Σάββατο 1 Σεπτεμβρίου 2012

Σχεδιάζεται έμμεσος φόρος πτυχίου, στο νέο φορολογικό νομοσχέδιο

Posted by ΚΙΝΗΜΑΤΑ ΑΠΟ ΤΑ ΚΑΤΩ Σάββατο, Σεπτεμβρίου 01, 2012
 Ανάμεσα σε όλα λοιπόν τα κριτήρια και τα τεκμήρια που ευφευρίσκουν, υπάρχει η πρόταση να θεωρηθεί τεκμήριο αυξημένης φορολόγησης για τους ελεύθερους επαγγελματίες και οι τίτλοι σπουδών που διαθέτουν (πτυχία, μεταπτυχιακά διδακτορικά).
Αφού η εξουσία εφαρμόζοντας το δόγμα του σοκ σε μια κοινωνία που δεν ξέρει πλέον για ποιο πράγμα να πρωτοαντισταθεί, αφού έχει διαλύσει τα πάντα, την υγεία, την παιδεία, τα εργασιακά κεκτημένα έρχεται τώρα να τιμωρήσει μέσω φόρων -από τους οποίους θα επωφεληθεί η ίδια και το κεφάλαιο- τον πολιτισμό και την κουλτούρα* ενός ολόκληρου λαού.
Είναι πολλά τα λεφτά που πρέπει να μας πάρουν για να...
πληρωθούν οι τόκοι των δανείων που πήραν για να σωθούν οι τράπεζες και το κεφάλαιο μετά τη φούσκα της οικονομικής κρίσης. Είναι πολλά και ασφυκτικά τα μέτρα που επέβαλλαν και επιβάλλουν για να μαζέψουν αυτά τα λεφτά. Όπως φαίνεται όμως σαν κοινωνία αντέχουμε, και υπομένουμε σιωπηλά... και όσο αντέχουμε και υπομένουμε τόσο τους δίνουμε χώρο για νέες ληστρικές εμπνεύσεις.

Αυτές τις μέρες λοιπόν, εκτός από τις συσκέψεις της τρόικας (ΝΔ-ΠΑΣΟΚ-ΔΗΜΑΡ) για το πώς θα κάνουν συγκεκριμένες προτάσεις της κλοπής στα αφεντικά τους που πρόκειται να συναντήσουν στις 10 Σεπτέμβρη, ετοιμάζουν και "Νέο, σύγχρονο φορολογικό σύστημα"...

Και σύμφωνα με τις δηλώσεις των καρεκλοκένταυρων υπουργών και υφυπουργών προέρχεται από προτάσεις που ακούνε από διάφορες ομάδες πολιτών... (προφανώς οι ομάδες αυτές κατοικοεδρεύουν στα υπουργεία τους και στις εφορίες)

Ανάμεσα σε όλα λοιπόν τα κριτήρια και τα τεκμήρια που ευφευρίσκουν, υπάρχει η πρόταση να θεωρηθεί τεκμήριο αυξημένης φορολόγησης για τους ελεύθερους επαγγελματίες και οι τίτλοι σπουδών που διαθέτουν (πτυχία, μεταπτυχιακά διδακτορικά). "Το  νομοσχέδιο δηλαδή που ετοιμάζουν εισάγει ως τεκμήριο μαζί με την ύπαρξη πολυτελούς θαλαμηγού και Πόρσε, την κατοχή πανεπιστημιακών τίτλων σπουδών (όσα περισσότερα τόσο μεγαλύτερο το τεκμήριο φόρου που θα πρέπει να πληρώσει κανείς).  Από το νομοσχέδιο που κατατέθηκε προκύπτει πρώτον ότι, σε περίπτωση ψήφισης του, θα πρέπει να δηλώνουμε στο Ε1- ή κάποιο νέο έντυπο Ε- τον αριθμό των πτυχίων καθώς και το εκπαιδευτικό ίδρυμα και δεύτερον ότι η ανακριβής δήλωση των σπουδών του κάθε φορολογούμενου θα συνιστά πλέον σοβαρό φορολογικό αδίκημα. Κι αυτό γιατί η παράλειψη επακριβούς αναγραφής τους στο Ε1 (;)  θα θεωρείται ως έμμεση απόκρυψη ενός στοιχείου που κατά τεκμήριο για την ελληνική Εφορία αποκαλύπτει το τρέχον εισόδημα του κάθε πολίτη!"

