Δευτέρα 12 Μαρτίου 2012

Οι τραυματικές μνήμες από τα επεισόδια στις παρελάσεις της 28ης Οκτωβρίου ξυπνούν και πάλι στα κυβερνητικά γραφεία, έπειτα και από τα νέα κρούσματα προπηλακισμών εις βάρος πολιτικών και δημοσίων προσώπων τις τελευταίες ημέρες.
Mελετάται ήδη το ενδεχόμενο ματαίωσης παρελάσεων, κάτι που από την πλειονότητα των πολιτικών προσώπων απορρίπτεται.
Η κυβέρνηση θα επιδιώξει να δράσει αυτή τη φορά προληπτικά, ώστε να αποφευχθούν κρούσματα προπηλακισμών ή μαζικών αντιδράσεων εις βάρος πολιτικών προσώπων ή και των επετειακών εκδηλώσεων εν γένει...

Παρά ταύτα, ο τρόπος με τον οποίο θα επιτευχθεί κάτι τέτοιο δεν έχει ακόμη εξευρεθεί και μελετάται από τους συναρμοδίους.

Στο πλαίσιο αυτό, αποφασίστηκε η συνεδρίαση διυπουργικής επιτροπής υπό τον Πρωθυπουργό κ. Λ. Παπαδήμο που θα πραγματοποιηθεί στις 12:00, με τη συμμετοχή των υπουργών Εσωτερικών κ. Τ. Γιαννίτση, Εθνικής Άμυνας κ. Δ. Αβραμόπουλου, Δικαιοσύνης κ. Μιλτιάδη Παπαϊωάννου, Παιδείας κ. Γ. Μπαμπινιώτη, Προστασίας του Πολίτη, κ. Μ. Χρυσοχοΐδη, και Επικρατείας κ.κ. Γ. Σταυρόπουλου και Π. Καψή.

«Δεν είναι δυνατόν μικρές, ακραίες ομάδες να εμποδίζουν τις κοινωνικές, εθνικές και όποιες άλλες δραστηριότητες σε αυτή τη χώρα» δήλωσε από το βήμα της Βουλής ο υπουργός Προστασίας του Πολίτη Μιχ.Χρυσοχοΐδης, την Παρασκευή, κάνοντας λόγο για «ισχνές μειοψηφίες, οι οποίες επιχειρούν εν μέσω της κρίσης, εν μέσω του πανικού, εν μέσω της αγωνίας που υπάρχει στους πολίτες να εκμεταλλευτούν και να επιβάλλουν τις δικές τους απόψεις».

Το ζήτημα έθεσε στη συνεδρίαση του υπουργικού συμβουλίου της Πέμπτης ο υπουργός Μεταφορών κ. Μ. Βορίδης, ενώ ο κ. Παπαδήμος μίλησε για «θέμα προστασίας και λειτουργίας του δημοκρατικού πολιτεύματος».

Εν όψει της συνεδρίασης αυτής, μερίδα κυβερνητικών στελεχών μελετά ήδη το ενδεχόμενο ματαίωσης παρελάσεων, κάτι που από την πλειονότητα των πολιτικών προσώπων απορρίπτεται.

Όπως λένε κάποια κυβερνητικά στελέχη, αν προκριθεί κάποια τέτοια «λύση» θα συνιστά ομολογία απόλυτης αποτυχίας του πολιτικού κόσμου και παραδοχής ότι δεν είναι σε θέση να αντικρίσει πλέον την κοινωνία και τους πολίτες.

Την ίδια στιγμή, με ιδιαίτερο προβληματισμό αντιμετωπίζεται ακόμη και το ενδεχόμενο δρακόντειας περιφρούρησης και «αποστείρωσης» των παρελάσεων, καθώς κάτι τέτοιο, όπως λένε κυβερνητικές πηγές, θα μετατρέψει τις παρελάσεις σε γεγονός που θα προσομοιάζει περισσότερο με την πορεία του Πολυτεχνείου και τις ανησυχίες που πυροδοτεί κάθε χρόνο και ελάχιστα με την επέτειο της Ελληνικής Επανάστασης. Όπως λένε οι ίδιες πηγές, αυτό που θα πρέπει να επιτευχθεί εν όψει της 25ης Μαρτίου και των εθνικών επετείων, εν γένει είναι η κινητοποίηση της συντριπτικής πλειονότητας των πολιτών, οι οποίοι δεν αντιδρούν στις εκδηλώσεις και στα κρούσματα βίας και έτσι σιωπηρά ανέχονται τις ακραίες αντιδράσεις.
(to vima)
  • Blogroll

  • Blog Archive