Εγκρίθηκε άδεια της Ρυθμιστικής Αρχής Ενέργειας 877/11/15-7-2011 στην εταιρεία “ΙΚΑΡΟΣ ΑΝΕΜΟΣ Α.Ε.”, (συμφερόντων του ομίλου Μυτιληναίου) για την εγκατάσταση σε 28.000 στρέμματα στον Αθέρα 110 ανεμογεννητριών. Αντί οι ανεμογεννήτριες να μπουν η μία δίπλα στην άλλη σε χώρο 28 στρεμμάτων (16x16x110) μπαίνουν σε 28 χιλιάδες στρέμματα σε όλη την κορυφογραμμή της Ικαρίας!
Η άδεια προβλέπεται να έχει ισχύ για 25 χρόνια με επιπλέον πρόβλεψη ανανέωσής της για άλλο τόσο χρόνο δηλαδή για 50 χρόνια!
Στην άδεια αναφέρεται ότι οι ανεμογεννήτριες θα τοποθετηθούν στις θέσεις «Βίγλα- Καψάλη- Ποδήλια- Υψώνας- Κασμιάνος- Προβατοκεφάλας- Ρούκουνας-Σαραντάδων- Ερίφη- Κουταλόπετρα- Βάρκα- Παπουλογάρι- Σελλάδια- Μεγάλοφος- Σαμάκι- Κλιράτια- Στάσουσα- Παπουτσοκρύφτης- Αναβάθρες- Ράντι- Σταυρί- Πούντα- Πρ. Ηλίας- Κακό Καταβασίδι-Αιθέρας όρος» του Δήμου Ικαρίας.
Οι ανεμογεννήτριες μαμούθ, θα έχουν ισχύ 3 MW η καθεμία, το ύψος τους θα φτάνει τα 150 μέτρα και το άνοιγμα των φτερών 90 μέτρα.
Μετά την έκδοση της άδειας από τη ΡΑΕ κατατέθηκαν δύο προσφυγές:
1. ο Δήμος Ικαρίας, μετά από ομόφωνη απόφαση του Δημοτικού Συμβουλίου στις 30-7-2011, προσέφυγε κατά της απόφασης της ΡΑΕ.
2. Ο Ηλίας Γιαννίρης επίσης κατέθεσε προσφυγή (Α.Π. 5590/2-8-2011 γρ. υπουργού).
Ανακοινώσεις κατά των ανεμογεννητριών εξέδωσαν:
Η "Αρχιπέλαγος Ι.Θ.Π."
Η δημοτική παράταξη "Λαϊκή Συσπείρωση Ικαρίας"-ΛΑΣ Ικαρίας
Η δημοτική παράταξη "Αυτόνομη Συσπείρωση ΠΟλιτών Ικαρίας"-ΑΣΠΙ
Η "Κίνηση Πολιτών Ευδήλου"
Η περιφερειακή παράταξη "Οικολογικός Άνεμος στο Βόρειο Αιγαίο"
Ιστορικό
Στην Ικαρία υπήρξαν και λειτούργησαν από τη ΔΕΗ εφτά ανεμογεννήτριες, με ύψος περίπου 30 μέτρα, στη θέση Φυρή Άσπα, πάνω από τον Άγιο Κήρυκο. Παρ ‘ ότι ήταν τόσο κοντά στο δρόμο ή αισθητική τους παρουσία ήταν θετική και φάνταζαν σαν οικείο τεχνολογικό έργο. Μπορούσαν να καλύπτουν το 12% των ενεργειακών αναγκών της Ικαρίας και ήταν σε λειτουργία ιδιαίτερα τον Αύγουστο που η κατανάλωση ρεύματος ήταν στο ζενίθ.
Ενεργειακά, η Ικαρία δεν έχει ανάγκη από τις νέες ανεμογεννήτριες.
Η Ικαρία σήμερα έχει μέγιστη δυνατότητα για 12,5 MW (από το θερμοηλεκτρικό σταθμό του Αγίου Κηρύκου). Έχει και 600 KW από Ανεμογεννήτρια ιδιώτη (Περδίκι).
Η ολοκλήρωση της κατασκευής του πρωτοποριακού (για την Ευρώπη) υβριδικού έργου στη Δυτική Ικαρία (Πέζι - Προεσπέρα-Κάτω Προεσπέρα) θα δίνει στην Ικαρία ενεργειακή αυτονομία προσφέροντας 6,5 MW. Επίσης, ιδιώτες εγκαθιστούν και μεγάλη μονάδα φωτοβολταϊκών που μπορεί να φτάνει και το 1 MW.
