Παρασκευή 26 Οκτωβρίου 2012

Στο Εφετείο προσφεύγουν οι απολυμένοι της ΚΟΝΤΙ

Posted by ΚΙΝΗΜΑΤΑ ΑΠΟ ΤΑ ΚΑΤΩ Παρασκευή, Οκτωβρίου 26, 2012
Παρά το γεγονός ότι τόσο το Υπουργείο Εργασίας και η Επιθεώρηση Εργασίας είχαν κρίνει ότι οι ομαδικές απολύσεις είναι παράνομες και καταχρηστικές, το Πρωτοδικείου Βόλου έκανε αποδεκτές τις προτάσεις της ARCELLOR MITTAL και έκρινε στην απόφαση που εκδόθηκε ότι οι απολύσεις έγιναν βάση του νόμου καθώς η εταιρεία είναι σε καθεστώς εκκαθάρισης. Την ίδια ώρα ωστόσο στο εργοστάσιο γίνονται εργασίες και υπάρχει προσωπικό το οποίο ωστόσο κατά την εταιρία απασχολείται για τις εργασίες της εκκαθάρισης.
Οι απολυμένοι αναμένεται να προσφύγουν σε δεύτερο βαθμό στο Εφετείο, προσδοκώντας ότι... τελικά θα δικαιωθούν, ενώ για σήμερα το σωματείο των εργαζομένων στην πρώην ΚΟΝΤΙ έχει συγκαλέσει συνέλευση στις 6 το απόγευμα στο Εργατικό Κέντρο Βόλου.
Το σωματείο είχε καταθέσει αγωγή ζητώντας την ανάκληση των ομαδικών απολύσεων.
Κατά διάρκεια της ακροαματικής διαδικασίας είχε επικριθεί η επιχείρηση ότι ενέπαιξε εργαζόμενους και την τοπική κοινωνία, καθώς ενώ στις αρχές Ιουλίου του 2011 διαβεβαίωνε ότι το εργοστάσιο είναι βιώσιμο και υπάρχουν παραγγελίες, τον Αύγουστο και ενώ οι εργαζόμενοι βρίσκονταν σε κανονική άδεια, εντελώς αιφνιδιαστικά αποφάσισε να προχωρήσει αρχικά σε πρόγραμμα διαθεσιμότητας και έπειτα σε πρόγραμμα οικειοθελών αποχωρήσεων και αργότερα ομαδικές απολύσεις.
Μάλιστα τον Ιούλιο στο εργοστάσιο στη Β’ ΒΙΠΕ είχε γίνει παραγγελία 2,5 χιλιάδων τόνων χάλυβα, ενώ η ίδια η εταιρία το Μάιο του 2011 σε δικαστήριο για τα απόβλητα ήταν εκείνη που είχε υποστηρίξει ότι είναι οικονομικά βιώσιμη και προχωρά σε νέες επενδύσεις, χαρακτηρίζοντας μάλιστα «κινδυνολόγους» όσους υποστηρίζουν κάτι διαφορετικό.
Σημειώνεται ότι από το Νοέμβριο του 2011 μέχρι τον Ιανουάριο του 2012 απολύθηκαν από την ΚΟΝΤΙ με «ομαδικό τρόπο» περίπου 80 και πλέον εργαζόμενοι, ενώ περίπου 25 από αυτούς επαναπροσλήφθηκαν τον Φλεβάρη του 2012 και παραμένουν ως προσωπικό μέσα στο εργοστάσιο μέχρι και τώρα, γεγονός που σύμφωνα με τους απολυμένους επιβεβαιώνει ότι η εταιρία δεν είχε σκοπό να κλείσει, αλλά να «ξεφορτωθεί» προσωπικό που δεν της ήταν αρεστό, διότι δεν αποδέχτηκε τις προτάσεις που έκανε για ελαστικά ωράρια και άλλες εργασιακές ρυθμίσεις που κρίθηκαν ασύμφορες για τα εργασιακά κεκτημένα του προσωπικού. Επιπλέον ακόμη η επιχείρηση λειτουργεί «φορολογικά».
volos247
  • Blogroll

  • Blog Archive