Δευτέρα 13 Αυγούστου 2012

Τα έργα βάλτωσαν, αλλά οι σταθμοί διοδίων εξακολουθούν να φυτρώνουν, με το αντίτιμο να βρίσκεται μονίμως σε ανοδική πορεία.

Ετσι, με λίγες λέξεις περιγράφεται η κατάσταση στους εθνικούς οδικούς άξονες από την Κόρινθο έως την... 
 Ηγουμενίτσα και τα Ιωάννινα, όπως την… αντιμετωπίσαμε στην πρόσφατη αποστολή μας στην Ηπειρο.
Αλλά ας πάρουμε τα πράγματα με τη σειρά:
Στην κατ’ ευφημισμόν Εθνική Οδό Κορίνθου – Πατρών… βασιλεύει σιγή εργασιών. Δεν κινείται φύλλο και μόνο τα σταματημένα έργα δεξιά και αριστερά αλλά και οι κώνοι που μειώνουν στο μισό το πλάτος του διαθέσιμου προς κυκλοφορία οδοστρώματος σε πολλά σημεία της διαδρομής θυμίζουν ότι προ μηνών στην αρτηρία αυτή λειτουργούσαν εργοτάξια. Εκείνες πάντως που παραμένουν στα ύψη είναι οι τιμές των διοδίων (3,20 ευρώ στην Ελευσίνα και στο Ρίο και 3,10 στο Κιάτο και στην Κόρινθο) – σε πλήρη αναντιστοιχία με την επιδείνωση της κατάστασης του δρόμου και την επακόλουθη αύξηση του απαιτούμενου χρόνου διάνυσης της απόστασης.
Και εκεί που περνώντας τη γέφυρα Ρίου – Αντιρρίου το ηθικό σου τονώνεται, έρχονται τα 13,20 ευρώ των διοδίων της να σε προσγειώσουν απότομα. Στην… προσγείωση συμβάλλει και η οδός Αντιρρίου – Αμφιλοχίας, που αν εξαιρεθεί η παράκαμψη του Αγρινίου (προσφέρει κάποιες ανάσες και μείωσε αισθητά τον χρόνο), αποτελεί χαρακτηριστικό δείγμα εθνικού οδικού δικτύου τριτοκοσμικής χώρας. Και στη λεγόμενη Ιόνια Οδό (Αντίρριο – Ιωάννινα) τα έργα ανήκουν στο παρελθόν, ενώ οι προβλέψεις για την ολοκλήρωσή της ξεπερνούν την τρέχουσα δεκαετία.
Το κομμάτι Αμφιλοχία – Πρέβεζα, παραλιακά του Αμβρακικού Κόλπου, παραμένει ένας τυπικός ελληνικός δρόμος, με κάποιες απόπειρες έργων και μερικές… υπερήφανες ταμπέλες να τονίζουν ότι «κάτι πήγε να γίνει εδώ». Η υποθαλάσσια σήραγγα Ακτίου – Πρέβεζας επαναφέρει την υψιπετή διάθεση, την οποία όμως κάμπτουν αμέσως τα 3 ευρώ των διοδίων (3 ευρώ για 1.700 μέτρα, ακόμη και υποθαλάσσια, είναι τσουχτερά για την Ελλάδα της κρίσης). Στο τμήμα Πρέβεζα – Ηγουμενίτσα αξίζουν να αναφερθούν τα εκτελούμενα (ω του θαύματος) έργα για τη σύνδεση της Πάργας με την πρωτεύουσα της Θεσπρωτίας.
Τα 70 χιλιόμετρα από Ηγουμενίτσα έως Ιωάννινα γίνονται άνετα και με ασφάλεια, μέσω της Εγνατίας Οδού, ενός αυτοκινητοδρόμου ευρωπαϊκών προδιαγραφών. Ωστόσο, κάπου στη μέση, στα Τύρια, ξεφύτρωσαν τελευταία διόδια των 2 ευρώ για τα Ι.Χ. Και μπορεί το υπουργείο Οικονομικών να δεσμεύτηκε για τη διατήρηση της τιμής, τουλάχιστον έως τα τέλη του επόμενου Σεπτεμβρίου, όμως και η ισχύουσα κάθε άλλο παρά μικρή θεωρείται, ειδικά για όσους –και είναι πολλοί– κάνουν καθημερινά το Ηγουμενίτσα – Ιωάννινα.
xespao.blogspot.gr
  • Blogroll

  • Blog Archive