Παράλληλα, οι τοπικοί φορείς ενεργοποιούνται για να αξιοποιηθεί ενεργειακά η γεωθερμία, για παραγωγή ενέργειας και τηλεθέρμανση (εξοικονόμηση ενέργειας) δίνοντας έτσι τη δυνατότητα να απαλλαγεί η Ικαρία από τους πετρελαϊκούς σταθμούς.
Η μέγιστη προβλεπόμενη ζήτηση ηλεκτρικής ενέργειας της Ικαρίας σε περίοδο αιχμής είναι μόλις 9 MW (10 περίπου μέρες το δεκαπενταύγουστο).
Επιπτώσεις
Κάθε ανεμογεννήτρια των 3 MW ζυγίζει μέχρι και 380 τόνους χωρίς τα θεμέλιά της. Απαιτείται ισχυρότατη θεμελίωση. Πρέπει να γίνει εκσκαφή μεγέθους τουλάχιστον 16μ. x 16μ. και βάθους τουλάχιστον 3 μέτρων και εχέρσωση του γύρω χώρου κατά τουλάχιστον 2 στρέμματα. Απαιτούνται 110 τέτοια θεμέλια. Κάθε ανεμογεννήτρια συνοδεύεται από ένα κτήριο. Η μεταφορά μιας ανεμογ εννήτριας 3 MW θα γίνει με τεράστιες νταλίκες. Τεράστιοι δρόμοι θα διανοιχτούν.
Τέλος, μια ανεμογεννήτρια απαιτεί κατά μέσο όρο περίπου 14 χιλιόμετρα καλώδια για την σύνδεση της με τον υποσταθμό (εναέρια -κολώνες, ή υπόγεια -εκσκαφές πολλών χιλιομέτρων. Μεγάλο κτήριο απαιτείται και για τον υποσταθμό στο σημείο που θα ποντίζεται το καλώδιο για να μεταφέρει το εξαγόμενο ρεύμα στην Αττική!
Για να γίνει η συζητούμενη επένδυση αντί για 28 στρέμματα σε 28.000 στρέμματα, θα ανασκαφτεί όλη η κορυφογραμμή και θα υπάρχουν παντού δρόμοι έτοιμοι για το μεγάλο πλιάτσικο των τουριστικών επενδύσεων με απεριόριστη θέα στο Αιγαίο!
Εκεί που σχεδιάζεται να τοποθετηθούν οι ανεμογεννήτριες υπάρχουν προστατευόμενες περιοχές NATURA (SAC και SPA). Θα εγκατασταθούν σε εύθραυστα οικοσυστήματα, σε περιοχές μεγάλης σπουδαιότητας για την ορνιθοπανίδα:
• Το μοναδικό πανάρχαιο δασικό οικοσύστημα «Δάσος του Ράντη»,
• Τις περιβαλλοντικά προστατευόμενες περιοχές της (NATURA 2000-Ορνιθολογική),
• Τόπους με τεράστια παλαιολιθική, νεολιθική, ιστορική και πολιτιστική αξία (Πούντα, Κακό Καταβασίδι, Παπουτσοκτρύφτης, Εριφή κλπ)
• Τα περίφημα ιστορικά μονοπάτια της Ικαρίας που διατρέχουν όλο τον Αθέρα,
• Τους περίφημους πέτρινους φραγμούς, με πιο σπουδαίο το φραγμό που βρίσκεται κατά μήκος του Αθέρα,
• Τις πολύτιμες πηγές νερού κατά μήκος της βουνοκορφής.
Όλα αυτά θα ισοπεδωθούν για να γίνει ένα ιδιωτικό επενδυτικό έργο, σε δημόσια-δημοτική γη και ίσως σε ιδιωτικές εκτάσεις, με στόχο το κέρδος για 50 χρόνια και βάλε...
Θα υπάρχουν οφέλη;
Λένε ότι με τέτοιες επενδύσεις ανεμογεννητριών μπορούμε να κλείσουμε ένα λιγνιτωρυχείο.
Όμως ο ίδιος επενδυτής (Μυτιληναίος) ενδιαφέρεται να πάρει και λιγνιτωρυχείο για 300 MW στη Βεύη Φλώρινας! http://news.kathimerini.gr/4Dcgi/4Dcgi/_w_articles_civ_12_02/08/2011_451198
Το περίφημο αντισταθμιστικό τέλος το οποίο α καρπούται ο Δήμος Ικαρίας εκτιμάται ότι δεν θα ξεπερνά το 1.700.000 ευρώ το χρόνο [Κ. Θεοφύλακτος, ενημερωτική εκδήλωση, αίθουσα Ραχών Ικαρίας, 22-8-2011].
