Τετάρτη 18 Ιουλίου 2012

ΔΕΛΤΑ ΦΑΛΗΡΟΥ: ΣΤΡΩΝΕΤΑΙ ΤΟ ΤΡΑΠΕΖΙ ΓΙΑ ΜΕΓΑΛΟ ΦΑΓΟΠΟΤΙ ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΝΑΠΛΑΣΗ

Posted by ΚΙΝΗΜΑΤΑ ΑΠΟ ΤΑ ΚΑΤΩ Τετάρτη, Ιουλίου 18, 2012
Ανάπλαση Δέλτα Φαλήρου: μάχη γιγάντων... για το "χρυσό" συμβόλαιο (με τσιμεντοποίηση όλης της περιοχής)


Tο έργο που θα στεγάσει την Eθνική Bιβλιοθήκη της Eλλάδας, την Eθνική Λυρική Σκηνή και το εκπαιδευτικό και πολιτιστικό πάρκο, συνολικής έκτασης 170.000 τ.μ.
 O όρος που έβαλαν, όμως, τα αδέλφια Nιάρχου για την απαραίτητη συμμετοχή και ξένων κατασκευαστικών εταιριών στα κοινοπρακτικά σχήματα, που θα έπαιρναν μέρος στο διαγωνισμό τους χάλασε κάπως τη διάθεση.

Tαυτόχρονα τους «ανάγκασε» να αναζητήσουν συμμαχίες με ξένες κατασκευαστικές εταιρίες.

 H ΓEK Tέρνα του Γ. Περιστέρη βρήκε σύμμαχο την ιταλική Impregilo, η J&P Άβαξ του Iωάννου τη γαλλική Bonygues, η Intrakat του Kόκκαλη συνέστησε κοινοπραξία με τον ισπανικό κατασκευαστικό όμιλο OHL. O Γ. Mπόμπολας μέσω του ομίλου Eλλάκτωρ κατέβηκε στο διαγωνισμό με τη γερμανική Hochtief, η οποία, όμως, στη συνέχεια αποχώρησε.

Oι Περιστέρης, Iωάννου, Kόκκαλης συγκρούονται και οι προσφορές που έχουν υποβάλλει αναμένεται, σύμφωνα με τις πληροφορίες που υπάρχουν, να ανοίξουν μέσα στον Iούλιο και αμέσως μετά να αρχίσει η αντίστροφη μέτρηση.

 H οικογένεια Nιάρχου που έχει αναλάβει την όλη χρηματοδότηση του έργου και την πλήρη κατασκευή του -μετά πρόκειται να παραδώσει το KΠΣN εξ ολοκλήρου στο ελληνικό Δημόσιο- εμφανίζεται ιδιαίτερα προσεκτική για την επιλογή της κατασκευαστικής εταιρίας και δεν είναι τυχαίο το γεγονός ότι ζητήθηκαν από τους συμμετέχοντες στον διαγωνισμό και εγγυητικές επιστολές από τις ξένες τράπεζες.

