Με μέρος των κεφαλαίων που προορίζονταν για την ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών και όχι με πρόσθετα δημοσιονομικά μέτρα, όπως ζητούσε η Ευρωζώνη ή με πρόσθετη χρηματοδότηση από τα κράτη-μέλη, που ήθελε το ΔΝΤ, θέλει η κυβέρνηση να καλύψει το χρηματοδοτικό κενό που αφήνει η αναδιάρθρωση του χρέους.
Χθες, πραγματοποιήθηκαν αλλεπάλληλες συναντήσεις του υπουργού Οικονομικών κ. Ευ. Βενιζέλου και του αναπληρωτή υπουργού Φ. Σαχινίδη με τους υπουργούς Εσωτερικών Τ. Γιαννίτση, Αμυνας Δ. Αβραμόπουλο, Υγείας Α. Λοβέρδο και Εργασίας Γ. Κουτρουμάνη, με στόχο να προσδιοριστούν οι μειώσεις δαπανών που πρέπει να γίνουν φέτος... Ο πρωθυπουργός επιδιώκει να πείσει την τρόικα να δεχθεί τη μισή από την περικοπή που ζητεί και η οποία υπολογίζεται σε 2% του ΑΕΠ ή 4,4 δισ. ευρώ.
Αυτή τη φορά οι εκπρόσωποι της τρόικας εμφανίζονται περισσότερο αδιάλλακτοι από ποτέ σε ό,τι αφορά τις διαρθρωτικές αλλαγές. Την ίδια στάση κρατούν, τόσο η Ευρωζώνη όσο και το ΔΝΤ, σε όλα τα επίπεδα. Ο πρωθυπουργός διαπίστωσε στη σύνοδο κορυφής ότι δεν υπήρχε πεδίο πολιτικής διαπραγμάτευσης και υποχωρήσεων από την πλευρά των δανειστών.
Με τέτοιες εντολές ήρθαν στην Αθήνα οι επικεφαλής της τρόικας και σε αυτές επιμένουν, απαιτώντας να περιληφθούν στις προαπαιτούμενες ενέργειες, μέτρα, όπως αυτά που συζητήθηκαν και κατά τη χθεσινή σύσκεψη, και προβλέπουν μεταξύ άλλων:
1. Κατάργηση δημοσίων φορέων και υπηρεσιών με απόλυση προσωπικού. Θα πρέπει να φύγουν 15.000 εργαζόμενοι.
2. Αρση της μονιμότητας και περικοπή των πρόσθετων αποδοχών στις υπό ιδιωτικοποίηση ΔΕΚΟ και τις πρώην κρατικές εταιρείες και τράπεζες, μέσω της κατάργησης των γενικών κανονισμών προσωπικού.
3. Μείωση του κατώτατου μισθού, πάγωμα των αυξήσεων και αναστολή των ωριμάνσεων στον ιδιωτικό τομέα.
4. Ο 13ος και 14ος μισθός μπορεί τελικά να μην καταργηθεί, αλλά είναι πολύ πιθανό να μειωθεί ή να ενσωματωθεί στους μισθούς.
5. Περαιτέρω ελαστικοποίηση των εργασιακών σχέσεων, με κατάργηση της παράτασης ισχύος των κλαδικών συμβάσεων για έξι μήνες μετά τη λήξη τους και νέους περιορισμούς στον τρόπο προσφυγής στη διαιτησία.
6. Αναμόρφωση του συστήματος επικουρικής ασφάλισης με μείωση των συντάξεων κατά 15% και συγχωνεύσεις Ταμείων.
7. Παρέμβαση στα ειδικά μισθολόγια του Δημοσίου, που είτε θα καταργηθούν και θα ενταχθούν στο ενιαίο είτε θα υποστούν μια οριζόντια μείωση (20%). Θα εξαιρεθούν μάλλον οι ένστολοι.
8. Δραστική μείωση της φαρμακευτικής δαπάνης (1,1 δισ.).
9. Νέα μείωση στις αμυντικές δαπάνες. Σύμφωνα με πηγές του υπουργείου Αμυνας δεν θα δημιουργήσουν σοβαρό πρόβλημα.
Η τρόικα αποδέχθηκε αλλαγή του στόχου για τις αποκρατικοποιήσεις σε νέα χαμηλότερα και πιο ρεαλιστικά επίπεδα. Τα μέτρα αυτά θα περιληφθούν σε μια λίστα που θα συνοδεύει το «προσωρινό» Μνημόνιο για το PSI. Θα συνοδεύει επίσης τις έγγραφες δεσμεύσεις των πολιτικών αρχηγών, στις οποίες επιμένουν οι δανειστές. Ωστόσο, δεν είναι μόνο τα μέτρα -τα οποία πρόκειται να συζητηθούν σήμερα σε επίπεδο αρχηγών κομμάτων- το μόνο πρόβλημα για την ολοκλήρωση της συμφωνίας. Το ΔΝΤ επιμένει ότι και μετά το «κούρεμα» των ομολόγων (τόσο αυτών που έχουν οι ιδιώτες όσο και αυτών που κατέχουν η ΕΚΤ και οι κεντρικές τράπεζες της Ευρωζώνης), τα 130 δισ. ευρώ δεν αρκούν για να καλύψουν τις χρηματοδοτικές ανάγκες. Το κενό προκύπτει από τη βαθύτερη ύφεση και τις καθυστερήσεις στην υλοποίηση του προγράμματος αποκρατικοποιήσεων. Τα κράτη-μέλη της Ευρωζώνης δεν θέλουν να αυξήσουν τη χρηματοδότηση και πρότειναν να το καλύψει η Ελλάδα με πρόσθετα μέτρα. Το ΔΝΤ αντίθετα θεωρεί ότι θα πρέπει να χαμηλώσουν οι στόχοι της δημοσιονομικής προσαρμογής. Ζητεί λοιπόν μεγαλύτερη χρηματοδότηση.
Το βράδυ της Παρασκευής, στη συνάντηση του πρωθυπουργού με τον διοικητή της Τραπέζης της Ελλάδος, συμφωνήθηκε να χρησιμοποιηθούν για την κάλυψη αυτού του χρηματοδοτικού κενού όσα κεφάλαια του Ταμείου Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας (ΤΧΣ) περισσέψουν από την ανακεφαλαιοποίηση του χρηματοπιστωτικού συστήματος. Το ΤΧΣ θα έχει 10 δισ. ευρώ από το πρώτο πακέτο βοήθειας και 30 δισ. από το δεύτερο. Εκτιμάται ότι τουλάχιστον 5 - 6 δισ. θα περισσέψουν.
kathimerini