Οικογένειες σε απελπισία κατακλύζουν την εισαγγελία ανηλίκων στην Αθήνα για να αφήσουν τα παιδιά τους σε κάποιο ίδρυμα μη μπορώντας να τους προσφέρουν τροφή και στέγη. Η κρίση τους έχει οδηγήσει στο απροχώρητο. Οικογενειακές ιστορίες που συγκλονίζουν.
Μεγάλα θύματα της κρίσης είναι τα παιδιά τα οποία βιώνουν με τον πιο άσχημο τρόπο τι σημαίνει φτώχεια και σοβαρά οικονομικά προβλήματα.
Συγκλονιστικό είναι το ρεπορτάζ του 'Έθνους" της Κυριακής, το οποίο αναφέρει πως στην εισαγγελία ανηλίκων γίνεται κάθε μέρα το αδιαχώρητο από γονείς οι οποίοι μη μπορώντας να εξασφαλίσουν στα παιδιά τους τα απαραίτητα προς το ζειν, ζητούν να τα δώσουν σε κάποιο ίδρυμα μέχρι να ορθοποδήσουν και πάλι.
Οι οικογένειες που ξεπερνούν τα όρια της φτώχειας δυστυχώς ολοένα και αυξάνονται και οι γονείς θέλοντας το καλύτερο για τα παιδιά και μη μπορώντας να τους το προσφέρουν κρίνουν πως δεν έχουν άλλη επιλογή από το να τα δώσουν σε κάποιο ορφανοτροφείο όπου θα βρουν στέγη και φαγητό.
Από τη πλευρά τους, οι εισαγγελείς κάνουν ό, τι περνά από το χέρι τους για να τους βρουν λύση, να μην αποχωριστούν τα παιδιά τους, να κερδίσουν έστω λίγο χρόνο στη περίπτωση που εκκρεμούν καταδικαστικές αποφάσεις για χρέη.
Οι εισαγγελείς έκαναν έρανο μεταξύ τους
Χιλιάδες είναι οι ιστορίες γονέων που σοκάρουν και συγκινούν, όπως η περίπτωση μιας 30χορνης μητέρας που σύμφωνα με την εφημερίδα, μέχρι και οι εισαγγελείς δάκρυσαν όταν έφερε να αφήσει το δίχρονο αγοράκι της καθώς η ίδια δε μπορούσε να το συντηρήσει αφού δεν είχε να πληρώσει το ενοίκιο ενώ της είχαν κόψει και το ρεύμα.
Μάλιστα η γυναίκα είχε απευθυνθεί και στον αρχιεπίσκοπο ο οποίος της είχε δώσει χρήματα.
Οι εισαγγελείς έκαναν έρανο μεταξύ τους, μάζεψαν και της έδωσαν χρήματα για να πληρώσει το ενοίκιο της ενώ ενημέρωσαν και φορείς του Δήμου να της προσφέρουν τρόφιμα και ρούχα.
"Φροντίστε τα παιδιά μας όσο θα είμαστε στη φυλακή για χρέη"
Μια ακόμη ιστορία που συγκλονίζει είναι αυτή ενός ζευγαριού που διατηρούσε μικρή εμπορική επιχείρηση, η οποία πνίγηκε στα χρέη. Οι ακάλυπτες επιταγές οδήγησαν το ζευγάρι σε καταδικαστικές αποφάσεις.
Οι γονείς συντετριμμένοι και απογοητευμένοι ήρθαν στην εισαγγελία Αθηνών, ζητώντας να βάλουν σε ίδρυμα τα δύο ανήλικα παιδιά τους ώστε να τα φροντίζει κάποιος όσο θα είναι στη φυλακή!
Η εισαγγελία έδωσε τη λύση καθώς αφού συγκέντρωσε τις καταδικαστικές αποφάσεις είδε πως ορισμένες είχαν παραγραφεί λόγω παρέλευσης χρόνου, ενώ για τις υπόλοιπες κατάφεραν να πάρουν αναβολή.
Το δημοσίευμα τονίζει πως τις περισσότερες φορές οι προσπάθειες της Εισαγγελίας πιάνουν τόπο και τα παιδιά δεν αποχωρίζονται τους γονείς τους αλλά υπάρχουν και περιπτώσεις που τα παιδιά καταλήγουν στα ορφανοτροφεία, όπως η περίπτωση ενός 40χρονου Αφρικανού του οποίου τα παιδιά πήγαν σε ίδρυμα.
Βροχή οι αιτήσεις και στα παιδικά χωριά SOS
Καθημερινά αυξάνονται οι περιπτώσεις τον γονέων που αδυνατούν να θρέψουν τα παιδιά τους. Φέτος, το πρώτο εξάμηνο του 2011 την πόρτα των παιδικών χωριών SOS χτύπησαν ακόμα περισσότεροι γονείς καθώς οι περιπτώσεις αυξήθηκαν κατά 65%.
