Κάιρο, Αίγυπτος
Σε τεντωμένο σκοινί και χωρίς δίχτυ ασφαλείας βαδίζει πλέον η Αίγυπτος, μετά το κυριακάτικο αιματοκύλισμα της διαδήλωσης των χριστιανών κοπτών στο Κάιρο. Και ο λόγος είναι πως, όχι μόνο οι κόπτες, που ξεπερνούν σε αριθμό τα 8 εκατομμύρια ψυχές, αλλά και η πλειοψηφία των ετερόκλητων πολιτικών δυνάμεων που συναπαρτίζουν το κίνημα της πλατείας Ταχρίρ εκτιμούν ότι το χτεσινό μακελειό, στο οποίο πήραν μέρος τόσο παρακρατικοί όσο και μέλη των σωμάτων ασφαλείας δεν ήταν τυχαίο, αλλά προσχεδιασμένο, ώστε να εντείνει την πολωτική «στρατηγική της έντασης», ενόψει των κρίσιμων εκλογών της 28ης Νοεμβρίου.
Ουσιαστικά αποδείχθηκε για μια ακόμη φορά ότι το αιγυπτιακό «βαθύ κράτος» υποδαυλίζει συστηματικά τα θρησκευτικά πάθη και τις ταραχές μεταξύ φυλών και κοινοτήτων, προκειμένου να «αναγκάζεται» να παρέμβει για να αποκαταστήσει την τάξη και με αυτό τον τρόπο να νομιμοποιείται η εξουσία του έναντι των ανύπαρκτων ακόμη δημοκρατικών δομών. Σκοπός, δηλαδή, τόσο επί Μουμπάρακ όσο και επί των στρατιωτικών επιγόνων του είναι να δημιουργείται χάος ώστε να νομιμοποιηθεί στο διηνεκές η στρατιωτική διακυβέρνηση, έστω και αν τα γαλόνια και οι μπότες θα καλυφθούν σε λίγο καιρό από έναν κοινοβουλευτικό μανδύα.
Αποδείχτηκε άλλωστε περίτρανα και στις πρόσφατες δίκες του υπουργού Εσωτερικών και άλλων στελεχών του καθεστώτος Μουμπάρακ, ότι ο έκπτωτος δικτάτορας αξιοποιούσε συστηματικά την έχθρα μεταξύ των φανατικών ισλαμιστών και των κοπτών, προκειμένου να δικαιολογεί πρακτικές γενικευμένης καταστολής και μαζικές συλλήψεις μελών και των δύο κοινοτήτων, που ανέπτυσσαν πολιτική ή συνδικαλιστική δράση. Έτσι έγινε και τώρα από τους καινούργιους στρατιωτικούς κυβερνώντες, που φυσικά μόνο άμαθοι δεν είναι σε τέτοιες προβοκάτσιες: παλιά τους τέχνη, κόσκινο - από σφαίρες...
Υπενθυμίζεται ότι και στις 7 του περασμένου Μαΐου, λίγες μόνον εβδομάδες μετά την πτώση του «προέδρου» Μουμπάρακ, 15 άνθρωποι σκοτώθηκαν και τουλάχιστον 200 τραυματίστηκαν στο Κάιρο όταν φανατικοί μουσουλμάνοι επιτέθηκαν σε δύο εκκλησίες, υποστηρίζοντας τότε πως ότι μια χριστιανή που ασπάστηκε το Ισλάμ για να παντρευτεί έναν μουσουλμάνο εκρατείτο παρά την θέληση της σ' έναν από αυτούς τους πυρποληθέντες ναούς.
Όλως τυχαίως, και η διαδήλωση της Κυριακής - που οδήγησε νομοτελειακά σχεδόν στο λουτρό αίματος - αποφασίστηκε μετά τον εμπρησμό χριστιανικής εκκλησίας στην επαρχία Ασουάν από φανατικούς μουσουλμάνους: από σημερινά δημοσιεύματα και δηλώσεις προκύπτει μάλιστα ότι η στρατιωτική χούντα που κυβερνά την Αίγυπτο μετά την πτώση του Μουμπάρακ είχε προειδοποιηθεί εγκαίρως ότι μουσουλμάνοι σχεδίαζαν νέο κύκλο βίας κατά των κοπτών, αλλά δεν έκανε τίποτα για να τους εμποδίσει.
