Δευτέρα 13 Αυγούστου 2012

Η κρίση αυξάνει τις μη ασφαλείς διακοπές κύησης χωρίς γιατρό

Posted by ΚΙΝΗΜΑΤΑ ΑΠΟ ΤΑ ΚΑΤΩ Δευτέρα, Αυγούστου 13, 2012

Αυξάνονται οι παράνομες διακοπές κύησης

Σύμφωνα με τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας (ΠΟΥ), ο αριθμός των διακοπών κύησης παραμένει σταθερός τα τελευταία χρόνια σε παγκόσμιο επίπεδο και αντιστοιχεί σε 28 γυναίκες για κάθε χίλιες ετησίως.

Ωστόσο, το ποσοστό των επεμβάσεων που πραγματοποιήθηκαν χωρίς τη βοήθεια εκπαιδευμένου ιατρικού και νοσηλευτικού προσωπικού αυξήθηκε από 44% που ήταν το 1995 σε 49% το 2008. Η παραπάνω αύξηση, σύμφωνα με τους ερευνητές, θέτει σε κίνδυνο την υγεία των γυναικών σε όλο τον κόσμο.

Το περιοδικό «Lancet» μάλιστα, το οποίο δημοσίευσε την αναφορά, χαρακτηρίζει τα παραπάνω νούμερα ως «πολύ ανησυχητικά».

Η μη ασφαλής διακοπή κύησης είναι ένας από τους πιο σημαντικούς παράγοντες που συμβάλλουν στη μητρική θνησιμότητα σε...  παγκόσμιο επίπεδο και αναφέρεται σε όλες τις επεμβάσεις που γίνονται έξω από το περιβάλλον νοσοκομείου, κλινικής και χειρουργείου ή χωρίς εξειδικευμένη ιατρική παρακολούθηση. Ένας από τους βασικούς λόγους είναι ότι οι γυναίκες είναι πιο ευάλωτες σε επικίνδυνες λοιμώξεις και αιμορραγίες, όταν οι επεμβάσεις πραγματοποιούνται σε έξω-νοσοκομειακά περιβάλλοντα.

Στις αναπτυσσόμενες χώρες, κυρίως σε αυτές με πιο περιορισμένο νομικό πλαίσιο αναφορικά με τη διακοπή κύησης, οι περισσότερες επεμβάσεις είναι μη ασφαλείς. Στην Αφρική μάλιστα, το ποσοστό τους ανέρχεται στο 97% όλων των επεμβάσεων διακοπής κύησης. Στη Λατινική Αμερική το αντίστοιχο ποσοστό είναι 95%, στην Ασία 40%, στην Ωκεανία 15% και στην Ευρώπη 9%.

Η συλλογή των δεδομένων από τους ερευνητές ήταν αρκετά δύσκολη στις χώρες όπου η διακοπή κύησης ήταν παράνομη. Χρησιμοποιήθηκαν για αυτόν τον σκοπό δεδομένα από μεγάλες μελέτες, στατιστικά στοιχεία και νοσοκομειακά αρχεία.

Στις αναπτυγμένες χώρες, το γενικό ποσοστό των διακοπών κυήσεων μειώθηκε από 36% το 1995 στο 26% το 2008. Στις χώρες, όμως, που έχουν περιοριστικό νομικό πλαίσιο αναφορικά με τη διακοπή εγκυμοσύνης δεν σημειώθηκε αντίστοιχη μείωση.

Η μη ασφαλής διακοπή κύησης είναι ένας από τους πέντε βασικούς παράγοντες της μητρικής θνησιμότητας. Αν όμως η επέμβαση γίνει σε κατάλληλο νοσοκομειακό περιβάλλον με εξειδικευμένη ιατρική φροντίδα, ο κίνδυνος θανάτου είναι αμελητέος και σχεδόν 14 φορές μικρότερος από αυτόν του τοκετού.

Τα δεδομένα συνεχίζουν να επιβεβαιώνουν αυτό που γνωρίζουμε για δεκαετίες. Οι γυναίκες που επιθυμούν να διακόψουν μια μη προγραμματισμένη κύηση, θα αναζητήσουν την επέμβαση με κάθε κόστος, ακόμα και αν είναι παράνομη και επικίνδυνη για την ίδια τους τη ζωή.

Οι ειδικοί, ιδιαίτερα ανήσυχοι με την αύξηση των παράνομων και επικίνδυνων διακοπών κύησης, επισημαίνουν πως το να καταδικάζουμε και να στιγματίζουμε τη διακοπή κύησης, καθώς και να της δίνουμε καθεστώς εγκλήματος, είναι πολύ σκληρές στρατηγικές που αποτυγχάνουν.

Η μελέτη έδειξε ότι το 2006 το 86% των διακοπών κύησης έλαβε χώρα στις αναπτυσσόμενες χώρες και σχεδόν οι μισές επεμβάσεις διεξήχθησαν παγκοσμίως με μη ασφαλή τρόπο.

Σύμφωνα με τους ειδικούς, οι γυναίκες αυτές θα πρέπει να είναι ικανές να αποφασίσουν οι ίδιες εάν και πότε θα τεκνοποιήσουν, καθώς και πόσα παιδιά θα κάνουν. Αυτό όμως μοιάζει σχεδόν ουτοπικό, όταν δεν υπάρχει πρόσβαση στις υπηρεσίες οικογενειακού προγραμματισμού.

Για τα επόμενα τέσσερα χρόνια λοιπόν, με πρωτοβουλία της βρετανικής βοήθειας, οι υπηρεσίες σύγχρονης αντισύλληψης θα καταστούν προσβάσιμες για 10 εκατομμύρια γυναίκες. Με τον τρόπο αυτό θα προληφθούν εκατομμύρια μη προγραμματισμένες εγκυμοσύνες.

Πηγή: bbc
  • Blogroll

  • Blog Archive