαλεί νέα σημαντική αφαίμαξη. Επιπροσθέτως έρχεται μέσα στο μήνα και το ραβασάκι της εφορίας για τον «κεφαλικό φόρο».

Όσον αφορά τον ΕΟΠΥΥ η ΟΕΝΓΕ κάνει λόγο για «κυβερνητικές μεθοδεύσεις και εξευτελιστικές συμβάσεις με τους ελευθεροεπαγγελματίες γιατρούς, για ευτελισμό της άσκησης και της αποζημίωσης του ιατρικού έργου και για υποβάθμιση των υπηρεσιών υγείας που παρείχαν μέχρι σήμερα στους ασφαλισμένους τους ο ΟΠΑΔ και τα υπόλοιπα Ταμεία. «Στο μέλλον θα υποχρεώνονται οι ασθενείς να βάζουν βαθιά το χέρι στην άδεια τσέπη τους για να έχουν μια στοιχειωδώς αξιοπρεπή ιατροφαρμακευτική περίθαλψη» σημειώνει.

Η ΟΕΝΓΕ επισημαίνει τέλος ότι η Υγεία αποτελεί ένα σημαντικό κρίκο στη μνημονιακή αλυσίδα που πιέζει ασφυκτικά την ελληνική κοινωνία. Οι αλλαγές στο χώρο της Υγείας είναι προάγγελος μιας δραματικής επιδείνωσης όχι μόνο των εργασιακών δικαιωμάτων των γιατρών, αλλά κυρίως της ποιότητας περίθαλψης των συμπολιτών μας, και μάλιστα των πιο αδύναμων κοινωνικών στρωμάτων. Το σύστημα υγείας, δημόσιο και ιδιωτικό, με τη συνεχή επιβολή μνημονιακών μέτρων, καθίσταται όλο και πιο επικίνδυνο για την υγεία και τη σωματική ακεραιότητα των πολιτών.
  • Blogroll

  • Blog Archive