Τετάρτη 21 Νοεμβρίου 2012

“Το χρέος σας είναι πολύ πιο εύκολο να ελεγχθεί από ό,τι του Ισημερινού”, λέει ο Ερίκ Τουσέν.“Όλο το χρέος από το Μνημόνιο είναι επαχθές”, συμπληρώνει και προσθέτει ότι στον Ισημερινό υπήρξε 100% επιτυχία και αντίποινα ούτε για δείγμα. Στη φωτό, υποστηρικτές του Ραφαέλ Κορέα. Σήμερα, ο Ισημερινός “ίσως είναι το πιο εκπληκτικό μέρος να ζει κανείς”΄, έγραφε ο “Guardian”.
Jose Galvez

Πρόκειται για την παγκοσμιοποίηση, αγαπητοί. Ποιος θα το φανταζόταν; Μια μικρή χώρα όπως το Εκουαδόρ (Ισημερινός), η μικρότερη χώρα της Νότιας Αμερικής, τώρα μπορεί να δώσει μαθήματα διαχείρισης του χρέους σε... γίγαντες, σε χώρες μεγαλύτερες, όπως σε Ευρωπαϊκές, στην γειτονική μας Ελλάδα, η οποία μόλις κατέγραψε ένα αρνητικό ΑΕΠ τους πρώτους εννέα μήνες που ξεπέρασε το 7% ή την Ιταλία, η οποία έχει μια σχέση χρέους / ΑΕΠ της τάξης του 120%. Ενώ το Εκουαδόρ; Μόλις 20%. Αυτό έκανε ο Ραφαέλ Κορέα, οικονομολόγος, πρόεδρος του Εκουαδόρ από το 2007, στο Πανεπιστήμιο Bicocca όπου ήταν προσκεκλημένος για να δώσει μια διάλεξη σχετικά με τη διαχείριση του δημοσιονομικού ελλείμματος.

 "Αρνούμενος να καταβάλω το ποσό που απαιτούσαν  οι δανειστές μας γλυτώσαμε και επενδύσαμε το ισοδύναμο δύο ετών νέων υποδομών στη χώρα", είπε ο Κορέα.

Δεν ήταν καθόλου εύκολο να πληρωθεί μόνο αυτό που το Κίτο θεωρούσε σωστό να πληρώσει και τίποτα παραπάνω : το
 Εκουαδόρ ήταν η μόνη χώρα στον κόσμο που είχε υιοθετήσει το δολάριο ως εθνικό νόμισμα συναλλαγών αναθέτοντας στην πραγματικότητα την οικονομική πολιτική της χώρας στην Ομοσπονδιακή Τράπεζα των ΗΠΑ, όταν η οικονομία της χώρας στο γύρισμα της τρίτης χιλιετίας, κατέρρευσε.
  "Να ευχαριστούμε τον Μεγαλοδύναμο ο οποίος ευλογεί τους άχρηστους άνθρωπους, μεταξύ των οποίων και εγώ –είπε  ειρωνικά, ο Πρόεδρος Correa, που κληρονόμησε αυτή την κατάσταση από την προηγούμενη κυβέρνηση. Αποτέλεσμα: -εμείς  δεν επηρεάζουμε καθόλου τη νομισματική πολιτική, αλλά δεν τα παρατήσαμε ".

Στην πραγματικότητα, ο ίδιος στράφηκε ενάντια στα συμφέροντα που σχετίζονται με τα δάνεια που χορηγήθηκαν στη χώρα του. Τη μέθοδο Κορέα μπορεί να την αντιγράψει κανείς; Ισχυρίζεται πως, ναι, εξηγώντας πώς αρνήθηκε μέχρι τέλους να τιμήσει μια "τρύπα" ολοένα και μεγαλύτερη.

    "Θα πρέπει να έχουμε το θάρροςκαι να πάρουμε πολιτικές αποφάσεις, ακόμη και αν αυτό μπορεί να επηρεάσει την πιστοληπτική ικανότητα της χώρας."







Το μάθημα του Ισημερινού: μπορεί να υπάρξει ανάκαμψη μετά τη στάση πληρωμών

Το αμφιθέατρο του Πολυτεχνείου του Μιλάνου ήταν γεμάτο. Οι οικονομολόγοι και οι μηχανικοί κρατούσαν σημειώσεις. Στην έδρα ο Ραφαέλ Κορέα, Πρόεδρος του Ισημερινού από τον Ιανουάριο του 2007 και υποψήφιος για τις επόμενες εκλογές που θα πραγματοποιηθούν τον Φεβρουάριο. Είχα αναλάβει να δώσει μια διάλεξη με θέμα το δημόσιο χρέος: "Το παράδειγμα του Ισημερινού και η κρίση χρέους στην Ευρώπη."Η εφημερίδα  Il Sole 24 Ore, τον συνάντησε λίγο μετά. Ο Ισημερινός είναι μια από τις πιο δυναμικές οικονομίες της Λατινικής Αμερικής, και το 2011 γνώρισε μια αύξηση της τάξης του 7,8 τοις εκατό. Ταυτόχρονα, το εξωτερικό χρέος του μειώθηκε από τα 17,4 στα 13,6 δις  δολάρια.
 
