Παρασκευή 11 Μαΐου 2012

Γράμμα από την Κάρπαθο: Τι είδε ένας Bρετανός τη μέρα των εκλογών

Posted by ΚΙΝΗΜΑΤΑ ΑΠΟ ΤΑ ΚΑΤΩ Παρασκευή, Μαΐου 11, 2012
Ο Ρότζερ Τζίλκινσον, ένας Βρετανός συγγραφέας που ζει σε ένα απομακρυσμένο χωριό της Καρπάθου, περιγράφει το κλίμα των εκλογών σε μία μικρή αγροτική κοινότητα 400 χιλιόμετρα μακριά από την Αθήνα.
Η ημέρα των εκλογών στο χωριό Διαφάνι ήταν μία συνηθισμένη μέρα, με την λιτότητα να «χτυπάει» την καθημερινότητα των εργαζομένων και των υπολοίπων κατοίκων που δυσκολεύονταν να διαθέσουν τόσο χρόνο όσο και χρήμα προκειμένου να κάνουν το μακρυνό ταξίδι από την Αθήνα και άλλες περιοχές της Ελλάδας για να έρθουν εδώ να ασκήσουν το.. εκλογικό τους δικαίωμα.
Οι τηλεοράσεις στα μπαρ και τα εστιατόρια του νησιού που κάλυπταν τις εξελίξεις των εκλογών ήταν μάλλον «φωνές βοώντων», καθώς πέρα από κάποιες ξεθωριασμένες αφίσες στους δρόμους, τίποτα δεν φανέρωνε ιδιαίτερο ενδιαφέρον για τις εκλογές, ούτε πολιτικές συζητήσεις ούτε παρόμοιες εκδηλώσεις.
Όντας μέρος του νησιού για περισσότερα από 30 χρόνια, ο Ρότζερ θυμάται ακόμα έντονα το πολιτικό κλίμα στις αρχές της δεκαετίας του 1980, όταν ρίζωνε η κοινοβουλευτική δημοκρατία στην Ελλάδα και δημιουργείτο ένα συναρπαστικό πολιτικό σκηνικό στις τοπικές καφετέριες με τη δημιουργία μιας ομάδας γυναικών και τον ενθουσιασμό τους στις δημοτικές εκλογές, όταν κέρδισε μία σοσιαλιστής.
Μετά τη δικτατορία των συνταγματαρχών, η Ελλάδα επέστρεψε στην κοινοβουλευτική δημοκρατία και η εξουσία ταλαντευόταν μεταξύ του αριστερού ΠΑΣΟΚ και της Νέας Δημοκρατίας στα δεξιά.
Στη Κάρπαθο τότε, το αποτέλεσμα της ψηφοφορίας ήταν 60-40 υπέρ του ΠΑΣΟΚ, με μια χούφτα ψήφους για τους κομμουνιστές ή τα ακροδεξιά κόμματα.
Η διαδικασία και σε αυτό το μέρος όπως και αλλού στην Ελλάδα ήταν πάντα η ίδια - οι πολίτες επέστρεφαν στον τόπο καταγωγής τους για να ψηφίσουν. Έπαιρναν άδεια από την εργασία τους ενώ τα ναύλα τους συχνά καλύπτονταν από τα μεγάλα πολιτικά κόμματα.
Έτσι, κατά την προεκλογική περίοδο, το χωριό ζωντάνευε καθώς νέοι και γέροι επέστρεφαν από την Αθήνα ή τη Ρόδο ή ακόμη και από τις Ηνωμένες Πολιτείες, για να υποστηρίξουν και να φωνάξουν, να πανηγυρίσουν και να ψηφίσουν.
Αυτή τη φορά το κλίμα ήταν διαφορετικό και στο χωριό υπήρχε μια μελαγχολική αίσθηση μέχρι αργά το βράδυ, όταν τα έβγαιναν τα αποτελέσματα και οι κάτοικοι του χωριού συνειδητοποιούσαν τί είχε κάνει η Ελλάδα.
Τα κυβερνώντα κόμματα τιμωρήθηκαν και ίσως καταστράφηκαν: η Νέα Δημοκρατία έχει επιστρέψει ως το μεγαλύτερο κόμμα, αλλά με λιγότερο από το 20% της λαϊκής ψήφου, ενώ το ΠΑΣΟΚ, με λίγο πάνω από 13%, έχει βγει στην τρίτη θέση από τον ΣΥΡΙΖΑ .
Η απλή αριθμητική δεν οδηγεί σε οποιαδήποτε πιθανή συμμαχία και δεν υπάρχει αμφιβολία ότι θα υπάρξουν νέες εκλογές τον Ιούνιο.
Οι κάτοικοι περιμένουν ότι ο ΣΥΡΙΖΑ θα αποκτήσει ακόμη περισσότερες έδρες στη συνέχεια, ίσως και ότι θα σχηματίσει κυβέρνηση. Ο ΣΥΡΙΖΑ είναι υπέρ του ευρώ, αλλά ενάντια στους όρους της διάσωσης. Αυτό μπορεί να φαίνεται αντιφατικό, αλλά η λογική δεν ήταν ποτέ το ισχυρό σημείο της ελληνικής πολιτικής.
Πολλοί από τους νεοεκλεγέντες υποψήφιους είναι δημοφιλείς προσωπικότητες: τραγουδιστές, ηθοποιοί και κωμικοί. Ένας σχολιαστής στο BBC χαρακτήρισε το νέο κοινοβούλιο ως "τσίρκο των τρελών", μία περιγραφή που φαίνεται να βρίσκει σύμφωνους και τους κατοίκους του νησιού.
Πηγή: BBC
  • Blogroll

  • Blog Archive