Κυριακή 18 Δεκεμβρίου 2011


απο ΑΝΤΙΠΟΛΕΜΙΚΗ ΔΙΕΘΝΙΣΤΙΚΗ ΚΙΝΗΣΗ

Η παρακάτω αναλυτική έκθεση των όσων συμβαίνουν στο χώρο των πολεμικών εξοπλισμών και στην πολεμική ναυπηγική βιομηχανία φωτίζει ένα βρώμικο κόσμο διαπλοκής και διαφθοράς, με τεράστια πολιτικά και οικονομικά διακυβεύματα, όπου πάντα ο κόσμος της εργασίας λογίζεται ως η Αναλώσιμη Δύναμη, σε Πόλεμο και Ειρήνη.
Θεωρούμε ότι η όξυνση των ενδοϊμπεριαλιστικών αντιθέσεων (ΗΠΑ-Ρωσία-Κίνα-Ευρωπαϊκές χώρες, ο οικονομικός πόλεμος με τα ιδιαίτερα χαρακτηριστικά του στην Ευρώπη που καθοδηγείται από την κοινή απόφαση των ευρωπαϊκών αστικών τάξεων για απροκάλυπτη ταξική επίθεση στις δυνάμεις της εργασίας επιδιώκοντας αντιδραστικές τομές ιστορικού χαρακτήρα, ο ανταγωνισμός για την εξασφάλιση του μεγαλύτερου τμήματος των νέων παραγγελιών όπλων, με κερασάκι στην τούρτα τα αμερικανικά μεταχειρισμένα ABRAMS που διεμβολίζουν το γερμανικό μονοπώλιο στην προμήθεια τεθωρακισμένων... (συμπαραγωγή Leopard από Μυτιληναίο) και πετούν οριστικά έξω από την ελληνική αγορά τους Ρώσους (επίσης συμπαραγωγή από Μυτιληναίο) μοιάζει με ένα θανατηφόρο γαϊτανάκι, που στο κέντρο του έχει τους εργαζόμενους.

Ενώ οι πολεμικές προμήθειες για τους περισσότερους σημαίνουν αγορές όπλων από το εξωτερικό, επιχειρούμε ξανά να φωτίσουμε το ρόλο των Ελλήνων τραπεζιτών, εφοπλιστών, βιομήχανων όπλων που καθόλου αμελητέος δεν είναι. Παράλληλα, ενώ η ιδιωτικοποίηση των όποιων δημόσιων πολεμικών βιομηχανιών (και συνολικότερα) παρουσιάστηκε ως μονόδρομος σωτηρίας τους, στην πράξη σήμαινε τη μεταβίβαση κερδοφόρων εταιρειών που συνέχιζαν να υπάρχουν χάρη στις κρατικές προμήθειες, τη διαπλοκή ιδιωτικών ομίλων με πολιτικούς των ΠΑΣΟΚ-ΝΔ-ΛΑΟΣ και τους στημένους συχνά εκβιασμούς, με θύματα πάντα τους εργαζόμενους!

Χαρακτηριστικό παράδειγμα: οι παραγγελίες του Πολεμικού Ναυτικού πρέπει να σώσουν και τη MARFIN! Ταυτόχρονα, ενώ οι ιδιοκτήτες των ναυπηγείων ασκούν εκβιασμούς σχετικά με την παράδοση των μονάδων του Πολεμικού Ναυτικού, προχωρούν σε πλήρη αναδιάρθρωση των εργασιακών σχέσεων, ώστε πιέζοντας να ξεπεραστεί η ευρωπαϊκή απαγόρευση για κατασκευή εμπορικών πλοίων και να πάρουν έργα από το Π.Ν., να διεκδικήσουν νέες παραγγελίες από την παγκόσμια αγορά, έχοντας εξαφανίσει κάθε εργατικό δικαίωμα και τσακίσει την όποια συνδικαλιστική διεκδίκηση.

Θεωρούμε ότι μόνη απάντηση του εργατικού κινήματος πρέπει να είναι η ΚΟΙΝΩΝΙΚΟΠΟΙΗΣΗ ΤΩΡΑ ΤΩΝ ΝΑΥΠΗΓΕΙΩΝ. Τα Ναυπηγεία είναι Κοινωνική περιουσία. Μόνη λύση η λειτουργία τους κάτω από εργατικό έλεγχο και για ειρηνικούς σκοπούς. Πρέπει να κλιμακώσουμε τις προσπάθειες μας για το Μπλοκάρισμα των Πολεμικών Εξοπλισμών, την έξοδο από ΝΑΤΟ-Ε.Ε. και την ανατροπή του Κοινοβουλευτικού Ολοκληρωτισμού.

Από τη μεριά μας θεωρούμε ότι το Αντιπολεμικό κίνημα πρέπει να είναι τμήμα του ευρύτερου ταξικού κινήματος. Απαιτείται τώρα η δημιουργία ενός μαζικού Αντιπολεμικού-Αντιμιλιταριστικού-Αντιεθνικιστικού Συντονισμού.

Ναυπηγεία Σκαραμαγκά: πείνα και δυστυχία στους εργάτες, εκβιασμοί τους ιδιοκτήτες.

Δεν συγκρίνεται σε δολιότητα, κτηνωδία και ξεκάθαρη έκφραση ταξικών συμφερόντων η συμφωνία που υπέγραψαν Γ.Παπανδρέου, Βενιζέλος και Καρατζαφέρης με τους Γερμανούς ιδιοκτήτες στα ΕΝΑΕ

Από τη μια μεριά βρίσκονται οι για χρόνια όμηροι και διαχειριζόμενοι ως πιόνια, εργαζόμενοι των ΕΝΑΕ, από τις κυβερνήσεις των ΠΑΣΟΚ-ΝΔ, τους εκάστοτε ιδιοκτήτες των ναυπηγείων και τους συνδικαλιστές της ΠΑΣΚΕ, τύπου Μίχα, που πάντα έπαιξαν βρώμικα παιχνίδια εις βάρος τους.

Τώρα ανακοινώθηκε στους 1000 εργάτες ότι από 01/10/2012 θα γίνει περικοπή μισθών 60% και μετά βλέπουμε.

Θα δουλεύουν δηλαδή 2 μέρες την εβδομάδα με τις αντίστοιχες αποδοχές, εφαρμόζοντας τα μέτρα που ψηφίστηκαν το καλοκαίρι από το ΠΑΣΟΚ, το ΛΑΟΣ και τη Μπακογιάννη.

Δεν είναι φυσικά δύσκολο να φανταστεί κανείς σε τι φτώχεια και εξαθλίωση οδηγούνται οι εργάτες των ναυπηγείων με τις οικογένειες τους, οι χιλιάδες εργαζόμενοι των μουράγιων που δούλευαν στις εργολαβίες των ΕΝΑΕ, αλλά και η τοπική κοινωνία, πάνω από την οποία πλανάται το φάντασμα της εξαθλίωσης και της ερήμωσης.

Και όλα αυτά συμβαίνουν ενώ οι Βενιζέλος-Καρατζαφέρης έκαναν όλα τα χατίρια στη Γερμανική εταιρεία: πρόστιμα 500 εκατ. ευρώ από την Ε.Ε. σβήστηκαν, όπως και τα πρόστιμα του ΣΔΟΕ, νέες παραγγελίες υποβρυχίων υπογράφτηκαν, οι πρώτες επιταγές αξίας εκατοντάδων χιλιάδων ευρώ αποταμιεύτηκαν.

Όμως υπάρχει μια λεπτομέρεια: Σύμφωνα με επιστολή του Λιβανέζου ιδιοκτήτη της Privinvest και πλέον ιδιοκτήτη των ΕΝΑΕ Ισκαντάρ Σάφα που ως αποδέκτη έχει τον υπουργό Οικονομικών Ευ.Βενιζέλο, η οποία επικεντρώνεται στην επανέναρξη των πληρωμών για την ναυπήγηση των δύο νέων υποβρυχίων Type 214 (αναθεώρηση προγράμματος Neptune II), το ελληνικό δημόσιο είχε δεχθεί και αυτό αποτυπώθηκε στην σύμβαση η οποία επικυρώθηκε από την Βουλή, να πληρώνει τα ΕΝΑΕ, έστω και αν αυτά δεν παραδίδουν τα υποβρύχια!

Η επιστολή εστάλη την επομένη της συνάντησης που είχε ο Ι.Σάφα με τον Ευ.Βενιζέλο στο ΥΠΟΙΚ, που κρατήθηκε μυστική! Στην επιστολή, αναφέρει χαρακτηριστικά ο Ι.Σάφα στον Ευ.Βενιζέλο ότι «Όπως θα ενθυμείστε, Εξοχότατε, οι πληρωμές συγκεκριμένα δεν ήταν συνδεδεμένες με συμβατικά ορόσημα εκτέλεσης. Αυτή ήταν η λεπτή εξίσωση που καθιερώθηκε προκειμένου να περισωθούν τα ΕΝΑΕ».

Δηλαδή, οι πολιτικοί που ισχυρίζονται ότι κάνουν τα πάντα για να σώσουν την χώρα από την χρεωκοπία και τον όλεθρο(!), χρεοκοπώντας όμως τον κόσμο της εργασίας, ως ηγεσία του υπουργείου Εθνικής Άμυνας Ευ.Βενιζέλος-Π.Μπεγλίτης και ΥΠΟΙΚ Γ.Παπακωνσταντίνου, με την σύμπραξη του ΛΑΟΣ, υπέγραψαν σύμβαση τον Σεπτέμβριο του 2010, για εκτέλεση έργου που προβλέπει ότι οι πληρωμές να μην συναρτώνται με την πρόοδο του έργου. Και μάλιστα, η συμφωνία υπεγράφη μεταξύ άλλων με τη γερμανική εταιρεία, που διατηρεί το 25% του ναυπηγείου, την ώρα που η Γερμανική κυβέρνηση επέβαλε ακραία μέτρα για να εξασφαλίσει τα συμφέροντα των τραπεζών και των τοκογλύφων, κατηγορώντας συλλήβδην τον λαό μας για τεμπελιά και διαφθορά!!!

Με αυτή την «λεπτή εξίσωση», ο Σάφα απαιτεί να του δώσουν επιπλέον 100 εκατ. ευρώ για την ναυπήγηση των δύο υποβρυχίων Type 214, για να οποία ήδη έχει πάρει 132 εκατ. ευρώ και δεν έχει κόψει ούτε λαμαρίνα, ενώ πετά τους 1000 εργάτες στην εκ περιτροπής εργασία και στη μόνιμη δυστυχία!

Όμως στην επιστολή υπάρχουν και άλλα «διαμάντια». Ο Ευ.Βενιζέλος αποκαλύπτεται ως ο διαλλακτικός και συνεργάσιμος πολιτικός, ο άνθρωπος για όλες τις δουλείες Γερμανών και Λιβανέζων ιδιοκτητών των ΕΝΑΕ, που «δε χαλάει Γερμανού την καρδιά»! Καλείται λοιπόν ο εξοχότατος Ευ.Βενιζέλος να παρέμβει στο Δ.Αβραμόπουλο, που «κολλάει» τις πληρωμές, για να του εξηγήσει τι έχει συμφωνηθεί και έτσι να λυθεί η παρεξήγηση.