Ποια ήταν η συνταγή; "Επιλέξαμε να δώσουμε βάρος στις υποδομές - είπε ο Κορέα – να ξεκινήσουμε από μια ορθολογική εκμετάλλευση των φυσικών πόρων μας και να επαναδιαπραγματευθούμε το χρέος. Στις κρίσεις χρέους θα πρέπει να διερευνώνται νέοι τρόποι. Πήγαμε καλά, έχουμε κερδίσει την εμπιστοσύνη των διεθνών επενδυτών". Χθες, η πανίσχυρη τράπεζα της Βραζιλίας BNDES υπόγραψε ένα δάνειο 90,2 εκατομμυρίων δολαρίων για τη χρηματοδότηση ένα υδροηλεκτρικού εργοστάσιο του Ισημερινού. Τα τελευταία χρόνια, έχουν γίνει σημαντικές επενδύσεις από το εξωτερικό. Ποιο είναι το μάθημα για την Ιταλία και την Ευρώπη; "Εμείς δεν θα δώσουμε μαθήματα σε κανέναν, εγώ απλά θα πω ότι οι ορθόδοξες λύσεις δεν λύνουν το πρόβλημα του χρέους."
 
Το Εκουαδόρ, μόλις πριν από τέσσερα χρόνια, χαρακτηρίστηκε ως μία "χώρα ανεύθυνη ", ένα νέο μέλος του Άξονα του Κακού επειδή δήλωσε ότι δεν επιθυμεί να πληρώσει ένα μέρος του χρέους. Και τότε, τι συνέβη,Πρόεδρε; "Επαναδιαπραγματευθήκαμε το χρέος, αντιμετωπίσαμε ορισμένα θέματα σχετικά με τη λειτουργία της οικονομίας μας που  κυριαρχούν τα ολιγοπώλια, επικεντρωθήκαμε σε  κάποιες στρεβλώσεις και  η οικονομία ανέκαμψε." Η Δολαριοποίηση (το δολάριο ΗΠΑ είναι το εθνικό νόμισμα της χώρας) η δική σας  κυβέρνηση το θεωρεί σαν τη χειρότερη καταστροφή που μπορεί να συμβεί, πραγματικά καρκίνος. Αλλά είναι ακόμα εκεί, γιατί; "Επειδή δεν έχουμε τη δυνατότητα να το αντικαταστήσουμε με ένα εθνικό νόμισμα,αφού όλες οι δραστηριότητες γίνονται σε δολάρια και η χώρα θα μπορούσε να υποστεί μια σοβαρή κρίση, αν δεν το κάναμε - εξηγεί ο Correa - αλλά αυτό δεν σημαίνει ότι δεν πρόκειται για μια διαστροφή που θα μπορούσε μελλοντικά να εξαλειφθεί".
 
Ορισμένες ευρωπαϊκές χώρες και οι Ηνωμένες Πολιτείες βλέπουνε με καχυποψία τις οικονομικές συμφωνίες της κυβέρνησης του Κίτο με το Ιράν και τη Βενεζουέλα. "Είμαστε μία  κυρίαρχη χώρα,οι επιλογές της εμπορικής μας πολιτικής θα πρέπει να γίνουν σεβαστές και για το λόγο ότι οι ίδιες χώρες που μας κατηγορούν ότι ανήκουμε στον Άξονα του Κακού, ανοίγουν πρεσβείες και υπογράφουν  συμφωνίες με τις χώρες με τις οποίες μας ζητούν να μείνουμε μακριά.".

 Πρόεδρε Correa, πώς θα τελειώσει η ιστορία του Julian Assange (ο Αυστραλός χάκερ που αποκάλυψε τα μυστικά της παγκόσμιας διπλωματίας) και κατέφυγε στην πρεσβεία του Ισημερινού στο Λονδίνο; "Θα εξαρτηθεί από τη Βρετανία και τη Σουηδία, καθώς και το δικηγόρο υπεράσπισης του. Θα δούμε. Εμείς περιοριστήκαμε να προστατεύσουμε τα ανθρώπινα δικαιώματα ενός ατόμου που κινδύνευε η ζωή του. "
 
  • Blogroll

  • Blog Archive