Τετάρτη 9 Νοεμβρίου 2011

ΠΕΙΡΑΙΑΣ: «Δεν πληρώνω, Δεν πληρώνω – το χαράτσι ακυρώνω»

Posted by ΚΙΝΗΜΑΤΑ ΑΠΟ ΤΑ ΚΑΤΩ Τετάρτη, Νοεμβρίου 09, 2011

«Δεν πληρώνω – το χαράτσι ακυρώνω»
αναρτήθηκε από: mellon.gr της Νατάσας Κεφαλληνού
Ο κόμπος στο χτένι έφτασε για χιλιάδες νοικοκυριά με την επιβολή των δύο νέων χαρατσιών (ειδικό τέλος ακινήτων, έκτακτη εισφορά αλληλεγγύης) από την κυβέρνηση ΠΑΣΟΚ. Χιλιάδες πολίτες αρνούνται να καταβάλουν τα παράνομα, όπως τα χαρακτηρίζουν, χαράτσια – ενώ στην πλειοψηφία τους και να ήθελαν να πληρώσουν δεν μπορούν, αφού δεν… υπάρχει σάλιο. Με την ανακοίνωση των νέων φορολογικών μέτρων οι επιτροπές αγώνα «Δεν πληρώνω» κατέγραψαν μέσα σε ένα απόγευμα πάνω από 2.500 τηλέφωνα αγανακτισμένων πολιτών. Η διάθεση για ανυπακοή και άρνηση καταβολής των χαρατσιών ολοένα φουντώνει.
Στον Πειραιά, η νεοσύστατη επιτροπή «Δεν Πληρώνω» ξεκίνησε ήδη δυναμικές κινητοποιήσεις: Την ημέρα που άρχισε η είσπραξη της έκτακτης εισφοράς πραγματοποίησε (μαζί με μέλη της λαϊκής συνέλευσης της πλατείας Κοραή) πορεία στους δρόμους του Πειραιά και παρέμβαση στην Α’ και Γ’ ΔΟΥ. «Δεν πληρώνω - δεν πληρώνω το χαράτσι ακυρώνω» διαλαλούσαν οι δεκάδες συγκεντρωμένοι, ενώ εφοριακοί υπάλληλοι και πολίτες επιδοκίμαζαν τη διαμαρτυρία τους. Λίγες μέρες πριν είχαν πραγματοποιήσει βραδινή πορεία με τη συμμετοχή εκατοντάδων πολιτών. «Πληρώσαμε αρκετά δεν πληρώνουμε άλλο, τα ψάρια τα μικρά θα φάνε το μεγάλο» ακούγονταν στους κεντρικούς δρόμους της πόλης, με τους περαστικούς να χειροκροτούν αλλά και να ακολουθούν την πορεία.
Η άποψη ότι τα νέα φορολογικά μέτρα είναι κοινωνικά άδικα κυριαρχεί στην οικονομικά ασθμαίνουσα ελληνική κοινωνία, ενώ κερδίζουν συνεχώς έδαφος οι δράσεις του κινήματος «Δεν πληρώνω» για «συνολική στάση πληρωμών στα νέα χαράτσια». Παράλληλα ...έχουν γίνει και δικαστικές προσφυγές από δικηγόρους της Αθήνας -οι πρώτες θα εκδικαστούν στις 2/12/2011- σχετικά με τη συνταγματικότητα τόσο του ίδιου του τέλους, όσο και της διαδικασίας είσπραξης του φόρου μέσω της ΔΕΗ υπό την απειλή διακοπής του ρεύματος. Σύμφωνα με νομικούς κύκλους τα νέα μέτρα αντιστρατεύονται ακόμη και την ευρωπαϊκή οδηγία 209/72, που προβλέπει ότι «κάθε κράτος-μέλος οφείλει να προστατεύει τους ‘’ευάλωτους καταναλωτές’’ από την ενεργειακή φτώχεια», αναφέροντας ρητά την «απαγόρευση διακοπής σύνδεσης αυτών των καταναλωτών σε κρίσιμες περιόδους».

«Η απειλή διακοπής του ρεύματος σε όσους δεν πληρώνουν τα χαράτσια είναι ωμός εκβιασμός» τονίζει ο Βασίλης Παπαδόπουλος μέλος του «Δεν πληρώνω». Και συνεχίζει: «Δεν ζούμε σε κοινωνίες με λυχνίες. Το ρεύμα είναι απαραίτητο κοινωνικό αγαθό. Η διακοπή του αποτελεί καθοριστική υποβάθμιση της ζωή μας, αφού τα νοικοκυριά δεν θα μπορούν να μαγειρέψουν, να ζεσταθούν, να διαβάσουν τα παιδιά τους κ.λπ.». Επισημαίνει δε ότι σύμφωνα με στοιχεία που διαθέτουν οι επιτροπές «ήδη πολλά νοικοκυριά στις εργατικές συνοικίες του Πειραιά, του Κερατσινιού, της Νίκαιας δεν έχουν ρεύμα», ενώ αναρωτιέται «Φανταστείτε τι θα γίνει αν αρχίζουν να κόβουν το ρεύμα και σε όσους δεν πληρώνουν τα χαράτσια!». Σημειωτέον, πριν από τα χαράτσια είχαν εκδοθεί εντολές διακοπής για 1.160.000 καταναλωτές της ΔΕΗ σε όλη την Ελλάδα, λόγω αδυναμίας πληρωμής, από τις οποίες έχουν εκτελεστεί 254.000.

