Πέμπτη 16 Αυγούστου 2012

Κοινωνικά Ιατρεία και Φαρμακεία στην Κρήτη

Posted by ΚΙΝΗΜΑΤΑ ΑΠΟ ΤΑ ΚΑΤΩ Πέμπτη, Αυγούστου 16, 2012
Candia Alternativ@ 
Κοινωνικό Ιατρείο – Φαρμακείο Αγίου Νικολάου
Την επιτακτική ανάγκη της κοινωνικής αλληλεγγύης στις νέες κοινωνικές συνθήκες της οικονομικής κρίσης με τα απανωτά Μνημόνια και τα συνεχόμενα «νέα» μέτρα συνειδητοποιούν όλο και περισσότεροι πολίτες σε όλη τη χώρα.
Έτσι ενεργοί πολίτες του Αγ. Νικολάου στην Κρήτη αποφάσισαν να προχωρήσουν στην δημιουργία Κοινωνικού Ιατρείου –Φαρμακείου στον Αγ. Νικόλαο το οποίο θα προσφέρει τις υπηρεσίες του σε ένα από τα  πιο ευάλωτα τμήματα των πολιτών που κατοικούν μόνιμα ή προσωρινά στον τόπο μας, ανεξαρτήτως εθνικότητας, στους ανασφάλιστους. Με την βοήθεια του Εργατικού Κέντρου Λασιθίου το οποίο παραχώρησε τον χώρο που θα στεγαστεί στο παλιό Εργατικό Κέντρο και με την εθελοντική εργασία και προσφορά πολλών ανθρώπων επιτεύχθηκε η διαμόρφωση του χώρου και εν μέρει η επίπλωσή του.
Όπως τονίζει στην ανακοίνωση της η προσωρινή Επιτροπή... Λειτουργίας του Κοινωνικού Ιατρείου-Φαρμακείου «Η λειτουργία του θα στηριχθεί καθαρά στην εθελοντική εργασία εργαζομένων στον τομέα της Υγείας και Πρόνοιας (γιατρών, φαρμακοποιών, νοσηλευτών, κοινωνικών λειτουργών κ.α) καθώς και όσων πολιτών θα ήθελαν να βοηθήσουν σε άλλους τομείς όπως σε γραμματειακή υποστήριξη. Ήδη το ενδιαφέρον που έχει εκδηλωθεί για ενεργό συμμετοχή είναι συγκινητικό και δείχνει ότι η μικρή μας κοινωνία δεν έχει χάσει την ανθρωπιά της. Είμαστε βέβαιοι ότι η προσπάθειά μας θα αγκαλιαστεί από όλους τους πολίτες και τους φορείς του τόπου μας. Ιδιαίτερα προσδοκούμε στην στενή συνεργασία και βοήθεια με τον κάθε γιατρό και φαρμακοποιό της περιοχής μας, που εργάζεται είτε ιδιωτικά είτε στο ΕΣΥ, στον βαθμό που νοιώθει ο ίδιος ότι μπορεί να προσφέρει  στην κοινή προσπάθεια.»
Στόχος όπως και σε άλλες παρόμοιες πρωτοβουλίες που προχώρησαν στην δημιουργία Κοινωνικών Ιατρείων Αλληλεγγύης (στην Θεσσαλονίκη, στην Πρέβεζα, στο Ρεθυμνο, στην Δράμα κ.α) δεν είναι  να υποκατασταθεί το καταρρέον σύστημα Υγειονομικής περίθαλψης καθώς όπως αναφέρουν «γνωρίζουμε δε το περιορισμένο εύρος των δυνατοτήτων μας. Ο στόχος μας ήταν και παραμένει η λειτουργία στην χώρα μας ενός δημόσιου, δωρεάν συστήματος υγείας, χωρίς αποκλεισμούς για κανέναν, είτε είναι Έλληνας είτε μετανάστης, είτε ασφαλισμένος είτε ανασφάλιστος.»
Την υποστήριξή τους έχουν εκδηλώσει ο Ιατρικός Σύλλογος Λασιθίου, ο Φαρμακευτικός Σύλλογος Λασιθίου, η Ένωση Νοσοκομειακών Ιατρών Λασιθίου, ο Σύλλογος Εργαζομένων στο Γενικό Νοσοκομείο Αγ. Νικολάου, το Τοπικό Παράρτημα της Ένωσης Νοσηλευτών Ελλάδας, το Εργατικό Κέντρο Λασιθίου, ενώ η ομάδα των «Αλληλέγγυων Πολιτών» έχει θέσει την δημιουργία Κοινωνικού Ιατρείου – Φαρμακείου ως ένα από τους κύριους στόχους της.
