Τρίτη 3 Απριλίου 2012


Ακρως ανησυχητικό χαρακτηρίζει η Διεθνής Αμνηστία το σχέδιο συγκέντρωσης και κράτησης παράτυπων μεταναστών και αιτούντων άσυλο στην Ελλάδα, περιλαμβανομένων όσων θεωρούνται ύποπτοι ως φορείς μολυσματικών ασθενειών.

Υποστηρίζει μάλιστα ότι θα αποτελέσουν στόχο όσοι θεωρηθούν ευάλωτοι σε τέτοιες ασθένειες, με βάση τη χώρα καταγωγής τους, τις κακές συνθήκες διαβίωσής τους, την απασχόλησή τους ως εργαζομένων του σεξ, τη χρήση ναρκωτικών.

«Αυτά τα άκρως ανησυχητικά μέτρα έχουν ως στόχο ειδικά τις πιο ευάλωτες πληθυσμιακές ομάδες, με βάση κριτήρια που εισάγουν διακρίσεις», δήλωσε η Jezerca Tigani της Διεθνούς Αμνηστίας.

Κάλεσε μάλιστα τις ελληνικές αρχές να αποσύρουν αμέσως τα μέτρα αυτά, τα οποία, όπως σημειώνει, «μόνο θα επιτείνουν το στιγματισμό των μεταναστών και των αιτούντων άσυλο στη χώρα».

Αναφερόμενη στα σχέδια για τη δημιουργία κέντρων κράτησης μεταναστών, υπογράμμισε ότι «η κράτηση για μεταναστευτικούς σκοπούς χρησιμοποιείται μόνο ως έσχατη λύση, και η σύλληψη παράτυπων μεταναστών χωρίς την αναζήτηση εναλλακτικών μέτρων παραβιάζει τις διεθνείς υποχρεώσεις της Ελλάδας».

«Είναι ιδιαίτερα ανησυχητικό ότι όσοι χρειάζονται διεθνή προστασία βρίσκονται και αυτοί αντιμέτωποι με την κράτηση. Οι μετανάστες και οι αιτούντες άσυλο δεν είναι και δεν πρέπει να αντιμετωπίζονται ως εγκληματίες», τόνισε.

Ναυτεμπορική
  • Blogroll

  • Blog Archive