«Οι εργαζόμενοι στη ΔΕΗ πρέπει να είναι σύμμαχοί μας σε αυτό τον αγώνα, αρνούμενοι να γίνουν φοροεισπράκτορες» τονίζουν τα μέλη της επιτροπής «Δεν πληρώνω» Πειραιά. Άλλωστε και η ΓΕΝΟΠ ΔΕΗ από την πρώτη στιγμή δήλωσε ότι δεν πρόκειται να παίξει το ρόλο του εισπράκτορα φόρων. Αξίζει να σημειώσουμε ότι η ΔΕΗ δεν κόβει το ρεύμα αν δεν πληρωθεί ο πρώτος λογαριασμός (που θα έχει την πρώτη δόση από το χαράτσι). Αυτό πιθανώς θα γίνει όταν περάσει η προθεσμία του επόμενου ανεξόφλητου λογαριασμού (που θα έχει τη δεύτερη δόση), και αφού στείλουν σχετική ειδοποίηση, δηλαδή Γενάρη 2012. Τι πρέπει να κάνουμε όμως στην περίπτωση που η ΔΕΗ μισθώσει ιδιωτικά συνεργεία εργολάβων για να κάνουν αποσυνδέσεις; «Θα πρέπει οι πολίτες να αυτοοργανωθούν μέσα από συνελεύσεις γειτονιάς – πολυκατοικίας, ώστε να περιφρουρήσουν / αποτρέψουν στην πράξη τη διακοπή ρεύματος σε οποιονδήποτε δεν πληρώνει» απαντά ο Β. Παπαδόπουλος.

Αναφορικά τώρα με την έκτακτη εισφορά κάποιες πρακτικές οδηγίες αποσαφηνίζουν τα πράγματα σχετικά με τις πιθανές «επιπτώσεις» από την άρνηση πληρωμής: Μπορεί μετά τη λήξη προθεσμίας πληρωμής του φόρου να επιβαρύνεται ο φορολογούμενος με προσαύξηση 1% για κάθε μήνα καθυστέρησης, ωστόσο το «πρόστιμο» είναι στην πραγματικότητα ένα ευτελές ποσό (π.χ. 3 ευρώ εάν είναι 300 ευρώ η δόση). «Τι είναι 3 ευρώ μπροστά στο ζοφερό παρόν που προδιαγράφουν για εμάς και τα παιδιά μας;» τονίζουν τα μέλη του «Δεν πληρώνω». «Πρακτικά, η λήψη μέτρων σε βάρος ενός μαζικού κινήματος άρνησης πληρωμής είναι αδύνατη για την ώρα. Αφού εκτός από την αποστολή των ειδοποιητηρίων, που είναι μια τυπική και εύκολη διαδικασία, ο φορολογικός μηχανισμός δεν μπορεί να σηκώσει το βάρος της λήψης μέτρων αναγκαστικής είσπραξης σε βάρος εκατοντάδων χιλιάδων φορολογούμενων».

Η επιτροπή αγώνα «Δεν πληρώνω» του Πειραιά έκανε την πρώτη της συνέλευση στις 26/10 με τη συμμετοχή 30 πολιτών. Πλέον συμμετέχει στη συνέλευση Νοτίων Προαστίων, που πραγματοποιείται κάθε Τρίτη στις 7.30 μ.μ., στο καφέ Όραμα στην Καλλιθέα. Εντάσσεται στο κίνημα «Δεν πληρώνω» (oxidiodia.gr/denplironodenplirono.com), το οποίο δραστηριοποιείται εδώ δύο χρόνια σε όλη την Ελλάδα, ερχόμενο στο προσκήνιο με τις κινητοποιήσεις ενάντια στα διόδια. Με κεντρικό σύνθημα «Δεν πληρώνουμε την κρίση τους», τα μέλη του αγωνίζονται «για την προάσπιση, διεύρυνση και δωρεάν παροχή των κοινωνικών αγαθών, όπως η Παιδεία, η Υγεία, οι Μετακινήσεις κ.λπ.».
  • Blogroll

  • Blog Archive