«Θρίλερ» με την πρόταση Μέρκελ για δημοψήφισμα ( Καθημερινή)
Έντονες αντιδράσεις από τα κόμματα στην πρόταση Μέρκελ για δημοψήφισμα με θέμα την παραμονή στο ευρώ παράλληλα με τις εκλογές και γερμανική διάψευση. Ομπάμα και Ολάντ συμφώνησαν ότι η Ελλάδα πρέπει να παραμείνει στο ευρώ.
Σύμφωνα με την κυβερνητική ανακοίνωση, η Γερμανίδα καγκελάριος πρότεινε στον Πρόεδρο της Δημοκρατίας τη διεξαγωγή δημοψηφίσματος παράλληλα με τις εκλογές. Το δημοψήφισμα θα έχει ως θέμα την παραμονή ή όχι στο ευρώ. Συγκεκριμένα, η ανακοίνωση αναφέρει: «Ο πρωθυπουργός Παναγιώτης Πικραμμένος, κατόπιν τηλεφωνικής επικοινωνίας που είχε με τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας Κάρολο Παπούλια, επικοινώνησε με τους πολιτικούς αρχηγούς: Α. Σαμαρά, Πρόεδρο της ΝΔ, Αλ. Τσίπρα, πρόεδρο της Κοινοβουλευτικής Ομάδας του ΣΥΡΙΖΑ, Ευ. Βενιζέλο Πρόεδρο του ΠΑΣΟΚ, Αλ. Παπαρήγα ΓΓ του ΚΚΕ, Ν. Μιχαλολιάκο ΓΓ του Λαϊκού Συνδέσμου - Χρυσή Αυγή και τον πρόεδρο της ΔΗΜ.ΑΡ Φ. Κουβέλη και τους ενημέρωσε για το περιεχόμενο της συνομιλίας που είχε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας με την Καγκελάριο της Ομοσπονδιακής Δημοκρατίας Αγκελα Μέρκελ...
Η κ. Μέρκελ επανέλαβε τη στήριξη της Ε.Ε. στις προσπάθειες της Ελλάδας για υπέρβαση της κρίσης. Επίσης ανέφερε ότι η Ε.Ε. έχει την πρόθεση να εξετάσει την ενίσχυση των πολιτικών για ανάπτυξη και καταπολέμηση της ανεργίας στον ευρωπαϊκό χώρο. Το ζήτημα της ανάπτυξης, είναι άλλωστε ένα το βασικό θέμα που θα απασχολήσει το Έκτακτο Συμβούλιο Κορυφής της ΕΕ στις 23 Μαΐου στις Βρυξέλλες.
Επίσης μετέφερε στον Πρόεδρο της Δημοκρατίας σκέψεις για τη διενέργεια δημοψηφίσματος παράλληλα με τις εκλογές, με το ερώτημα κατά πόσον επιθυμούν οι Έλληνες πολίτες την παραμονή στην ευρωζώνη. Είναι πρόδηλο ωστόσο ότι το θέμα εκφεύγει των αρμοδιοτήτων της υπηρεσιακής κυβέρνησης».
«Αυτές οι αναφορές δεν αληθεύουν», δήλωσε εκπρόσωπος της Καγκελαρίας στο Γερμανικό Πρακτορείο Ειδήσεων, απαντώντας σε ερώτηση σχετικώς με το εάν η 'Αγκελα Μέρκελ συνέστησε στην Αθήνα την διεξαγωγή δημοψηφίσματος για την παραμονή στην Ευρωζώνη. Τα γερμανικά ΜΜΕ, τα οποία είχαν μεταδώσει ήδη την ανακοίνωση του Μεγάρου Μαξίμου από την Αθήνα, κάνουν πλέον λόγο για «σύγχυση». 'Αμεση η απάντηση της Προεδρίας της Δημοκρατίας, η οποία ανέφερε: «Η κυβερνητική ανακοίνωση που εξεδόθη απεικονίζει την πραγματικότητα, σχολίασαν κύκλοι της προεδρίας της Δημοκρατίας σχετικά με τη διάψευση του Βερολίνου».
Οι θέσεις των κομμάτων
«Η κα Μέρκελ έχει συνηθίσει να απευθύνεται στην πολιτική ηγεσία της Ελλάδας σαν να πρόκειται για χώρα-προτεκτοράτο. Αυτό το δικαίωμα της το έχουν δώσει ο κος Βενιζέλος και ο κος Σαμαράς με τη στάση τους και τις επιστολές τους», δήλωσε ο Αλέξης Τσίπρας σχολιάζοντας την πρόταση της Γερμανίδας Καγκελάριου περί διενέργειας δημοψηφίσματος για την παραμονή μας στο ευρώ.