Ας συγκρίνουμε αυτό το όφελος με το κόστος της βροχόπτωσης του Οκτωβρίου 2010 στο οδικό δίκτυο της Ικαρίας. Έγιναν καταστροφές από τις επιφανειακές ροές που δημιουργήθηκαν κυρίως από τους διάφορους δρόμους που κατέληγαν στο επαρχιακό δίκτυο. Η συνολική ζημιά εκτιμήθηκε ότι ήταν της τάξης των 13.000.000 ευρώ.
Αν υλοποιηθεί το έργο των ανεμογεννητριών, μετά τις εκχερσώσεις και τις διανοίξεις των απαιτούμενων δρόμων στον Αθέρα για τη μεταφορά, εγκατάσταση και λειτουργία των 110 ανεμογεννητριών θα δημιουργηθούν επιφάνειες απορροής υδάτων που θα προστεθούν σε αυτές που προκάλεσαν την πλημμύρα του Οκτωβρίου 2010.
Κανείς δεν ξέρει πόσες τέτοιες έντονες βροχοπτώσεις θα υπάρξουν στα επόμενα 25 ή 50 χρόνια και πόση ζημιά μπορούν να προκαλέσουν.
ΥΠΟΓΡΑΦΟΥΜΕ ΚΑΤΑ ΤΩΝ 110 ΑΝΕΜΟΓΕΝΝΗΤΡΙΩΝ
Πρωτοβουλία κατά των Α/Γ Ικαρίας
Οι υπογράφοντες/υπογράφουσες αυτό το κείμενο, άτομα και σύλλογοι, είμαστε κατά της τοποθέτησης των 110 Ανεμογεννητριών συνολικής ισχύος 330 MW στον Αθέρα της Ικαρίας.
Το σχέδιο αυτό, αν υλοποιηθεί:
• Θα μετατρέψει τον Αθέρα σε βιομηχανική ζώνη παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας μήκους άνω των 27 χιλιομέτρων.
• Θα σημάνει τεράστιες εκσκαφές, εκχερσώσεις και ισοπεδωτικές διανοίξεις στον Αθέρα για τη μεταφορά και εγκατάσταση των ανεμογεννητριών, τις θεμελιώσεις και τα απαιτούμενα οδικά έργα για τη συντήρηση των ανεμογεννητριών.
• Θα αυξήσει την τρωτότητα της Ικαρίας σε πλημμύρες και σε φαινόμενα ερημοποίησης καθώς θα δημιουργήσει ανοιχτές επιφάνειες δεκάδων τετραγωνικών χιλιομέτρων.
• Θα καταστρέψει το Δάσος του Ράντη και άλλες δασικές περιοχές.
• Θα καταστρέψει μεγάλο μέρος της προστατευόμενης περιοχής NATURA της Ικαρίας (οικότοπος ευρωπαϊκού ενδιαφέροντος) που βρίσκεται στη Δυτική Ικαρία καθώς και εκείνης που βρίσκεται ανάμεσα στην Πούντα και το Κακό Καταβασίδι.
• Θα καταστρέψει τους βιότοπους και τις περιοχές που φωλιάζει η ορνιθοπανίδα της Ικαρίας, η οποία, σύμφωνα με την Ορνιθολογική Εταιρεία, είναι μεγάλης σπουδαιότητας.
• Θα μειώσει το ζωτικό παραγωγικό και αισθητικό χώρο των Ικαρίων για πολλές δεκαετίες.
• Θα αλλοιώσει δραματικά το Ικαριακό τοπίο καθώς οι τεράστιες ανεμογεννήτριες θα φαίνονται από παντού, λόγω της επιμήκους τοποθέτησής τους στο μεγαλύτερο μέρος της κορυφογραμμής.
• Θα γεμίσει με χιλιόμετρα καλωδιώσεων και πάνω από 110 συνοδευτικών κτηρίων για αποθήκευση, φύλαξη, και υποσταθμούς όχι μόνο τον Αθέρα αλλά και πολλές άλλες περιοχές της Ικαρίας, μέχρι το σημείο της βύθισης του καλωδίου προς την Αττική.