Μακρύς όμως είναι και ο κατάλογος των εκβιασμών: Το Ελληνικό Δημόσιο που έχει κάνει παύση πληρωμών σε συντάξεις-μισθούς-επιδόματα-βιβλία-φάρμακα-επιδόματα ανεργίας σε λίγο, καλείται να πληρώσει για υποβρύχια που μένουν στα σχέδια ώστε να έρθουν οι παραγγελίες από τα ΗΑΕ. Η κοινωνία μας εκβιάζεται να προχωρήσει σε νέες παραγγελίες στα ΕΝΑΕ από το Πολεμικό Ναυτικό (τι θα γίνει με εκείνες τις γαλλικές φρεγάτες που κοστίζουν μόλις 6 δις ευρώ, χωρίς τον οπλισμό τους). Τέλος, καλείται να αρθεί ο περιορισμός που επέβαλε η Ε.Ε. προκειμένου να αποσύρει το πρόστιμο των 500 εκατ. ευρώ στη γερμανική εταιρεία, καθιστώντας τα ΕΝΑΕ αποκλειστικά πολεμικά ναυπηγεία και ουσιαστικά, αποκλειστικά ναυπηγεία του Πολεμικού Ναυτικού.

Απέναντι σε αυτή την απίστευτη διαπλοκή και διαφθορά, τη διαιώνιση δηλαδή των Νόμων της Αγοράς, που έχει ως αιώνια θύματα τον κόσμο της εργασίας, μία λύση υπάρχει: Να περάσουν άμεσα το σύνολο των ναυπηγείων υπό Κοινωνικό-Εργατικό έλεγχο. Να ανατραπεί ο πολεμικός τους χαρακτήρας και να στραφούν στην παραγωγή πλοίων που να καλύπτουν, καταρχήν άμεσα τις ανάγκες των κατοίκων του Αιγαίου, που ο Μπουμπούκος Γεωργιάδης του ΛΑΟΣ, αφήνει αποκλεισμένους επ΄ αόριστον. Ανατροπή των συμφωνιών με το Σάφα και τη γερμανική εταιρεία, αλλά και της συμφωνίας με την Ε.Ε.

Ένας εργατικός αγώνας που πρέπει να είναι τμήμα της συνολικής πάλης ενάντια στο σύνολο της αντεργατικής πολιτικής της πραξικοπηματικής συγκυβέρνησης ΠΑΣΟΚ-ΝΔ-ΛΑΟΣ και των Μνημονίων Ε.Ε.-ΔΝΤ.

Άμεση η ανάγκη δημιουργίας ενός Αντιπολεμικού Αντιεθνικιστικού Αντιμιλιταριστικού Συντονισμού των κινημάτων, που θα τείνει και θα αλληλοτροφοδοτείται από έναν σύγχρονο Εργατικό Διεθνισμό, που θα συνενώνει το έθνος των εργαζομένων ενάντια στον κοινό ταξικό εχθρό, θεωρώντας τη διαφορετικότητα στη γλώσσα-θρησκεία-εθνικότητα στοιχείο πλουραλισμού και όχι διχασμού της εργατικής τάξης. Αμφισβητώντας συνολικά το αστικό σύστημα εξουσίας και το χυδαίο καθεστώς εκμετάλλευσης ανθρώπου από άνθρωπο.

ΑΝΤΙΠΟΛΕΜΙΚΗ ΔΙΕΘΝΙΣΤΙΚΗ ΚΙΝΗΣΗ

ΔΙΚΤΥΟ ΕΛΕΥΘΕΡΩΝ ΦΑΝΤΑΡΩΝ ΣΠΑΡΤΑΚΟΣ

ΤΗΛ. ΕΠΙΚ. 6932 955437

Diktiospartakos.blogspot.com

Ολόκληρη η επιστολή Σάφα προς τον Ευ.Βενιζέλο, έχει ως εξής:

Υπουργείο Οικονομίας & Οικονομικών
Εξοχότατον Υπουργόν Οικονομίας & Οικονομικών
Καθηγητήν Ευάγγελον Βενιζέλον
Νίκης 5-7
101 80 Αθήνα
Abu Dhabi, 2 Δεκεμβρίου 2011
Εξοχότατε,

Θα ήθελα να σας ευχαριστήσω για την χθεσινή μας συνάντηση και την υποστήριξη που εκφράσατε προς τα ΕΝΑΕ και την επίλυση των εκκρεμών τους προβλημάτων. Όπως συζητήσαμε χθες νομίζω πως θα ήταν πολύ χρήσιμο να κατανοήσει ο Υπουργός Άμυνας από εσάς ποια ήταν η ουσία και το σκεπτικό του εγχειρήματος των ΕΝΑΕ όταν συνομολογήθηκε πέρυσι μεταξύ της Ελλάδας, του ομίλου μας και των εταιρειών της ThyssenKrupp, και των βασικών προβλημάτων που ανέκυψαν αργότερα (επισημαίνεται πως η Ελληνική Δημοκρατία ενημερωνόταν καθ' όλη την διάρκεια).

. Το τίμημα για τις δύο συμβάσεις (Αρχιμήδης και Neptune) και οι συνακόλουθες καθορισμένες ημερολογιακά πληρωμές και ποσά (που συζητήθηκαν και συμφωνήθηκαν με εσάς ως Υπουργού Άμυνας και με τον κ. Παπακωνσταντίνου, τότε Υπουργού Οικονομικών) έλαβαν υπόψη, μεταξύ των άλλων, τις υφιστάμενες υποχρεώσεις των ΕΝΑΕ τότε, τις ανάγκες των ΕΝΑΕ για την εκτέλεση των συμβάσεων και την ανάγκη ρευστότητας που θα μπορούσε να συντηρήσει την λειτουργία του ναυπηγείου για ικανό χρόνο μέχρις ότου έλθουν νέα συμβόλαια από Ξένα Πολεμικά Ναυτικά και από την εγχώρια αγορά. Όπως θα ενθυμείστε, Εξοχότατε, οι πληρωμές συγκεκριμένα δεν ήταν συνδεδεμένες με συμβατικά ορόσημα εκτέλεσης. Αυτή ήταν η λεπτή εξίσωση που καθιερώθηκε προκειμένου να περισωθούν τα ΕΝΑΕ.
. Αφού έγινε η εξαγορά των ΕΝΑΕ τον Οκτώβριο του 2010:
1. Επιπρόσθετες υποχρεώσεις (για τις οποίες δεν είχαμε ενημερωθεί) ανέκυψαν (ΟΣΕ, φόροι, κλπ) και ασυμφωνίες διαπιστώθηκαν (οι οποίες έθεσαν σε κίνδυνο τόσο το ναυπηγείο και τον τελικό χρήστη) μεταξύ της κύριας σύμβασης "Neptune" και της σύμβασης υπεργολαβίας με την HDW.
2. Η απόφαση της ΕΕ εκδόθηκε τον Δεκέμβριο του 2010. Κατόπιν ο καθηγητής Νομικής που μας συστήσατε εξήγησε πως απαγορευόταν στα ΕΝΑΕ να κάνουν εξαγωγές σε Ξένα Ναυτικά και επιπλέον ο μέχρι πρότινος Υπουργός Άμυνας ερμήνευσε την απόφαση και ως απαγόρευση στα ΕΝΑΕ αν αναλάβουν έργα του Ελληνικού Πολεμικού Ναυτικού δεδομένου, μεταξύ των άλλων, πως τέτοια έργα υπόκεινται σε διαγωνισμούς. Σήμερα:

. Οι ασυμφωνίες στην κύρια σύμβαση "Neptune" και την σύμβαση υπεργολαβίας επιλύθηκαν πριν τέσσερις μήνες με μια αναθεωρημένη, ισορροπημένη σύμβαση μεταξύ ΕΝΑΕ και HDW έτοιμη προς ενεργοποίηση. Η επικαιροποιημένη σύμβαση προστατεύει περαιτέρω το Ελληνικό Πολεμικό Ναυτικό και τα ΕΝΑΕ.
. Οι πληρωμές και τα ζητήματα με την ΕΕ ακόμη εκκρεμούν και διαταράζουν την λεπτή εξίσωση που δομήθηκε όταν υπογράφηκε το εγχείρημα. Αυτή η αβεβαιότητα είναι σχεδόν καταστροφική για τα ΕΝΑΕ.

Όπως συμφωνήσαμε χθες, είναι απαραίτητο το Υπουργείο Άμυνας να πραγματοποιήσει την επόμενη εβδομάδα την εκπρόθεσμη ημερολογιακή πληρωμή. Αυτές οι πληρωμές είναι συμβατικές και όπως γνωρίζετε, δεν συνδέονται με κανένα συμβατικό γεγονός και δεν δύναται να γίνει διαφορετικά. Μετά λύπης οφείλουμε να αναφέρουμε πως το Υπουργείο Άμυνας θέτει εαυτόν σε αθέτηση όσον αφορά τις εν λόγω πληρωμές και επιπλέον δίδει το δικαίωμα στα ΕΝΑΕ, σύμφωνα με τους όρους της σύμβασης, να καταγγείλει αμφότερες τις συμβάσεις. Όπως κατέστη σαφές κατά το παρελθόν, οι σχετικές πληρωμές θα προωθηθούν στον κύριο υποκατασκευαστή των ΕΝΑΕ.

Όπως επίσης έχουμε συμφωνήσει, το ζήτημα με την ΕΕ πρέπει να επιλυθεί. Τα ΕΝΑΕ πρέπει οπωσδήποτε να φέρουν δουλειές από Ξένα Ναυτικά το ταχύτερο δυνατό και είμεθα στην διάθεσή σας να συνδράμουμε με όλα τα μέσα στο έργο της Ελληνικής Κυβέρνησης προκειμένου να επιλυθεί το ζήτημα αυτό. Τα υπόλοιπα εκκρεμή θέματα (περιλαμβανόμενου και του έργου για το Πολεμικό Ναυτικό των ΗΑΕ) που επίσης συζητήσαμε μπορούν να τακτοποιηθούν μόλις επιλυθούν τα δύο μεγάλα θέματα που προαναφέραμε.

Εξοχότατε, θα ήθελα να σας ευχαριστήσω και πάλιν για την χθεσινή μας συνάντηση και την διαβεβαίωση που μου δώσατε για γρήγορη και οριστική επίλυση.

Ειλικρινά υμέτερος, Iskandar Safa
Στελέχη του ΥΕΘΑ και έμποροι όπλων τρων και πίνουν φιλικά, στο Κολωνάκι!

Την ώρα που οι απεργοί της Ελληνικής Χαλυβουργίας, με τις οικογένειες τους και χιλιάδες άλλους αγωνιστές διαδήλωναν στο Κέντρο της Αθήνας, αμφισβητώντας τον κοινωνικό και εργασιακό μεσαίωνα της πραξικοπηματικής κυβέρνησης Παπαδήμου, των ΠΑΣΟΚ-ΝΔ-ΛΑΟΣ-Ε.Ε.-ΔΝΤ-Εργοδοτών, στο Κολωνάκι, σε «καλό εστιατόριο» γευμάτιζαν γνωστός έμπορος όπλων και στέλεχος του ΥΕΘΑ, στενός συνεργάτης του Δ.Αβραμόπουλου.

