Τρίτη 21 Φεβρουαρίου 2012


Έκθεση κόλαφος από την τρόικα για το χρέος
Την «αυστηρά απόρρητη» έκθεση της τρόικα για την οικονομική κατάσταση της Ελλάδας στην οποία αναφέρεται ότι το πρόγραμμα στήριξης της Ελλάδας έχει εκτροχιαστεί πλήρως αποκαλύπτουν οι Financial Times.
Πρόκειται για την 10σέλιδη ανάλυση βιωσιμότητας του χρέους βάσει της οποίας προκύπτει πως η ύφεση που θα δημιουργηθεί από την δρακόντεια πολιτική λιτότητας θα είναι τόσο βαθιά που δεν θα επιτρέψει την έξοδο της Ελλάδας από την παγίδα του χρέους μέσα στα επόμενα τρία χρόνια, ενώ υπαινίσσεται ότι θα χρειαστεί και τρίτο πακέτο στήριξης.
Προειδοποιεί επίσης ότι δύο από τις τρεις βασικές αρχές του νέου προγράμματος είναιαυτοαναιρούμενες. Επισημαίνει ότι η λιτότητα θα οδηγήσει σε αύξηση του χρέους με παράλληλη σημαντική αποδυνάμωση της οικονομίας ..

«Η παρατεταμένη οικονομική στήριξη με κατάλληλους όρους από τον θεσμικό τομέα μπορεί να κριθεί απαραίτητη» αναφέρει η έκθεση. «Βάσει ενός σεναρίου που περιλαμβάνει η έκθεση, το ελληνικό χρέος θα μειωθεί πολύ λιγότερο από όσο υπολογίζεται, στο 160% του ΑΕΠ μέχρι το 2020, έναντι στόχου στο 120% του ΑΕΠ. Σε αυτή την περίπτωση, η Ελλάδα θα χρειαστεί πακέτο στήριξης 245 δισ. ευρώ, που ξεπερνά κατά πολύ τα 170 δισ ευρώ που προβλέπει η ευρωζώνη» αναφέρουν οι Financial Times.

«Οι ελληνικές αρχές μπορεί να μην έχουν τη δυνατότητα να προχωρήσουν στις διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις και την προσαρμογή της πολιτικής με τον ρυθμό που οραματίζεται το βασικό σενάριο» αναφέρει η έκθεση στο πλαίσιο του απαισιόδοξου σεναρίου και συμπληρώνει: «Ορισμένοι οικονομικοί παράγοντες μπορεί να αντισταθούν στη μεγαλύτερη ευελιξία των μισθών, η απελευθέρωση της αγοράς προϊόντων και υπηρεσιών ενδεχομένως να συνεχίσει να αντιμετωπίζει σθεναρές αντιδράσεις από τις ομάδες συμφερόντων, οι μεταρρυθμίσεις για το επιχειρηματικό περιβάλλον ενδεχομένως να βαλτώσουν από τις γραφειοκρατικές αναβολές» αναφέρει η έκθεση στο απαισιόδοξο σενάριο.

Επισημαίνεται ότι δεν είναι μόνο το απαισιόδοξο σενάριο που αφήνει ανοιχτό το ενδεχόμενο για νέο πακέτο στήριξης της Ελλάδας.

Το βασικό σενάριο για την Ελλάδα αναφέρει ότι η χώρα χρειαστεί επιπλέον 50 δισ. ευρώ στο τέλος της δεκαετίας.

Η λίστα των όσων βγήκαν εκτός πορείας στο ελληνικό πρόγραμμα είναι μακρά. Η ανακεφαλαιοποίηση των ελληνικών τραπεζών αρχικά είχε εκτιμηθεί ότι θα στοιχίσει 30 δισ. ευρώ, ενώ τώρα ανέρχεται στα 50 δισ. ευρώ. Το πρόγραμμα ιδιωτικοποιήσεων που αρχικά είχε στόχο 50 δισ. ευρώ και τώρα αναβάλλεται για μία 5ετία με στόχο 30 δισ.ευρώ, αναφέρεται στο έγγραφο.
http://www.marketbeast.gr
  • Blogroll

  • Blog Archive