Την περίοδο των «παχιών αγελάδων» φαίνεται ότι διανύει πλέον η Γερμανία, σύμφωνα και με το ρεπορτάζ της «Hamburg Abendblatt».
Σημαίνοντα ρόλο στη γερμανική «ευημερία» διαδραματίζουν τα οφέλη από τη «γερμανοποίηση» της Ευρωζώνης, στα πρότυπα της λιτότητας uber alles, με τον ελλειμματικό νότο να ωθεί ανοδικά τα πλεονάσματα του βορρά και συγκεκριμένα της Γερμανίας...
Αυξήσεις στο γερμανικό Δημόσιο και ιδιωτικό τομέα
Αξίζει να δει κανείς τι ακριβώς συμβαίνει στη γερμανική οικονομία, την ώρα που ολόκληρος ο ευρωπαϊκός νότος ψυχορραγεί υπό τη δαμόκλειο σπάθη της χρεοκοπίας και της καταστροφής.
Στο τέλος του 2011 οι τραπεζικές καταθέσεις στα γερμανικά χρηματοπιστωτικά ιδρύματα έφθασαν τα 4,7 τρισεκατομμύρια ευρώ, ποσό ρεκόρ με ταυτόχρονη αύξηση κατά 149 δισ. ευρώ σε σχέση με το τέλος του 2010.
Μετά από ένα δεκαετές «πάγωμα» οι δημόσιοι υπάλληλοι είδαν τις μηνιαίες αποδοχές τους να αυξάνονται, μέσα από εντατικοποιημένους συνδικαλιστικούς αγώνες, αφού τα εργατικά συνδικάτα αντιλαμβάνονται την κρατική δημοσιονομική ευημερία και πιέζουν για δίκαιη μοιρασιά...
Τα μεγαλύτερα οφέλη όμως νέμονται οι τραπεζικοί υπάλληλοι και ιδίως τα διευθυντικά στελέχη. Ενδεικτικό είναι ότι η δεύτερη μεγαλύτερη τράπεζα της Γερμανίας, Commerzbank, αποφάσισε προ ημερών να καταργήσει το πλαφόν αποδοχών που είχε θεσπίσει για τους μισθούς των υπαλλήλων της, το οποίο ανερχόταν στα 500.000 ευρώ ετησίως.
Σε αυτό το σημείο πρέπει να τονιστεί ότι από το 2008, όταν η κρίση της Lehman Brothers «μετανάστευσε» από την Αμερική στην Ευρώπη, όλες οι γερμανικές τράπεζες, μεταξύ των οποίων και η Commerzbank είχαν λάβει τεράστιες ενέσεις ρευστότητας για να μπορέσουν να προστατευθούν από διάχυση της κρίσης.
Εναρμονισμένη λοιπόν με τις αποφάσεις για αυξήσεις των τραπεζών και του Δημοσίου, ήταν και η απόφαση της γερμανίδας Καγκελαρίου να δώσει ένα μικρό μπόνους στον εαυτό της 5,7% μέχρι τον Αύγουστο του 2013.
Παχιές αγελάδες με το γερμανικό χρέος να φουσκώνει
Την ίδια ώρα, δε μπορεί να μην προσέξει κανείς την αύξηση του κρατικού χρέους της Γερμανίας μέσα στην τελευταία πενταετία, από 64,9% το 2007 σε 81,2% του ΑΕΠ το 2011.
Η Γερμανία δηλαδή, των ισοσκελισμένων προϋπολογισμών για τις προβληματικές οικονομίες της Ευρωζώνης, της λιτότητας και της άρνησης για αναπτυξιακή χροιά των μέτρων, έχει αυξάνει το χρέος της, δίνει αυξήσεις σε μισθούς και συντάξεις και αφήνει ελεύθερα τα πάρτι των golden boys, ενώ οι νοτιοευρωπαίοι πληρώνουν...
e-volos.gr