Μάλιστα η συντριπτική πλειοψηφία αφορά Έλληνες (80%) ενώ μόνο το 20% οικονομικούς μετανάστες.(news247)
Tα παιδιά πληρώνουν την κρίση
Συγκλονιστικά στοιχεία για εγκατάλειψη παιδιών σε ορφανοτροφεία ή χωριά SOS, λόγω αδυναμίας των γονέων να τα συντηρήσουν δίνει στο φως της δημοσιότητας η Εισαγγελία. Παράλληλα αυξάνονται δραματικά οι περιπτώσεις κακοποίησης παιδιών σε σπίτια όπου επικρατεί απόλυτη φτώχεια.
Σοκ προκαλεί το γεγονός ότι το 80% των ανθρώπων που δίνουν τα παιδιά τους σε ιδρύματα είναι Έλληνες υπήκοοι, οι οποίοι τα παραδίδουν στα παιδικά χωριά SOS προκειμένου να μην αναγκαστούν να τα δώσουν για υιοθεσία.
Η κ. Ρουμπίνη Τερζάκη, κοινωνιολόγος και μέλος της οργάνωσης «Φωλιά στήριξης μεσαίας τάξης» μιλώντας στη zougla.gr λέει ότι φαινόμενο οικογενειών που δεν μπορούν να θρέψουν τα παιδιά τους πρωτοέκανε την εμφάνισή του το 2000, σήμερα όμως, μεσούσης της κρίσης, έχει κορυφωθεί. Στον κατάλογο των οικογενειών που προσπαθεί να στηρίξει η οργάνωση, υπάρχουν εκατοντάδες οικογένειες με παιδιά που αντιμετωπίζουν επισιστιστικά προβλήματα.
Ανατριχιαστικές είναι και οι καταγγελίες γιατρών από το Νοσοκομείο Παίδων που αναφέρουν αλματώδη αύξηση του αριθμού των παιδιών που πάσχουν από αβιταμίνωση λόγω κακής διατροφής.
Σύμφωνα με ρεπορτάζ της εφημερίδας «Έθνος της Κυριακής» είναι καθημερινό το φαινόμενο γονείς να καταφεύγουν στον εισαγγελέα παρακαλώντας ώστε τα παιδιά τους να μπουν σε κάποιο ορφανοτροφείο για να μην αντιμετωπίσουν το φάσμα της πείνας.
«Από πέρυσι οι άνθρωποι που έρχονται για να παραδώσουν τα παιδιά τους έχουν αυξηθεί κατά 65% και από αυτούς οι 8 στους 10 είναι Έλληνες και οι υπόλοιποι μετανάστες», λέει στέλεχος των παιδικών χωριών SOS.
Χαρακτηριστικό είναι το παράδειγμα μίας άνεργης γυναίκας που της έκοψαν το ηλεκτρικό ρεύμα και θέλησε να δώσει το παιδί της σε ορφανοτροφείο για να μην πεθάνει από το κρύο.
Σε αυτή την δραματική κατάσταση που προκαλεί η οικονομική κρίση η πολιτεία εμφανίζεται ουσιαστικά απούσα. Χαρακτηριστική η περίπτωση του Δημάρχου Αθηναίων, Γιώργου Καμίνη ο οποίος, σύμφωνα με καταγγελίες, δείχνει να κωφεύει στο αίτημα της οργάνωσης να παραχωρηθεί ένα κτίριο που παραμένει άδειο, ώστε να στεγάσει τις δραστηριότητές της.
Η φτώχεια προκαλεί ενδοοικογενειακή βία
Επίσης τα στοιχεία που δίνει η εισαγγελία για κάθε είδους κακοποίηση παιδιών ειδικά σε οικογένειας που μαστίζονται από την φτώχεια προκαλούν δέος.
Περισσότερα από 700 παιδιά κακοποιήθηκαν σωματικά, σεξουαλικά ή συναισθηματικά τους τελευταίους 10 μήνες στην χώρα μας, λέει στέλεχος της οργάνωσης «Χαμόγελο του Παιδιού»,
Τα στοιχεία δείχνουν ότι σε ποσοστό 92% δράστες είναι οι ίδιοι οι γονείς, οι οποίοι εκμεταλλεύονται την αγάπη των παιδιών και την εμπιστοσύνη που τα ίδια τους δείχνουν, για να εξασφαλίζουν την σιωπή τους.
Σε ό,τι αφορά την ηλικία των θυμάτων, το 72% ανήκει στην πιο τρυφερή και ευαίσθητη φάση της ζωής τους, καθώς είναι ηλικίας μέχρι και 12 χρόνων.
Σχετικά με το φύλο δεν προκύπτει ιδιαίτερη διαφοροποίηση: από τις 711 καταγγελίες που έγιναν, οι 301 αφορούσαν αγόρια, οι 306 κορίτσια ενώ σε 104 περιπτώσεις δεν προσδιορίστηκε το φύλο και η ηλικία. (ζουγκλα)