Ο επικεφαλής του ΣΥΡΙΖΑ πρόσθεσε πως ο ελληνικός λαός θα δώσει στην κα Μέρκελ αρνητική απάντηση στις εκλογές της 17ης Ιουνίου. «Θα βάλει τέλος στα μνημόνια της λιτότητας, της υποτέλειας και της αναξιοπρέπειας και θα ανοίξει το δρόμο για προοδευτικές εξελίξεις σε ολόκληρη την Ευρώπη», τόνισε ο κ. Τσίπρας.
Για ωμό εκβιασμό σε βάρος του λαού και στήριξη των κομμάτων του «ευρωμονόδρομου» κάνει λόγο το ΚΚΕ απορρίπτοντας την πρόταση της Α. Μέρκελ περί διενέργειας δημοψηφίσματος. «Είναι επίσης μία ακόμα απόδειξη ότι η κατάργηση των μνημονίων και των βάρβαρων μέτρων απαιτεί σύγκρουση με την ΕΕ» αναφέρει μεταξύ άλλων σχετική ανακοίνωση του Κομμουνιστικού Κόμματος Ελλάδας.
«Θα προχωρήσει έτσι μπροστά με δικό του σχεδιασμό και στόχο, πράγμα που είναι τελείως διαφορετικό από το να την βγάλουν οι άλλοι από την ΕΕ. Γιατί λύση υπέρ του λαού σημαίνει: Αποδέσμευση από την ΕΕ, με λαϊκή εξουσία και μονομερή διαγραφή του χρέους», καταλήγει η ανακοίνωση του ΚΚΕ.
Ο Πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας κ. Αντώνης Σαμαράς έκανε την ακόλουθη δήλωση:
«Ο Ελληνικός λαός δεν έχει ανάγκη από δημοψήφισμα για να αποδείξει την επιλογή του στο ευρώ.
Επιλογή, που, άλλωστε, υπερασπίζεται με αιματηρές θυσίες.
Δικαιούται, όμως, ο Ελληνικός λαός το σεβασμό των εταίρων του.
Η αποψινή πρόταση της κας Μέρκελ περί δημοψηφίσματος –και μάλιστα σε χρόνο προεκλογικό- είναι, τουλάχιστον, ατυχής και δεν μπορεί να γίνει δεκτή. Γιατί απευθύνεται στον Ελληνικό λαό σε λάθος ώρα και με λάθος μήνυμα».
Κατηγορηματικά αντίθετος με την πρόταση της κ. Μέρκελ για διεξαγωγή δημοψηφίσματος στην Ελλάδα με το ερώτημα της παραμονής ή όχι στο ευρώ, είναι ο πρόεδρος των Ανεξαρτήτων Ελλήνων Πάνος Καμμένος. Ο κ. Καμμένος μάλιστα κάλεσε την κ. Μέρκελ αν επιμένει στο δημοψήφισμα, ας το κάνει η ίδια στη χώρα της. «Εμείς δεν έχουμε κανένα λόγο να κάνουμε δημοψήφισμα. Είμαστε μέσα στην Ευρώπη, είμαστε μέσα στο ευρώ, και καμία διαδικασία δεν προβλέπει είτε να βγούμε μόνοι μας είτε να μας βγάλουν από το ευρώ», τόνισε συγκεκριμένα o Πάνος Καμμένος, απόψε μετά την συνάντησή του με τον πρόεδρο του Ευρωκοινοβουλίου Μάρτιν Σούλτς. Όπως είπε ο κ. Καμμένος «αν η Γερμανία, η κ. Μέρκελ, επιμένει σε δημοψήφισμα, ας το κάνει για τη χώρα της, ας το κάνει για τη Γερμανία αν θέλει να παραμείνει εκείνη στο ευρώ». Επίσης σε δηλώσεις για την συνάντησή του με τον κ.Σούλτς, είπε ότι ανέφερε στον συνομιλητή του πως «είμαστε όλοι στην ίδια βάρκα», και τόνισε ότι η Ευρώπη πρέπει να παραμείνει μια Ευρώπη των εθνών και όχι των τραπεζιτών.
O Πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ, Ευάγγελος Βενιζέλος, δήλωσε τα εξής: «Η διενέργεια δημοψηφίσματος ανήκει στην αποκλειστική αρμοδιότητα της Κυβέρνησης και της Βουλής των Ελλήνων και όχι στην αρμοδιότητα της ΕΕ ή κυβερνήσεων άλλων κρατών-μελών. Ζήτημα δημοψηφίσματος συνεπώς δεν τίθεται. Ο σεβασμός στη συνταγματική τάξη και τους λαούς όλων των κρατών-μελών είναι θεμέλιο της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Το ζήτημα στην Ελλάδα δεν είναι η παραμονή ή όχι στο ευρώ, αλλά η οριστική έξοδος από την κρίση και η αποκατάσταση της ουσιαστικής ισοτιμίας της χώρας μέσα στην Ευρώπη. Με ασφάλεια και με χειρισμούς που προστατεύουν τις θυσίες των Ελλήνων πολιτών, ανακόπτουν την ύφεση και την ανεργία, προστατεύουν τα εισοδήματα, ιδίως τα χαμηλά και μεσαία, και δίνουν προοπτική και αισιοδοξία.
Για την ανάγκη να συγκροτηθούν και να εφαρμοστούν με τον ταχύτερο τρόπο ολοκληρωμένες ευρωπαϊκές πολιτικές στήριξης της ανάπτυξης και καταπολέμησης της ανεργίας, ιδίως των νέων, έχουν ληφθεί σαφείς αποφάσεις του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου και τον Ιούνιο και τον Οκτώβριο του 2011. Αυτό ήταν και το αντικείμενο της πρόσφατης ανακοίνωσης της Ευρωπαϊκής Επιτροπής και σε αυτό στόχευε η τελευταία επιστολή μου προς τον κ. Μπαρόζο, επιστολή που περιλαμβάνει πολύ συγκεκριμένες προτάσεις. Άρα, σημασία έχει αυτές οι πολιτικές εξαγγελίες της Ευρωπαϊκής Ένωσης να γίνουν άμεσα πράξη, χωρίς γραφειοκρατικές αγκυλώσεις.
Αυτό ήταν το βασικό αντικείμενο της σημερινής συζήτησής μας με τον Πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου κ. Σουλτς με τον Πρόεδρο του ΠΑΣΟΚ. Το περιεχόμενο της συζήτησης αυτής αποτυπώθηκε στις δηλώσεις που έγιναν αμέσως μετά».
Συμφωνία Ομπάμα - Ολάντ για παραμονή της Ελλάδας στην ευρωζώνη
Παράλληλα, ο Γάλλος πρόεδρος Φρανσουά Ολάντ δήλωσε ότι υπάρχει «σύγκλιση» στις απόψεις του ιδίου και αυτές του αμερικανού προέδρου Μπαράκ Ομπάμα για την ανάπτυξη, ενώ οι δύο ηγέτες εξέφρασαν την πεποίθηση τους πως η θέση της Ελλάδας είναι στην ευρωζώνη.
«Όσον αφορά την ανάπτυξη ο πρόεδρος Ομπάμα δήλωσε ότι οι απόψεις του συγκλίνουν» με αυτές της Γαλλίας, δήλωσε ο Ολάντ, ο οποίος υπογράμμισε ότι οι δύο άνδρες έχουν «την πεποίθηση ότι η Ελλάδα πρέπει να παραμείνει στην ευρωζώνη».
Εξάλλου ο Ομπάμα επεσήμανε μετά την συνάντησή του στο Οβάλ Γραφείο με τον Ολάντ, που πραγματοποιεί την πρώτη του επίσκεψη στις ΗΠΑ μετά την ανάληψη της προεδρίας της Γαλλίας, ότι η σύνοδος της Ομάδας των 8 (G8), που θα πραγματοποιηθεί σήμερα το βράδυ στο Καμπ Ντέιβιντ, θα πρέπει να επικεντρωθεί στους τρόπους προαγωγής της ανάπτυξης παράλληλα με τις μειώσεις δαπανών στην Ευρώπη, ώστε να αντιμετωπιστεί η κρίση στην ευρωζώνη.
«Ο πρόεδρος Ολάντ και εγώ συμφωνήσαμε ότι είναι ένα ζήτημα ιδιαίτερης σημασίας, όχι μόνο για τους λαούς της Ευρώπης, αλλά επίσης και για την παγκόσμια οικονομία», σημείωσε ο Ομπάμα στους δημοσιογράφους.
Πηγή: ΑΜΠΕ
Έβρος: Στα όρια της εξάντλησης οι στρατιωτικοί στην 50 Ταξιαρχία
Πριν από 2 ώρες