Σάββατο 1 Σεπτεμβρίου 2012

Για το σκάνδαλο ξεπουλήματος του Ταχ. Ταμιευτηρίου

Posted by ΚΙΝΗΜΑΤΑ ΑΠΟ ΤΑ ΚΑΤΩ Σάββατο, Σεπτεμβρίου 01, 2012
Η κυβέρνηση υπηρέτης των μεγαλοτραπεζιτών και της Τρόικα μετά το σκάνδαλο ξεπουλήματος της ΑΤΕ, επιχειρεί με παιδαριώδη τρόπο να ξεπουλήσει και το Ταχ. Ταμιευτήριο αλλά βρέθηκε αντιμέτωπη με τις ίδιες τις αποφάσεις της και τους εγαζόμενους.
Δεν έχουν περάσει ούτε 24 ώρες από τη στιγμή που η κυβέρνηση ανδρίκελο της Τρόικας σε μια αγωνιώδη προσπάθεια ικανοποίησης των αφεντικών της (Τρόικα - ΔΝΤ) προέβει σε μια ανευ προηγούμενου σκανδαλώδη κίνηση να θεωρήσει τη τελευταία κρατική τράπεζα (μετά τον αφανισμό της ΑΤΕ) ως "μη βιώσιμη" και άρα έτοιμη να ξεπουληθεί έναντι πινακίου φακής σε κάποιον από τους γνωστούς 4 μεγάλους τραπεζίτες ή ακόμα και σε... κάποιο ξένο γερμανογαλλικό λόμπυ.

Σύντομη ανάλυση
Η τράπεζα της Ελλάδος υπό τη διοίκηση του κ. Προβόπουλου χαρακτήρισε ως συστημικές μόνο τις 4 μεγάλες ιδιωτικές τράπεζες μεταξύ των οποίων και η προβληματική Πειραιώς του γνωστού πασόκου κ. Σάλλα στον οποίο χαρίστηκε η ΑΤΕ. Ως εκ τούτου μόνο αυτές οι τράπεζες "δικαιούνται" να ανακεφαλαιοποιηθούν (μετά το PSI) με χρήματα του Ελληνικού λαού (μέσω του Ταμείου Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας-ΤΧΣ) όπως και έγινε. Πάνω από 18 δις ευρώ χορηγήθηκαν ήδη μέσω του ΤΧΣ στις ιδιωτικές αυτές τράπεζες οι οποίες αν δεν παιρνανε αυτό το δωράκι θα ήταν εμφανώς "μη βιώσιμες".  Και ενώ η λογική λέει πως αφού το κράτος βάζει (μέσω του ΤΧΣ) τα λεφτά (δανεικά που τα πληρώνει ο πολίτης) για την ανακεφαλαιοποίηση θα έπρεπε τουλάχιστον να "κρατικοποιήσει-κοινωνικοποιήσει" μερικώς έστω αυτές τις τράπεζες, τίποτα τέτοιο δεν έγινε.
Και ενώ επίσης το PSI (private sector involvement) αφορούσε την εθελοντικη συμμετοχή στο κούρεμα των "ιδιωτών πιστωτών" τόσο το  Τ.Τ. όσο και τα ασφαλιστικά ταμεία (παρ' όλο που δεν είναι ιδιωτικός τομέας) ΕΞΑΝΑΓΚΑΣΤΗΚΑΝ να συμμετάσχουν μαζί με τις ιδιωτικές τράπεζες με αποτέλεσμα να καταγράψουν τεράστιες ζημιές στα αποθεματικά και την κεφαλαιακή τους επάρκεια.
Η κυβέρνηση λοιπόν, κατ' εντολήν των ξένων αφεντικών της και του ντόπιου τραπεζικού κατεστημένου, αποφάσισε να ανακεφαλαιοποιήσει ΜΟΝΟ τις ιδιωτικές τράπεζες (για να τις καταστήσει βιώσιμες), αφήνοντας στη μοίρα της τη δημόσια περιουσία που είναι τα ταμεία και το Τ.Τ. στη συγκεκριμένη περίπτωση.
Σήμερα, αφού έδωσε πρώτα 18 δις στους ιδιώτες τραπεζίτες και αρνήθηκε να ανακεφαλαιοποιήσει τη μοναδική δημόσια τράπεζα που απεμεινε,  έρχετε και λέει πως το Τ.Τ.  δεν είναι βιώσιμο και πρέπει να δοθεί δώρο σε κάποιο τραπεζίτη.
Το τραγελαφικό είναι πως το δημόσιο τα τελευταία 5 χρόνια πριν το PSI πήρε από το Τ.Τ. έσοδα που ανέρχονται περίπου στα 3 δις ευρώ (κυβερνήσεις ΠΑΣΟΚ-ΝΔ).

Ο αγώνας των εργαζομένων
Οι εργαζόμενοι στο Τ.Τ. ανήκουν στους τελευταίους εργαζόμενους σε ολόκληρο το τραπεζικό κλάδο που συμμετέχουν δυναμικά στις μεγάλες κινητοποιήσεις όταν όλος ο τραπεζικός κλάδος κοιμάται, σώζοντας υπο μια έννοια και την ξεφτιλισμένη ΟΤΟΕ η οποία χωρίς αυτούς δεν θα μάζευε πάνω απο 20-30 άτομα.

Το σωματείο εργαζομένων, παρά τις όποιες ιδεολογοπολιτικές διαφοροποιήσεις μπορεί να υπάρχουν, κινητοποιείται αμέσως (εν αντιθέσει δυστυχώς με το σωματείο της ΑΤΕ - για τις ιδ. τράπεζες ουτε λόγος) και η συμμετοχή του κόσμου φτάνει σχεδόν στο 100%.
Αμέσως μετά τις ανακοινώσεις της κυβέρνησης χθες, προκηρυχθηκε 24ώρη απεργία με περιφρούρηση ενώ κατελήφθησαν απο χθες το μεσημέρι και τα γραφεία της διοίκησης.  Σήμερα η συμμετοχή στην απεργία ανήλθε στο 98%. Το σωματείο, σύμφωνα με πληροφορίες, σε νέα συνεδρίαση αποφάσισε για αύριο Παρασκευή νέα 24ώρη απεργία και συνέχιση της κατάληψης.
Ταυτόχρονα εξέδωσε δελτίο τύπου με πολύ σκληρή και σχεδόν αποστομωτική απάντηση προς τον Υπουργό.

Απάντηση συλλόγου εργαζομένων στον υπουργό :   http://tinyurl.com/94prbwd  athens indymedia
  • Blogroll

  • Blog Archive