Αν λοιπόν ψηφιστεί ένα τέτοιο φορολογικό νομοσχέδιο θα υπάρξει μια 2η παγκόσμια πρωτοτυπία, μετά τον φόρο επιτηδεύματος των 500 ευρώ, που πρέπει κάποιος να πληρώσει στο κράτος, είτε έχει δουλειά είτε όχι. Και μιας και μιλάμε για ελεύθερους επαγγελματίες για να μην νομίζουμε ότι όλοι αυτοί είναι απαραίτητα αφεντικά ή εκμεταλλευτές, να πούμε ότι σ΄ αυτή την κατηγορία, ανήκουν από τον καστανά της γωνίας μέχρι τον γραφίστα που δουλεύει μόνος του χωρίς αφεντικό και τα μοναδικά του έσοδα μπορεί να είναι μια αφίσα ή μία κάρτα το χρόνο.

Αλλά το θέμα δεν έχει μόνο οικονομικές ή πολιτικές προεκτάσεις. Από την πλευρά του το κράτος προσπαθεί με κάθε τρόπο να αποδυναμώσει και να αποσυνθέσει την οποιαδήποτε αντίδραση και αντίσταση στα σχέδιά του. Σχέδια που με μαθηματική ακρίβεια οδηγούν την κοινωνία στην υλική αλλά και πνευματική φτώχεια.
Αφού η εξουσία εφαρμόζοντας το δόγμα του σοκ σε μια κοινωνία που δεν ξέρει πλέον για ποιο πράγμα να πρωτοαντισταθεί, αφού έχει διαλύσει τα πάντα, την υγεία, την παιδεία, τα εργασιακά κεκτημένα έρχεται τώρα να τιμωρήσει μέσω φόρων -από τους οποίους θα επωφεληθεί η ίδια και το κεφάλαιο- τον πολιτισμό και την κουλτούρα* ενός ολόκληρου λαού.

Όποιος λοιπόν καταφέρει να υπερνικήσει όλα τα εμπόδια που του έθεσε το κράτος και "καταντήσει" τελικά να βρεθεί με ένα πτυχίο ξοδεύοντας πολύ χρήμα γι΄ αυτό, όποιος αφού έχει πληρώσει για ένα μεταπτυχιακό, αποκρύψει την ύπαρξή του, αν δεν τα δηλώσει στη φορολογική του δήλωση είναι "εγκληματίας", ενώ αν τα δηλώσει, θα τιμωρηθεί...


* Σε καμιά περίπτωση δεν θεωρώ πως ένα πτυχίο ενός πανεπιστημίου που λειτουργεί στα πλαίσια του καπιταλισμού προσφέρει απαραίτητα πολιτισμό και κουλτούρα, το αντίθετο ίσως. Η όλη διαδικασία όμως της συνεύρεσης με ανθρώπους σε τέτοιους χώρους, όσο περιορισμένοι κι αν είναι, δυνητικά ανοίγουν νέους δρόμους και προοπτικές αγώνα στους νέους ανθρώπους. Δεν υπερασπίζομαι λοιπόν το πτυχίο ή το μεταπτυχιακό ενός πανεπιστημίου, αλλά την επιθυμία των ανθρώπων να ανοίξουν μόνοι τους τις διαδικασίες της εκπαίδευσης και γνώσης που οι ίδιοι επιλέγουν ή επιθυμούν να πάρουν. Όταν αυτά τα όνειρα γίνονται απαγορευτικά, όταν η εξαθλίωση γίνεται φυσικό επακόλουθο και κανόνας, ο εκφασισμός και εκναζισμός της κοινωνίας βρίσκει ανοιχτές πόρτες. Και αυτό το ζούμε ήδη καθημερινά.

πηγη
  • Blogroll

  • Blog Archive