«Η χώρα βρίσκεται σε κίνδυνο» δήλωσε ο πρωθυπουργός της Αιγύπτου, Εσάμ Σαράφ, μετά τις αιματηρές συγκρούσεις στο Κάιρο που στοίχισαν τη ζωή σε τουλάχιστον 24 ανθρώπους. Ο Αιγύπτιος πρωθυπουργός έκανε έκκληση για ηρεμία. Έκτακτο υπουργικό συμβούλιο έχει προγραμματιστεί για τη Δευτέρα.
Οι ταραχές σημειώθηκαν μετά από διαδήλωση χριστιανών κοπτών την Κυριακή στο Κάιρο. Σε αυτές σκοτώθηκαν τουλάχιστον 24 άτομα και τραυματίστηκαν άλλα 212. Οι Αρχές προχώρησαν σε 40 συλλήψεις.
Η κυβέρνηση της χώρας πραγματοποιεί έκτακτη συνάντηση τη Δευτέρα, υποσχόμενη ότι τα αιματηρά επεισόδια δεν θα εμποδίσουν την διεξαγωγή των πρώτων εκλογών στην Αίγυπτο μετά την ανατροπή του πρώην προέδρου Χόσνι Μουμπάρακ το Φεβρουάριο.
Οι Αρχές επέβαλαν απαγόρευση κυκλοφορίας στο κέντρο του Καΐρου ως τις 07:00 τοπική ώρα (08:00 ώρα Ελλάδας).
«Η χώρα βρίσκεται σε κίνδυνο» δήλωσε ο Αιγύπτιος πρωθυπουργός σε τηλεοπτικό διάγγελμά του.
Ο Σαράφ υπογράμμισε ότι «αντί να προχωρούμε στην οικοδόμηση ενός σύγχρονου κράτους με δημοκρατικές αρχές, πάμε πίσω στην αναζήτηση ασφάλειας και σταθερότητας, ανησυχούμε για κρυμμένα χέρια, εγχώρια και ξένα, που επιδιώκουν να εμποδίσουν την βούληση των Αιγυπτίων να εγκαθιδρύσουν μια δημοκρατία».
«Δεν θα παραδοθούμε σε αυτές τις κακόβουλες συνωμοσίες και δεν θα αποδεχθούμε το πισωγύρισμα» πρόσθεσε στο διάγγελμα που μετέδωσε η κρατική τηλεόραση.
Κυβερνητικό ανακοινωθέν ανέφερε ότι «δεν θα επιτραπεί σε κανέναν να χειραγωγήσει το ζήτημα της εθνικής ενότητας της Αιγύπτου ή να καθυστερήσει την διαδικασία της δημοκρατικής μετάβασης».
Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Μοχάμεντ Χεγκάζι δήλωσε ότι «το σημαντικότερο είναι να ελεγχθεί η κατάσταση».
Από την πλευρά του, ο επικεφαλής της στρατιωτικής αστυνομίας της Αιγύπτου Χάμντι Μπαντίν δήλωσε ότι έχει αποκατασταθεί η «ηρεμία» στην πρωτεύουσα. «Η κατάσταση στους δρόμους είναι σταθερή και ήρεμη τώρα», είπε ο αξιωματικός, σύμφωνα με το MENA.
Αντιδράσεις για τον χειρισμό του στρατού
Κόπτες διαδήλωναν για εκκλησία που πυρπολήθηκε. Η κατάσταση βγήκε εκτός ελέγχου και ακούστηκαν πυροβολισμοί, στρατιωτικά οχήματα πυρπολήθηκαν και τυλίχτηκαν στις φλόγες και μαύρος καπνός τύλιξε την περιοχή γύρω από το κτίριο της αιγυπτιακής κρατικής τηλεόρασης που αντικρίζει το Νείλο.
Οι διαδηλωτές εκσφενδόνισαν στους στρατιώτες πέτρες και μπουκάλια, ενώ ορισμένες μαρτυρίες ανέφεραν ότι άρπαξαν τα όπλα στρατιωτών και τα έστρεψαν εναντίον τους.
Οι συγκρούσεις εξαπλώθηκαν στη γειτονική πλατεία Ταχρίρ και την ευρύτερη περιοχή, ενώ σημειώθηκε κυκλοφοριακό έμφραγμα στην πρωτεύουσα.
