Κυριακή 28 Οκτωβρίου 2012

Κάτω από δρακόντεια μέτρα ασφαλείας και υπό την επιτήρηση ισχυρών αστυνομικών δυνάμεων ολοκληρώθηκαν οι παρελάσεις για την επέτειο της 28ης Οκτωβρίου σε όλη την Ελλάδα.  Ο κόσμος που παρευρέθηκε αποδοκίμασε πολιτικά πρόσωπα, ενώ σε ορισμένες περιπτώσεις φορείς και οργανώσεις ακολούθησαν τις παρελάσεις διαδηλώνοντας.


28-10-12, Νέα Φιλαδέλφεια
Αθήνα: Στην πρωτεύουσα, παρά την πρωτοφανή αστυνομοκρατία που κυριάρχησε, χιλιάδες κόσμος συνέρρευσε σε κάθε γειτονιά, μετατρέποντας τις παρελάσεις σε μεγάλες λαϊκές διαδηλώσεις. Αξίζει να σημειώσουμε ότι στο Περιστέρι και στο Κερατσίνι, μαθητές παρέλασαν με αντιναζιστικά περιβραχιόνια. Στη Νέα Φιλαδέλφεια, πολίτες της περιοχής διαδήλωσαν δυναμικά και πραγματοποίησαν πορεία μαζί με το Κίνημα Δεν Πληρώνω, την τοπική Λαϊκή Συνέλευση, εκπαιδευτικούς και εργαζόμενους από το Γενικό Νοσοκομείο Πατησίων. Βροντοφωνάχτηκαν συνθήματα ενάντια στις πολιτικές της εξαθλίωσης, κατά του φασισμού και ενάντια στο κλείσιμο των νοσοκομείων της περιοχής.

Χαλκιδική: Με σύνθημα ενάντια στους μεγαλοεργολάβους χρυσοθήρες παρέλασαν οι μαθητές της Χαλκιδικής, ενισχύοντας την φωνή αντίστασης ενάντια στο χρυσωρυχείο των Σκουριών. 

Τρίκαλα: Περίπου 30 άτομα από την εξωκοινοβουλευτική Αριστερά και το κίνημα «Δεν πληρώνω» προσπάθησαν να ακολουθήσουν την παρέλαση αλλά τους εμπόδισε φραγμός αστυνομικών, που πάντως άνοιξε όταν αποχώρησαν οι πολιτικοί από τον χώρο των επισήμων κι έτσι οι διαδηλωτές φώναξαν συνθήματα κατά της Κυβέρνησης και της «Χρυσής Αυγής».

28-10-12, Κερατσίνι
Ηράκλειο: Οι αστυνομικοί φυγάδευσαν το γενικό γραμματέα αποκεντρωμένης διοίκησης Γιώργο Δεικτάκη και τον Διοικητή της ΥΠΕ Αντώνη Γρηγοράκη για να μην αποφευχθούν οι εντάσεις. 
Στην εξέδρα των επισήμων βρέθηκαν μόνο ο δήμαρχος Ηρακλείου Γιάννης Κουράκης και εκπρόσωποι των στρατιωτικών και αστυνομικών αρχών, ενώ ομάδα διαδηλωτών εμποδίστηκε όταν επιχείρησε να ακολουθήσει την παρέλαση και τέσσερα άτομα προσήχθησαν στα τμήματα της πόλης. 
Οι μαθητές που παρέλασαν δεν γύρισαν το κεφάλι προς την εξέδρα, ενώ τους μαθητές του Λυκείου Νέας Αλικαρνασσού ύψωσαν τις γροθιές τους, την ώρα που περνούσαν μπροστά από τους επίσημους.

Κάτω Αχαΐα: Η προκλητική ενέργεια μελών της Χρυσής Αυγής να χαιρετίσουν ναζιστικά μπροστά στο Ηρώων Πεσόντων στην πλατεία Δημοκρατίας, προκάλεσε ένταση με αποτέλεσμα να μη γίνει κατάθεση στεφάνων και να αποχωρήσουν από το μνημείο οι παρευρισκόμενοι. 

Τρίπολη: Ένταση προκλήθηκε όταν μέλη του Αντιφασιστικού Μετώπου Αρκαδίας επιχείρησαν να παρελάσουν με αντιμνημονιακά συνθήματα και απωθήθηκαν από την Αστυνομία που έριξε και ένα δακρυγόνο. 

Αγρίνιο: Με αποδοκιμασίες και αντιφασιστικά συνθήματα πολιτών συνοδεύτηκε η κατάθεση στεφάνων από τον αναπληρωτή υπουργό Υγείας Μάριο Σαλμά, τον δήμαρχο Π. Μοσχολιό και άλλους επισήμους.

Πρέβεζα: Οι μαθητές από την άλλη πλευρά το κεφάλι περνώντας μπροστά από τους επισήμους. Εργαζόμενοι του νοσοκομείου Πρέβεζας, μέλη πρωτοβάθμιων σωματείων και πολίτες έκαναν τη δική τους παρέλαση στον πεζόδρομο της παραλίας μετά τη λήξη της κανονικής με πανό και συνθήματα, με την Αστυνομία να παρακολουθεί διακριτικά. 

Καλαμάτα: Ομάδα πολιτών επιχείρησε να παρελάσει φωνάζοντας συνθήματα, αλλά εμποδίστηκε από την Αστυνομία και τους επιτράπηκε να διαδηλώσουν μετά την αποχώρηση των επισήμων. 

Ναύπλιο: Πορεία πολιτών με συνθήματα ενάντια στα προωθούμενα μέτρα ως τον χώρο της παρέλασης, όπου τους απώθησαν οι αστυνομικές δυνάμεις.

Λάρισα: Υπό βροχή και με διαμαρτυρίες διαδηλωτών ολοκληρώθηκε η μαθητική και στρατιωτική παρέλαση, χωρίς μεγάλες εντάσεις.
    
Κόρινθος: Χωρίς… εξέδρα επισήμων και με αρκετά συνθήματα έγινε η παρέλαση.

Χανιά: Με «νεκρό» χώρο εκατοντάδων μέτρων γύρω από την εξέδρα των επισήμων για λόγους ασφαλείας, αλλά χωρίς… κάγκελα έγινε η παρέλαση την οποία θα ακολουθούσε συλλαλητήριο της ΕΛΜΕ και άλλων φορέων της πόλης.

Λόγω της σφοδρής κακοκαιρίας, στην Κομοτηνή, την Ξάνθη και την Καστοριά παρέλασαν μόνο τμήματα του Στρατού, της Αστυνομίας και της Εθνοφυλακής, ενώ αναβλήθηκε η μαθητική παρέλαση, ενώ στα Γιάννινα δεν έγινε παρέλαση.

  • Blogroll

  • Blog Archive