Μάλιστα, μετά την αποκάλυψη της συνάντησης ο έμπορος όπλων Τ.Χάλακ έστειλε επιστολή αποκαλώντας το κορυφαίο στέλεχος του ΥΕΘΑ "Επιστήθιο φίλο"!. Ο κ.Χάλακ στην επιστολή του δηλώνει ότι το γεύμα αλλά και ο ίδιος δεν έχει καμία απολύτως σχέση με το φλέγον θέμα των Ναυπηγείων Σκαραμαγκά και δηλώνει ότι ούτε καν γνωρίζει τον πατριώτη του Λιβανέζο και ιδιοκτήτη τον Ναυπηγείων Σκαραμαγκά Ισκαντάρ Σάφα.

Ο κ.Χάλακ γνωστός φίλος της οικογένειας Παπανδρέου και ειδικά του Ανδρέα Παπανδρέου, έχει δει πολλές φορές το όνομά του να συνδέεται με τον χώρο των εξοπλισμών στη δεκαετία του 80. Αργότερα εμφανιζόταν και ως ένας από τους δανειστές του Ανδρέα Παπανδρέου, για την αγορά του σπιτιού στην Εκάλη, όπου έμεινε τα τελευταία χρόνια της ζωής του ο Α.Παπανδρέου.
Όλοι όμως γνωρίζουν ότι ο "επιστήθιος φίλος" του κ.Χάλακ και συνεργάτης του Δημήτρη Αβραμόπουλου, είναι βέβαιο ότι αυτές τις ημέρες, όπως και ο ΥΕΘΑ "πονοκεφαλιάζουν" με το ζήτημα των υποβρυχίων τύπου ΠΑΠΑΝΙΚΟΛΗΣ, το οποίο συμπτωματικά σήμερα επανέρχεται στη δημοσιότητα μέσω δισέλιδου ρεπορτάζ στα Νέα!

Η γερμανική εταιρεία TKMS/HDW που κατασκευάζει τα υποβρύχια, έχει εισπράξει το 96% της αμοιβής χωρίς να τα παραδίδει, είναι επίσης και τώρα κάτοχος του 25% του πακέτου των μετοχών στα ΕΝΑΕ. Η ιδιοκτησία των Ναυπηγείων Σκαραμαγκά ζητά δόσεις ύψους 105 εκατομμυρίων ευρώ που το ΥΕΘΑ από την εποχή Μπεγλίτη αρνείται να καταβάλει, αφού οι εργασίες για τα τρία "αδελφάκια" του ΠΑΠΑΝΙΚΟΛΗ, αλλά και για τα δύο νέα υποβρύχια που προέβλεπε η συμφωνία για τη μεταβίβαση των Ναυπηγείων στο Σάφα, δεν έχουν προχωρήσει. Ήδη έχουν καταβληθεί στο Σάφα 132 εκατ. ευρώ χωρίς να μπει βίδα!!!

Εκβιασμοί και κυριλέ τραπεζώματα πάνε χέρι-χέρι στις συμφωνίες ΣΚΑΝΔΑΛΟ των ΠΑΣΟΚ-ΛΑΟΣ, με πρωτεργάτες Βενιζέλο-Καρατζαφέρη. Όμηροι, οι χιλιάδες εργαζόμενοι των Ναυπηγείων και το σύνολο του κόσμου της εργασίας που πληρώνει ληστρικούς φόρους και χαράτσια.

ΑΝΤΙΠΟΛΕΜΙΚΗ ΔΙΕΘΝΙΣΤΙΚΗ ΚΙΝΗΣΗ

ΔΙΚΤΥΟ ΕΛΕΥΘΕΡΩΝ ΦΑΝΤΑΡΩΝ ΣΠΑΡΤΑΚΟΣ

ΤΗΛ. ΕΠΙΚ. 6932955437 diktiospartakos.blogspot.com

H σύμπτωση του δημοσιεύματος του συγκροτήματος ΛΑΜΠΡΑΚΗ, που αποκαλύπτει το παζάρι, τους εκβιασμούς και τις αντιπροτάσεις του ΥΕΘΑ προκαλεί ερωτηματικά και το αναδημοσιεύουμε:

Ναυάγιο» με τα υποβρύχια που πληρώσαμε

Το ελληνικό Δημόσιο έχει ήδη καταβάλει το 96% της συνολικής τους αξίας και έχει παραλάβει από τα τέσσερα σκάφη που προβλέπονται από τη σχετική σύμβαση μόνο τον «Παπανικολή»

Στον αέρα βρίσκονται τα προγράμματα των υποβρυχίων του Πολεμικού Ναυτικού, για τα οποία το ελληνικό Δημόσιο έχει ήδη καταβάλει περίπου 2,4 δισεκατομμύρια ευρώ, ποσό το οποίο αντιστοιχεί στο 70% της συνολικής αξίας τους. Πέρα από την παραλαβή του υποβρυχίου που έγερνε, του «Παπανικολής», η σοβαρή εμπλοκή που ξεκίνησε τον Μάιο του 2011, όταν η κατασκευάστρια εταιρεία TKMS/HDW κατήγγειλε τη σύμβασή της με τον ανάδοχο του έργου Ελληνικά Ναυπηγεία ΑΕ, έχει προκαλέσει πολλά ερωτήματα για την παράδοση των υπόλοιπων υποβρυχίων.

Από τη στιγμή που οι εργασίες πάγωσαν τον Μάιο, το Δημόσιο με τη σειρά του δεν πλήρωσε τις δόσεις των επομένων μηνών. Κι έτσι, τα πράγματα έφτασαν σήμερα στο σημείο ο ανάδοχος του έργου να μπορεί να καταγγείλει τη σύμβασή του με το ελληνικό Δημόσιο ανά πάσα στιγμή, αφού ειδική πρόβλεψη της συμφωνίας τού δίνει αυτό το δικαίωμα ενάμιση μήνα μετά τη μη καταβολή της 2ης κατά σειρά δόσης.

Σύμφωνα με στοιχεία που βρίσκονται στη διάθεση των «ΝΕΩΝ» για το πρόγραμμα «Αρχιμήδης», το οποίο περιλαμβάνει το «Παπανικολής» και άλλα τρία υποβρύχια τύπου 214, το Δημόσιο έχει καταβάλει μέχρι σήμερα 1,8 δισ., ήτοι το 96% της αξίας τους, και οφείλονται άλλα 75 εκατομμύρια ευρώ. «Είναι σαν να έχεις αγοράσει αυτοκίνητο με δόσεις, να τις έχεις εξοφλήσει όλες και να μην έχεις τελικά αυτοκίνητο να οδηγήσεις. Η επιχειρησιακή απώλεια για το Πολεμικό Ναυτικό δεν μπορεί να μετρηθεί με χρήματα», λέει άνθρωπος με βαθιά γνώση του ζητήματος.

Νέο χρονοδιάγραμμα. Βάσει της αρχικής σύμβασης που υπογράφηκε το 2000 τα τέσσερα υποβρύχια έπρεπε να είχαν παραδοθεί έως και τον Νοέμβριο του 2010. Εξαιτίας των προβλημάτων που παρουσίασε το «Παπανικολής» και των καταγγελιών της σύμβασης, η παράδοσή του αντί τον Ιανουάριο του 2006 έγινε τελικά τον Οκτώβριο του 2010, έναν μήνα μετά την υπογραφή νέας εκτελεστικής συμφωνίας μεταξύ του ελληνικού Δημοσίου και του αναδόχου. Σύμφωνα με το νέο χρονοδιάγραμμα παραδόσεων, το υποβρύχιο «Πιπίνος» πρέπει να παραδοθεί έως και τον Αύγουστο του 2012, το «Ματρώζος» έως τον Ιούνιο του 2013 και το «Κατσώνης» έως τον Απρίλιο του 2014.

Αντίστοιχα, για το πρόγραμμα «Ποσειδώνας», που αφορούσε αρχικά τον εκσυγχρονισμό τριών παλαιών υποβρυχίων αλλά με τη νέα εκτελεστική συμφωνία του 2010 τροποποιήθηκε και περιλαμβάνει πλέον την επισκευή ενός, του «Ωκεανός», και την κατασκευή άλλων 2 καινούργιων υποβρυχίων τύπου 214, έχουν ήδη καταβληθεί σχεδόν 520 εκατομμύρια ευρώ και υπολείπεται να δοθούν επιπλέον 870 εκατομμύρια.

Στην αρχική σύμβαση το «Ωκεανός» προβλεπόταν να παραδοθεί τον Μάρτιο του 2008, ενώ με τη νέα συμφωνία η ημερομηνία ορίστηκε για τις 27 Σεπτεμβρίου 2012. Τα επιπλέον δύο καινούργια υποβρύχια αναμένονται το 2018 και το 2019.

Με τις τροποποιήσεις του προγράμματος «Ποσειδώνας» έπειτα από τη νέα εκτελεστική συμφωνία το 2010 προέκυψε και πλεονάζον υλικό: ανταλλακτικά συνολικής αξίας 117 εκατομμυρίων τα οποία προορίζονταν για τον εκσυγχρονισμό των δύο παλαιών υποβρυχίων - πέρα από το «Ωκεανός» - που συμπεριλαμβάνονταν στην αρχική σύμβαση. Από αυτά το Δημόσιο έχει ήδη πληρώσει τα 102 εκατομμύρια, ωστόσο δεν έχει παραληφθεί ούτε ένα ανταλλακτικό καθώς δεν έχει δοθεί στο Πολεμικό Ναυτικό χρονοδιάγραμμα παράδοσης.

Εκτός από αυτήν την εκκρεμότητα, η οποία έπρεπε να έχει τακτοποιηθεί έως τα τέλη Νοεμβρίου του 2010, τα δύο προγράμματα βάσει της νέας συμφωνίας κυλούσαν ομαλά μέχρι τα μέσα Μαΐου του 2011. Τότε, η TKMS/HDW (υποκατασκευαστής) κατήγγειλε σύμβαση που είχε συνάψει με τα Ελληνικά Ναυπηγεία (ανάδοχος) επειδή όπως αναφέρθηκε «παρακρατήθηκαν» από τον ανάδοχο 59,25 εκατομμύρια ευρώ.

Αν και η καταγγελία αφορούσε το πρόγραμμα «Ποσειδώνας», οι εργασίες πάγωσαν και στο πρόγραμμα «Αρχιμήδης». Από την ημέρα της υπογραφής της νέας εκτελεστικής συμφωνίας έως τις 15 Μαΐου, το Δημόσιο είχε καταβάλει σε ανάδοχο και υποκατασκευαστή περί τα 350 εκατομμύρια ευρώ. Καθώς οι εργασίες δεν προχωρούσαν, το Δημόσιο δεν πλήρωνε.

