Σάββατο 25 Αυγούστου 2012

Τα χαμόγελα θα αργήσουν να επιστρέψουν...
Οι προβληματικές κάμερες παρακολούθησης στο Προβατά για τις οποίες ο δήμος Χίου πληρώνει πάγιο 25.000 ευρώ ετησίως,  βρίσκονται στο επίκεντρο αυτής της υπόθεσης, αφού από τις δύο που υπάρχουν τοποθετημένες,  το επίμαχο βράδυ μόνο η μία λειτουργούσε και κατά σύμπτωση η χαλασμένη είναι αυτή που «κοιτά» στην περιοχή του Αγίου Μάρκου. 
Στο σημείο δηλαδή ακριβώς που ξέσπασε η καταστροφική πυρκαγιά. ..
Η αμαρτωλή ιστορία με τις κάμερες δασοπροστασίας , ξεκινά από τον Δήμο Ομηρούπολης όταν μέσω ευρωπαϊκού προγράμματος,  εξασφαλίζεται  χρηματοδότηση 500.000 ευρώ για την προμήθεια και τοποθέτηση τους στον Προβατά.
Αποστολή τους , η παρακολούθηση του δάσους του Αναβάτου και της περιοχής του Αγίου Μάρκου, μέσω μόνιτορ που τοποθετηθήκαν αρχικά στο δημαρχείο Ομηρούπολης αλλά όταν διαπίστωσαν ότι ήταν αδύνατη η παρακολούθηση τους σε 24ωρη βάση  προτίμησαν να δώσουν ανάλογα μόνιτορ και στη Πυροσβεστική.
Από τότε όμως πραγματικά ελάχιστες ήταν οι ημέρες που οι κάμερες πραγματικά...  ανταποκρίθηκαν στο ρόλο τους.
Τα συνεχή προβλήματα έδιναν και έπαιρναν,  μέχρι που το τελειωτικό χτύπημα ήρθε με τη μορφή κεραυνού που δημιούργησε πρόβλημα και που ακόμα και τώρα παραμένει άλυτο.
Σύμφωνα με τις πληροφορίες που έχουμε συλλέξει  μέχρι τώρα η συνεχής αλληλογραφία δήμου Χίου και Algo System της εταιρείας που ανέλαβε την δουλειά,   κανένα αποτέλεσμα δεν έφερε ενώ νέο πρόβλημα παρουσιάστηκε στη  σχέση τους όταν η εταιρεία απαίτησε την αναπροσαρμογή της σύμβασης αυξημένης κατά΄5.000 ευρώ!!! Σύμφωνε δε με μια ακόμη πηγή η σύμβαση τότε δεν ανανεώθηκε, με το δήμο να εκτιμάει ότι μπορεί να αναλάβει την  συντήρηση τους με ίδιες δυνάμεις.
Και όλα αυτά παρότι η μία κάμερα (αυτή του Αγίου Μάρκου…) σύμφωνα με δήλωση του δημάρχου «δεν δούλεψε ποτέ. Όταν χάλασαν εμείς φτιάξαμε τη μία του Αναβάτου. Άλλωστε όμως αυτές οι κάμερες δουλεύουν μόνο πρωί και το βράδυ δεν μπορείς να δεις  » συμπλήρωσε ο δήμαρχος . Μάλιστα σύμφωνα με άλλες πηγές υπάρχει θέμα λογισμικού που δεν επιτρέπει την λειτουργία τους…
Δηλαδή  ο δήμος (αρχικά η Ομηρούπολη και αργότερα ο δήμος Χίου) εξακολουθούσαν όλα  αυτά τα χρόνια να πληρώνουν την εταιρεία για κάμερες που ουσιαστικά δεν προσέφεραν σχεδόν τίποτα… ;
«Και όμως αυτές οι κάμερες λειτουργούσαν και βράδυ..» σχολίασε εθελοντής της ομάδας «Ο» που ασχολήθηκε χρόνια  με το θέμα. Όπως εξηγεί , «οι κάμερες χτυπούν συναγερμό το βράδυ σε περίπτωση φωτιάς». Εξηγώντας περαιτέρω ειδικός σε θέματα πληροφορικής σχολίασε ότι «οι κάμερες αυτές στηρίζονται στην αναγνώριση τη διαφοράς στην εικόνα που παρουσιάζεται. Οπότε σε κάθε διαφορά που προκύπτει στην εικόνα χτυπούν alarm ακόμα και βράδυ ”
Όπως και να έχει πάντως η ουσία παραμένει .. Χιλιάδες ευρώ πετάχτηκαν σε ακόμη μία περίπτωση. Αυτή τη φορά όμως η Χίος καλείται να τα πληρώσει πολλαπλάσια με το πιο τραγικό τρόπο.
Βέβαια κανείς δεν μπορεί να βεβαιώσει ότι ακόμη και αν η κάμερα ήταν σε πλήρη λειτουργία η Πυροσβεστική θα είχε καλύτερα αποτελέσματα. Ωστόσο το πόσο σημαντική για την εξέλιξη μιας πυρκαγιάς είναι η γρήγορη αντίδραση της Π.Υ έχει επισημανθεί με κάθε τρόπο αμέτρητες φορές…
  • Blogroll

  • Blog Archive