Παρασκευή 2 Δεκεμβρίου 2011

ΕΠΙΣΤΟΛΗ ΔΗΛΩΣΗΣ ΠΡΟΣ ΤΗΝ ΡΑΕ ΘΕΜΑ: ΕΙΣΠΡΑΞΗ “Ε.Ε.Τ.Η.Δ.Ε.”

Posted by ΚΙΝΗΜΑΤΑ ΑΠΟ ΤΑ ΚΑΤΩ Παρασκευή, Δεκεμβρίου 02, 2011

ΡΑΕ: ΑΠ ............. 2/12/2011
ΕΠΙΣΤΟΛΗ ΔΗΛΩΣΗΣ ΠΡΟΣ ΤΗΝ ΡΑΕ
ΘΕΜΑ: ΕΙΣΠΡΑΞΗ “Ε.Ε.Τ.Η.Δ.Ε.”

Ο υπογράφων την επιστολή:
.......................................................
Διεύθυνση.............................................

ΠΡΟΣ
Ρυθμιστική Αρχή Ενέργειας (ΡΑΕ)
Πειραιώς 132, 118 54, Αθήνα

Επισυνάπτεται σχετική επιστολή προς της ΔΕΗ, με ΑΠ ..... της 29/11/2011.

Κύριοι,

Απευθύνομαι ως Πολίτης και Καταναλωτής μιας Ευρωπαϊκής χώρας προς μια Αρχή που συστήθηκε με βάση το Ν 2773/1999 στο πλαίσιο εναρμόνισης με τις οδηγίες της Ε.Ε. 2003/54/ΕΚ και 2003/55/ΕΚ για τον ηλεκτρισμό και το φυσικό αέριο.

Η σύσταση της Αρχής έχει ως σκοπό ανάμεσα στα άλλα που αναφέρονται και στο site σας να “…, γνωμοδοτεί για τη χορήγηση αδειών για τη προμήθεια ηλεκτρικής ενέργειας, πάντα με πρώτο γνώμονα τη προστασία του καταναλωτή. Στο πλαίσιο αυτό, παρακολουθεί την ανάπτυξη και τήρηση κανόνων υγιούς ανταγωνισμού και προστασίας του καταναλωτή και, σε συνεργασία με συναρμόδιους φορείς, δύναται να εκκινήσει διαδικασίες επιβολής κυρώσεων, όταν διαπιστώνεται ότι οι εν λόγω ειδικότερες διατάξεις παραβιάζονται.”

Επίσης, σύμφωνα με το Π.Δ. 139/2001 η ΡΑΕ έχει ευθύνη για την τεκμηρίωση όλων των ζητημάτων για τα οποία έχει αρμοδιότητα έκδοσης γνωμοδοτήσεως και συνεργάζεται με το Δικαστικό Γραφείο του Νομικού Συμβουλίου του Κράτους που λειτουργεί στην ΡΑΕ.

Επί σειρά μηνών υπάρχει ένα θέμα που ταλανίζει την Ελληνική κοινωνία γνωστό ως το “χαράτσι της ΔΕΗ” που εισήχθη με βάση τον Ν.4021/2011.
Πράγματι είναι να απορεί κανείς πως μια Αρχή αρμόδια για θέματα ενέργειας δεν έχει λάβει καμία θέση δημοσίως μέχρι τώρα.

Ο νόμος αυτός αναφέρει στο άρθρο 53§11 ότι προβλέπεται ως επιπρόσθετη «κύρωση» για την περίπτωση στην οποία δεν καταβληθεί αυτό το «τέλος» (Ε.Ε.Τ.Η.Δ.Ε), η διακοπή του ηλεκτρικού ρεύματος στο ακίνητο το οποίο αφορά ο φόρος.

Μόλις πριν λίγες μέρες έγινε γνωστή στον Ελληνικό λαό η απάντηση Γερμανού επιτρόπου σε θέματα ενέργειας μετά από επερώτηση Έλληνα Ευρωβουλευτή ότι η ΔΕΗ Α.Ε (όπως και όλοι οι άλλοι πάροχοι ηλεκτρικής ενέργειας) δεν έχει σε καμία περίπτωση το δικαίωμα διακοπής ρεύματος εάν αυτό έχει εξοφληθεί πλήρως σύμφωνα με την Ευρωπαϊκή οδηγία που αφορά τους κοινούς κανόνες για την αγορά ηλεκτρικής ενέργειας (2009/72/ΕΚ). Αυτή δε η οδηγία έχει ενσωματωθεί και στο Ελληνικό δίκαιο με βάση τον Ν. 4001/2011.
Να σημειωθεί ότι τόσο η οδηγία όσο και ο νόμος υπάρχουν στο site σας.

Διαβάζοντας κανείς στα επίσημα πρακτικά του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου την απάντηση του επιτρόπου για την ενέργεια κυρίου Oettinger βλέπει τα ακόλουθα:

Answer given by Mr Oettinger on behalf of the Commission
(24.11.2011)


1. The designation of tax collection authorities is a matter for Member States and is not covered in EU legislation. In principle, Member States may elect to use for tax collection also the entities involved in energy supplies. Indeed, this practice appears to be used to some extent in some European countries.

