Παρασκευή 25 Μαΐου 2012


ΗΠΑ: Γνωστά τα «άκρως απόρρητα» μη επανδρωμένα βομβαρδιστικά

Το βέβαιο είναι πως οι ΗΠΑ χρησιμοποιούν πλέον ευρέως τα μη επανδρωμένα, τηλεκατευθυνόμενα, αεροσκάφη για βομβαρδισμούς, συχνά στο Πακιστάν, γιατί δεν διακινδυνεύουν να χάσουν πιλότους ( Πηγή: REUTERS)



 
Είναι γνωστό ότι ο αμερικανικός στρατός χτυπάει «στόχους τρομοκρατών», στο εξωτερικό, με πυραύλους Hellfire που εκτοξεύονται από μη επανδρωμένα κατασκοπευτικά αεροσκάφη (drones). Φαίνεται όμως ότι το λεγόμενο «πρόγραμμα drone», αν και θεωρητικώς άκρως απόρρητο, είναι το...χειρότερα φυλαγμένο κρατικό μυστικό στην Ουάσιγκτον. ..


Ο Τζον Μπρέναν, επικεφαλής εθνικής ασφαλείας και αντι-τρομοκρατίας των ΗΠΑ, αναγνώρισε δημοσίως την υπάρξη του προγράμματος τον περασμένο μήνα, και έδωσε περισσότερες λεπτομέρειες από ποτέ άλλοτε για την χρήση των μη επανδρωμένων αεροσκαφών από τον αμερικανικό στρατό.

«Ναι, σε πλήρη συμφωνία με τον νόμο - και προκειμένου να αποτρέψουμε τρομοκρατικές επιθέσεις κατά των ΗΠΑ και να σώσουμε ζωές Αμερικανών - η κυβέρνηση των Ηνωμένων Πολιτειών διεξάγει στοχευμένα χτυπήματα εναντίον συγκεκριμένων τρομοκρατών της αλ-Κάιντα, χρησιμοποιώντας μερικές φορές μη επανδρωμένα τηλεκατευθυνόμενα αεροσκάφη, γνωστά στο κοινό ως drones», είπε ο Μπρέναν σε ομιλία στο κέντρο αναλύσεων Woodrow Wilson Center.

Η ομιλία του προκάλεσε αίσθηση, γιατί όπως μεταδίδει το CNN, παρά το γεγονός ότι η ύπαρξή του είναι γνωστή, το πρόγραμμα drone εξακολουθεί, τυπικώς, να είναι «άκρως απόρρητο».

«Αλλά ο Μπρέναν αναγνώρισε δημοσίως τη χρήση των μη επανδρωμένων βομβαρδιστικών, μίλησε μάλιστα με
λεπτομέρειες για τους λόγους για τους οποίους οι ΗΠΑ τα χρησιμοποιούν. Το ερώτημα που προκύπτει τώρα είναι το εξής: έστειλε ο Μπρέναν ένα μήνυμα από τον πρόεδρο Μπαράκ Ομπάμα ότι το πρόγραμμα drone αποχαρακτηρίστηκε; Και τί μπορεί να σημαίνει αυτό;» σχολιάζει το CNN.

Κανένας δεν γνωρίζει ακόμη την απάντηση. Το βέβαιο είναι πως οι ΗΠΑ χρησιμοποιούν πλέον ευρέως τα μη επανδρωμένα, τηλεκατευθυνόμενα, αεροσκάφη για βομβαρδισμούς, συχνά στο Πακιστάν, γιατί δεν διακινδυνεύουν να χάσουν πιλότους. Ωστόσο έχουν ήδη προηγηθεί σοβαρά περιστατικά βομβαρδισμού αμάχων, τα οποία προκάλεσαν έξαρση αντιαμερικανισμού και προβλήματα στις σχέσεις της Ουάσιγκτον με τις κυβερνήσεις του Αφγανιστάν και του Πακιστάν.
to vima
  • Blogroll

  • Blog Archive