Όταν οι χριστιανοί διαδηλωτές πλησίασαν το κέντρο της πόλης και, φτάνοντας έξω από το μέγαρο της ραδιοτηλεόρασης, άρχισαν να φωνάζουν συνθήματα κατά της στρατιωτικής χούντας και του αρχηγού της Χουσεΐν Ταντάουι - δέχθηκαν επίθεση από οπλισμένους με μαχαίρια και ρόπαλα παρακρατικούς: τους ίδιους, όπως λένε οι ακτιβιστές της Ταχρίρ, τραμπούκους που εποχούμενοι σε καμήλες και άλογα είχαν εφορμήσει ενάντια στους διαδηλωτές της εξεγερμένης πλατείας τον περασμένο Φλεβάρη, για να οπισθοχωρήσουν τελικά κακήν κακώς χάρη στην αυθόρμητη αντίσταση του τεράστιου πλήθους.
Το ίδιο συνέβη και αυτή την φορά: οι κόπτες διαδηλωτές, πολλοί από τους οποίους συμμετείχαν στην εαρινή επανάσταση, αντιστάθηκαν με ότι μέσο είχαν και αντεπιτέθηκαν, τρέποντας τους παρακρατικούς σε φυγή. Όμως αντί, όπως τον Φλεβάρη, ο στρατός να μπει «ουδέτερα» ανάμεσα στους τραμπούκους και τους διαδηλωτές, αυτή την φορά επιτέθηκε στους Χριστιανούς με πραγματικά πυρά, ενώ αρκετοί από τους νεκρούς φαίνεται πως σκοτώθηκαν παρασυρμένοι από τεθωρακισμένα οχήματα μεταφοράς προσωπικού, που εφόρμησαν εν ψυχρώ στο ανθρώπινο ποτάμι!
Οι κόπτες, αλλά και αρκετοί ακτιβιστές από άλλες ομάδες της Ταχρίρ που έσπευσαν να τους βοηθήσουν, αμύνθηκαν στήνοντας οδοφράγματα και πυρπολώντας στρατιωτικά οχήματα. Οι συγκρούσεις επεκτάθηκαν και στην ίδια την πλατεία Ταχρίρ, όπου βρήκαν καταφύγιο πολλοί χριστιανοί - τουλάχιστον δύο από τους 24 νεκρούς ήταν μέλη οργανώσεων της αιγυπτιακής αριστεράς, αμφότεροι χτυπημένοι από σφαίρες. Ο ένας μάλιστα νεαρός φέρεται πως ήταν μέλος της Σοσιαλιστικής Λαϊκής Συμμαχίας, του πρώτου κόμματος της αιγυπτιακής αριστεράς που συγκέντρωσε τις απαιτούμενες 5.000 υπογραφές για να μπορέσει να συμμετάσχει στις βουλευτικές εκλογές του Νοέμβρη.
Περιττό να σημειωθεί ότι καταγγέλθηκαν επιθέσεις στρατιωτικών και αστυνομικών μέσα σε νοσοκομεία, όπου είχαν καταφύγει τραυματισμένοι διαδηλωτές, ενώ εντελώς μονόπλευρη ήταν και η κάλυψη των επεισοδίων από την τηλεόραση, που μετέδιδε όλο το βράδυ εικόνες από διαδηλωτές να πυρπολούν στρατιωτικά οχήματα και να πετούν πέτρες εναντίον ανδρών της μισητής στρατοχωροφυλακής, χαρακτηρίζοντας τους «τρομοκράτες» και «εχθρούς της δημοκρατίας», και παρουσιάζοντας ως «απολύτως δικαιολογημένη» την ολονύκτια απαγόρευση κυκλοφορίας στο κέντρο της μεγαλούπολης.
Αντίθετα, η κρατική τηλεόραση - όπως και η χούντα - δεν είπαν λέξη για τον ρόλο (και την ταυτότητα) των παρακρατικών που επιτέθηκαν στην διαδήλωση, ούτε βέβαια για την «ασύμμετρη» αντίδραση των μηχανοκίνητων δυνάμεων του στρατού…
Γιώργος Τσιάρας απο το Βημα
ΔΕΚΑΔΕΣ ΧΙΛΙΑΔΕΣ ΟΡΓΙΣΜΕΝΟΙ ΑΙΓΥΠΤΙΟΙ ΔΙΑΔΗΛΩΣΑΝ ΣΤΗΝ ΣΗΜΕΡΙΝΗ ΚΗΔΕΙΑ ΤΩΝ ΘΥΜΑΤΩΝ