Ο Σόκρατες, ένας από τους σπουδαιότερους ποδοσφαιριστές που ανέδειξε ποτέ το βραζιλιάνικο ποδόσφαιρο, άφησε την τελευταία του πνοή σε ηλικία 57 ετών στο νοσοκομείο «Αλμπερτ Αϊνστάιν» του Σάο Πάουλο.
Ο άλλοτε σπουδαίος άσος των γηπέδων είχε εισαχθεί στο νοσοκομείο λόγω εντερικής μόλυνσης που προήλθε από τροφική δηλητηρίαση. Το ιατρικό ανακοινωθέν του νοσοκομείου ανέφερε ότι ο «Σόκρατες έχασε την ζωή του στις 4.30 τα ξημερώματα (ώρα Βραζιλίας) από σηψαιμικό σοκ».
Ο Σόκρατες ποτέ δεν αρνήθηκε ότι αντιμετώπιζε πρόβλημα αλκοολισμού, εξαιτίας του οποίου παρουσίασε κύρωση του ύπατος. Μάλιστα τον περασμένο Αύγουστο είχε νοσηλευτεί με αιμορραγία στομάχου.
Ο Σόκρατες έπαιξε 60 φορές με την Εθνική Βραζιλίας, σκόραρε 22 γκολ και θεωρείται ένας από τους κορυφαίους και πιο πληθωρικούς χαφ όλων των εποχών.
Ξεκίνησε την καριέρα του στην Μποταφόγκο (1974-78) και συνέχισε στην Κορίνθιανς. Υπήρξε είδωλο για τους οπαδούς της ομάδας καθώς από το 1978 ως το 1984, πραγματοποίησε 297 εμφανίσεις και πέτυχε 172 γκολ.
Το 1984 μετακόμισε στην Ιταλία για λογαριασμό της Φιορεντίνα, ωστόσο σύντομα επέστρεψε στην πατρίδα του για να φορέσει τη φανέλα της Φλαμένγκο (1986-87) και της Σάντος (1988-89). Αποσύρθηκε από την ενεργό δράση το 1989 σε ηλικία 35 ετών.
Κυρίως η καριέρα του με τη Σελεσάο τον έκανε διάσημο παγκοσμίως. Στο Μουντιάλ της Ισπανίας το 1982, ήταν αρχηγός της Βραζιλίας, σε μια από τις καλύτερες ομάδες που έχουν παρουσιαστεί σε Παγκόσμιο Κύπελλο (αποκλείστηκε από την μετέπειτα πρωταθλήτρια κόσμου Ιταλία), ενώ το 1986 στο Μεξικό στάθηκε άτυχος καθώς αστόχησε στην διαδικασία των πέναλτι στον ιστορικό προημιτελικό με τη Γαλλία.
Ο Σόκρατες, πατέρας έξι παιδιών, είχε σπουδάσει και εξασκούσε την ιατρική. Είχε μεγάλος πάθος με το ποτό και το τσιγάρο.
Το τελευταίο χρονικό διάστημα αρθρογραφούσε σε εφημερίδες της Βραζιλίας με θεματολογία όχι μόνο γύρω από το ποδόσφαιρο αλλά και την πολιτική και τα οικονομικά. Τους τελευταίους μήνες είχε αρχίσει την συγγραφή ενός βιβλίου φαντασίας με επίκεντρο το Παγκόσμιο Κύπελλο του 2014 που θα γίνει στη Βραζιλία.
to vima