Ξεπέρασαν τις 800.000 οι Ιρλανδοί που αρνήθηκαν να πληρώσουν μέχρι την καθοριζόμενη ημερομηνία της 31ης Μαρτίου, το φόρο των 100 ευρώ για το νερό σε κάθε ακίνητο. Παρά τις απειλές και την τρομοκρατία των ΜΜΕ και της κυβέρνησης, το 54% των ιδιοκτητών είπε «Δεν πληρώνω» στο φόρο που ψήφισαν οι κυβερνητικοί εταίροι του συντηρητικού Φάιν Γκαέλ και του εργατικού κόμματος, μετά από απαίτηση της Ε.Ε. και του ΔΝΤ, στο πλαίσιο της οικονομικής βοήθειας που έχει πάρει η χώρα (σημ: πριν ένα μήνα η Ιρλανδία πήρε πρόσθετη βοήθεια 3,2 δισ. ευρώ, ενώ κύκλοι του ΔΝΤ εκτιμούν ότι ως το 2016 θα χρειαστεί περίπου 80 δισ.). Η πρωτοβουλία CAWHT (Campaign Against Household And Water Taxes), που ξεκίνησε τον Ιανουάριο από ακτιβιστές και βουλευτές της αριστεράς, με τις δεκάδες τοπικές επιτροπές που δημιούργησε στη συνέχεια, κατάφερε ένα μεγάλο πλήγμα εναντίον της κυβέρνησης του ΄Εντα Κένι, ο οποίος έντρομος μπροστά στο γεγονός ότι μέχρι τις 20 Μαρτίου είχε καταγραφεί μόνο το 8% των πολιτών, επιδόθηκε τις τελευταίες μέρες σε απειλές για επιβολή προστίμου 2.500 ευρώ σε όσους δεν καταγραφούν, ενώ για τους δημόσιους υπάλληλους είπε ότι ο φόρος θα κρατηθεί από τους μισθούς τους.
Παράλληλα, τα κυβερνητικά στελέχη κινδυνολογώντας ισχυρίστηκαν ότι η επιβολή του φόρου είναι αναγκαία προκειμένου να ολοκληρωθεί το πρόγραμμα «διάσωσης» της ιρλανδικής οικονομίας, ενώ κατηγόρησαν, ως είθισται, την αριστερά για ανευθυνότητα, λαϊκισμό και υπονόμευση των μεταρρυθμίσεων. Η CAWHT υποστήριξε το μποϊκοτάζ λέγοντας ότι η κυβέρνηση προσπαθεί να δημιουργήσει μια βάση δεδομένων που θα χρησιμοποιηθεί για την επιβολή του φόρου ακίνητης περιουσίας, που, όπως έχει ανακοινωθεί, θα υπολογίζεται βάσει της αντικειμενικής αξίας του ακινήτου και θα αρχίσει το 2013. Παράλληλα, τόνισε ότι είναι ανάγκη να ενισχυθεί η ανυπακοή απέναντι στη φοροκαταιγίδα που έχει ως στόχο την είσπραξη 9 δισ. ευρώ μέσα στην επόμενη τετραετία, και διέψευσε τους κυβερνητικούς ισχυρισμούς ότι τα 160 εκατομμύρια ευρώ των νοικοκυριών θα χρησιμοποιηθούν για τη βελτίωση των υπηρεσιών ύδρευσης και άλλων κοινωνικών υπηρεσιών, λέγοντας ότι τα χρήματα αυτά θα πάνε μόνο για τη διάσωση των κερδοσκόπων και των τραπεζών, που μέχρι σήμερα έχουν πάρει 70 δισ. ευρώ. Συγχρόνως, καταδίκασε τις πολιτικές της λιτότητας που έχουν μειώσει την κεντρική χρηματοδότηση προς τους δήμους, με αποτέλεσμα οι δήμοι να έχουν μετατραπεί σε ιδιώτες, προκειμένου να ανταποκριθούν στο κοινωνικό τους έργο.
Πολιτικοί αναλυτές θεωρούν ότι η επιτυχία του μποϊκοτάζ επιδεινώνει το δυσμενές κλίμα εναντίον του κυβερνητικού συνασπισμού, που βρίσκεται αντιμέτωπος με την κοινωνική αγανάκτηση εξαιτίας της συνεχιζόμενης ύφεσης και των επώδυνων μέτρων που περιλαμβάνονται στον προϋπολογισμό του 2012 (απολύσεις 6.000 δημοσίων υπαλλήλων, περικοπές δαπανών, κ.λπ.), γεγονός που είναι ιδιαίτερα σημαντικό ενόψει του δημοψηφίσματος της 31ης Μαΐου για το νέο ευρωπαϊκό δημοσιονομικό σύμφωνο. Σύμφωνα με τις μέχρι τώρα δημοσκοπήσεις, το 55% των Ιρλανδών φαίνεται να είναι υπέρ του «ναι», αλλά η επιτυχία του «Δεν πληρώνω» έχει αρχίσει ήδη να ανησυχεί τους ευρωπαίους εταίρους, που είναι σίγουρο ότι θα κάνουν τα πάντα προκειμένου να μην επαναληφθεί το αποτέλεσμα του 2008, όταν οι Ιρλανδοί απέρριψαν την Συνθήκη της Λισαβόνας.
Δημήτρης Γκιβίσης