«Ιδιαίτερα χρήσιμη θα ήταν και η συνεισφορά του Δήμου Αγ. Νικολάου και ελπίζουμε μελλοντικά να μπορέσει να βρει τρόπους να το υποστηρίξει.» αναφέρουν στην ανακοίνωσή τους οι πολίτες που πήραν την πρωτοβουλία αυτή επισημαίνοντας ότι οι ανάγκες της προσπάθειας είναι μεγάλες και σε ανθρώπινο και σε  αναλώσιμο υλικό.
Ο παραπέρα συντονισμός περιλαμβάνει εβδομάδα συλλογής υγειονομικού υλικού και φαρμάκων και ενημέρωση, διάδοση  και στήριξη τού  θεσμού. Για όλα αυτά θα ακολουθήσει συνέντευξη Τύπου όπου θα αναλυθούν και οι τυχόν λεπτομέρειες. Μελλοντικά θα ανακοινωθεί ο αριθμός τραπεζικού λογαριασμού για τις ανάγκες του Κοινωνικού Ιατρείου – Φαρμακείου.
Όσοι ενδιαφέρονται να στηρίξουν την προσπάθειά αυτή , μπορούν να επικοινωνούν εργάσιμες ώρες με τα μέλη της προσωρινής Επιτροπής Λειτουργίας του Κοινωνικού Ιατρείου – Φαρμακείου Γερμανάκη Αντώνη (ιατρός ΕΣΥ) τηλ. 6972576134      , Πιταροκοίλη Κωστή (ιδιώτης ιατρός) τηλ.             2841023392, Χαλκιαδάκη Δαμιανό (φαρμακοποιός ΕΣΥ) τηλ. 2841343434 και Ζαγόρο Παναγιώτη (ιδιώτης φαρμακοποιός) τηλ. 2841061180.
Τηλέφωνο Επικοινωνίας : 2841023392/6972576134
———————————————————————————————-

Κοινωνικό Ιατρείο Ηρακλείου / Κοινωνικό Φαρμακείο Ηρακλείου
Μούγλων 41 Αλικαρνασσός, Τηλ.: 2813008525
ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ ΕΝΑΡΞΗΣ ΛΕΙΤΟΥΡΓΙΑΣ ΚΟΙΝΩΝΙΚΟΥ ΙΑΤΡΕΙΟΥ ΑΛΛΗΛΕΓΓΥΗΣ
ΚΑΙ ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΑΣ ΚΟΙΝΩΝΙΚΟΥ ΦΑΡΜΑΚΕΙΟΥ ΑΛΛΗΛΕΓΓΥΗΣ
Ο Σύλλογος «Δίκτυο Κοινωνικής Αλληλεγγύης» ανακοινώνει την έναρξη λειτουργίας του Κοινωνικού Ιατρείου και τη δημιουργία του Κοινωνικού Φαρμακείου Ηρακλείου, με σκοπό την δωρεάν παροχή υπηρεσιών πρωτοβάθμιας φροντίδας υγείας και φαρμάκων μόνο σε ανασφάλιστους-άπορους κατοίκους του Δήμου.
Η στελέχωση και η υποστήριξη του Ιατρείου και του υπό δημιουργία Φαρμακείου, με γιατρούς, φαρμακοποιούς, νοσηλεύτριες, επισκέπτριες υγείας, κοινωνικούς λειτουργούς, γραμματείς, τεχνικούς, εργάτες και άλλο προσωπικό γενικών υποστηρικτικών καθηκόντων, γίνεται αποκλειστικά με εθελοντές μέλη ή φίλους του Δικτύου, στηριζόμενες μόνο στην ανθρωπιά και την αλληλεγγύη, χωρίς καμία οικονομική, πολιτική, κομματική ή οποιαδήποτε άλλη δέσμευση, κατεύθυνση, εποπτεία ή υστεροβουλία. Έχουν δημιουργηθεί Ομάδες Εργασίας από όλους τους προαναφερόμενους, οι οποίες οργανώνουν όλες τις διαδικασίες που είναι απαραίτητες για το στήσιμο ενός ιατρείου και ενός φαρμακείου, από μηδενική βάση, με μόνο κοινωνικούς όρους.
