Σάββατο 23 Ιουνίου 2012


 

Οι διαμαρτυρίες μετατράπηκαν σε βίαιες συγκρούσεις με την Χιλιανή αστυνομία από μαθητές της δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης η οποίοι ζητούσαν το «τέλος στην αισχροκέρδεια»

Περισσότεροι από 10.000, φοιτητές διαδήλωναν στους δρόμους του Σαντιάγο, στην Χιλή την Τετάρτη κάνοντας έκκληση για δωρεάν δημόσια εκπαίδευση και για να μπεί ένα τέλος στην «κερδοσκοπία» στα σχολεία της χώρας. Ένας μαθητής σέρνεται από την αστυνομία της Χιλής μετά από μια πορεία περισσότερων  από 10.000 μαθητών γυμνασίου  που ζητούσαν να μπει τέλος στην «αισχροκέρδεια» στην εκπαίδευση και που υποσχέθηκε να αγωνιστεί για ένα καλύτερο μέλλον για όλους. (Φωτογραφία: Mark Teiwes / Αγαπώ τη Χιλή)

 Η πορεία ξεκίνησε ειρηνικά στο κέντρο του Σαντιάγο, όπου οι μαθητές, φορώντας σχολικές στολές, και με τις σχολικές τους σάκες, κρατούσαν πολύχρωμες πινακίδες και φώναζαν, «“A un año de lucha, aun no se escucha” (Μετά από ένα χρόνο αγώνα,  εξακολουθήτε να μην ακούτε). Λίγο μετά οι μαθητές βρέθηκαν αναγκασμένοι να αντιμετωπίσουν τα πλήρως εξοπλισμένα Χιλιανά ΜΑΤ που συνοδεύονταν από αύρες...

Η πορεία είναι η πρώτη από τις δύο δημόσιες διαμαρτυρίες που ανακοίνωσε η ένωση των φοιτητικών ομάδων που περιλαμβάνουν τον Εθνικό Συντονισμό των μαθητών του λυκείου ,την Συντονιστική Συνέλευση των μαθητών του λυκείου (ACES), και την Confech (Συνομοσπονδία των Χιλιανών φοιτητών). Η επόμενη μαζική διαδήλωση έχει προγραμματιστεί για τις 28 Ιουνίου..
Δεκάδες φοιτητές συνελήφθησαν από τις δυνάμεις καταστολής κατά την διάρκεια των συγκρούσεων.
Οι κινητοποιήσεις των μαθητών των λυκείων έρχονται να δώσουν συνέχεια στον αγώνα των φοιτητών που διαρκεί 18 μήνες τώρα.
«Οι φοιτητές κέρδισαν πολλά περισσότερα οφέλη για τους εαυτούς τους το περασμένο έτος, αλλά η κατάσταση για τους μαθητές γυμνασίου παραμένει η ίδια», δήλωσε ο Lucila, ένας μαθητής από το Σαντιάγο, στο ηλεκτρονικό περιοδικό Αγαπώ τη Χιλή. "Είναι ώρα των μαθητών λυκείου» τώρα. "
"Οι μαθητές της Χιλής έχουν κουραστεί να παρακολουθούν τους επιχειρηματίες να  συμπεριφέρονται σαν εγκληματίες, γεμίζοντας τις τσέπες τους, και να επωφελούνται από την καταστροφή των ονείρων μας",





Χιλιάνοι μαθητές αντιμετωπίζουν τις δυνάμεις καταστολής στο τέλος των προχθεσινών  διαδηλώσεων (Photo: Mark Teiwes)

πηγη
  • Blogroll

  • Blog Archive