«Η εξουσία του λαού είναι πιο ισχυρή από εκείνους που βρίσκονται στην εξουσία». «Οπως και στην Πλατεία Ταχρίρ, αυτή είναι η εξέγερση των νέων χωρίς μέλλον». «Σεβαστείτε την ύπαρξη ή περιμένετε αντίσταση». Τα συνθήματα των αμερικανών αγανακτισμένων, των μελών του διαρκώς διογκούμενου κινήματος «Καταλάβατε τη Γουόλ Στριτ», κρύβουν αγωνία, αποφασιστικότητα, ένταση και νεανικό ενθουσιασμό. Το πλήθος μπορεί να μην είναι μεγάλο, όμως τα προβλήματα που αναδεικνύουν οι διαδηλωτές ανάγκασαν ακόμα και τον πρόεδρο Ομπάμα να τους αναγνωρίσει, λέγοντας ότι «δίνουν φωνή στις ανησυχίες όλου του αμερικανικού λαού».
Το κίνημα δημιουργήθηκε στις 17 Σεπτεμβρίου όταν μια ομάδα φοιτητών, κυρίως, κατασκήνωσε στην πλατεία του πάρκου Ζουκότι, πολύ κοντά στο αμερικανικό χρηματιστήριο. Και όταν την περασμένη Κυριακή προσπάθησαν να πραγματοποιήσουν πορεία, οι αστυνομικοί συνέλαβαν περίπου 700 από αυτούς. Οι φωτογραφίες έκαναν τον γύρο του κόσμου και άλλοι διαμαρτυρόμενοι κατέβηκαν σε συμπαράσταση ενός, μέχρι εκείνη τη στιγμή, σχεδόν περιθωριακού κινήματος, πολλά συνδικάτα έσπευσαν να δηλώσουν τη συμπαράστασή τους και την Τετάρτη οι φοιτητές ενισχύθηκαν από νοσοκόμες, εργαζόμενους στα μέσα μαζικής μεταφοράς, οικοδόμους και εργάτες. Η συμμετοχή ήταν πολύ μεγαλύτερη, οι συγκεντρωμένοι ξεπέρασαν τις 20.000, ενώ την ίδια ώρα ανάλογες συγκεντρώσεις γίνονταν σε πολλές άλλες πόλεις της χώρας: Βοστώνη, Σικάγο, Λος Αντζελες, Μέμφις, ακόμα και σε μικρές πόλεις της Χαβάης και του Τέξας. Ταυτόχρονα πολλοί φοιτητές από πανεπιστήμια σε διάφορα μέρη των ΗΠΑ έβγαιναν από τις αίθουσες διδασκαλίας σε ένδειξη συμπαράστασης.
Ενα από τα συνθήματα των διαμαρτυρομένων, που εμφανίζεται συχνά στις μπλούζες τους, είναι το «Είμαι το 99%», μια αναφορά σε όσους δεν ανήκουν στο 1% των πιο πλούσιων Αμερικανών, οι οποίοι συχνά πληρώνουν μικρότερο φόρο από τους υπόλοιπους. Οι διαδηλωτές αντιδρούν στη βοήθεια που δόθηκε σε επιχειρήσεις της Γουόλ Στριτ και τραπεζικούς οργανισμούς το 2008 για να ξεπεράσουν την κρίση, την ώρα που κόπηκαν πολλά επιδόματα και χάθηκαν εκατοντάδες χιλιάδες θέσεις εργασίας.
Στo Σιάτλ, όπου πολλοί πολίτες έφτιαξαν καταυλισμό σε κεντρική πλατεία, επενέβη η αστυνομία και συνέλαβε δέκα άτομα. «Οι αστυνομικοί κάνουν τη δουλειά τους και εμείς θα τους αφήσουμε», είπε ο 39χρονος Μάικλ Τριμάρκο, άνεργος ξυλουργός. «Και μετά θα επιστρέψουμε και θα καταλάβουμε και πάλι το πάρκο». Ο διάσημος σκηνοθέτης Μάικλ Μουρ ήταν μεταξύ των διαδηλωτών στη Νέα Υόρκη. «Οπου κι αν πας πλέον στη χώρα βλέπεις το κίνημα "Καταλάβατε τη Γουόλ Στριτ"», είπε. «Τις πρώτες ημέρες οι πολίτες αντιδρούσαν, έλεγαν ότι είναι μόνο μια ομάδα χίπηδων. Ομως ο μέσος Αμερικανός που έχασε την υγειονομική φροντίδα, που θα χάσει τη δουλειά και το σπίτι του, βρήκε επιτέλους κάποιους να εκφράσουν την οργή του».
ta nea