Μετά τον Ιούνιο ο πρώην υπουργός Άμυνας Πάνος Μπεγλίτης συνάντησε τον κ. Ισκαντάρ Σάφα, πρόεδρο της ADM που είναι ιδιοκτήτρια των Ελληνικών Ναυπηγείων ΑΕ (ΕΝΑΕ), και του διεμήνυσε ότι πρέπει να προχωρήσουν άμεσα οι εργασίες και να πραγματοποιηθεί νέα σύμβαση με την TKMS/HDW, η οποία όμως να διασφαλίζει το Δημόσιο έτσι ώστε να μην ξαναβρεθεί στην ίδια κατάσταση.

Μέχρι τον Αύγουστο - που έπρεπε να καταβληθεί η επόμενη δόση - δεν έγινε τίποτα.

Τότε, τα ΕΝΑΕ και η TKMS/HDW εμφάνισαν στο Δημόσιο μία μονογραμμένη σύμβαση η οποία θα ενεργοποιείτο μόνον αν καταβάλλονταν οι χρωστούμενες δόσεις του Μαΐου και του Αυγούστου και με την προϋπόθεση ότι τα ΕΝΑΕ θα αναλάμβαναν τον εκσυγχρονισμό και την επισκευή των φρεγατών ΜΕΚΟ - δαπάνη η οποία υπολογιζόταν τουλάχιστον στα 500 εκατομμύρια ευρώ. «Η οικονομική συγκυρία ήταν απαγορευτική για να διαθέσουμε τόσα χρήματα για τις φρεγάτες, ενώ και το πρόγραμμα εκσυγχρονισμού των ΜΕΚΟ δεν αποτελούσε άμεση επιχειρησιακή προτεραιότητα, σύμφωνα με τις εισηγήσεις του ΠΝ», λέει ο κ. Μπεγλίτης.

Στις αρχές του φθινοπώρου διαπιστώθηκε από το Πολεμικό Ναυτικό ότι οι εργασίες σε κάποια από τα υποβρύχια έχουν μείνει πίσω, ενώ διατυπώθηκαν πλέον πολύ σοβαρές αμφιβολίες για την αποπεράτωσή τους. Ενδεικτικά, στο «Ωκεανός», το οποίο θα παραδινόταν μέσα σε έναν χρόνο από τον Σεπτέμβριο, είχε πραγματοποιηθεί το 56% των συνολικών δοκιμών στον όρμο.

Οι δόσεις. Όσον αφορά το πρόγραμμα «Αρχιμήδης» δεν δόθηκαν οι δόσεις του Αυγούστου και του Νοεμβρίου - η δόση του Μαΐου ύψους 12,5 εκατομμυρίων καταβλήθηκε τον Σεπτέμβριο σε ένδειξη καλής θέλησης για να αρχίσουν αμέσως οι εργασίες. Οι αντισυμβαλλόμενοι δεν συγκινήθηκαν.

Όσο για το πρόγραμμα «Ποσειδώνας» δεν έχουν καταβληθεί οι δόσεις Μαΐου και Αυγούστου, ύψους 32,25 εκατομμύρια ευρώ καθεμία, ενώ άλλα τόσα έπρεπε να καταβληθούν στις 15 Νοεμβρίου.

Από την ειδική πρόβλεψη του άρθρου 27 της συμφωνίας μεταξύ του ελληνικού Δημοσίου και του αναδόχου προκύπτει ότι τα Ελληνικά Ναυπηγεία έχουν θεμελιώσει από τις 30 Σεπτεμβρίου το δικαίωμα καταγγελίας της σύμβασης για το πρόγραμμα «Ποσειδώνας», καθώς τότε παρήλθαν οι 45 ημέρες από τη μη καταβολή 2ης κατά σειρά δόσης, που ήταν στις 15 Αυγούστου.

Αντίστοιχα για το πρόγραμμα «Αρχιμήδης», η ημερομηνία θεμελίωσης του δικαιώματος καταγγελίας τοποθετείται ενάμιση μήνα μετά τις 15 Νοεμβρίου, ήτοι στις 30 Δεκεμβρίου, καθώς η δόση του Μαΐου πληρώθηκε στα τέλη Σεπτεμβρίου.

«Στις αρχές Νοεμβρίου τα Ελληνικά Ναυπηγεία ΑΕ και η TKMS/HDW έστειλαν υπογεγραμμένη σύμβαση που έκαναν μεταξύ τους, η οποία και πάλι ενέπλεκε τις φρεγάτες ΜΕΚΟ. Δεν υπήρχε η διασφάλιση του ελληνικού Δημοσίου που επανειλημμένα είχαμε ζητήσει και ως εκ τούτου δεν προχωρήσαμε στην πληρωμή των δόσεων», λέει ο κ. Μπεγλίτης.

Σύμφωνα με πληροφορίες των «ΝΕΩΝ», το ελληνικό Δημόσιο έχει διαβεβαιώσει πως μπορεί άμεσα να καταβάλει 64,5 εκατομμύρια για το πρόγραμμα «Ποσειδώνας», αρκεί να αρχίσουν αμέσως οι εργασίες και να υποβληθεί το απαραίτητο χρονοδιάγραμμα.

Σημειώνεται πως τα Ναυπηγεία δεν έχουν υπογράψει δύο πρωτόκολλα για τα υποβρύχια «Ωκεανός» και «Πιπίνος», το οποίο ερμηνεύεται από το Δημόσιο ως μη τήρηση των συμβατικών υποχρεώσεων.

Βενιζέλος-Καρατζαφέρης φέρουν τη μεγάλη ευθύνη για τα ιδιωτικά Ναυπηγεία

Η δημοσιογραφική έρευνα αποκάλυψε πρόσφατα τις απελπιστικές συνθήκες που βιώνουν οι εργαζόμενοι στα ναυπηγεία Ελευσίνας-Νεωρείου-Σκαραμαγκά, μένοντας απλήρωτοι για μήνες, αντιμετωπίζοντας τον κίνδυνο της ανεργίας και στην καλύτερη υπόκεινται σε δραματική αναθεώρηση των εργασιακών τους σχέσεων, καθώς οι κυβερνήσεις ΠΑΣΟΚ-Παπαδήμα και οι ιδιώτες Ταβουλάρης-Σάφα, με ευθύνη των συνδικαλιστικών ηγεσιών ΠΑΣΚΕ-ΔΑΚΕ τους κράτησαν για χρόνια όμηρους, εκμεταλλευόμενοι τις πολεμικές προμήθειες, παίζοντας ταυτόχρονα άθλια πολιτικά παιχνίδια. Και όμως η άθλια συγκυβέρνηση ΠΑΣΟΚ-ΝΔ-ΛΑΟΣ συνεχίζει να προτείνει νέες ιδιωτικοποιήσεις, μεταξύ των οποίων και τις πολεμικές βιομηχανίες, εκθειάζοντας τα καλά του Ιδιωτικού τομέα..

Ναυπηγεία Ελευσίνας: ο ιδιοκτήτης Ταβουλάρης έφερε σε δραματική κατάσταση τα Ναυπηγεία Ελευσίνας, εκβιάζοντας με απόλυση 800 εργαζομένων εάν δεν πάρει μερίδιο της παραγγελίας των αξίας 6 δις ευρώ φρεγατών Fremm, πρόγραμμα όμως που δεν προχωρά.

Τα Ναυπηγεία Ελευσίνας από το 1998 έχουν υπογράψει δημόσιες συμβάσεις που υπερέβησαν το 1,5 δις ευρώ. Τελευταία αυτή του 2008, ύψους 300 εκατομμυρίων για την ναυπήγηση δύο ταχέων Περιπολικών Κατευθυνόμενων Βλημάτων (ΤΠΚ). Το Φεβρουάριο του 2011 η BAE Systems, σχεδιαστής των πλοίων και κύριος υπεργολάβος του έργου κατήγγειλε τη σύμβαση με τα ναυπηγεία λόγω καθυστέρησης καταβολής των συμβατικών πληρωμών. Στη συνέχεια τα Ναυπηγεία Ελευσίνας, έχοντας αρνητικούς ισολογισμούς τη τελευταία επταετία και αντιμετωπίζοντας τους κινδύνους από την έλλειψη ρευστότητας, ζήτησαν τη προστασία του άρθρου 99, του πτωχευτικού κώδικα.
10 μήνες μετά με την ενδιάμεση οικονομική κατάσταση του Σεπτεμβρίου 2011, τα Ναυπηγεία Ελευσίνας μας πληροφορούν ότι συνεχίζουν την συζήτηση με τη BAE Systems, προκειμένου να βρεθεί μια αμοιβαία αποδεκτή λύση για την ολοκλήρωση του προγράμματος, καθώς σε διαφορετική περίπτωση δεν θα ολοκληρωθεί η ναυπήγηση των δύο ΤΠΚ του ΠΝ. Στο μεταξύ όμως τα Ναυπηγεία Ελευσίνας έχουν ήδη λάβει 220 εκατομμύρια ευρώ.
Πολλοί αμφισβητούν ότι υπάρχουν ουσιαστικές διαπραγματεύσεις μεταξύ της Ελευσίνας και της BAE κι αυτό γιατί κανείς δεν μπορεί να φανταστεί ότι με τη σημερινή οικονομική κατάσταση θα υπήρχε ξένη εταιρεία που θα υπέγραφε σύμβαση με ελληνική η οποία έχει 63 εκατομμύρια ληξιπρόθεσμες οφειλές κι έχει καταφύγει στο άρθρο 99.

Όμως η διυπουργική επιτροπή υπό τον Ευ.Βενιζέλο ενέκρινε τη χορήγηση εγγυήσεως του Ελληνικού Δημοσίου προκειμένου τα ναυπηγεία Ελευσίνας να λάβουν δάνειο 10 εκατομμυρίων ευρώ, αλλά ήδη διατυπώνονται ερωτηματικά για το αν θα βρεθεί τράπεζα να αναλάβει αυτό το ρίσκο.

Ναυπηγεία Σκαραμαγκά: σχετικά άρθρα μιλούν για οριστικό ναυάγιο για το Πολεμικό Ναυτικό στην υπόθεση παραλαβής των τριών υποβρυχίων Type 214 κλάσης ΠΑΠΑΝΙΚΟΛΗΣ, καθώς η απόφαση της αραβο-γερμανικής ιδιοκτησίας των ΕΝΑΕ να εργάζεται το προσωπικό μόνο δύο ημέρες την εβδομάδα, αποτελεί ομολογία αποτυχίας ολοκλήρωσης του προγράμματος. Πολλοί καταλογίζουν βαριές ευθύνες στον πρώην ΥΕΘΑ Ευ.Βενιζέλο και τον Καρατζαφέρη που ψήφισαν μια συμφωνία που απαιτεί από το ελληνικό δημόσιο την καταβολή σημαντικών ποσών χωρίς καμιά δέσμευση του ιδιώτη για την έναρξη και πρόοδο του έργου. Επιπλέον, δικαιώνονται όσοι υποστήριξαν ότι η αναθεώρηση των σκανδαλωδών συμβάσεων «Αρχιμήδης» και "Neptune II", πέρσι τον Σεπτέμβριο, έγιναν απλά για να πάρουν κάποιοι μερικές εκατοντάδες εκατομμύρια ευρώ (400 εκατ. Ευρώ εκταμιεύθηκαν συνολικά υπέρ Αράβων) και όχι για να προχωρήσει το πρόγραμμα.

