Κυριακή 8 Ιουλίου 2012

Ευρωβουλή: «Πράσινο φως» για τα ομόλογα έργων

Posted by ΚΙΝΗΜΑΤΑ ΑΠΟ ΤΑ ΚΑΤΩ Κυριακή, Ιουλίου 08, 2012

Εγκρίθηκε η υλοποίηση του πιλοτικού προγράμματος, το οποίο αναμένεται να προσελκύσει κεφάλαια 4,6 δισ. ευρώ σε 2 χρόνια

Η ΝΑΥΤΕΜΠΟΡΙΚΗ Παρασκευή, 6 Ιουλίου 2012 
Βέρνερ Χόιερ, πρόεδρος της ΕΤΕπ ''Τα «ομόλογα έργων» έχουν το πλεονέκτημα ότι δεν βαραίνουν τους εθνικούς προϋπολογισμούς ούτε το δημόσιο χρέος των κρατών-μελών''.
Η ολομέλεια της Ευρωβουλής έδωσε χθες το απαραίτητο «πράσινο φως» για την υλοποίηση του πιλοτικού προγράμματος των «ομολόγων έργων», το οποίο αναμένεται να προσελκύσει συνολικές χρηματοδοτήσεις 4,6 δισ. ευρώ την περίοδο 2012-2013.
Πρόκειται στην ουσία για τη μία από τις τρεις δράσεις του χρηματοδοτικού πακέτου των 120 δισ. ευρώ, που ενέκριναν οι Ευρωπαίοι ηγέτες την περασμένη εβδομάδα με στόχο την αναχαίτιση της ανεργίας και την προώθηση της ανάπτυξης στην Ε.Ε.
Το ενδιαφέρον στοιχείο των «ομολόγων έργου» είναι ότι με ένα μικρό σχετικά ποσό... που δίνεται ως εγγύηση από τον κοινοτικό προϋπολογισμό, η Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων (ΕΤΕπ) μπορεί να το αυξήσει μέχρι και 20 φορές, προσελκύοντας κεφάλαια από την αγορά και μάλιστα με το χαμηλότερο επιτόκιο, δεδομένου ότι η ΕΤΕπ έχει τη μέγιστη πιστοληπτική ικανότητα ΑΑΑ.
Για παράδειγμα, το πιλοτικό πρόγραμμα που εγκρίθηκε χθες θα προικοδοτηθεί από τον κοινοτικό προϋπολογισμό με 230 εκατ. ευρώ, με στόχο να φέρει κεφάλαια ύψους 4,6 δισ. ευρώ. Οι επενδύσεις αφορούν τις μεταφορές, την ενέργεια και τις τεχνολογίες πληροφορικής.
Περίπου 200 εκατ. ευρώ πρόκειται να διατεθούν ως εγγυήσεις για επενδύσεις σε δίκτυα μεταφορών, 20 εκατ. ευρώ για επενδύσεις σε τεχνολογίες πληροφορικής και επικοινωνιών και 10 εκατ. ευρώ για επενδύσεις σε δίκτυα ενέργειας.
Ασφαλέστερα
Οι εγγυήσεις για την υποστήριξη των εταιρειών έκδοσης ομολόγων έργου αναμένεται να κάνουν τα ομόλογα αυτά ασφαλέστερα και πιο ελκυστικά για τους επενδυτές, όπως τα συνταξιοδοτικά και επενδυτικά ταμεία.
Σύμφωνα με την Κομισιόν οι επενδυτικές ανάγκες στον τομέα των υποδομών μεταφορών, ενέργειας και τεχνολογιών πληροφοριών και επικοινωνιών στην Ευρώπη υπολογίζονται σε 1,5 τρισεκατομμύρια ευρώ για το διάστημα 2010-2020.
Το πιλοτικό πρόγραμμα αποτελεί στην ουσία προπομπό για τη γενίκευση του μέτρου, δεδομένου ότι υπάρχουν προτάσεις στο «τραπέζι» του Συμβουλίου να δεσμευθούν την περίοδο 2014-2020 πάνω από 50 δισ. ευρώ από τον κοινοτικό προϋπολογισμό για «ομόλογα έργου», τα οποία μπορούν να φέρουν συνολικές επενδύσεις άνω των 200 δισ. ευρώ.
Οπως επισημαίνεται στη χθεσινή ανακοίνωση της Ευρωβουλής, τα «ομόλογα έργου» θα ξεκινήσουν το 2012 και το 2013 και αναμένεται να ανοίξουν το δρόμο για πιθανή ευρύτερη χρήση τους στο πλαίσιο του μηχανισμού «Συνδέοντας την Ευρώπη» (Connecting Europe Facility) κατά την έναρξη του νέου πολυετούς δημοσιονομικού πλαισίου για την περίοδο 2014-2020.
Σκοπός είναι να λειτουργήσει το πρόγραμμα σε πρώτη φάση πιλοτικά ώστε να φανεί το πώς θα αντιμετωπίσει τα ομόλογα η αγορά και μετέπειτα να χρησιμοποιηθεί η εμπειρία της πιλοτικής 18μηνης εφαρμογής τους για την ολοκλήρωση της πρωτοβουλίας αυτής.
Σύμφωνα με τον Γερμανό πρόεδρο της ΕΤΕπ, Βέρνερ Χόιερ, τα επόμενα χρόνια θα απαιτηθούν τεράστια ποσά για τις αναγκαίες επενδύσεις στην Ε.Ε., η οποία έχει απόλυτη ανάγκη αυτών των επενδύσεων προκειμένου να δώσει ώθηση στην οικονομία και να αναχαιτίσει την ανεργία. Τα «ομόλογα έργου» έχουν το πλεονέκτημα ότι δεν βαραίνουν τους εθνικούς προϋπολογισμούς ούτε το δημόσιο χρέος των κρατών-μελών, κατέληξε ο κ. Χόιερ.
Σημαντικό εργαλείο
Από την πλευρά του, ο αντιπρόεδρος της Κομισιόν, Ολι Ρεν, χαρακτήρισε τα «ομόλογα έργων» ως ένα πολύ σημαντικό κοινοτικό εργαλείο για την προσέλκυση επενδύσεων, ενώ αναφερόμενος στο πιλοτικό πρόγραμμα είπε ότι η εφαρμογή του θα αποδείξει στις αγορές τη χρησιμότητά του.
Υπενθυμίζεται ότι οι άλλες δύο δράσεις για την ανάπτυξη που εγκρίθηκαν στη Σύνοδο Κορυφής αφορούν: 1) την αύξηση του μετοχικού κεφαλαίου της ΕΤΕπ κατά 10 δισ. ευρώ, που θα επιτρέψει την αύξηση της δανειοληπτικής ικανότητας της ευρωπαϊκής τράπεζας κατά 60 δισ. ευρώ, και 2) την ανακατανομή των πόρων των διαρθρωτικών ταμείων ώστε να διατεθούν 55 δισ. ευρώ σε προγράμματα για την απασχόληση και τη στήριξη των ΜΜΕ.
ΝΙΚΟΣ ΜΠΕΛΛΟΣ - nbellos@naftemporiki.gr
  • Blogroll

  • Blog Archive