Στο Ιατρείο αυτό μπορεί να προσέρχεται με ραντεβού οποιοσδήποτε ανασφάλιστος-άπορος κάτοικος του Δήμου, είτε με απευθείας επικοινωνία με την Γραμματεία του Ιατρείου, είτε μέσω κάποιου οργανωμένου φορέα (Κοινωνική Υπηρεσία του Δήμου, Εκκλησία, Σύλλογος Ανέργων, Εργατικό Κέντρο, Λαϊκές Συνελεύσεις κ.α.), με μόνη προϋπόθεση να είναι ανασφάλιστος-άπορος.
Το Ιατρείο αυτό φιλοξενείται, προσωρινά, στον χώρο του Ιατροκοινωνικού Κέντρου Ηρακλείου (Μούγλων 41, Αλικαρνασσός) και, προς το παρόν, λειτουργεί μόνο με ραντεβού.
Ραντεβού κλείνουμε στο τηλέφωνο 2813008525 κάθε μέρα 10-12 το πρωί και 
επιπλέον κάθε Τρίτη και Παρασκευή 6-8 το απόγευμα και κάθε Σάββατο πρωί 10-12
Το ιατρείο αυτό υποστηρίζεται από διάφορες ιατρικές ειδικότητες, οι γιατροί των οποίων είναι εθελοντές του Δικτύου, και θα βλέπουν δωρεάν στα ιατρεία τους μόνο τους ασθενείς που θα παραπέμπουν οι ιατροί του Κοινωνικού Ιατρείου.
Για την ανάπτυξη και την εύρυθμη λειτουργία όλων των παραπάνω, γίνεται έκκληση προς όλους τους Ηρακλειώτες (φυσικά και νομικά πρόσωπα, δημόσιου και ιδιωτικού δικαίου) να υποστηρίξουν την προσπάθεια αυτή και να συμβάλλουν έμπρακτα με:
  • μόνιμη ή μακροχρόνια στέγαση του Κοινωνικού Ιατρείου και του Κοινωνικού Φαρμακείου, σε σχετικά εύκολα προσβάσιμο σημείο της πόλης,
  • υποστήριξη των λειτουργικών του δαπανών (φως, νερό, τηλέφωνο, γραμματειακό υλικό),
  • παροχή βασικού ξενοδοχειακού (γραφεία, καρέκλες, εξεταστικά κρεβάτια κ.α.),
  • ιατρονοσηλευτικού (ηλεκτροκαρδιογράφος, υπερηχογράφος, πιεσόμετρο, μηχανάκια μέτρησης βιοχημικών παραμέτρων κ.α.) και
  • ηλεκτρονικού εξοπλισμού (ηλεκτρονικούς υπολογιστές, εκτυπωτή, φωτοτυπικό, τηλεομοιότυπο) και , φυσικά,
  • εθελοντική εργασία.
 Γιατί να συμβάλλει κανείς;
Για να διασώσει ο ίδιος την αξιοπρέπειά του, να διδάξει ήθος και αλληλεγγύη, και να σταθεί όρθιος και περήφανος απέναντι στα παιδιά του και τα παιδιά όλου του κόσμου, σ’ αυτούς τους σκυφτούς καιρούς και ανθρώπους.
Εμείς, οι άνθρωποι του Δικτύου (μέλη, φίλοι και εθελοντές), είμαστε δίπλα σας για να συντρέξουμε όποιον συνάνθρωπό μας έχει τη μεγαλύτερη ανάγκη. Εσείς, ο καθένας ξεχωριστά και όλοι μαζί, είναι ζωτικής σημασίας να  αγκαλιάσετε και να κάνετε δική σας υπόθεση την προσπάθεια αυτή, αλλιώς δεν θα υπάρξει.
Είναι καιρός να μετρηθούμε με τα ψέματα και να βγούμε αληθινοί.