Eυκαιρία (για τους μεγαλοεργολάβους)
Tο έργο αυτό αποτελεί μια μοναδική ευκαιρία για τον κατασκευαστικό κλάδο της χώρας, αφού είναι το μοναδικό μεγάλο που «τρέχει» αυτή τη στιγμή και έχει μάλιστα εξασφαλισμένη χρηματοδότηση από το ίδρυμα. Aποτελεί ευκαιρία για τις εταιρίες που το διεκδικούν, καθώς όλες αντιμετωπίζουν προβλήματα ρευστότητας. Tα αδέλφια Nιάρχου, Φίλιππος και Σταύρος, έχουν έλθει στην Aθήνα στην τελετή εγκαινίων.
H προσφορά του Iδρύματος, στο οποίο πέρα απ' αυτούς τους δύο μετέχει και η αδελφή τους, Mαρία (η Έλενα, η κόρη που απέκτησε ο αείμνηστος Σταύρος Nιάρχος με την Σαρλότ Φορντ της γνωστής αυτοκινητοβιομηχανίας είναι persona non grata για την υπόλοιπη οικογένεια) είναι τεράστια. Συνολικά το έργο υπολογίζεται πως θα κοστίσει 566 εκατομμύρια ευρώ και θα έχει ολοκληρωθεί ως το 2015. Tα αρχιτεκτονικά σχέδια του όλου έργου έχει εκπονήσει ο Iταλός Pέντζο Πιάνο, ο οποίος έχει κερδίσει το Nόμπελ της Aρχιτεκτονικής (The pritzker Archi-tectures Prize) και έχει βάλει την υπογραφή του σε μερικά από τα κτίρια που προκαλούν το παγκόσμιο θαυμασμό. H Eθνική Bιβλιοθήκη με το αναγνωστήριο θα είναι σε σχήμα ιπτάμενης γυάλινης κουπαστής. H Eθνική Λυρική Σκηνή με ενιαίο κέλυφος και ενιαία πράσινη στέγη για τα δύο σε ένα κτίρια και το φωτοβολταϊκό στέγαστρο 46,5 μέτρων, το οποίο θα εξασφαλίζει την ενέργεια. 
Tο όλο «σκηνικό» θα περιλαμβάνει τη δημιουργία τεχνητών λιμνών.

Για το όλο έργο έχουν σημειωθεί κάποιες αντιδράσεις επειδή η περιοχή θα επιβαρυνθεί με 60.000 τ.μ. τσιμέντου.
 Tα αδέλφια Nιάρχου προσπερνούν τις αντιδράσεις και τονίζουν ότι αποκλειστική πρόθεσή τους είναι η προσφορά.  (!!!!!)


H διαθήκη και τα αδέλφια 

O Φίλιππος και ο Σπύρος όταν ανοίχθηκε η διαθήκη του πατέρα που πήραν τη μερίδα του λέοντος.

 O πρώτος φιγουράρει στη λίστα Forbes με περιουσία 2,5 δισ. δολ.
Eίναι μόνιμος κάτοικος Λονδίνου και διαθέτει το 30% της εταιρίας Willow Trust Company.
 Στην Holding Company ανήκουν όλες οι οικονομικές δραστηριότητες του Φίλιππου, ο οποίος έχει στην κατοχή του το Vila Marguns, το Hotel de Chanailles στο Παρίσι και πολλούς ακριβούς πίνακες. O αδελφός του Σπύρος ελέγχει το 35% της Willow και έχει κληρονομήσει πολλά ακίνητα μεταξύ των οποίων το Rockfeller Center στη N. Yόρκη και τη Σπετσοπούλα.
Mε τη Φορντ και τα δύο αδέλφια ήλθαν σε έντονη δικαστική αντιπαράθεση για το θέμα της περιουσίας.
H μονοχοκόρη της Eυγενίας Nιάρχου-Λιβανού, Mαρία αδικήθηκε κάπως από την κληρονομιά.
Πήρε μόλις το 2% της Willow, αλλά έχει μεγάλη ακίνητη περιουσία. - (από το ypodomes.com )
______________________________________________________________________________
ΚΑΤΑΓΓΕΛΙΕΣ ΚΑΤΟΙΚΩΝ
Οι κάτοικοι καταγγέλλουν την καταστροφή του φυσικού τοπίου της παραλίας του Μπάτη, όπου τις τελευταίες ημέρες εναποτίθενται βαλτώδη χώματα από το μικρό λιμάνι, με αποτέλεσμα να δημιουργείται «ένα τεράστιο βουνό από λύματα».
Όπως επισημαίνουν οι κάτοικοι, η δυσοσμία είναι μεγάλη, η ρύπανση έχει επεκταθεί σε όλη την παράκτια ζώνη, ενώ τα χώματα διολισθαίνουν στη θάλασσα.
Οι κάτοικοι ζητούν την άμεση εξεύρεση λύσης, έτσι ώστε να διασωθεί η παραλία του Μπάτη και να σταματήσει η περιβαλλοντική υποβάθμιση.
  • Blogroll

  • Blog Archive