Τρίτη 7 Φεβρουαρίου 2012


Η Αθήνα, η Πάτρα και η Θεσσαλονίκη περιλαμβάνονται στη μεγάλη λίστα των ευρωπαϊκών πόλεων όπου θα πραγματοποιηθούν το Σάββατο διαδηλώσεις κατά της αμφιλεγόμενης διεθνούς συνθήκης ACTA κατά της πειρατείας.
Η Ελλάδα είναι μία από τις 22 ευρωπαϊκές χώρες που υπέγραψαν τον περασμένο μήνα τη συνθήκη, η οποία έχει στόχο τον διεθνή εναρμονισμό των κανόνων για τη διαδικτυακή πειρατείας και άλλα θέματα πνευματικής ιδιοκτησίας, όπως τα λεγόμενα προϊόντα «μαϊμού».
Πολλοί θεωρούν ότι η συνθήκη είναι προϊόν μη δημοκρατικών διαδικασιών και περιστέλλει τις διαδικτυακές ελευθερίες...

Η υπογραφή της ACTA ήταν ένας από τους λόγους που οι «χακτιβιστές» της οργάνωσης Anonymous επιτέθηκαν στο δικτυακό τόπο του ελληνικού υπουργείου Δικαιοσύνης πριν από τέσσερις μέρες.

Η συνθήκη πιθανότατα θα απορριφθεί τελικά από το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, παρόλα αυτά έχει προκαλέσει εκτεταμένες αντιδράσεις σε χώρες της ΕΕ.

Η διαδικτυακή πρωτοβουλία για τη συλλογή υπογραφών έχει συγκεντρώσει μέχρι στιγμής 1,75 εκατομμύρια υποστηρικτές.

Η τελευταία διαδήλωση κατά της ACTA πραγματοποιήθηκε το Σάββατο στη Σλοβενία με τη συμμετοχή περίπου 2.000 ατόμων. Το εντυπωσιακό είναι ότι στήριξη στους διαδηλωτές έδωσε η πρεσβευτής της Σλοβενίας στην Ιαπωνία, Χελένα Ντρνόβσεκ Ζόρκο, η οποία παραδέχτηκε εκ των υστέρων ότι δεν είχε πλήρη επίγνωση του θέματος όταν υπέγραψε τη συνθήκη τον περασμένο μήνα.

Σε μακροσκελή της ανακοίνωση, η Ζόρκο δηλώνει ότι η ACTA έρχεται σε αντίθεση με τις πολιτικές της πεποιθήσεις και απειλεί τις διαδικτυακές ελευθερίες.

Στην Πολωνία, όπου επίσης πραγματοποιήθηκαν ογκώδεις διαμαρτυρίες, η κυβέρνηση ανακοίνωσε ότι τελικά δεν θα επικυρώσει τη συνθήκη, αναγνωρίζοντας ότι δεν υπήρξε επαρκής δημόσιος διάλογος.

Σύμφωνα με τον ακτιβιστικό δικτυακό τόπο Stopp ACTA, περίπου 100 διαδηλώσεις προγραμματίζονται για το Σάββατο 11 Φεβρουαρίου.

Στην Ελλάδα, διαδηλώσεις προγραμματίζεται να ξεκινήσουν στις 5 το απόγευμα στην Πλατεία Γεωργίου της Πάτρας, την πλατεία Συντάγματος στην Αθήνα και την Πλατεία Αριστοτέλους στη Θεσσαλονίκη.

Σύμφωνα με τους επικριτές της συνθήκης:

Η ACTA είναι προϊόν τετραετών διαπραγματεύσεων που κρατήθηκαν εν πολλοίς μυστικές, χωρίς δημόσιο διάλογο, με το επιχείρημα ότι πρόκειται για «εμπορικό» θέμα.
Η συνθήκη θολώνει τα όρια ανάμεσα στα πειρατικά προϊόντα και τα προϊόντα «μαϊμού», αγνοώντας το γεγονός ότι οι καταναλωτές που αγοράζουν προϊόντα «μαϊμού» συχνά νομίζουν ότι πρόκειται για αληθινά.
Η συνθήκη επιβάλλει ποινικές κυρώσεις ακόμα και για παραβάσεις για τις οποίες ισχύουν σήμερα αστικές κυρώσεις. Για παράδειγμα, το αμφιλεγόμενο Άρθρο 23 της συνθήκης προβλέπει ότι ποινικές κυρώσεις πρέπει να επιβάλλονται σε όσους παραβιάζουν ή βοηθούν την παραβίαση πνευματικής ιδιοκτησίας σε «μαζική κλίμακα». Αυτό θα σήμαινε ότι οι πάροχοι πρόσβασης θα θεωρούνται υπεύθυνοι αν δεν εμποδίζουν τους πελάτες τους να κατεβάζουν ή να διακινούν πειρατικό υλικό.
Η ACTA βάζει εμπόδια σε τυχόν μελλοντική αλλαγή της νομοθεσίας σε εθνικό επίπεδο, και επιπλέον στερεί από τις αναπτυσσόμενες χώρες τη δυνατότητα να επιλέγουν τις πλέον συμφέρουσες πολιτικές, όπως τη χρήση γενόσημων φαρμάκων.
Πολλοί αναλυτές επισημαίνουν ακόμα ότι η συνθήκη παρουσιάζει ομοιότητες με τα αμφιλεγόμενα νομοσχέδια SOPA και PIPA, τα οποία τελικά αποσύρθηκαν στις ΗΠΑ λόγω ευρείας κατακραυγής από χρήστες, οργανώσεις και υπηρεσίες όπως το Google και η Wikipedia.

H ACTA δεν μπορεί να τεθεί σε ισχύ προτού τεθεί σε ψηφοφορία τον Ιούνιο στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, το οποίο έχει ήδη εκφράσει ενστάσεις και πιθανότατα θα την απορρίψει.
tovima
  • Blogroll

  • Blog Archive