Κυριακή 29 Ιουλίου 2012

To Πάρκο της Κύπρου ποτίζεται από αγωνιζόμενους κατοίκους

Posted by ΚΙΝΗΜΑΤΑ ΑΠΟ ΤΑ ΚΑΤΩ Κυριακή, Ιουλίου 29, 2012
Στην πάνδημη απαίτηση λαϊκών και τοπικών συνελεύσεων της πόλης για την άμεση επανασύνδεση του νερού στο Πάρκο Κύπρου και Πατησίων, ο Δήμος Αθηναίων -ο οποίος εχει διακόψει την υδρευσή του εδώ κι έναν χρόνο-, απάντησε προσποιούμενος ότι τον έπιασε ξαφνικά το ενδιαφέρον για τα δέντρα που φύτεψαν οι κάτοικοι και ο ίδιος ο Δήμος καταδίκασε σε αφανισμό από ξηρασία.
Ετσι αντί να επανασυνδέσει το νερό όπως θα επρεπε και διαβεβαίωνε από πέρυσι, έστειλε μια υδροφόρα τις παραμονές της μαζικής συγκεντρωσης για το νερό στο Πάρκο (17 Ιούλη 2012) και εξέδωσε  μια υποκριτική ανακοίνωση όπου προσπάθησε να εμφανιστεί σαν σωτήρας των δεντρων από τη λειψυδρία – που ο ίδιος επέβαλε κόβοντας το νερό- και να παραστήσει ότι δήθεν ενδιαφερεται για αυτά πιο πολύ από εκείνους που τα φυτεψαν, τα φροντίζουν και τα ποτίζουν τρισήμιση χρονια τώρα.
Στην ανακοινωση του Δήμου αναφέρεται ότι...
ο χώρος του Πάρκου κηρύχθηκε πέρυσι αναδασωτέος από την Περιφερεια Αττικής και ότι η οικονομική επιτροπή του Δήμου αποφασισε να μην προσφύγει κατά αυτής της απόφασης της Περιφέρειας. Αυτό όμως που δεν λεει η ανακοίνωση ουτε και η απόφαση της Περιφερειας είναι ότι το Πάρκο έχει ήδη αναδασωθεί από αγωνιζόμενους κατοικους και αλληλέγγυους αλλά δεν έχει σταγόνα νερό με ευθύνη του Δήμου που το έκοψε για να καμψει τον ακηδεμόνευτο κι αυτοργανωμένο αγώνα των κατοίκων.. Δεν λεει επίσης η ανακοινωση ότι η απόφαση της οικονομικής επιτροπής του Δήμου δεν ήταν σύμφωνη με τη βούληση του δήμαρχου Καμίνη που ήθελε να προσβάλει την απόφαση της Περιφερειας περί αναδασωτεου. Πραγμα που μπορεί κάλλιστα να κάνει στο μέλλον.
Είναι χαρακτηριστικό άλλωστε ότι πουθενά στην ανακοίνωση του Δήμου το Παρκο δεν αναφερεται ως τέτοιο, δηλαδή ως κοινόχρηστος χώρος πρασίνου «Παρκο Λέλας Καραγιάννη», όπως είχε αναγνωριστεί το 1989, αλλά σαν «δημοτική εκταση» Κύπρου και Πατησίων. Έκταση στην οποία σύμφωνα με την υποκριτική ανακοίνωση του Δήμου οι κάτοικοι «συμπλήρωσαν» με τη φύτευση από μερους τους δέντρων και θάμνων  το πρασινο που είχε διασωθεί  στις 26 Ιανουαρίου 2009 όταν συνεργεία του Δήμου κατέστρεψαν το Πάρκο. Η αλήθεια όμως είναι ότι από τα 44 δεντρα του παλιού παρκου διασώθηκαν μόλις 4 φοίνικες από τους οποίους ο ένας ξεράθηκε από ασθένεια. Άρα οι οι αγωνιζόμενοι κατοικοι και αλληλεγγυοι που φύτεψαν μεχρι σήμερα περίπου 150 δεντρα και θαμνους δεν «συμπλήρωσαν» αλλά δημιούργησαν όπως όλοι γνωρίζουν καλά ένα νέο Πάρκο εξαρχής.
Επίσης, στην ανακοίνωση δεν αναφέρεται πουθενά πως στο Πάρκο υπάρχει μια παιδική χαρά από την οποία ο Δήμος αφαιρεί όργανα και δεν παρέχει νερό για τις στοιχειώδεις ανάγκες καθαριότητας του χώρου καθώς επίσης την εξυπηρέτηση των μικρων και μεγάλων που την χρησιμοποιούν.
Τέλος, στην ανακοίνωση αποσιωπάται πως όταν ο Δήμος ισχυρίζεται ότι αναλαμβάνει το πότισμα των δεντρων δεν εννοεί την επανασύνδεση του νερού αλλά την αποστολή μιας υδροφόρας για να ρίξει στάχτη στα μάτια του κόσμου. Και αποσιωπάται φυσικά  ότι τα δεντρα ποτίζονται ήδη με υδροφόρα και άλλα μέσα των κατοίκων γιατί αν περίμεναν από το Δήμο που έκοψε το νερό το Πάρκο θα είχε καταστραφεί.
Εννοείται βέβαια ότι η προσπαθεια του Δήμου να κοροιδεψει τον κόσμο και να στείλει μια υδροφόρα αντί να επανσυνδέσει στο νερό δεν θα έμενε αναπάντητη. Αγωνιζόμενοι κάτοικοι και αλληλέγγυοι που φύτεψαν, φροντίζουν και ποτίζουν το Πάρκο εδώ και τρισήμιση χρόνια, παρά την επαπειλούμενη σύλληψή τους έστειλαν την υδροφόρα από εκεί που ήρθε και εδωσαν για μια ακόμη φορά ξεκάθαρο το μήνυμα στο Δήμο : άμεση επανασύνδεση του νερού στο Παρκο Κύπρου και Πατησίων.
Στο μεταξύ και μέχρι να γίνει η επανασύνδεση του νερού που από το Δήμο είχαν πει θα γίνει σε 20 μερες και πέρασε ένας χρόνος, το Πάρκο της Κύπρου ποτίζεται τακτικότατα, 2-3 φορές την εβδομάδα, από τα μέλη της Συνέλευσης Αντίστασης και Αλληλεγγύης Κυψελης / Πατησίων που με δικά τους μέσα και συνεχή μεταφορά μεγάλων ποσοτήτων νερού έσωσαν τα δεντρα και τους θάμνους του από την λειψυδρία που επέβαλε πέρυσι το κατακαλόκαιρο (17 Αυγ. 2011) ο Δήμος Αθηναίων.
Για του λόγου το αληθές αρκεί μια βόλτα στο Πάρκο ενώ, για όσους μένουν μακριά και δεν μπορούν να το επισκεφτούν, ακολουθούν μερικές σχετικές φωτογραφίες από το πότισμα του Πάρκου την Πέμπτη 26 Ιούλη 2012.
http://squathost.com/patisionstreet/
  • Blogroll

  • Blog Archive