• Θα ακυρώσει τις μελλοντικές δυνατότητες ανάπτυξης του εναλλακτικού τουρισμού (ορειβασία, αναρρίχηση, πεζοπορία, πολιτιστικές διαδρομές, τόνωση της τοπικής οικονομίας των ορεινών χωριών, ανάδειξη των ιστορικών μονοπατιών κλπ)
• Θα μειώσει την σημερινή ελκυστικότητα της ενδοχώρας της Ικαρίας από τους παραθεριστές που επισκέπτονται τα ορεινά χωριά και τα μονοπάτια της Ικαρίας και θα απειλήσει τις σημερινές τουριστικές δραστηριότητες που γίνονται όλο το χρόνο από ομάδες ξένων, κυρίως, περιπατητών.
Θεωρούμε ότι η επένδυση αυτή είναι αποικιοκρατικού χαρακτήρα και αντίθετη με τα συμφέροντα του νησιού διότι:
• αγνοεί την τοπική βούληση.
• σχεδιάζεται και μεθοδεύεται χωρίς διαφάνεια, ενημέρωση και διάλογο με τους κατοίκους και τις τοπικές αρχές.
• προσφέρει ασαφή οικονομικά ανταλλάγματα καθώς οι σημερινές προβλέψεις προς το Δήμο και την τοπική κοινωνία μπορεί να αλλάξουν ή να μην υπάρχουν στο μέλλον, ιδιαίτερα με τη σημερινή οικονομική συγκυρία.
• είναι άσχετη με τις ενεργειακές ανάγκες της Ικαρίας και αποβλέπει μόνο στην κερδοφορία του επενδυτή.
• δεν συνυπολογίζει τα δρομολογημένα ενεργειακά έργα της Ικαρίας.
• προσφέρει ασαφή οικονομικά ανταλλάγματα, τα οποία μπορεί να αλλάξουν ή να μην υπάρχουν στο μέλλον.
• παραβιάζει κατάφορα την αρχή της αναλογικότητας καθώς η Ικαρία, που χρειάζεται 9-12 ΜW καλείται να συμβάλει υπέρμετρα στους ενεργειακούς στόχους της χώρας για το 2020 με τα 330 MW αυτής της επένδυσης.
• δεν έχει συνεκτιμηθεί η 25ετής ή 50ετής οικονομική ζημιά από την παράδοση σε ιδιωτικά συμφέροντα δεκάδων τετραγωνικών χιλιομέτρων του βουνού. Συγκεκριμένα, δεν έχουν συνεκτιμηθεί οι φυσικές καταστροφές που θα επιφέρει, η ενδεχόμενη διατάραξη του υδρολογικού κύκλου και οι μακροχρόνιες οικονομικές επιπτώσεις (απαξίωση περιουσιών, μελισσοκομία, καλώς ασκούμενη κτηνοτροφία και κυνήγι, τροφοσυλλογή, εναλλακτικός τουρισμός κλπ.).
Και τέλος, διότι κανείς δεν μπορεί να διασφαλίσει ότι, μετά τη λήξη της επένδυσης (25 ή 50 χρόνια), το φυσικό περιβάλλον θα αποκατασταθεί πραγματικά και ότι οι 110 ανεμογεννήτριες, τα τσιμεντένια θεμέλιά τους, τα κτήρια και τα χιλιόμετρα καλωδίων θα απομακρυνθούν με δαπάνες του επενδυτή.
Καλούμε τον Δήμο Ικαρίας:
• να μην δεχτεί αυτό το αποικιοκρατικό επενδυτικό σχέδιο,
• να μη δεχτεί διαπραγματεύσεις για καμιά χωροθέτηση που να είναι στην περιοχή του Δάσους του Ράντη και μέσα στις περιοχές NATURA,
• να δραστηριοποιηθεί προς κατάλληλες οικονομικές, κοινωνικές και περιβαλλοντικές ενεργειακές λύσεις που είναι συμβατές με την Ικαρία, όπως την αυξημένη συμμετοχή του στο αναστρέψιμο-υβριδικό έργο των Ραχών, από όπου μπορεί να αντλήσει σημαντικά έσοδα, αλλά και την αξιοποίηση των ενεργειακών δυνατοτήτων της Ικαρίας ενδεχομένως μέσα από πολυμετοχικά σχήματα τοπικών, κυρίως, συμφερόντων όπου θα πρέπει να συμμετέχει και ο Δήμος, αντλώντας και τα σχετικά οικονομικά ανταλλάγματα (γεωθερμία, τηλεθέρμανση, μικρές μονάδες ΑΠΕ).
Χρονικα