Επεισόδια ξεσπασαν και τη δευτερη μερα της γενικης απεργειας αυτη τη φορα και μεταξυ διαδηλωτων. Όλα ξεκίνησαν όταν μέλη του κινήματος ~Δεν πληρώνω ~ προσπάθησαν να προσεγγίσουν το κοινοβούλιο, αλλά βρέθηκαν αντιμέτωποι με την τριπλή αλυσίδα που σχημάτιζαν συνδικαλιστές του ΠΑΜΕ, που από νωρίς οριοθετούσαν την συγκέντρωση του Κομμουνιστικού Κόμματος μπροστά από το κοινοβούλιο. Μετά τα επεισόδια μεταξυ διαδηλωτών και των συνδικάλιστων του ΠΑΜΕ η αστυνομία επανέλαβε τη συνταγή της προηγούμενης ημέρας με εκτεταμένη χρήση δακρυγόνων και βίας.
Πρίν ξεσπάσουν τα επεισόδια η Carta Maior συνομίλησε με διάφορους διαδηλωτές που τάσονται κατά των νέων μετρων της κυβέρνησης. Ένας από αυτούς ήταν ο Λεωνίδας Παπαδόπουλος, 29 ετών, ειδικευόμενος οφθαλμίατρος και μέλος του κινήματος "Δεν πληρώνω".
Carta Maior - Ποιοι είναι οι στόχοι του κινήματος "Δεν πληρώνω";
Λεωνίδας Παπαδόπουλος – Το κίνημά μας στοχεύει σε αυτό που διάφορα παπαγαλάκια του συστήματος στην τηλεόραση ήδη λένε: ή όλα ή τίποτα, ή εμείς ή αυτοί. Γι 'αυτό το σύστημα φοβάται το κίνημα μας. Ξεκινήσαμε με τον αγώνα κατά της πληρωμής των υπερβολικών και άδικων διοδίων και έχουμε εξαπλωθεί και σε άλλους τομείς της καθημερινότητας.Υπαρχει σήμερα η κοινή πεποίθηση ότι οι πολίτες δεν πρέπει να πληρώνουν για τις υπηρεσίες και τα δημόσια αγαθά, όπως η χρήση των δρόμων, νοσοκομείων, νερό, ηλεκτρικό ρεύμα κ.λπ.. Όλα αυτά πρέπει να είναι ελεύθερα και δωρεάν, μιας και είναι οι άνθρωποι που παράγουν και συντηρούν με τους φόρους τους αυτά τα αγαθά και τις υπηρεσίες, και θα πρέπει να τα απολαμβάνουν ελεύθερα. Ωστόσο, όλα αυτά είναι σήμερα εμπόρευμα για τους υποστηρικτές του συστήματος οι οποίοι επιδιώκουν μόνο τη συσσώρευση υπερκερδών.
CM – Πως εξηγείς την ανταπόκριση του κοσμου και τήν επέκταση του κινήματος τους τελευταίους μήνες;
ΛΠ - Είμαστε ένα εθνικό κίνημα της δράσης και όχι των λόγων. Χρησιμοποιούμε το διαδίκτυο για να διαδώσουμε το μήνυμά μας, αλλά πραγματοποιούμε και πέντε - έξι δράσεις κάθε εβδομάδα. Δεν έχουμε καμία ιεραρχία, θέλουμε όλοι σύντροφοι στον αγώνα να είναι και στρατιώτες και στρατηγοί και να συμμετέχουν. Η ύπαρξή μας είναι δικαιολογημένη λόγω της παγκόσμιας συστημικής κρίσης, η οποία τώρα έχει ξεσπασει στην Ελλάδα. Αυτή τη στιγμή για παράδειγμα, ένα κεντρικό ζήτημα είναι η δημόσια περίθαλψη, η οποία ήταν σε μεγάλο βαθμό δωρεάν ή φθηνή, αλλά βρίσκεται σε διαδικασία της ιδιωτικοποίησης. Και το πρόβλημα δεν είναι μόνο ότι οι άνθρωποι δεν έχουν χρήματα πλεον για να αγοράσουν φάρμακα, αλλα οτι δεν υπαρχουν και οι γιατροί που θα τους εξετάσουν και θα τους τα συνταγογραφήσουν. Η κυβέρνηση και το σύστημα μας οδηγεί σε μια μεσαιωνική κατάσταση και έτσι έχουμε την υποχρέωση σαν κίνημα να αντιμετωπίσουμε όλα τα πιεστικά ζητήματα της καθημερινότητας που αντιμετωπίζει ο μέσος πολίτης και φέρνει για συζήτηση στις συνεδριάσεις μας.
CM – Προβλέπεις περαιτέρω ανάπτυξη του κινήματος υποθέτω με τις σημερινές συνθήκες.
ΛΠ - Σήμερα αναπτυσόμαστε, αλλά η ιστορία μας διδάσκει ότι ο λαός δεν εξεγείρεται πάντα όσο η μιζέρια του αυξάνει. Δείτε την Αϊτή, η οποία με όλη αυτή τη φτώχεια δεν εξεγέιρεται. Το θέμα μας είναι η ταξική πάλη και γι`αυτό το κινημά μας θέλει να γίνει ένα κοινωνικό εργαλείο για να οικοδομήσουμε ένα σύστημα που θα δίνει έμφαση το άτομο και τις ανάγκες του. Για να συμβεί αυτό, ο καθένας από εμάς, ο εργαζόμενος, ο άνεργος ή οποιοσδήποτε άλλος, θα πρέπει να παιρνει τον αγώνα στα χέρια του και να σταματήσει να τον αναθέτει σε τρίτους ή στα κόμματα. Το κίνημα "Δεν πληρώνω" διογκώνεται κάθε μέρα, γιατί είναι συμετοχικό και αλληλέγγυο. Γι 'αυτό και όλοι μας επιτείθονται, από την κυβέρνηση μέχρι την αντιπολίτευση και το κομμουνιστικό κόμμα, που μας κατηγορούν για καιροσκοπισμό και ανευθυνότητα.
CM - Είσαι γιατρός. Πώς επηρεάζεσαι προσωπικά την αποδόμηση του δημόσιου συστήματος υγείας;
ΛΠ – Ειδικεύομαι στην οφθαλμολογία και στις κλινικές λείπουν βασικά πράγματα για να μάθουμε και προσφέρουμε καλές ιατρικές υπηρεσίες στον ασθενή. Αναγκαζόμαστε να αυτοσχεδιάζουμε και σήμερα το δημόσιο σύστημα υγείας βασίζεται στην αλτρουισμό και την αυταπάρνηση του συνόλου των εργαζομένων στον τομέα. Ο ίδιος ο υπουργός υποτιμά τα στελέχη του συστήματος για να μπορέσει εύκολα και να τους απολυσει και να το ιδιοτικοποιήσει. Ο υπουργός και η συμμορία του είναι εξαιρετικά συστηματικοί σε αυτή την προσπάθεια. Εγώ , έχω χάσει 220 ευρώ απο το μηνιαίο μισθό μου και τήν μισή πληρωμή για τις υπερωρίες μου. Αυτο μας εξαθλιώνει αλλά βλάπτει και τον ασθενή, διότι το επίπεδο της περίθαλψης είναι χειρότερο όταν ο ιατρός βρίσκεται σε εφημερία για 48 ώρες συνεχόμενες για να μπορέσει να επιβιώσει. Σε γενικές γραμμές, μας οδηγούν στη μιζέρια, την απομόνωση, κανείς δεν σκέφτεται τη δημιουργία οικογένειας, δεν μπορει να βγεί μια βολτα και να κοινωνικοποιηθεί.