Τηλέφωνο επικοινωνίας   281.300.85.25
ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΛΕΙΤΟΥΡΓΙΑΣ
Το Κοινωνικό Ιατρείο και το Κοινωνικό Φαρμακείο Ηρακλείου δέχονται με ραντεβού μόνο ανασφάλιστους-άπορους κατοίκους του Νομού Ηρακλείου. Τα ιατρεία που λειτουργούν προς το παρόν είναι τα ακόλουθα:
Κάθε Τρίτη απόγευμα 6-8 μ.μ. Παθολογικό/Γενικής Ιατρικής
Κάθε Παρασκευή απόγευμα 6-8 μ.μ. Ψυχιατρικό
Κάθε Σάββατο πρωί 10-12 π.μ. Παιδιατρικό/Εμβολίων
Το Κοινωνικό Ιατρείο/Φαρμακείο Ηρακλείου στεγάζεται προς το παρόν, στο Ιατροκοινωνικό Κέντρο Ηρακλείου, στην οδό Μούγλων 41, στην Αλικαρνασσό. Χάρτης ιατρείου.
Ραντεβού κλείνουμε στο τηλέφωνο 2813008525 κάθε μέρα 10-12 το πρωί και επιπλέον κάθε Τρίτη και Παρασκευή 6-8 το απόγευμα και κάθε Σάββατο πρωί 10-12.
ΔΙΚΤΥΟ ΚΟΙΝΩΝΙΚΗΣ ΑΛΛΗΛΕΓΓΥΗΣ ΗΡΑΚΛΕΙΟΥ
———————————————————————————————-
Εθελοντικό Ιατρείο Κοινωνικής Αλληλεγγύης Ρεθύμνου
Πως θα ήταν εάν κάποιος όταν αρρωσταίνει μπορεί να βρίσκει συμβουλή και βοήθεια, φάρμακα και παρηγοριά χωρίς να χρειάζεται να πληρώσει; Πως θα ήταν εάν τα παιδιά εμβολιάζονταν και φροντίζονταν τα δόντια τους πριν αρχίζουν να έχουν προβλήματα. Πως θα ήταν εάν οι γυναίκες δεν έπρεπε να πληρώνουν ακριβά την εγκυμοσύνη τους και να γεννούν δωρεάν; Πως θα ήταν εάν η πρόληψη με μαστογραφία και PAP τεστ ήταν αυτονόητο δικαίωμα όλων των γυναικών;
Αυτή η απορία μας οδήγησε σήμερα μετά από 4 χρόνια λειτουργίας του Ιατρείου Κοινωνικής Αλληλεγγύης να μετράμε πάνω από 5000 επισκέψεις ασθενών, να εμβολιάζουμε σταθερά πάνω από 200 ανασφάλιστα παιδιά, και πάνω από 30 ανασφάλιστες έγκυες να έχουν τη σωστή παρακολούθηση και βοήθεια. Γνωρίσαμε ανθρώπους παραμελημένους με τεράστια προβλήματα υγείας που είτε από φόβο, είτε από φτώχεια δεν προσέγγιζαν το σύστημα υγείας, γνωρίσαμε παιδιά πλήρως ανεμβολίαστα, είδαμε αρρώστιες που μόνο στα βιβλία είχαμε δει έως τώρα, είδαμε νέους ανθρώπους χωρίς δόντια, μάθαμε ότι υπάρχουν άνθρωποι που δεν ξέρουν τι είναι το AIDS και η ηπατίτιδα.
Σε μια εποχή που όλοι τείνουν να πιστέψουν ότι δεν υπάρχει άλλος δρόμος. Ότι καλά αυτά που λέτε αλλά είναι ρομαντικά, γραφικά, έξω από την πραγματική ζωή και «δεν γίνονται αυτά τα πράγματα». Ότι η υγεία και η παιδεία είναι αγαθά που μας ανταποδίδονται μετά από σκληρή δουλειά και που δεν ανήκουν δικαιωματικά σε κάθε ανθρώπινη ζωή. Που έχουμε ξεχάσει τι σημαίνει να λειτουργούμε σαν ομάδα η οποία δουλεύει συλλογικά, για να μπορούμε όλοι να μορφωθούμε και να θεραπευτούμε. Που η έννοια της συντροφικότητας θεωρείται ξεπερασμένη,
θελήσαμε να δούμε πως θα ήταν εάν…..
Πρέπει να πιστέψουμε ότι αυτός ο κόσμος που θέλουμε μπορεί να υπάρξει. Τον δημιουργήσαμε και τον ζούμε. Καιρός να τον διεκδικήσουμε.
