Σάββατο 29 Σεπτεμβρίου 2012

ΕΤΟΙΜΑΖΟΥΝ ΝΕΑ ΜΕΤΡΑ ΜΕ ΜΠΑΡΕΣ ΚΑΙ ΕΛΕΓΚΤΕΣ ΣΤΑ ΜΜΜ

Posted by ΚΙΝΗΜΑΤΑ ΑΠΟ ΤΑ ΚΑΤΩ Σάββατο, Σεπτεμβρίου 29, 2012
Αυστηρότερα μέτρα πήρε το υπουργείο Ανά­πτυξης για την αντιμετώπιση της λαθρεπιβίβασης στα Μέσα Μαζικής Μεταφο­ράς, με στόχο να έχει μειωθεί μέχρι το τέλος του έτους κατά 50% ηεισιτηριοδιαφυγή. Τα μέτρα, που σε πρώτη φάση θα εφαρμοστούν  σε Αθήνα και Θεσσαλονίκη, όπου το ποσοστό της λαθρεπιβίβασης ξεπερνάει το 20%, χωρίζονται σε άμεσα (εντός του μηνός) καιβραχυπρόθεσμα (μέχρι τέ­λος Οκτωβρίου).

Έτσι διπλασιάζονται οι έλεγχοι σε... επιλεγμένους κεντρικούς σταθμούς και σταθμούς μετεπιβίβασης τωνμέσων σταθερής τροχιάς – μετρό, ΗΣΑΠ και τραμ – ενώ οι ελεγκτές, από 35 που είναι σή­μερα, θα αυξηθούν σε 80 και θα εργάζονται σε δύο βάρδιες ημερησίως, ακόμη και τις νυχτερινές ώρες.

Σε ό,τι αφορά τις οδικές μεταφορές – λεωφο­ρεία και τρόλεϊ – οι έλεγχοι θα ενισχυθούν με την ενεργοποίηση των εθελοντών ελεγκτών και σε συμφωνία με τις διοικήσεις και τα σωματεία εργα­ζομένων ο αριθμός των ελεγκτών σε λεωφορεία και τρόλεϊ θα αυξηθεί στους 80. Στο πλαίσιο των μέτρων προβλέπεται ακόμη:

♦ Η προοδευτική γενίκευση της επιβίβασης από την εμπρόσθια θύρα των οχημάτων με επίδειξη ει­σιτηρίου ή κάρτας στον οδηγό. Το μέτρο θα εφαρ­μοστεί αρχικά σε 25 γραμμές με χαμηλή επιβατική κίνηση.

♦ Προοδευτική εισαγωγή εισιτήριου στο λεωφο­ρείο, που θα πωλείται από τον οδηγό.

♦ Συστηματικός έλεγχος των γραμμών όπου το φαινόμενο της λαθρεπιβίβασης έχει πάρει μεγά­λες διαστάσεις.

Στα βραχυπρόθεσμα μέτρα, όπως έχει ήδη ανα­κοινωθεί περιλαμβάνονται:

♦ Δωρεάν παροχή στον επιβάτη ενός (1) εισιτηρί­ου για κάθε δέκα (10) ίδιας αξίας ακυρωμένα ει­σιτήρια που επιστρέφει μόνο στα εκδοτήρια του Ομίλου.

♦ Δυνατότητα έκπτωσης του επιβληθέντος προ­στίμου όταν πραγματοποιείται άμεση καταβολή επί τόπου ή εντός 10 ημερών.

♦ Έκδοση πολλαπλού εισιτηρίου (δεσμίδα των 10) με έκπτωση επί της αξίας του κομίστρου.

♦ Ενημερωτική καμπάνια για την αντιμετώπιση της λαθρεπιβίβασης.

♦ Πιστοποίηση των καταστημάτων πώλησης εισι­τηρίων με ειδικό σήμα.

Όπως έχει τονίσει ο αρμόδιος υπουργός Κ. Χα­τζηδάκης, αν τα μέτρα αυτά πετύχουν τον στόχο τους, τότε θα λειτουργήσουν ως ισοδύναμα για να αποφευχθεί μια νέα αύξηση της τιμής των εισιτη­ρίων.

Σημειώνεται ότι ήδη προγραμματίζεται το κλεί­σιμο των σταθμών μέσων σταθερής τροχιάς με μπάρες. Οι εργασίες αυτές περιλαμβάνονται στο φυσικό αντικείμενο του διαγωνισμού για το ηλε­κτρονικό εισιτήριο μέσω ΣΔΙΤ, ο οποίος θα κατα­κυρωθεί στα μέσα του 2013 και αφορά το σύνολο των Μέσων Μαζικής Μεταφοράς.

  • Blogroll

  • Blog Archive