Οι κόπτες ανέφεραν ότι η διαδήλωσή τους ξεκίνησε ειρηνικά, όμως δέχθηκαν επίθεση από ενόπλους με πολιτικά ενόσω φώναζαν συνθήματα κατά του Στρατιωτικού Συμβουλίου της Αιγύπτου, που κρατά τα ηνία μετά την πτώση του καθεστώτος Μουμπάρακ.
Τα επεισόδια χαρακτηρίζονται τα χειρότερα μετά την λαϊκή εξέγερση του Ιανουαρίου και του Φεβρουαρίου και ρίχνουν βαριά σκιά στις εκλογές της 28ης Νοεμβρίου. Η διαδικασία υποβολής των υποψηφιοτήτων αναμένεται να αρχίσει την Τετάρτη.
Οι χθεσινές ταραχές προστίθενται στην εντεινόμενη απόγνωση ακτιβιστών που θεωρούν ότι ο στρατός θέλει να διατηρήσει τον έλεγχο της εξουσίας στο παρασκήνιο, έστω κι αν παραδώσει την διακυβέρνηση σε εκλεγμένους πολιτικούς. Οι ένοπλες δυνάμεις το διαψεύδουν.
«Είναι μια σκοτεινή ημέρα στην ιστορία του στρατού. Είναι προδοσία, συνωμοσία, δολοφονία», έγραψε ένας Αιγύπτιος στον λογαριασμό του στο Twitter, όπου χιλιάδες άλλοι συμπατριώτες του επέκριναν τον στρατό για την αντιμετώπιση της διαδήλωσης.
Σύμφωνα με την κρατική τηλεόραση ανάμεσα στους νεκρούς είναι τρεις στρατιώτες.
Ο πρωθυπουργός Σαράφ επισκέφθηκε την περιοχή κοντά στο κτίριο της κρατικής τηλεόρασης, όπου ξέσπασαν οι συγκρούσεις, μετέδωσε το κρατικό ειδησεογραφικό πρακτορείο MENA, προσθέτοντας ότι μίλησε με ανθρώπους που βρίσκονταν εκεί για να ακούσει την δική τους εκδοχή των γεγονότων.
«Αυτό που συνέβη μπροστά στο κτίριο της κρατικής τηλεόρασης είναι ακριβώς αυτό που είχε συμβεί την 25η Ιανουαρίου», έγραψε ο μουσουλμάνος ακτιβιστής Ασμάα Μαχφούζ, αναφερόμενος στην έναρξη των διαδηλώσεων εναντίον του Μουμπάρακ.
Ακτιβιστές επισήμαναν ότι οι ταραχές ξέσπασαν λόγω των χειρισμών των ένοπλων δυνάμεων και όχι λόγω της έντασης μεταξύ κοπτών χριστιανών και μουσουλμάνων.
Ο Άχμεντ αλ Τάγιεμπ, μεγάλος ιμάμης του Αλ Άζχαρ, ανώτατου εκπαιδευτικού θεσμού του σουνιτικού Ισλάμ κάλεσε σε διαθρησκευτικό διάλογο, λέγοντας ότι ήδη έχει έρθει σε επαφή με τον πατριάρχη της κοπτικής εκκλησίας.
Οι χριστιανοί κόπτες, που αποτελούν περίπου το 10% του πληθυσμού της Αιγύπτου, διαμαρτύρονται ότι υφίστανται διακρίσεις σε μια κατά μεγάλη πλειοψηφία μουσουλμανική κοινωνία.
«Ανησυχεί» η Γερμανία
Ο Γερμανός υπουργός Εξωτερικών Γκίντο Βεστερβέλε εξέφρασε τη μεγάλη του ανησυχία για τις βιαιότητες που στοίχισαν τη ζωή στους 24 ανθρώπους.
«Καλώ όλα τα μέρη να επιδείξουν τη μέγιστη αυτοσυγκράτηση και λογική» πρόσθεσε ο Γερμανός υπουργός, τονίζοντας πως «η οδός της δημοκρατίας περνάει από τη θρησκευτική ανοχή».