Δεδομένη θεωρείται και η αποτυχία του προγράμματος εκσυγχρονισμού του υποβρυχίου S118 "Ωκεανός", το οποίο παραμένει δεμένο στον προβλήτα για την έναρξη των δοκιμών αποδοχής, τον Μάιο του 2012, σχεδόν τρία χρόνια μετά την ολοκλήρωσή του προγράμματος τον Σεπτέμβριο του 2009!

Αυτή την στιγμή πέρα από το γεγονός ότι θα εργάζονται μόνο δύο ημέρες την εβδομάδα οι εργαζόμενοι στα ΕΝΑΕ, σε ότι αφορά το πρόγραμμα των σκαφών S-121, S-122 και S-123, η κατάσταση διαμορφώνεται ως εξής:
-Οι εργασίες ολοκλήρωσης του προγράμματος βρίσκονται μόλις στο 70-80% ανάλογα με το σκάφος.
-Οι εργασίες επιδιόρθωσης των προβλημάτων που είχαν εντοπιστεί στην ΠΑΠΑΝΙΚΟΛΗ δεν έχουν προχωρήσει καθόλου

-Εξειδικευμένο παραγωγικό δυναμικό δεν υπάρχει καθόλου

Από το πέμπτο υποβρύχιο για το οποίο έχουν εισπράξει 132 εκατ. Ευρώ δεν έχει κοπεί «ούτε λαμαρίνα» και κανείς δεν τους τα ζητάει πίσω.

Ο ΠΑΠΑΝΙΚΟΛΗΣ έχει πάλι σημαντικές αβαρίες και αύριο μετά την γιορτή του Αγίου Νικολάου, θα μπει για τις αναγκαίες επισκευές, καθώς φαίνεται ότι υπάρχει πάλι θέμα «ξεφλουδίσματος» των GPRS και απώλειας υποσυστημάτων της Privinvest και Γερμανών της ThyssenKrupp Marine Systems).

Στις Τρίτη, 11 Οκτωβρίου 2011, σε σχετικό της άρθρο η εφημερίδα ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ αποκαλύπτει τις εκβιαστικές μεθόδους του Σάφα, συγκαλύπτει τις τεράστιες ευθύνες των Βενιζέλου-Μπεγλίτη-Καρατζαφέρη για την περίεργη αυτή μεταβίβαση που αξίζει να θυμηθούμε πως έγινε.

Ευθύνες που ξεκινούν από την αγνόηση του Πορίσματος του ΣΔΟΕ, που αποκάλυπτε το βόθρο της διαπλοκής και της διαφθοράς που είχαν δημιουργήσει ΠΑΣΟΚ-ΝΔ και οι κομματικές τους παρατάξεις ΠΑΣΚΕ-ΔΑΚΕ, με μπροστάρη το γνωστό Μίχα στα Ναυπηγεία. Πλαστά και εικονικά τιμολόγια, φουσκωμένα υπέρ το δέον, συνεργασία των Ναυπηγείων με χώρες χωρίς θάλασσα και πακτωλός ευρώ που καταλήγει σε Αυστριακές τράπεζες, τιμές για προμήθειες που αυξομειώνονται αυθαίρετα και χωρίς δικαιολογητικά, αντισταθμιστικά που αφορούν έργα που κατέληξαν ή θα κατέληγαν σε ελληνικές επιχειρήσεις με αμοιβές που εμπεριέχονταν στο κόστος της εξοπλιστικής δαπάνης.

Το σκάνδαλο όμως του χθες συγκαλύπτεται με το σύγχρονο σκάνδαλο της χαρισματικής παράδοσης των Ναυπηγείων Σκαραμαγκά από την κυβέρνηση Παπανδρέου-Βενιζέλου (μέλη και των τότε ΚΥΣΕΑ) στον Σάφα και επέκταση της αμαρτωλής συνεργασίας με τη γερμανική πολυεθνική με ακόμη πιο δυσμενείς όρους, Αποκαλύπτοντας ότι το μεγαλύτερο σκάνδαλο είναι η διαχρονική κλοπή της υπεραξίας των εργαζομένων, η καπιταλιστική ανάπτυξη που αντιμετωπίζει τους εργαζόμενους ως Αναλώσιμους, η Δικτατορία των Νόμων της Αγοράς που πάει χέρι χέρι με τον σύγχρονο Κοινοβουλευτικό Ολοκληρωτισμό. Οι Εθνικές Ιδέες, οι Εθνικές Ανάγκες, η Εθνική Άμυνα και τα λοιπά Εθνικά είναι το Πρόσχημα, το Δαφνοστεφανωμένο Περιτύλιγμα της αστικής απάτης!

Ας δώσουμε όμως το λόγο στη δημοσιογραφική έρευνα και πιο συγκεκριμένα στο Γ.Τσακίρη: «Η πρώτη παράγραφος της σελίδας 78 είναι χαρακτηριστική των πρακτικών που ακολουθήθηκαν τόσο από τους τεχνοκράτες Γερμανούς όσο και από κάποιες ελληνικές υπηρεσίες, καθώς και το υπουργείο Εθνικής Άμυνας. Όπως αναγράφεται από τα μέλη της επιχειρησιακής διεύθυνσης ειδικών υποθέσεων Αθηνών του ΣΔΟΕ:

«Διαπιστώθηκαν: έκδοση τιμολογίων από ινδική επιχείρηση και από επιχειρήσεις που εδρεύουν στα νησιά Caracao και Ολλανδικές Αντίλλες, σε Λιβερία και Κύπρο προς τα ελληνικά ναυπηγεία, ύψους περίπου 5.500.000 ευρώ για την παροχή υπηρεσιών. Δεδομένου ότι οι προσφερόμενες υπηρεσίες δημιουργούν βάσιμες υποψίες ότι δεν παρασχέθηκαν ποτέ, είναι διερευνητέα η εικονικότητα των ανωτέρω φορολογικών στοιχείων. Χαρακτηριστικό παράδειγμα αποτελεί το γεγονός ότι μεταξύ των προσφερομένων υπηρεσιών είναι η προώθηση των εταιρικών συμφερόντων των Ελληνικών Ναυπηγείων στη Βολιβία, χώρα που δεν διαθέτει ως γνωστόν θάλασσα, ενώ ιδιαίτερη μνεία πρέπει να γίνει στο γεγονός ότι τα Ελληνικά Ναυπηγεία αμφισβητούν συγκεκριμένες συναλλαγές με τις ανωτέρω αλλοδαπές επιχειρήσεις και τα χρήματα των τιμολογίων αποστέλλονταν σε τραπεζικό λογαριασμό στην Αυστρία».

Το τραγικότερο όλων είναι ότι η παραπάνω αποκάλυψη του ΣΔΟΕ ωχριά μπροστά στα όσα περιγράφονται πριν και μετά τη συγκεκριμένη σελίδα. Στην πορισματική αναφορά αναγράφεται ότι στην κύρια σύμβαση της αναβάθμισης των παλαιών υποβρυχίων του Πολεμικού Ναυτικού προκύπτουν μεταξύ άλλων: χειρόγραφα με συμπληρωμένες τιμές σε επίσημο έγγραφο σύμβασης, ελλείψεις δικαιολογητικών για αυξομειώσεις τιμών έπειτα από τροποποιήσεις που έγιναν στις 31-12-2003, τελευταία ημέρα του χρόνου, καθώς και στις 12-12-2005.

Εκεί που κυριολεκτικά «χάνει η μάνα το παιδί και το παιδί τη μάνα», είναι στις συμβάσεις αντισταθμιστικών οφελών. Τις αρχικές είχαν υπογράψει, στις 14 Φεβρουαρίου του 2000, από την πλευρά των γερμανικών κατασκευαστριών εταιρειών, HDW και Ferrostaal, οι Hans Dieter Muhlenbeck, Dr. Stephan Gehlhoff, Mr. Walter Freidag και Knut Von Detten και από την πλευρά του υπουργείου Εθνικής Άμυνας ο γενικός διευθυντής Εξοπλισμών Γιάννης Σμπώκος. Προβλεπόταν να επενδυθούν ή να ανατεθεί έργο σε ελληνικές βιομηχανίες, αξίας περίπου 282 εκατομμυρίων ευρώ. Τα χρήματα αυτά, φυσικά, δεν θα έβγαιναν από τα κέρδη των κατασκευαστριών εταιρειών. Είχαν χρεωθεί στις τιμές που συμφωνήθηκαν τόσο για την κατασκευή των τεσσάρων νέων υποβρυχίων τύπου 214 όσο και στο πρόγραμμα εκσυγχρονισμού των τριών παλαιοτέρων τύπου 209. Δηλαδή είναι χρήματα που πλήρωσε η Ελλάδα και θα έπρεπε να επιστραφούν υπό τη μορφή επενδύσεων, τεχνογνωσίας και έργου.

Σύμφωνα με την πορισματική αναφορά, προβλέπονταν προγράμματα από κοινού κατασκευής υποβρυχίων στα Ελληνικά Ναυπηγεία, απόκτηση από τα ναυπηγεία υποδομών, μεταφορά τεχνολογίας, κατασκευή σιδηροδρομικών βαγονιών, παροχή πλοιαρίων και μεταφορά τεχνογνωσίας σε ελληνικές εταιρείες για την κατασκευή υλικών και συστημάτων με σκοπό εξαγωγές που θα εξασφάλιζαν οι κατασκευάστριες εταιρείες. Σύμφωνα με τα έγγραφα που έδωσε στο ΣΔΟΕ η διεύθυνση Εξοπλισμών του υπουργείου Άμυνας, από τα δέκα κύρια προγράμματα -κάθε ένα από αυτά έχει δεκάδες μικρότερα υποπρογράμματα- έχουν υλοποιηθεί σε ποσοστό 100% τα επτά. Το πρόγραμμα κοινής κατασκευής των υποβρυχίων, αξίας 57,6 εκατομμυρίων ευρώ, έχει υλοποιηθεί σε ποσοστό 35,46%, ενώ μέχρι σήμερα δεν έχουν γίνει τα προγράμματα κατασκευής βαγονιών αξίας 40,9 εκατομμυρίων και η παροχή φουσκωτών πλοιαρίων, αξίας 1,6 εκατομμυρίου.