Δείτε το σχετικό video
1. Δευτέρα 6-8 το απόγευμα γίνεται το Παθολογικό Ιατρείο και λειτουργεί ταυτόχροναΦαρμακείο όπου δίνονται δωρεάν φάρμακα για έκτακτα και για χρόνια περιστατικά όπως επίσης και εμβόλια.
2. Τετάρτη 6-9 το απόγευμα γίνεται το Παιδιατρικό Ιατρείο όπου παρακολουθούνται και εμβολιάζονται παιδιά αλλά και εξυπηρετούνται έκτακτα περιστατικά.
3. Τετάρτη 6-9 γίνεται Οδοντιατρικό Ιατρείο όπου εξυπηρετούνται έκτακτα οδοντιατρικά περιστατικά (εμφράξεις, απονευρώσεις, εξαγωγές) αλλά κυρίως γίνεται προληπτικό παιδιατρικό Οδοντιατρείο και φθορίωση των δοντιών των παιδιών
4. Την Πέμπτη το πρωί 10-12 γίνεται προληπτικό Γυναικολογικό Ιατρείο όπου γίνεται:
  • Δωρεάν παρακολούθηση εγκύων
  • Χορήγηση φαρμάκων
  • Έκτακτα γυναικολογικά περιστατικά
  • Πρόληψη καρκίνου τραχήλου της μήτρας και μαστού (με τεστ ΠΑΠ και μαστογραφία)
Υπάρχει συνεργασία με ένα ευρύ δίκτυο εθελοντών γιατρών ιδιωτών και μη από την πόλη οι οποίοι στηρίζουν το ιατρείο προσφέροντας δωρεάν:
  • Πραγματοποίηση μαστογραφιών
  • Εξέταση των τεστ Παπ
  • Εργαστηριακό έλεγχο κολπικών επιχρισμάτων
  • Εργαστηριακό έλεγχο εγκυμοσύνης
  • Υπερηχογραφική παρακολούθηση εγκύων
5. Την Παρασκευή το πρωί 10-12 γίνεται Καρδιολογικό Ιατρείο όπου υπάρχει η δυνατότητα για Ηλεκτροκαρδιογράφημα, υπερηχογράφημα καρδιάς και παρακολουθούνται χρόνια Καρδιολογικά περιστατικά.
Καστρινογιαννάκη 12, Παλιά Πόλη Ρεθύμνου

Επικοινωνία : Συμμετοχή: http://www.ethiatreio.com/ Email: ethiatreio@gmail.com – Τηλέφωνο: 6937346124/6948801600

———————————————————————————————-
Κοινωνικό Φαρμακείο στα Χανιά
Το Κοινωνικό Φαρμακείο (Εργατικό Κέντρο Χανίων, επί της οδού Μάρκου Μπότσαρη) είναι μια πρωτοβουλία του Ιατρικού και Φαρμακευτικού Συλλόγου της πόλης, ενώ το Εργατικό Κέντρο της πόλης ανταποκρίθηκε στο αίτημα των δύο συλλόγων για τη διάθεση του χώρου που θα φιλοξενεί το φαρμακείο.
Τα φάρμακα θα διατίθενται μόνο με ιατρική συνταγή και το φαρμακευτικό υλικό συγκεντρώνεται από προσφορές πολιτών, οι οποίοι δίνουν φάρμακα που δεν χρειάζονται οι ίδιοι, ενώ κάποια απαραίτητα φάρμακα αγοράζονται με χρήματα που προσφέρονται στο κοινωνικό φαρμακείο από ιδιώτες και φορείς.
Όπως επισημαίνουν οι εμπνευστές αυτής της πρωτοβουλίας, το φαρμακείο ιδρύθηκε από την αναγκαιότητα στη σημερινή δύσκολη συγκυρία να υπάρξει αλληλεγγύη και να στηριχθούν ιδιαίτερα οι ομάδες που πλήττονται από την οικονομική κρίση.
Το κοινωνικό φαρμακείο θα είναι ανοιχτό, κάθε Τρίτη και Πέμπτη από τις 10:30 π.μ. έως τις 12:30 μ.μ. και κάθε Δευτέρα και Τετάρτη από τις 18:00 μ.μ. μέχρι τις 20:00 μ.μ. 

Περισσότερες πληροφορίες θα μπορούν να πάρουν οι ενδιαφερόμενοι στο τηλέφωνο του Εργατικού Κέντρου 2821092429.
  • Blogroll

  • Blog Archive