2. The Honourable Member is also asking whether the Greek measure at issue is in compliance with EU law and what would be the application of specific EU Directives in this case. The information contained in the written question does not provide sufficient details to assess the compatibility of the national measure with concrete provisions of Directive 2009/72/EC[1] (the Directive) or to judge on the application of Directive 93/13/EC[2]. In principle, contractual terms which reflect mandatory statutory or regulatory provisions are not subject to the provisions of Directive 93/13/EC (Article 1(2) therein). However, Member States may impose specific conditions for energy supplies in their jurisdictions as long as they ensure compliance with all relevant EU legislation, including Directive 2009/72/EC and its provisions on customer protection (Article 3 and Annex I therein), rights of vulnerable customers (Article 3(7) and (8)) and universal service (Article 3(3)). The provisions on universal service create a clear obligation on Member States and give household consumers the right to be supplied with electricity. The Directive does not contain provisions qualifying this right by the situation of the household or its individual members with regard to their fiscal obligations. As regards the protection of vulnerable customers, the Directive creates the obligation for Member States to ensure that rights and obligations linked to vulnerable consumers are respected. However, the Directive leaves it to Member States (while obliging them to do so) to define the concept of vulnerable customers.
________________________________________
[1] Directive 2009/72/EC of the European Parliament and of the Council of 13 July 2009 concerning common rules for the internal market in electricity and repealing Directive 2003/54/EC; OJ L211, 14.8.2009
[2] Council Directive 93/13/EEC of 5 April 1993 on unfair terms in consumer contracts , OJ L095, 21.04.1993


Είναι πέρα από κάθε αμφιβολία ότι αυτό που απάντησε ο κύριος επίτροπος, θα έπρεπε να είναι σε γνώση της Αρχής σας. Θα έπρεπε η Αρχή να τονίσει προς κάθε κατεύθυνση ότι η όποια φορολογική διαφορά με το δημόσιο δεν μπορεί να συνιστά λόγο διακοπής παροχής ρεύματος.

Πέρα από αυτό, η Αρχή σας όφειλε και οφείλει να προστατέψει τον Έλληνα καταναλωτή και Πολίτη μιας χώρας της Ε.Ε. από ένα νόμο που είναι εκτός των πλαισίων του Ευρωπαϊκού δικαίου όπως αυτό διαμορφώθηκε με την οδηγία 2009/72/ΕΚ καθώς και να πάρει δημόσια θέση για αυτόν.
Επίσης θα έπρεπε να εγκαλέσει στην τάξη την διορισμένη διοίκηση της ΔΕΗ Α.Ε. που έφτασε να απειλεί δημοσίως από τηλεόραση και εφημερίδες ανθρώπους της καθημερινότητας που δεν γνωρίζουν βασικά δικαιώματά τους ότι θα προβεί σε διακοπή ρευματοδότησης αν δεν καταβληθεί αυτός ο φόρος.

Δυστυχώς η Αρχή σας ΔΕΝ έπραξε το παραμικρό. Είτε γιατί δεν ξέρατε είτε γιατί δεν ενδιαφερθήκατε είτε γιατί θελήσατε να καλύψτε αυτήν την αντίθετη με την Ευρωπαϊκή οδηγία νομοθετική πράξη.

Καλείστε αυτή την ύστατη ώρα με βάση τα ανωτέρω στοιχεία ως έχετε υποχρέωση να λάβετε δημόσια θέση. Να δηλώστε προς κάθε πλευρά και με ανακοίνωση τύπου ότι το αγαθό που λέγεται “ρεύμα” δεν διακόπτεται από κανένα πάροχο, αν το αναλογούν για την αξία του ρεύματος χρηματικό ποσό έχει εξοφληθεί.

Σε ότι με αφορά, και με βάση το επισυναπτόμενο κείμενο που κατετέθη στην ΔΕΗ την 29/11/11 με ΑΠ ....., έχω πληρώσει στην πάροχο εταιρεία την αξία του ηλεκτρικού ρεύματος, τα δημοτικά τέλη και την ΕΡΤ.
Αν παρόλα αυτά, η συγκεκριμένη πάροχος εταιρεία προβεί σε διακοπή ρευματοδότησης του ακινήτου μου, σας καθιστώ προσωπικά υπεύθυνους για οτιδήποτε συμβεί σε μένα, την οικογένειά μου και την περιουσία μου.

Να γνωρίζετε δε ότι σε κάθε περίπτωση φέρετε ακεραία την ευθύνη για την μη προστασία μου ως Έλληνα Πολίτη και καταναλωτή από την αντισυνταγματική και αυθαίρετη λειτουργία κράτους και παρόχων.

Ο υπογράφων,
  • Blogroll

  • Blog Archive