Αυτά σε θεωρητικό επίπεδο, καθώς από την έρευνα της ειδικής υπηρεσίας του ΣΔΟΕ πρόεκυψε ότι: 1. Ένας αριθμός υποπρογραμμάτων, που το υπουργείο έχει θεωρήσει ως αντισταθμιστικά, δεν διαθέτει όλα τα απαιτούμενα από την κύρια σύμβαση δικαιολογητικά. 2. Έργα που έχουν χρεωθεί ως αντισταθμιστικά, από την έρευνα προκύπτει ότι δεν είχαν καμία σχέση με τα προγράμματα των υποβρυχίων. 3. Οι κατασκευές που έγιναν στα Ναυπηγεία όσο αυτά ήταν ελληνικά χρεώθηκαν ως αντισταθμιστικά από τη γερμανική εταιρεία HDW. 4.Το ποσόν των 63,1 εκατομμυρίων ευρώ χρεώθηκε ως πάγιος εξοπλισμός στα Ναυπηγεία χωρίς να έχει προσκομιστεί κανένα φορολογικό στοιχείο ή κάποιο άλλο έγγραφο. 5. Στα χαρτιά του υπουργείου Άμυνας έχουν καταγραφεί ότι δύο ελληνικές εταιρείες έχουν κάνει έργο αξίας 73,5 εκατομμυρίων, ενώ έχουν εκτελεστεί και τιμολογηθεί έργα αξίας μόνο 50,4 εκατομμυρίων. 6. Σε πολλές περιπτώσεις, που το ΣΔΟΕ ζήτησε από το υπουργείο Άμυνας στοιχεία για προγράμματα αντισταθμιστικών, υπήρξαν μεγάλες καθυστερήσεις, με αποτέλεσμα να μη δοθεί στους ελεγκτές η δυνατότητα να διενεργήσουν επιτόπιο έλεγχο. 7. Έγγραφα συμβάσεων με κρατική αμυντική βιομηχανία, δεν φέρουν υπογραφές όλων των μελών των επιτροπών και σχεδόν όλα δεν έχουν υπογραφές των συμβαλλομένων εταιρειών.
8. Τέσσερις ημέρες πριν τα Ελληνικά Ναυπηγεία πουληθούν στη γερμανική HDW, τροποποιείται η αρχική σύμβαση αντισταθμιστικών. Εκεί παρουσιάζεται το φαινόμενο η τροποποίηση νούμερο 4 να προηγείται της τροποποίησης νούμερο 1. Επίσης, η αναγραφόμενη αξία των αντισταθμιστικών δεν συμφωνεί με αυτή που αναγράφεται στους πίνακες που έχει στείλει στο ΣΔΟΕ το υπουργείο Άμυνας. Η διαφορά είναι της τάξης των 150 εκατομμυρίων ευρώ.
9. Εταιρείες που μπήκαν στο πρόγραμμα εκ των υστέρων και δεκάδες επιτροπές παραλαβών με τα ίδια μέλη που δεν επιτρέπεται από το νόμο. 10. Σε αρκετές περιπτώσεις το υπουργείο Άμυνας θεωρεί ανεκτέλεστες συμβάσεις που, όπως αποδεικνύεται από τα έγγραφα, έχουν ολοκληρωθεί, έχουν πιστωθεί και έχουν πληρωθεί κανονικά από τις κατασκευάστριες εταιρείες. 11. Τέλος, σουηδική εταιρεία που είχε ενδιαφερθεί για την κατασκευή των υποβρυχίων με πολύ χαμηλότερη τιμή από αυτή που ζητούσαν οι Γερμανοί, αναγκάστηκε να αποσυρθεί κατόπιν πιέσεων που δέχθηκε. Σαν αντάλλαγμα προς τους Σουηδούς δόθηκε το πρόγραμμα του ιπτάμενου ραντάρ. Λίγους μήνες μετά η σουηδική εταιρεία αγοράστηκε από τους Γερμανούς και συγκεκριμένα από την HDW.
Εν ολίγοις, ένα μεγάλο μέρος των αντισταθμιστικών δεν έχει υλοποιηθεί ή έχει υλοποιηθεί αλλά δεν έχει χρεωθεί ή απλά είναι κοροϊδία, με ό,τι σημαίνει αυτό.

Στις 20-05-2011, σε σχετική ανακοίνωση μας με τίτλο «Ιδιωτικοποίηση ναυπηγείων Σκαραμαγκά-ΓΕΡΜΑΝΙΚΗ ΠΟΛΥΕΘΝΙΚΗ ΑΠΟΚΛΕΙΣΤΙΚΟΣ ΕΡΓΟΛΑΒΟΣ ΤΟΥ ΠΟΛΕΜΙΚΟΥ ΝΑΥΤΙΚΟΥ ΜΕ ΟΜΗΡΟΥΣ ΤΟΥΣ ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΟΥΣ», γράφαμε: «Κάθε απόπειρα ιδιωτικοποίησης των Ναυπηγείων σήμαινε ότι το κράτος και συγκεκριμένα οι Ένοπλες Δυνάμεις θα ήταν ο αποκλειστικός τους πελάτης! Εργολαβία των κρατικών προμηθειών και Ιδιωτικοποίηση πάνε χέρι χέρι! Επιπλέον, κάθε επιχείρηση ιδιωτικοποίησης ήταν συνδεδεμένη με τις παραγγελίες νέων εξοπλιστικών προγραμμάτων, με αδιαφανείς και περίεργες διαδικασίες, όπου μίζες εκατομμυρίων ευρώ κατέληγαν σε κυβερνητικά στελέχη και στα κόμματα εξουσίας ΠΑΣΟΚ-ΝΔ. Άρα Ιδιωτικοποίηση σημαίνει Διαπλοκή, Διαφθορά! Για να περάσουν τα ναυπηγεία στον έλεγχο του Σάφα και στο ύποπτο επιχειρηματικό του σχήμα που εμπεριέχει γερμανικά και αραβικά οικονομικά συμφέροντα, έπρεπε να σβηστούν παρανόμως (φορολογική ενημερότητα έβγαλαν Παρασκευή απόγευμα) τεράστιες φορολογικές παραβάσεις και πρόστιμα του ΣΔΟΕ πολλών εκατομμυρίων ευρώ.

Ας δούμε που κατέληξε το σχέδιο Ευ.Βενιζέλου να «σώσει» τα Ναυπηγεία Σκαραμαγκά. Πήρε ένα προβληματικό και πανάκριβο υποβρύχιο, το ΠΑΠΑΝΙΚΟΛΗΣ, που τα δημοσιογραφικά παπαγαλάκια ιδρώνουν να αποδείξουν ότι είναι «ο κυρίαρχος του Αιγαίου», προχωρώντας σε νέες παραγγελίες συνολικά 2 δις ευρώ. Πληρώνει συνεχώς προκαταβολές εκατομμυρίων ευρώ για υποβρύχια που μένουν στα χαρτιά. Και ξαφνικά η Γερμανική πολυεθνική HDW καταγγέλλει τις συμβάσεις ΠΟΣΕΙΔΩΝ και ΑΡΧΙΜΗΔΗΣ που είχε με τα Ναυπηγεία Σκαραμαγκά του Ισκαντάρ Σάφα, και τα 400.000.000 ευρώ που έχουν καταβληθεί έως τις 15 Μαΐου είναι αμφίβολο αν θα επιστραφούν! Σημειώνουμε:

.Για τον μεν ΠΟΣΕΙΔΩΝ, που αφορά στον εκσυγχρονισμό ενός υποβρυχίου 209, του ΩΚΕΑΝΟΣ, έχουν πληρωθεί 272.000.000.
.Για τη σύμβαση ΑΡΧΙΜΗΔΗΣ με την οποία προβλεπόταν η ναυπήγηση ακόμη δύο υποβρυχίων τύπου 214,όπως ο ΠΑΠΑΝΙΚΟΛΗΣ, έχουν καταβληθεί 128.000.000 ευρώ.

Σύμφωνα με τα στοιχεία που δημοσίευσε το Onalert είναι σχεδόν αδύνατον να επιστραφούν έστω και ένα ευρώ, αφού "Οι εγγυητικές που υπάρχουν είναι εταιρικές και δεν διασφαλίζουν ουσιαστικά επιστροφές χρημάτων"!
Όμως η απώλεια των 400 εκατ. ευρώ είναι η μια πτυχή του πλάνου ιδιωτικοποίησης Βενιζέλου-Σάφα. Δεν είναι λίγοι εκείνοι που μιλούν για "Σφαγή" στα Ναυπηγεία Σκαραμαγκά, καθώς οι διαρροές θέλουν οι διαπραγματεύσεις μεταξύ ΥΠΕΘΑ-Σάφα να αφορούν τη δρομολόγηση απολύσεων 350 έως 900 εργαζόμενων από τους 1200, με πρόσχημα ότι η ιμπεριαλιστική επέμβαση στη Λιβύη ματαίωσε τις παραγγελίες του καθεστώτος Καντάφι, άρα «το Ναυπηγείο του Σκαραμαγκά, έχει απομείνει χωρίς ουσιαστικό έργο». Μετά από τη καταγγελία της σύμβασης για τα δύο νέα υποβρύχια 214 και τον εκσυγχρονισμό ενός παλαιότερου 209, από τους Γερμανούς της HDW, το μόνο που έχει απομείνει είναι η ολοκλήρωση των τριών υποβρυχίων 214.

Εμείς έγκαιρα είχαμε τονίσει ότι το επόμενο βήμα, μετά την χαριστική μεταβίβαση της ιδιοκτησίας των Ναυπηγείων Σκαραμαγκά στον Σάφα θα είναι η δραματική μείωση του προσωπικού, πρακτική που ακολουθείται σε όλες τις ιδιωτικοποιήσεις. Σήμερα, αρκετοί υπηρεσιακοί παράγοντες του ΥΠΕΘΑ διαρρέουν ότι οι δραματικές περικοπές στο προσωπικό βρίσκονταν από την πρώτη στιγμή στους σχεδιασμούς του Σάφα. Παράλληλα, η ομηρεία των εργαζομένων χρησιμοποιείται για να διεκδικηθεί το πρόγραμμα του εκσυγχρονισμού των φρεγατών ΜΕΚΟ του ελληνικού στόλου και μερίδιο από την κατασκευή των νέων φρεγατών. Η σωτηρία των θέσεων εργασίας θα προβληθεί ξανά για να εξασφαλίσει ο ιδιώτης ένα πρόγραμμα 400 εκατομμυρίων ευρώ. Το ίδιο ενδιαφέρον επικαλείται η κυβέρνηση σε συνδυασμό με τη προβολή των «εθνικών κινδύνων», για να δικαιολογήσει τις νέες πολεμικές δαπάνες που θα καταλήξουν σε Έλληνες και ξένους βιομήχανους και εμπόρους του ολέθρου, πραγματική πρόκληση για την κοινωνία καθώς ταυτόχρονα η κυβέρνηση ετοιμάζεται να ξεπουλήσει δημόσια περιουσία αξίας 50 δις ευρώ.

