Απαγορεύεται η πώλησή τους αλλά και η χρήση τους σε κλειστούς δημόσιους χώρους.
Απαγορεύεται η διάθεση ηλεκτρονικών τσιγάρων τα οποία περιέχουν νικοτίνη, με την ηγεσία του υπουργείου Υγείας να υποστηρίζει ότι οι χρήστες τους απειλούνται με πρόστιμα αν τα χρησιμοποιούν σε κλειστούς δημόσιους χώρους. Παράλληλα, δρομολογείται αύξηση - σοκ στα τσιγάρα, από την οποία εκτιμάται ότι η χώρα θα έχει φορολογικά έσοδα 440 εκατ. ευρώ ετησίως.
«Για τα ηλεκτρονικά τσιγάρα που περιέχουν νικοτίνη απαιτείται άδεια κυκλοφορίας - ό,τι δηλαδή ισχύει και για τα φαρμακευτικά σκευάσματα. Ομως, σχετική άδεια δεν έχει εκδοθεί στη χώρα μας», λέει στα «ΝΕΑ» ο πρόεδρος του Εθνικού Οργανισμού Φαρμάκων (ΕΟΦ) Γιάννης Τούντας.
Την απόφαση αυτή επικαλέστηκε και ο γενικός γραμματέας Δημόσιας Υγείας Αντώνης Δημόπουλος, ο οποίος χτες υπογράμμισε ότι δεν επιτρέπεται η χρήση και η πώληση ηλεκτρονικών τσιγάρων με νικοτίνη.
Μάλιστα, ο ίδιος επεσήμανε ότι η χρήση τους είναι παράνομη στους κλειστούς δημόσιους χώρους, και συνεπώς ισχύουν οι κυρώσεις του αντικαπνιστικού νόμου - ό,τι δηλαδή ισχύει και για τους καπνιστές των κλασικών τσιγάρων.
Στο πλαίσιο αυτό ο κ. Δημόπουλος συμπλήρωσε: «Θα δούμε, λοιπόν, με τον ΕΟΦ αν μπορεί να υπάρξει αδειοδότηση για τη χρήση του σε ανοιχτό χώρο ή αν θα ισχύσει η περσινή γνωμοδότηση να μην επιτρέπεται καθόλου το ηλεκτρονικό τσιγάρο».
Σημειώνεται ότι ο αντίστοιχος Οργανισμός Τροφίμων και Φαρμάκων των ΗΠΑ (FDA) υπογραμμίζει σε ανακοίνωσή του ότι «δεν έχει εκτιμηθεί η αποτελεσματικότητα και η ασφάλεια των ηλεκτρονικών τσιγάρων». Αντίθετα, έχουν εντοπιστεί συσκευές που απελευθερώνουν μεγαλύτερες ποσότητες νικοτίνης από αυτές που αναγράφεται στη συσκευασία τους.
Αυξήσεις - σοκ στα τσιγάρα. Στο μεταξύ, τα συναρμόδια υπουργεία Υγείας και Οικονομικών μελετούν κλιμακωτή αύξηση της τάξεως του 20% στα πακέτα τσιγάρων. «Τσουχτερή» τιμή αναμένεται όμως να επιβληθεί και στον καπνό (στριφτά τσιγάρα), καθώς οι ιθύνοντες έχουν εντοπίσει ότι το χαμηλό κόστος του καπνού ήταν η αιτία που «κέρδισε» τις προτιμήσεις των καταναλωτών.
Ενδεικτική είναι η εκτίμηση του προέδρου της Εθνικής Επιτροπής για τον Ελεγχου του Καπνίσματος Παναγιώτης Μπεχράκης, ο οποίος υποστηρίζει ότι εάν αυξανόταν η τιμή των τσιγάρων κατά δύο ευρώ 150.000 δυνητικοί καπνιστές (κυρίως νέα παιδιά) δεν θα άναβαν ποτέ τσιγάρο.
Ο κοσμήτορας της Εθνικής Σχολής Δημόσιας Υγείας και καθηγητής Οικονομικών της Υγείας Γιάννης Κυριόπουλος, έκανε ένα βήμα παραπέρα σε ό,τι αφορά τα έσοδα στο ταμείο του κράτους. Ετσι, το όφελος από τη φορολογία θα αγγίξει τα 440 εκατ. ευρώ, ενώ «αν υπήρχε και μια αποτελεσματική πολιτική εναντίον του λαθρεμπορίου, αυτά τα έσοδα θα μπορούσαν να είναι 1,1 δισ. ευρώ - δηλαδή, πολλαπλάσια της εφεδρείας»(ΤΑ ΝΕΑ)
Σχετικο αρθρο και σχολιο του Κινηματος Δεν Πληρωνω:ΤΙ ΓΙΝΕΤΑΙ ΜΕ ΤΟ ΗΛΕΚΤΡΟΝΙΚΟ ΤΣΙΓΑΡΟ;