Δε μπορούμε όμως να μην δούμε με έκπληξη τα όσα καταμαρτυρεί η σχετική, με την αποχώρηση από τα Ναυπηγεία Σκαραμαγκά, της γερμανικής εταιρείας ThyssenKrupp, κατασκευάστριας των ελληνικών υποβρυχίων, αρθρογραφία. Γιατί και πως αποφασίστηκε ο εκσυγχρονισμός παμπάλαιων υποβρυχίων, που και πανάκριβος ήταν και αφορούσε μονάδες του στόλου που λόγω γήρανσης σύντομα θα αποσύρονταν; Με ποιο σκεπτικό αποφασίστηκε η αγορά των συγκεκριμένων νέων υποβρυχίων, η ποσότητα αυτών, για να καταλήξει τελικά το Πολεμικό Ναυτικό σε εκ νέου αναθεώρηση του αριθμού τους;

Νομίζουμε ότι τα όσα καταγράφει ο δημοσιογράφος Γ.Τσακίρης στην ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ, αξίζει να μας προβληματίσουν. "Η αρχική σύμβαση «Ποσειδών» προέβλεπε την ανακατασκευή τριών παλαιού τύπου υποβρυχίων, αλλά στην πορεία το υπουργείου Εθνικής Άμυνας διαπίστωσε ότι το κόστος ήταν τόσο υψηλό που θα μπορούσε με τα ίδια χρήματα να ανακατασκευάσει ένα και να αγοράσει δύο καινούργια. Ο πληρεξούσιος δικηγόρος της HDW (θυγατρική της Thyssen) ενημέρωσε το υπουργείο Εθνικής Άμυνας ότι η εταιρεία του κατήγγειλε τη σύμβαση υπερκατασκευής που είχε συνάψει με τα Ναυπηγεία Σκαραμαγκά για το πρόγραμμα «Ποσειδών» που περιλαμβάνει και τη ναυπήγηση των δύο νέων υποβρυχίων. Κατόπιν αυτού το Πολεμικό Ναυτικό δεν θα κατασκευάσει έξι υποβρύχια αλλά τέσσερα, γεγονός που δημιουργεί σοβαρά ερωτήματα. Δηλαδή, αν τελικά δεν χρειαζόταν έξι, γιατί τα παραγγείλαμε και αν τα χρειαζόταν, πώς θα καλυφθεί σήμερα το κενό των δύο.

Σχετικά με τα χρήματα που έχουν πληρωθεί για το πρόγραμμα «Ποσειδών», σύμφωνα με κύκλους του υπουργείου Εθνικής Άμυνας, γίνεται προσπάθεια να μεταφερθούν στο πρόγραμμα «Αρχιμήδης» που αφορά την κατασκευή τεσσάρων υποβρυχίων, ένα στη Γερμανία (και είναι αυτό που έγερνε), και άλλων τριών στην Ελλάδα. Πηγές των ναυπηγείων όμως έλεγαν ότι αυτό μπορεί να γίνει μόνο αν συμφωνήσει η «Abu Dhabi Mar» και εφόσον τα χρήματα που της έχουν πληρωθεί δεν τα έχει πληρώσει και αυτή με τη σειρά της στους υποκατασκευαστές. Οι ίδιες πηγές υποστήριξαν ότι, αν τελικά δεν είναι εφικτή η μεταφορά των χρημάτων από το ένα πρόγραμμα στο άλλο, τότε θα χαθεί ένα τεράστιο ποσό εκατοντάδων εκατομμυρίων. Αυτό διότι τα τελευταία χρόνια όλες οι πληρωμές από το ελληνικό υπουργείο Άμυνας προς τα ναυπηγεία είχαν αιτιολογία το πρόγραμμα «Ποσειδών»". Το συγκλονιστικό όμως είναι ότι τα συγκεκριμένα υποβρύχια κατασκευάστηκαν κατά τα πρότυπα του «Παπανικολής» και παρότι είναι στο τελικό στάδιο κατασκευής δεν έχουν γίνει οι διορθωτικές παρεμβάσεις που έγιναν στο πρωτότυπο όταν διαπιστώθηκε ότι «γέρνει»!!!

ΠΟΙΑ Η ΣΤΑΣΗ ΤΗΣ ΚΥΒΕΡΝΗΣΗΣ ΠΑΣΟΚ ΚΑΙ ΤΟΥ ΥΠΕΘΑ Ε.ΒΕΝΙΖΕΛΟΥ! Αξίζει όμως να δούμε τους χειρισμούς του ΥΠΕΘΑ Ευ.Βενιζέλου, αρχιτέκτονα της μεταβίβασης των Ναυπηγείων Σκαραμαγκά στο Σάφα. Θέλοντας να καλύψει τις πολιτικές του ευθύνες και να αποπροσανατολίσει από τον στρατηγικό στόχο των ιδιωτικοποιήσεων, σε σχετική του ανακοίνωση αποκαλύπτει μερίδιο της ευθύνης: «η εξέλιξη αυτή δεν συνδέεται με πράξεις ή παραλείψεις του ελληνικού Δημοσίου, αλλά οφείλεται σε σοβαρές διαφωνίες που έχουν προκύψει μεταξύ της σημερινής ιδιοκτησίας των ΕΝΑΕ (Privinvest Shipbuilding/Abu Dhabi Mar) και της Thyssen Krupp Marine Systems/HDW, όχι μόνον για τα ζητήματα που αφορούν τα ΕΝΑΕ και τα υποβρύχια του Πολεμικού Ναυτικού, αλλά και γενικότερα την ευρύτερη συνεργασία των δύο πλευρών στη Γερμανία».

Είχε προηγηθεί δήλωση του Ευ.Βενιζέλου που ξεκαθάριζε ότι «το ελληνικό Δημόσιο αντιλαμβάνεται πως για την επιβίωση των ΕΝΑΕ δεν αρκούν οι παραγγελίες του ελληνικού Πολεμικού Ναυτικού, αλλά πρέπει οπωσδήποτε να προωθηθούν και παραγγελίες από Πολεμικά Ναυτικά άλλων χωρών, δεδομένου ότι για τα επόμενα δεκαπέντε χρόνια (15), τα ΕΝΑΕ δεν μπορούν να αναλάβουν εμπορικού χαρακτήρα εργασίες, σύμφωνα με τη γνωστή απόφαση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για την εφαρμογή της οποίας, βεβαίως, απαιτούνται διευκρινίσεις». Το γελοίο του πράγματος είναι ότι ο ίδιος ο Ευ.Βενιζέλος, προκειμένου να ιδιωτικοποιήσει τα Ναυπηγεία Σκαραμαγκά, όχι μόνο δεσμεύτηκε στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή για μετατροπή των Ναυπηγείων Σκαραμαγκά αποκλειστικά σε Πολεμική Βιομηχανία, αλλά επί της ουσίας πρόκειται για δική του ιδέα. Τέλος, το παρακάτω ανυπόγραφο αρθράκι σε εφημερίδα γνωστού συγκροτήματος είναι αποκαλυπτικό του πως λειτουργούν τα δημοσιογραφικά παπαγαλάκια, του πως επιχειρούν να ωραιοποιήσουν καταστάσεις προστατεύοντας το πολιτικό προφίλ του ενδιαφερόμενου αρεστού τους πολιτικού, θολώνοντας τα νερά, διαχέοντας κούφιες υποσχέσεις: «Πρόθεση της Αθήνας να παρέμβει στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή σχετικά με την απαγόρευση που έχει επιβληθεί στα Ναυπηγεία Σκαραμαγκά να μην κατασκευάζουν εμπορικά πλοία διαφαίνεται από τοποθετήσεις του υπουργού Άμυνας Ευ.Βενιζέλου, μετά την καταγγελία της σύμβασης ναυπήγησης στην Ελλάδα των δύο νέων υποβρυχίων που έκαναν οι Γερμανοί»!

Ας δούμε τι μας λέει η ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ, σε πρόσφατο άρθρο της με τίτλο «Απειλή λουκέτου για Σκαραμαγκά», ωραιοποιώντας την στάση του πρώην ΥΕΘΑ Π.Μπεγλίτη: «Ένα χρόνο μετά την υπογραφή της συμφωνίας με την οποία το πλειοψηφικό πακέτο μετοχών των Ναυπηγείων Σκαραμαγκά μεταβιβάστηκε από τον γερμανικό όμιλο HDW στην Abu Dhabi Mar, συμφωνία που υποτίθεται ότι θα έλυνε τον «γόρδιο δεσμό» των ναυπηγείων και θα έδινε διέξοδο στην ομαλοποίηση της λειτουργίας τους, η νέα ιδιοκτησία απειλεί με λουκέτο. Ο κ. Ισκαντάρ Σάφα, με επιστολή του προς το υπουργείο Εθνικής Άμυνας, ουσιαστικά προειδοποιεί ότι θα κλείσει τα ναυπηγεία εάν δεν του καταβληθούν μέχρι τις 17 Οκτωβρίου 100.000.000 ευρώ.

Ο υπουργός Εθνικής Άμυνας, κ. Πάνος Μπεγλίτης, από τις Βρυξέλλες, όπου συναντήθηκε με τον επίτροπο Χοακίν Αλμούνια και συζήτησε το θέμα που έχει προκύψει με την απαγόρευση να δέχονται τα ναυπηγεία για 15 έτη παραγγελίες από Πολεμικά Ναυτικά τρίτων χωρών, αναφέρθηκε σε εκβιαστική συμπεριφορά του ομίλου που έχει, πλέον, την ιδιοκτησία των ναυπηγείων: «Από την πλευρά της διοίκησης, τίθενται όροι απαράδεκτοι, τους οποίους αρνήθηκα και συνεχίζω να αρνούμαι να κάνω αποδεκτούς. Όπως, παραδείγματος χάριν, ότι, προκειμένου να συνεχίσουν τη λειτουργία τους και προκειμένου να αναβιώσουν την καταγγελθείσα τον περασμένο Μάιο υποκατασκευαστική συμφωνία με τη γερμανική εταιρεία HDW, που είναι θυγατρική της Thyssen Krupp, θα έπρεπε να δεσμευτούμε άμεσα περί νέων παραγγελιών, με πρώτη παραγγελία τον εκσυγχρονισμό και την αναβάθμιση των φρεγατών τύπου MEKO».

Ο υπουργός Εθνικής Άμυνας επέρριψε, επίσης, ευθύνες στην εταιρεία ότι δεν δρομολόγησε τη διαδικασία κλεισίματος του τμήματος πολιτικών κατασκευών των ναυπηγείων. Το τμήμα κατασκευής εμπορικών πλοίων, όπως είχε συμφωνηθεί με την Κομισιόν, θα έπρεπε μέχρι τα τέλη Ιουνίου του 2011 να έχει εκποιηθεί και τα χρήματα να δοθούν στο ελληνικό Δημόσιο, κάτι που δεν έγινε, με αποτέλεσμα να καθίσταται ακόμα πιο δύσκολη η διαπραγμάτευση με την Κομισιόν για άρση της απαγόρευσης κατασκευής πολεμικών πλοίων τρίτων χωρών. Αυτή την άρνηση, όμως, χρησιμοποιεί η πλευρά του αραβικού ομίλου ως επιχείρημα, προκειμένου να δικαιολογήσει το γεγονός ότι δεν έχει φέρει κανένα συμβόλαιο στα ναυπηγεία, παρά τις περί του αντιθέτου υποσχέσεις. Πηγές του υπουργείου Εθνικής Άμυνας αναφέρουν ότι καθίσταται εμφανής η επιδίωξη τα ναυπηγεία να συνεχίσουν να λειτουργούν ως κρατικοδίαιτη επιχείρηση».

Μπα, ώστε έτσι. Σήμερα οι αρθρογράφοι της ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗΣ και τα κόμματα των ΝΔ-ΠΑΣΟΚ-ΛΑΟΣ συμπέραναν ότι οι εξυγιαντές Ιδιώτες έχουν ως μόνη επιδίωξη να λειτουργούν ως κρατικοδίαιτη επιχείρηση!!! Και τότε γιατί τα ιδιωτικοποιήσατε τα Ναυπηγεία, όταν στηρίζονται μόνο στης παραγγελίες του Πολεμικού Ναυτικού;

Τα ΝΕΑ με το άρθρο τους «Ναυάγιο στα Ναυπηγεία» αποκαλύπτουν ότι «πάνω από 2.000 εργαζόμενοι στον Σκαραμαγκά και την Ελευσίνα αντιμετωπίζουν το φάσμα της ανεργίας, καθώς οι προσπάθειες να βρεθούν τρόποι επιβίωσης για τα δύο ναυπηγεία αποτυγχάνουν. Τα Ναυπηγεία Σκαραμαγκά βλέπουν το «πείραμα» της γερμανοαραβικής συνεργασίας να βυθίζεται. Σχεδόν έναν χρόνο μετά την εγκατάσταση της νέας διοίκησης από την εταιρεία του Ισκαντάρ Ζάφα Priminvest, που κατέχει 75,1% των μετοχών, η ρήξη με τον μειοψηφικό εταίρο και πρώην ιδιοκτήτη ThyssenKrupp Marine Systems έχει προκαλέσει αδυναμία να συνεχιστεί το πρόγραμμα των υποβρυχίων. Δηλαδή, της προίκας που έδωσε το ελληνικό κράτος!



Η ΠΡΟΒΛΗΜΑΤΙΚΗ MARFIN ΒΛΕΠΕΙ ΩΣ ΚΕΛΕΠΟΥΡΙ ΤΑ ΑΚΟΜΗ ΠΙΟ «ΠΡΟΒΛΗΜΑΤΙΚΑ» ΝΑΥΠΗΓΕΙΑ!

Η εικόνα που σχηματίζουμε όλοι από τα παραπάνω θυμίζει «καμένη γη» και προκαλεί ανησυχία.

Σε όλους; Και αν όχι, γιατί;

Ξαφνικά ανακοινώνεται «Συνεταιρισμός» Βγενόπουλου - Σάφα σε MIG και Ναυπηγεία Σκαραμαγκά». Σε μια συμφωνία-έκπληξη, η ιδιοκτήτρια εταιρία Abu Dhabi Mar (ADM) μέσω του Ισκαντάρ Σάφα ήρθε σε συμφωνία με τον αντιπρόεδρο της Marfin Investment Group Ανδρέα Βγενόπουλο προκειμένου να εξαγοράσει ποσοστό της MIG με ύψος -αν και δεν έχει διευκρινιστεί ακόμα εντούτοις εκτιμάται ότι θα είναι- υψηλότερο του 10%, ενώ παράλληλα η MIG θα αποκτήσει συμμετοχή στα ναυπηγεία Σκαραμαγκά. Υπενθυμίζεται ότι στην εταιρία Abu Dhabi Mar συμμετέχει με 30% η εταιρία Privinvest, η οποία κατέχει το 75% των ναυπηγείων Σκαραμαγκά. Αντιπρόεδρος της MIG αναμένεται να τοποθετηθεί ο διευθύνων σύμβουλος της Abu Dhabi Mar Ισκαντάρ Σάφα.

Η συνεννόηση των εταιριών περιλαμβάνει τα ακόλουθα: Η ADM θα καταστεί μέτοχος ή/και επενδυτής μετατρέψιμου ομολογιακού δανείου στη MIG, ύψους που θα καθοριστεί το συντομότερο πρακτικά δυνατόν. Ταυτόχρονα ο κ. Σάφα, πρόεδρος της ADM, θα εκλεγεί αντιπρόεδρος του Διοικητικού Συμβουλίου της MIG. Η MIG θα καταστεί μέτοχος στην εταιρία ΕΛΛΗΝΙΚΑ ΝΑΥΠΗΓΕΙΑ Α.Ε./Σκαραμαγκάς, ύψους που θα καθοριστεί, θα αποκτήσει θέση στο Διοικητικό Συμβούλιο των ναυπηγείων και θα βοηθήσει στη διοίκηση της εταιρίας.

Υπενθυμίζεται ότι το εμιράτο του Dubai ελέγχει το 17,81% της MIG και το fund ΙRF της κυρίας Αγγελικής Φράγκου το 17,84%. To Dubai μετέχει σήμερα με 3 μέλη στο 15μελες ΔΣ της MIG και με την προσθήκη του κ. Safa οι Άραβες θα έχουν 4 μέλη (το Abu Dhabi είναι η πρωτεύουσα των εμιράτων και η έδρα της κυβέρνησης).

Ο κ. Ιskantar Safa πήρε τα ναυπηγεία από τους γερμανούς της Thyssen Krupp (διατηρούν το 25%) με τη δέσμευση ότι για 15 χρόνια οι ναυπηγοεπισκευαστικές του δραστηριότητες θα έχουν να κάνουν μόνο συμβόλαια του ελληνικού πολεμικού ναυτικού ώστε να σβηστούν πρόστιμα 500 εκατ. ευρώ από την Ευρωπαϊκή Ένωση για παράνομες κρατικές επιδοτήσεις προηγουμένων ετών. Επειδή όμως το Πολεμικό Ναυτικό λόγω της δυσχερούς δημοσιονομικής κατάστασης της Ελλάδος δεν «βγάζει» δουλειές η διοίκηση του ναυπηγείου έχει ζητήσει από την Ευρωπαϊκή Ένωση να δώσει την άδεια να επεκταθεί ο Σκαραμαγκάς στην κατασκευή και επισκευή εμπορικών πλοίων. Από τη MIG επισημαίνουν ότι τα δύο σκέλη της συμφωνίας δεν είναι αλληλένδετα και διευκρινίζουν πως η MIG θα επενδύσει στα ναυπηγεία μόνο αν λυθούν τα θέματα με την αύξηση των εργασιών.

«Θεωρούμε τον όμιλο εταιριών Abu Dhabi Mar/PRIVINVEST GROUP υπό την ηγεσία του κ. Ισκαντάρ Σάφα έναν πολύ σημαντικό στρατηγικό επενδυτή για τη MIG. Σε ένα περιβάλλον πολλών προκλήσεων ο νέος μας επενδυτής με τους υπάρχοντες μετόχους της MIG θα προσθέσουν σημαντική αξία στις προσπάθειες της MIG να αναζητήσει επενδυτικές ευκαιρίες στην Ελλάδα και την Κύπρο» τόνισε σε ανακοίνωσή του ο κ. Βγενόπουλος.

Πως όμως συμβιβάζονται όλα αυτά, ιδίως αν θυμηθούμε τη δήλωση αποχώρησης του από την προεδρία και το Διοικητικό Συμβούλιο της Marfin. Αποσπάσματα της ανακοίνωσης: «Υπέβαλα σήμερα την παραίτησή μου από τη θέση του μη εκτελεστικού Προέδρου και μέλους του Διοικητικού Συμβουλίου της MARFIN POPULAR BANK και πρότεινα ως αντικαταστάτη μου τον κ. Κωνσταντίνο Μυλωνά που μέχρι στιγμής εκτελούσε καθήκοντα μη εκτελεστικού Μέλους του Διοικητικού Συμβουλίου της Τράπεζας. Το Κυπριακό τραπεζικό σύστημα μετά την απόφαση για την κατά 50% μείωση της αξίας των Ελληνικών Ομολόγων και της ευρωπαϊκής οδηγίας για 9% πρωτοβάθμια κεφαλαιακή επάρκεια μέχρι το τέλος του α' εξαμήνου του 2012 έχει μπει κι αυτό στον προβληματισμό εάν τελικά οι τράπεζες θα μείνουν ιδιωτικές ή θα κρατικοποιηθούν εν όλω ή εν μέρει και με τι όρους.

Διατηρώ την πεποίθηση ότι τα συμφέροντα της Κύπρου και του λαού της ταυτίζονται σε αυτή τη φάση με τα συμφέροντα των ιδιωτών μετόχων των τραπεζών, διότι συμφέρει τη χώρα να παραμείνουν οι Τράπεζες ιδιωτικές, αλλά αυτό θα το αποφασίσει τελικά η Κυπριακή Κυβέρνηση και η Βουλή.

Επίσης δεν πιστεύω ότι οι Διοικήσεις πρέπει να αγωνισθούν με κάθε τρόπο να κρατήσουν τις τράπεζες ιδιωτικές εάν αυτό είναι εις βάρος της πραγματικής οικονομίας

Τέλος, εκπροσωπώντας το δεύτερο μεγαλύτερο μέτοχο της Τράπεζας, εφ' όσον οι τελικές αποφάσεις της Κυβέρνησης για τις εξελίξεις στο τραπεζικό σύστημα επιθυμούν και ευνοούν την περαιτέρω προσέλκυση ιδιωτικών κεφαλαίων θα προσπαθήσω να βοηθήσω και στις σχετικές διαδικασίες που θα δρομολογηθούν. Την ίδια πρόθεση έχει εκφράσει και ο μεγαλύτερος μέτοχος της Τράπεζας DUBAI FINANCIAL GROUP LLC.»

Το συμπέρασμα είναι απλό: οι παραγγελίες του Πολεμικού Ναυτικού θα σώσουν και τη MARFIN!

Ενώ οι ιδιοκτήτες των ναυπηγείων ασκούν εκβιασμούς σχετικά με την παράδοση των μονάδων του Πολεμικού Ναυτικού, προχωρούν σε πλήρη αναδιάρθρωση των εργασιακών σχέσεων, ώστε πιέζοντας να ξεπεραστεί η ευρωπαϊκή απαγόρευση για κατασκευή εμπορικών πλοίων, να διεκδικήσουν νέες παραγγελίες, έχοντας εξαφανίσει κάθε εργατικό δικαίωμα και τσακίσει την όποια συνδικαλιστική διεκδίκηση.

ΚΟΙΝΩΝΙΚΟΠΟΙΗΣΗ ΤΩΡΑ ΤΩΝ ΝΑΥΠΗΓΕΙΩΝ Τα Ναυπηγεία είναι Κοινωνική περιουσία. Μόνη λύση η λειτουργία τους κάτω από εργατικό έλεγχο και για ειρηνικούς σκοπούς.

ΑΝΤΙΠΟΛΕΜΙΚΗ ΔΙΕΘΝΙΣΤΙΚΗ ΚΙΝΗΣΗ- ΔΙΚΤΥΟ ΕΛΕΥΘΕΡΩΝ ΦΑΝΤΑΡΩΝ ΣΠΑΡΤΑΚΟΣ
diktiospartakos.blogspot.com
  • Blogroll

  • Blog Archive